Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2022 21:46 - Хеди Ламар: ослепителната красавица с блестящ ум и трагична съдба
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1101 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 03.01.2022 21:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

03.01.2022 13:00

image

Снимка: Picryl

Знаете ли коя е Хеди Ламар?

Тази холивудска звезда от 30-те и 40-те години на миналия век излиза с Чарли Чаплин и е смятана за най-красивата жена в света по това време. Но освен това тя създава устройство, което днес би струвало около 30 милиарда долара.

Днес решихме да ви разкажем за съдбата на Хеди Ламар - актрисата, в чиято изящна обвивка се криеха идеи, които далеч изпревариха времето си.

Първи стъпки в света на киното

Хеди Ламар е родена във Виена през 1914 г. и получава името Хедвиг Ева Мария Кислер. Родителите ѝ са образовани, интелигентни хора от еврейски произход. Баща ѝ е банков директор, а майка ѝ е пианистка. Още от ранна възраст Ламар проявява интерес към театъра и киното и учи пиано и балет.

image
Снимка: Picryl

През 1933 г. Ламар е забелязана на сцената на един виенски театър от най-богатия човек в Австрия, Фридрих Мандъл. Той е толкова настойчив, че младата жена се съгласява да се омъжи за него въпреки неодобрението на родителите си. И това се оказва голяма грешка.

Под тиранията на ревнив съпруг

Бракът се превръща в клетка за Ламар и тя дори не е златна. Ревнивият съпруг ѝ забранявал да се снима във филми, шпионирал и подслушвал телефонните ѝ разговори и я държал заключена. Позволявал ѝ да излиза само придружавана от прислужница и заделял крайно малко средства за нея. Дори бижутата на актрисата били заключени в сейф. Мисълта, че някой друг ще види съпругата му във филми, го притеснявала толкова много, че започнал да издирва всяко копие на всеки филм, в който тя участвала.

В крайна сметка Ламар се отказала и решила да избяга. На едно от партитата, на които ревнивият ѝ съпруг я разхождал, за да я показва на другите, тя помолила британски офицер за помощ. Той се съгласява. Актрисата опаковала куфарите си, когато съпругът ѝ внезапно влязъл. Той включил виниловата грамофонна плоча и Ламар чула собствения си глас, който молел офицера да ѝ помогне да избяга. Оказало се, че Мандъл тайно я е подслушвал и в трапезарията.

Тогава момичето (от безизходица) изпаднало в крайности – облякло униформата на прислужница и си пришило всички бижута, които успяло да събере. След това избягала в Лондон.

Към звездите, през всички трудностите и изпитания

Нещата започват да се развиват добре за Ламар, тъй като ръководителят на Metro-Goldwyn-Mayer, Луис Майер, също е в Лондон, когато тя е там. Ламар си урежда среща с него с помощта на агент на студиото, който отговаря за търсенето на таланти. Майер ѝ предлага договор за 6 месеца със заплащане от 125 долара на седмица. Тя отказва, защото знае, че талантът ѝ струва повече.

imageСнимка: Picryl, Getty

Но когато той си тръгва, Ламар осъзнава, че е направила грешка, защото това е бил добър шанс да стане холивудска звезда. Но вече било твърде късно - Майер заминава на круизно пътешествие обратно в САЩ и всички билети за това пътуване са разпродадени. Ламар решава отново да стигне до крайности и се промъква на борда, представяйки се за детегледачка на 14-годишен пътник. Майер бил толкова впечатлен от смелостта на актрисата и от реакцията, която предизвикала красотата ѝ на круизния кораб, че размислил отново и ѝ предложил договор за 7 години със седмично заплащане от 550 долара.

Раждането на една холивудска примадона

Майер предлага на момичето да приеме сценичното име Хеди Ламар в чест на актрисата от нямото кино Барбара Ла Мар, на която съпругата му се възхищава. Той ѝ дава една от главните роли във филма "Алжир" (1938 г.) и започва да промотира непознатата актриса пред публиката като много популярна австрийска актриса и "най-красивата жена в света". И не греши – когато хората с нетърпение посещават киното, за да я видят на екрана, те са изумени. Красотата на Хеди Ламар спира дъха им.

imageСнимка: Picryl

Започвайки от този момент, Ламар придобива образа на великолепна красавица с "екзотичен" (етикет, който ѝ дават по това време, но днес: крайно неетичен) произход. Тя печели голям успех благодарение на ролята си на Далила в "Самсон и Далила" (1949). Въпреки че се снима заедно с много популярни актьори по онова време, като Кларк Гейбъл, Джуди Гарланд и Чарлз Бойер, повечето от нейните героини имат много малко реплики. Развитият ѝ ум страда от липса на стимулация. И докато екранната актриса е обградена от мъжкото внимание, истинската Хеди Ламар е изтощена от скука, самота и носталгия по родната ѝ земя.

Скритата страст на Хеди Ламар

Като дете Ламар жадно слушала разказите на баща си за това как работят нещата около нея. На 5-годишна възраст тя разглобява и сглобява музикална кутия. По-късно любознателният ѝ ум поглъща цялата информация, която чува от учените на срещите, организирани от първия ѝ съпруг, Фридрих Мандл. Докато си почива от актьорската игра в ремаркето си, тя прави някои истински открития.

Веднъж, на една от гала вечерите през 1940 г., Ламар срещнала мъж, който споделял нейната страст.

Заедно с композитора Джордж Антейл те разработват идеята за устройство, което патентоват като "тайно комуникационно устройство". Но очевидно са изпреварили времето си, тъй като идеята е отхвърлена. Десетилетия по-късно, въз основа на първоначалната концепция на Ламар и Антейл, са разработени Wi-Fi и Bluetooth.

Edna Снежанка с интелекта на Айнщайн

imageСнимка: Picryl

Хеди Ламар е имала 6 съпрузи и много любовници. Последният ѝ съпруг е адвокатът ѝ по бракоразводните дела. След като се развежда с него, Ламар не се омъжва повече. А жената, чието очарователно лице вдъхновява художниците на Дисни да създадат образа на Снежанка, живее в самота последните 35 години от живота си.

През 60-те години на миналия век, когато красотата ѝ започва да избледнява, Холивуд вече няма нужда от нея и кариерата ѝ започва да запада. В резултат на това Ламар живее с малка пенсия от едва 48 долара седмично.

Едва през 1997 г. тя получава награда за изобретението си, но не следва никакво парично възнаграждение. Въпреки това до края на живота си Ламар продължава да създава неща, като флуоресцентна яка, нов вид светофар и модификации за свръхзвуков лайнер.

Източник:

https://www.edna.bg/svobodno-vreme/hedi-lamar-oslepitelnata-krasavica-s-blestiasht-um-i-tragichna-sydba-4666642 



Гласувай:
6



1. germantiger - великолепна модерна истроия ...
04.01.2022 07:46
великолепна модерна истроия

превъзходна еврейка

гаден австърогерманец

правилен холивуд

и брутански ботуш, офицер де
цитирай
2. nbrakalova - Към 1. germantiger - великолепна модерна истроия ...
06.01.2022 17:26
germantiger написа:
великолепна модерна истроия

превъзходна еврейка

гаден австърогерманец

правилен холивуд

и брутански ботуш, офицер де


Благодаря за коментара!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1643156
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5869
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930