Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2022 21:24 - Когато любовта към жена е по-силна от вярата в Бог
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 383 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Павлина Трифонова, 02.01.2022 

image

Хавиер Новел се прочува като най-младия епископ в Испания, но след 11 години се отказва от епархията си.

Само преди 11 години Хавиер Новел се прочува като най-младия епископ в родната си Испания. Тогава той е на 41 години и оглавява епархията Солсона в североизточните части на Каталуня, в която през 1997 г. е ръкоположен за свещеник. Хавер се обрича на църковна служба, след като получава бакалавърска степен в Папския Григориански университет в Рим, дал просвещение на много видни представители на римокатолическото духовенство и от който той ще получи и докторска степен през 2004 г. На младия епископ се възлагат големи надежди, тъй като той изглежда изцяло отдаден на службата си към Бог.

Затова, когато наскоро е съобщено, че 52-годишният Хавиер Новел е бил отстранен от църковна работа, тъй като се е оженил, много хора са объркани. Още повече че той се е врекъл във вярност на авторката на еротични романи Силвия Кабайол. 38-годишната писателка е известна в Испания с разискването на разнообразни теми в своите книги като лудост, садизъм, съблазън, борба между добро и зло и между Бог и Сатана[1]. Някои от тях не се препоръчват за лица под 18-годишна възраст. Силвия, която е разведена майка на две деца, е завършила психология. Твърди се, че се е омъжила за епископа на 22 ноември. И макар това да се е случило на гражданска церемония, е взето решение да му се отнеме правото да служи на Бог, тъй като Католическата църква забранява на свещениците си да влизат в брачни съюзи.

„От момента, в който епископ Новел е сключил граждански брак, му бе забранено да извършва всякакви действия, присъщи на епископската му служба. Забранена му е проповедническа дейност – както публична, така и частна“, обяснява епархиалният администратор на Солсона епископ Рома Казанова. Той допълва, че всички тези действия произтичат от кодекса на каноническото  право и макар Хавиер Новел да не губи автоматично епископския си сан, той няма повече право на нито едно от правомощията, произтичащи от него.

Изглежда, че тй е бил напълно наясно какво го очаква, ако последва любовта, защото още на 23 август подава оставка с мотив лични причини. От епархията му тогава обясняват лаконично, че решението е взето свободно и в съответствие с канона, който изисква от епископите да се оттеглят, когато станат по-малко способни да изпълняват службата си поради влошено здраве или друга сериозна причина. Няколко дни по-късно испанските медии обаче разкриват, че Новел се е преместил в Монреса, за да живее със Силвия Кабайол.

Решението му бързо се превръща в световна новина, тъй като отново повдига въпроса дали не трябва да се отмени съществуващият от векове целибат, изискващ от духовните лица да спазват сексуално въздържание и безбрачие. Някои от критиците му твърдят, че точно той е виновен за част от проблемите, пред които Римокатолическата църква се изправя през последните години, включително разкритията за сексуална злоупотреба с деца. На редица места по света се наблюдава криза за свещенослужители заради задължението за безбрачие. През 2019 г. църквата в Амазония официално поиска от Ватикана да разреши на по-възрастни женени мъже да стават свещеници, за да отговори на религиозни нужди на местните хора, от които 85% не могат да ходят на редовни седмични църковни служби, тъй като няма кой да ги води. И въпреки че искането й бе подкрепено от голяма част от епископите от тази част на света, при вземането на решение надделя консервативното крило в Католическата църква, което се опасява, че това може да доведе до глобално премахване на безбрачието.

Самият папа Франциск също е заявил, че вярва в целибата, но все пак е признавал, че темата не е еднозначна. Защитниците на премахването му твърдят, че тази дръзка стъпка е наложителна в ХХІ век, когато хората имат много повече информация и право на избор. Те често цитират и факта, че в Библията никъде не се говори за целибат, следователно брачният обет по никакъв начин не би трябвало да влияе негативно на вярата в Бога, а да я засилва в рамките на свещения съюз, признат от църквата.

Испанският епископ Хавиер Новел, който отново превърна въпроса за безбрачието на свещениците в горещ, все още не е коментирал своите виждания по него, въпреки отправени оферти от медии от цял свят. Би Би Си коментира, че историята с неговия брак с писателка на сатанинско-еротична фантастика се развива така, че да обърка ценностите и религиозните вярвания на човек. Епископът е познат в епархията си като много отдаден на службата към Бог човек. Подкрепял е и е провеждал терапии за отказ от хомосексуализъм и за екзорсизъм, сравнявал е абортите с геноцид. Твърди се, че се е среща в няколко пъти с представители на Ватикана, както и със самия папа преди да вземе решение за сключването на брак. Той бил помолен от тях да изгони демоните от себе си и да се освободи от изкушението, но епископът отказал.

До момента нито той, нито Силвия Кабайло са потвърдили, че са станали семейство. „Гардиан“ обаче цитира негови приятели, пред които признал: „Влюбих се в жена за първи път в живота си и искам да върша нещата както трябва“. Изданието разкрива, че Ноел се е върнал към практикуване на първото си образование по селско стопанство и работи за компания, която извлича и продава свинска сперма. В по-ранни свои изказвания той е споделял, че в младостта си изпитвал чувства към 18-годишно момиче, искал да се ожени и да има деца, но се отказал от тези свои желания, когато взел решение да посвети живота си на Бог.

Ако Хавиер Новел в скоро време не проговори по стряскащото си решение да напусне църквата, вероятно Силвия Кабайло ще го стори. Позовавайки се на нейния издател – компанията Lacre, Си Ен Ен я представя като писател, която е издълбала ниша за себе си в трънливия литературен свят, за да преобърне всичките ни морални и етични съображение с главата надолу. Един от романите й е озаглавен „Адът на похотта на Габриел“ и обещава да пренесе читателя в свят, където ще открие психопатия, секти, садизъм, лудост, грубата борба между Бог и Сатаната и ангелите и демоните. Освен клинична психология Силвия Кабайло е изучавала сексология, католицизъм, ислям и йога, става ясно от сайта на нейния издател. Той е описва като човек, който копнее да живее пълноценно и търси нови емоции и усещания. Със сигурност световният интерес към сватбата й с Хавиер Новел ще й предостави такива, тъй като разпалва проблем, за който от години се говори, но се бяга от радикална промяна.

Източник: https://m.24chasa.bg/ojivlenie/article/10518972

[1] Сатана (иврит), Луцифер, дявол (гр.) – противник, враг, фалшив обвинител, клеветник 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1636893
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930