Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2017 13:55 - НЕ САМО В ШВЕЦИЯ...
Автор: nbrakalova Категория: Други   
Прочетен: 3191 Коментари: 7 Гласове:
11

Последна промяна: 21.04.2017 14:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 РОДИХА ЛИ ШВЕДСКИТЕ ТОЛЕРАНТНИ РОДИТЕЛИ ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ ДЕЦА-ЧУДОВИЩА?

Рядко в наше време човек може да прочете различно мнение за възпитанието на деца от наложилата се тенденция, че децата са равни на възрастните, имат огромни права, родителите и учителите винаги трябва да се съобразяват с техните чувства, да правят живота им интересен и забавен, всякакви невъзпитани прояви да се отчитат като зов за независимост или че възрастният някъде нещо е сгрешил и затова детето се държи така.

Британският „Телеграф“ смело публикува позицията на Джудит Уудс за тази модна тенденция в последните години и как всичко тръгва от Швеция. Статията ѝ се казва: „Родиха ли шведските толерантни родители едно поколение чудовища“. Толерантните шведски родители всъщност са създали доста други проблеми на децата си.

Уудс започва статията си с личен пример как е нарушила човешките права на 5-годишната си дъщеря като я помолила да изключи телевизора и да си облече някакви дрехи.

Малката стиска зъби и просъсква:
„Ти вече не си ми приятелка!“.

Отговорът на Уудс е също светкавичен:

„Никога не съм ти била приятелка, скъпа. Приятелите не ти перат чорапите. А сега, моля те, облечи се! Иначе ще се обадя в училището ти, за да изпратят полиция и да арестуват цялото семейство Sylvanians (детско филмче), а после да ги депортират!“.

Уудс отбелязва, че това е запазена марка за възпитание на британците. Противоречи изцяло на модерните теории за възпитание на деца, но пък кой знае – може в скоро време отново да се завърне и да се приеме като еталон, защото шведският толерантен модел на родителство дава много по-големи и фатални проблеми. Той се базира на това, че детето е „център на Вселената“ и всички и всичко трябва да се върти около него, позволява му се да прави каквото иска, има пълната свобода за това.

Дейвид Еберхард и как децата завзеха властта

Уудс цитира в статията си анализите на популярен шведски психиатър Дейвид Еберхард. Той е баща на 6 деца и автор на книгата „Как децата завзеха властта“ (How Children Took Power).

Шведският психиатър Дейвид Еберхард твърди, че новото поколение шведи, отгледани от родителите си по модерните толерантни теории, всъщност нямат никаква социална съпричастност, лична устойчивост и след детското глезене са изложени на голямо разочарование в живота.

 „Да кажеш „НЕ“ на едно дете не е същото като да го напердашиш. Родителите трябва да действат като родители, а не като най-добри приятели“, казва Дейвид Еберхард.

„Родителите трябва да подготвят децата си за живота на възрастните като ги научат как да се държат добре в обществото, а не да ги отглеждат като принцове и принцеси.

В Швеция всяка форма на възпитание се приема като нарушаване на правата на детето.

Така наречените „експерти“ препоръчват родителите да преговарят с децата си, а не да ги наказват.

Нещо не са разбрали правилно концепцията на родителството! Децата не са толкова крехки, колкото те си мислят.“

Провалът на теорията за толерантното родителство

Според Дейвид Еберхард, теория за толерантното родителство напълно се е провалила.

В Швеция е довела до пълно нарушаване на дисциплината в училищата, спад в нивото на обучението, а най-тревожното е – увеличават се рязко опитите за самоубийство сред тинейджърите.

Предистория

Швеция е първата страна в света, която е въвела забрана за физическото наказание. Това става през 1979 г. и идеята е вече възприета в 30 държави.

Дотук добре, но нещата имат продължение.

После следва тенденцията на нарушаване на йерархията в семейството и се стига до момента, в който децата вземат властта, те командват какво да се случва в това семейство. Те са шефовете и никой нищо не може да им каже, защото им се нарушават правата.

Идеята за равенство може би работи добре в една демокрация или пазарна икономика, но пък приложена в семейството – търпи пълен крах, смята шведският учен.

Доброволната абдикация на родителите и страхът да възпитават децата си 

„Това, което ми се струва като най-тревожна черта на шведското общество е доброволната абдикация на възрастните от властта", споделя Франк Фуреди, заслужил професор по социология в университета в Кент и автор на „Paranoid Parenting“.

„Тенденцията, започнала със заклеймяване на наказанието на деца, вече мутира в страх децата да бъдат възпитавани, което всъщност родителите трябва да правят.

Проблемът не е в това, което се случва с тях като деца, а в това, което ще се случи с тях, когато пораснат и станат самите те възрастни.“

Първите проблеми

Още в училище започват да се появяват първите проблеми.

Шведските деца, отглеждани от толерантни родители, отказват да изпълняват всякакви инструкции от страна на учителите.

Имат прекалено висока оценка за себе си, която рядко съответства на действителността. С всяка година това се превръща във все по-голям проблем.

Еберхард свидетелства, че се появяват тревожни психически разстройства, самонаранявания и опити за самоубийство.

Но кой изобщо се е заблуждавал, че дете, което е пуснато да расте от малко на свобода без никакви ограничения от родителите си, изведнъж в тинейджърска възраст ще стане отговорно, само ще се научи да се съобразява с околните, ще спазва дисциплината и ще изпълнява някакви инструкции?!

Това е безотговорно родителско поведение.

След излизането на книгата на Еберхард и с появата на тезата му, че шведските деца са твърде невъзпитани и властни, в страната започват остри дебати. Еберхард има и много противници, които продължават да се радват, че шведският модел на родителство е пример за много държави по света и че шведските децата, които растат без ограничения, са много щастливи. Но пък и голяма част от шведите не отричат какво всъщност се случва в последните години.

Хиляди учители и родители се включват с мнения и описват втрещяващи случки.

Учител разказва, че при всяка подкана към дори 4-годишни деца да свършат нещо по учебния процес, те му отговаряли:

„Не ни пука“.

Журналистка свидетелства, че чула две 7-годишни момчета, съученици на дъщеря ѝ, да се псуват в класната стая и то с думи, които не знае как може да бъдат познати на тяхната възраст.

Баща споделя, че помолил сина си да слезе от етажерката, за да не падне и да не се нарани, а той се изплюл върху него.

„В някои отношения шведските деца са наистина невъзпитани“, смята Дейвид Еберхард.

„Те започват викат, когато чуят, че възрастните си говорят на масата по време на вечеря. Започват да ги прекъсват през цялото време.“

И допълва:

„Разбира се, че трябва да слушаме децата си, но в Швеция нещата са отишли твърде далече. Децата в Швеция решават всичко в семействата – кога да си лягат в леглата, какво да ядат, къде да отидат на почивка, дори и какво да се гледа по телевизията. Големият проблем е, че младите шведи са зле подготвени за зрелостта.“

Никой не обича да му се поставят граници и ограничения, но изглежда не са нещо чак толкова лошо или поне може би ще се окажат по-добрият вариант от пълната свобода да правиш каквото си искаш.

„Младите хора в Швеция са склонни да бъдат много разочаровани от живота, особено най-силно е, когато станат на 20 години“, отбелязва Еберхард.

„Въпреки че случаите на самоубийства намаляват, налице е огромен ръст в опитите за самоубийство, особено сред момичетата на възраст между 15 и 25 години.“

„Отглеждането на деца не е наука, а изкуство“.

Това споделя журналистката от „Телеграф“ Уудс.

Самата признава, че може да не е приятел със своята дъщеря, но се опитва да бъде нещо „по-трайно“ и да е отговорен родител. Според нея, твърдостта и справедливостта в родителството не са несъвместими със забавлението.

Оригинална статия: edna.bg/za-roditeli/deca/

 

Из коментари:

free - София, България | 18.04.2017 16:36 - Всяка едностранна толерантност е обречена на провал, когато родителят е неограничено толерантен към детето, то ще проявява нулева толерантност към родителите си.

vivid - България | 18.04.2017 21:38 - Принципът е: "Който плаща, той поръчва музиката." Като им знае много устата, да почнат да работят и да си плащат сметките. Тогава ще могат да правят каквото си поискат и когато си поискат, като им свърши работното време или като спечелят достатъчно да си платят удоволствията. Ако не могат, ще трябва да се съобразяват със спонсора си /инвестирал време, пари и усилия в опит да ги направи хора/.
Затова като станат на 20 години и спонсорите ги изритат от вкъщи, осъзнават колко беззащитни са и как трябва яко бачкане за наем и текущи разходи. И най-често мъжката част, т.нар. "принцове", се алкохолизира, за да забрави екзистенциалните си проблеми, а женската част от "принцеси" се депресира и стига до самоубийство, като знае на какви "принцове" трябва да разчита за създаване на семейство и отглеждане на деца.


nbrakalova - София, България | 21.04.2017 13:34
Из Книгата, която отдавна считат за отживяла:
"Който щади тоягата си, мрази сина си,
А който го обича, наказва го на време." (Притчи 13:24)
"Тоягата и изобличението дават мъдрост,
А пренебрегнатото дете засрамва майка си." (Притчи 29:15)
"Който обича поправление, обича знание,
Но който мрази изобличения е невеж." (Притчи 12:1)

Бий дупе, за да не биеш дупище. (народна мъдрост) 




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Думата копеле
24.04.2017 15:39
Думата копеле НЕ СЛУЧАЙНО имаше обиден смисъл. Детето без бащиния авторитет, твърдост и СИЛА (психическа и физическа), по-често е изложено на "разлигавяне", и други неприятни за околните навици. Моля, не ми давайте обратни ПРИМЕРИ. Примери има всякакви, важно е кое е ОБЩЕСТВЕНО ЗНАЧИМО.
цитирай
2. nbrakalova - Нямам намерение да давам обратни примери.
26.04.2017 22:29
Днес и бащите нямат авторитет, твърдост, сила... Правата са на страната на децата...
цитирай
3. germantiger - ...
05.05.2017 20:54
В текста липсва едно от важните и фундаментални "неща", а именно:

кой наложи това в Швеция

кой сътвори тези теории и част от практиките

защо са наложени първо в Швеция неслучайно
цитирай
4. nbrakalova - В текста липсва едно от важните и ...
06.05.2017 22:37
germantiger написа:
В текста липсва едно от важните и фундаментални "неща", а именно:

кой наложи това в Швеция

кой сътвори тези теории и част от практиките

защо са наложени първо в Швеция неслучайно


Не мисля, че е първо в Швеция. То е продукт на философското мислене във времето. Опростенческо и извиняващо е, ако е само въпрос на налаган модел. По-скоро е предлагане и избор. Може и да е задкулисно целенасочено – първо се създава хаос, за да се наложи впоследствие желан ред. Важно е, независимо от средствата, постепенно да се насочи общественото съзнание във всеки от тези два коридора. Достатъчно е като начало да се започне от разрушаването на йерархията, онази, на която се гледа с насмешка, като на отживелица.
цитирай
5. germantiger - +
07.05.2017 08:33
И отново ти убягват най-важните първи два въпроса - споменатто от теб го знаем повечето нас в една или друга степен.
цитирай
6. nbrakalova - Да прецизирам, макар и късно
07.05.2017 08:55
nbrakalova написа:
[quote=germantiger]В текста липсва едно от важните и фундаментални "неща", а именно:

кой наложи това в Швеция

кой сътвори тези теории и част от практиките

защо са наложени първо в Швеция неслучайно


Не мисля, че е първо в Швеция. Но дори и да е било, то е продукт на философското мислене във времето и докъде се е наложило тук или там. Опростенческо и извиняващо е, ако е само въпрос на налаган модел. По-скоро е предлаган и избран. Може и да е задкулисно целенасочено – първо се създава хаос, за да се наложи впоследствие желан ред. Важно е, независимо от средства и начини, постепенно да се насочи общественото съзнание във всеки от тези два етапа. След добре организиран първи, то да се ориентира уж самостоятелно да избере предложения му вече обмислен втори. Като начало може да се започне от разрушаване на йерархията – онази, на която се гледа с насмешка, като на отживелица. Мисля, че горния процес на "от хаос към ред" в момента е реален и доста напреднал.

Не ми убягва "кой". Не мисли, че нямам отговор на "кой", но не искам да го налагам. Споделям го между редовете, защото не е моя цел да го коментирам. Само предавам статията като факти. В нея също не споменават авторите на сценария, а само резултатите, но всеки може да надзърне под коментираната видимата част на айсберга и да си даде сметка. Във всички случаи се коментира само видимата част - последиците, но си има хора и за невидимата. Дали очите са затворени за последните нарочно или по други съображение не знам. Освен това нямам под ръка самата книга, в която може би нещата са по-конкретни, но журналистът, умишлено или не, ги пропуска. Едно е някой да ти предложи своята гледна точка, а друго - сам да прочетеш какво казва авторът на произведението.

Толерантните родители не са ли в известна степен безотговорни родители? И нещата имат смисъл, когато ги поставим на наша почва - как постъпват българските родители и защо. Защо се стига до това у нас семейството да се командва от децата, а в международен план - да ръководят жени? Това е новата йерархия, която започва от семейството и завършва в държавата... Отговор има, но той е нелицеприятен. Затова съм повече наблюдател, като запазвам изводите за себе си. Това може да направи всеки един.

Ако повече хора си задават въпроса "кой", има шанс да се стигне до отговора, но едва ли да се повлияе на резултатите в обсъждания процес.
цитирай
7. germantiger - ...
07.05.2017 13:35
С първия ти абзац може да се съглася, както и да не се съглася - там гадаем как нещо е наложено в Швеция в случая, защото не знаем хронологията и генезиса на процеса там, би могло да ер по предложения от теб"начин", би могло и да не , но това не е въпроса в случая и е вероятно да греша за първото или второто итн. Мисълта ми която не прецизирах беше - Скандинавия. В историята бол модели са наложени без хаос, други по маркирания от теб начин чрез хаос.

С твтория ти абзац съм напълно съгласен, защото ти просто посочваш какво прави автора, а именно, че не прави най-важното - да посочва извора, ако го знае или предполага поне (в последния случай, ще трябва да е внимателен и да не "сочи") ако не може да се аргументира.

По третия абзац - не ми се струва, че в България в семействата командват децата - категорично не, както и държавата тук не се ръководи от жени, все още не, в световен "бял" мащаб обаче си права в тенденцията - тя се налага дори чрез филми - наскор проследих един серила дори в подобно налагане и ВНУШЕНИЕ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1621203
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031