Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2019 19:03 - ПАПА ФРАНЦИСК ЛАНСИРА ГЛОБАЛЕН ВЪЗПИТАТЕЛЕН ПАКТ ЗА ОБЩИЯ ДОМ
Автор: nbrakalova Категория: Политика   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 18.10.2019 17:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

12 Септември 2019, 12:49, vaticannews
Папа Франциск дава начало на глобално събитие на 14 май 2020 г., което ще има за своя тема „Да възстановим глобалния възпитателен пакт“, а също така припомня документа от Абу Даби, подписан на 4 февруари заедно с Великия имам на Ал-Азхар. Във виедопослание за инициативата, Франциск призовава за възпитание, което помага за осъзнаването, че всичко в света е взаимосвързано и е необходимо да се намерят нови начини за разбиране на икономиката, политиката, растежа и напредъка.

https://www.youtube.com/watch?v=6ibMvx1euiM
Видеопослание на папата: „Да възстановим глобалния възпитателен пакт

Скъпи приятели, в енцикликата Laudato si приканих всички да работят заедно, за да защитим нашия общ дом.

За да разберем колко спешно е предизвикателството пред нас, трябва да се съсредоточим върху едно възпитание, което отваря ума и сърцата за по-широко и задълбочено разбиране на реалността.

Нуждаем се от глобален пакт за възпитанието, който да ни поведе към всеобща солидарност и нов хуманизъм. Ето защо учредих световно събитие, което ще се проведе на 14 май 2020 г.

В момент на изключителна фрагментарност и крайно противопоставяне е необходимо да се обединят усилията, за да се роди един възпитателен съюз, който да формира зрели хора, способни да живеят в обществото и за обществото.

Всяка промяна обаче се нуждае от възпитателен път. Не можем да направим тази промяна без подготовка.

Една африканска поговорка гласи, че „за да възпиташ едно дете е необходимо цяло село“. Ние трябва да изградим, това село. Всички заедно, за да възпитаме децата, да възпитаме бъдещето.

И трябва да пречистим почвата на дискриминацията, както аргументирах в документа, който наскоро подписах заедно с Велекия имам на Ал-Азхар в Абу Даби.

Трябва да направим така, че това село да помогне за нарастване на съзнанието у всички за онова, което обединява хората и всички компоненти на човека; учение и живот; поколенията; учители и студенти, семейство и гражданското общество с неговите политически, продуктивни, предприемачески и солидарни проявления.

Трябва да направим така, че в това село да се роди глобално сближаване за един съюз между жителите на Земята и „общия дом“, така че възпитанието да бъде източник на мир, справедливост, на прием за всички народи на човешкото семейство, както и диалога между техните религии. Едно всеобщо селище, но също и лично село, за всеки поотделно.

Трябва да създаваме възпитателни процеси за осъзнаването, че всичко по света е тясно свързано и е необходимо да се намерят други начини за разбиране на икономиката, политиката, растежа и напредъка. Трябва да имаме смелостта да възпитаваме хора, които са готови да служат на общността. Ето защо искам да се срещна с вас в Рим, за да насърчим и задействаме този възпитателен пакт.

Заедно с вас, призовавам всички обществени личности, вече ангажирани на световно ниво в деликатния сектор за възпитание на новите поколения. Вярвам, че ще откликнат.

Нека се опитаме заедно да намерим решения, да дадем началото на процеси на трансформация, без да се страхуваме. Приканвам всеки от вас да бъде главен герой на този съюз.

Срещата е на 14 май 2020 г. в Рим.

Чакам ви и от сега ви поздравявам и благославям. Благодаря.

12 Септември 2019, 12:49, vaticannews

https://www.vaticannews.va/bg/pope/news/2019-09/papata-lansira-globalen-vazpitatelen-pakt-za-obshtia-dom.html

=============================

П.П.
Припомням някои от новините в американския печат, свързани с дипломатическата дейност на папа Франциск още през 2014 г., от обобщаващия обзор на Д. Бачелър, направен през януари 2015 г.

[…] […] На 13 март 2014 г., папа Франциск бе поканен да се обърне към общата сесия на Конгреса на САЩ. Специално писмо бе написано от председателя на Долната камара Джон Бейнър. То бе подкрепено и от Нанси Пелоси, която отправи официална покана към папата да се обърне към най-могъщите политически лидери в най-могъщата държава на света. Изключително многозначително е папата да получи официална покана, за да се обърне към общата сесия на Конгреса. Приема се, че това събитие ще се състои през септември 2015 г., когато папата ще пътува по специален повод до Филаделфия.

 …на 27 март 2014 г., президентът на САЩ Барак Обама посети папа Франциск във Ватикана. Те проведоха лична среща за около час. В същото време папата подари на президента медальон, който символизира нуждата от мир и солидарност между двете полукълба. Президентът подари на папата кутия със семена, като дървената част бе от първата католическа катедрала в Северна Америка. …

 Следващата извънредна новина и историческо заглавие са свързани с канонизирането на двама бивши папи (27 април 2014 г.). „С блестяща пи-ар акция папа Франциск отново сътвори история по време на това събитие във Ватикана, като издигна в ранг на светци папа Йоан ХХІІІ и папа Йоан Павел ІІ – двама от най-известните му предшественици. Много католически анализатори смятат, че това се прави отчасти с цел обединяване на един милиард римокатолици, които са доста разединени. След църковната служба папа Франциск нежно прегърна бившия папа Бенедикт ХVІ, който също присъстваше на церемонията. Така двама живи папи почетоха двама мъртви папи. Още по-важно е, че този акт се смята за опит да се издигне статута на Франциск, който очевидно има достатъчна власт да обявява други папи за светци.“ Какво означава един жив папа да има достатъчно влияние и власт да обявява мъртви папи за светци, на които хората да се молят? Това събитие бе изтълкувано като значително издигане на статута и властта на папа Франциск. Епичният спектакъл, на който присъстваха хиляди епископи и свещеници, бе излъчен по сателит за целия свят. …

Друго важно заглавие. 9 май 2014 г. Папата съветва ООН по икономически въпроси и призовава за легитимно преразпределение на богатството в полза на бедните. Папата е църковен водач, но се среща във Ватикана с ръководителя на ООН, за да дава на ООН икономически съвети… или може би трябва да ги нарека „приятелски съвети“. Цитирам: „Ватиканът, АП.  Папа Франциск призовава в петък правителствата да преразпределят богатството в полза на бедните в един нов дух на великодушие, за да помогнат да се ограничи икономиката на изключването, която ни завладява в наше време. “Все още има много да се прави във връзка с глобалната и икономическата организация. Важна част от човечеството продължава да е изключена от облагите на прогреса и всъщност е отделена като втора категория човешки същества. Целите на бъдещото устойчиво развитие трябва да се формулират и постигнат с великодушие и смелост и всяка от тях да повлияе на структурните причини за бедността и глада.“ Франциск отправи този призив към Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и към ръководителите на големи агенции на ООН, които тази седмица се срещат в Рим. Първият латиноамерикански папа често бичува несправедливостите на капитализма в световните икономически системи, които изключват голяма част от човечеството. В петък Франциск призова АООН да подкрепи световна етична мобилизация за солидарност с бедните в нов дух на щедрост.“ Може да изглежда, че всичко това е много невинно и навременно, но вниманието ми е привлечено от властта на папата. Лидерите на ООН са във Ватикана и папата им говори за икономическа политика. …

Друго заглавие. На 2 май 2014 г. папа Франциск направи първото си посещение в Святата земя и призова за мир. „Тук, в родното място на Княза на мира, аз желая да поканя Вас, президент Махмуд Абас, и господин президент Шимон Перес, да се присъедините към мене в искрена молитва, за да помолите Бог за дара на мира. Предлагам дома ми във Ватикана за място на това молитвено събрание.“  За първи път папа Франциск посети най-важните свети места за евреи, мюсюлмани, протестанти и католици. Това е изключително важно събитие за лидера на католическата църква, който показва, че се прегръща с евреи, мюсюлмани и протестанти на святото място. …Всички забелязват, че папата се оформя като духовен лидер на световните религии. … Ето го папата до Стената на плача, заобиколен от мюсюлмани и от ортодоксални и други евреи. Трябва да разберем правилно значението на онова, което се случва, когато папата стане обединителен център на световните религии в Близкия изток и започне да прегръща мюсюлмани, евреи и християни, превръщайки се в централна фигура.

Следващото историческо заглавие е от 1 юни 2014 г., когато за първи път папата посети харизматично събрание.
Папа Франциск говори пред 53 000 харизматици, събрани на олимпийския стадион в Рим, на 37-та национална конференция за обновление на Духа.“
Когато папата коленичи на земята, всички те се помолиха на езици, което ни напомня за друг видео материал, показващ как по време на конференцията на Кенет Коупланд всички се молят на езици за папата. Като че ли католическата църква вече подкрепя учението за говорене на езици. В дописката се съобщава, че по време на събранието папата признава, че някога не е изпитвал особено доверие към харизматичното движение, но очевидно сега е по-благоприятно настроен. Ватиканът заявява, че това е първият случай в историята, когато папата посещава международна харизматична конференция за обновление.

Ето и друго историческо заглавие от 5 юни 2014 г. Джоел Остийн наблюдава действията на папата, когато последният се среща с 53 000 харизматици по време на богослужение на олимпийския стадион в Рим. Мисля, че това изказване е впечатляващо:„Джоел Остийн заяви в петък, че за него е голяма чест да представлява пасторите от Америка на срещата с понтифа, когото описва като приветлив и приятен човек, изпълнен с радост.“ Той представлява една от най-големите протестантски църкви в Северна Америка. Той обаче не представлява мен или много други протестантски пастори в Северна Америка. HUFF POST LIVE. „Мисля, че папата е фантастична личност. Начинът му на говорене, смирението… каза нещо, в което и ние вярваме. Ние не се опитваме да ограничаваме, всеки е добре дошъл. Може да не сме напълно съгласни с доктрините и теологията, но католическата църква и нашата църква са отворени за всички. Затова ми харесва начина, по който говори.“Смятам, че пастор Остийн прави удивителни коментари. Той се ползва с голямо уважение в Северна Америка.„Папа Франциск покани тази протестантски лидери във Ватикана, както и членове на Църквата на светиите на последните дни, за да разискват дали могат да намерят общо помежду си и да разпространяват живота и делото на Исус, така че хората да преживеят радостта на християнската вяра.“ Звучи толкова прекрасно, но води към доста опасно единство.

Следващото историческо заглавие е от 8 юни, когато папата се намесва в близкоизточния мирен процес. Разбира се, по-рано същата година имаше ужасна война между палестинците и Израел. И от двете страни летяха снаряди. Много важно бе да се проведат мирни преговори. По време на първата папска визита в Близкия Изток точно това бе уговорено с президента на Палестина и с президента на Израел Шимон Перес. Папата ги покани във Ватикана, за да се молят за мир, да преговарят за мир. Друг интересен факт е, че по време на тази среща във Ватикана за първи път бе четено от Корана и бяха произнесени мюсюлмански молитви. Удивително е, както ще видите по-късно в това видео, че папата се заема с преговорите за мир…

Следващото заглавие е от 7 юли 2014 г. Съобщава се, че папата се е срещнал с американски телевизионни проповедници. Можете да прочетете в самата статия, че две популярни служения от Тексас заедно с Тони Палмър са водили делегация от евангелски християнски ръководители в Рим, за да се срещнат на частно посещение с папа Франциск.„Джеймс и Бети Робъртсън, съвместни водещи в програма на телевизията „Лайф тудей“, заедно с Кенет Коупланд, водещ на „Билийвърс войс ъф виктъри“, се срещнаха в четвъртък с римския понтиф във Ватикана. Срещата продължи почти три часа и включи частен обяд, където те предложиха…“ Чуйте това, приятели: „…подписване на обща декларация за вяра, единство и мисия през 2017 г. по повод 500 годишнината на 95-те тезиса на Мартин Лутер.“ Леле! Протестантски водачи отиват във Ватикана, срещат се с папата на частно тричасово посещение и заявяват: Трябва да подпишем декларация за единство и мисия по случай годишнината от протеста на Мартин Лутер. Прочетох в статия, че общата  аудитория на тези телевизионни проповедници е 800 милиона души.

Следващото ни заглавие е от 22 юли 2014 г. Доста неща се случиха през юли. Папата избира съвет, който да работи за световно християнско единство. Ето го, приятели, заглавие, което уцелва десетката: July 22. Pope picks a Council to promote global Christian unity. Ако се чудите какви са намеренията на папата – той желае това християнство единство, желае всички религии на света и християните по цял свят да се обединят и да признаят папата за водеща фигура, за лидер. Той постига целта си. Доста важно събитие, убягна на повечето медии. „Франциск посочи осем личности, които да служат в елитен съвет, за да съдействат за християнското единство по целия свят. Стремежът към пълно християнско единство остава приоритет за католическата църква и това е една от основните ежедневни грижи на папата. Такава бе вестта, която папа Франциск предаде в четвъртък на членовете на понтифския съвет за подпомагане на християнското единство, които участваха в пленарно заседание във Ватикана миналата седмица. Този документ отбеляза началото на нова епоха в отношенията между католическата църква и християните от всички деноминации.“Някои от вас си спомнят библейските текстове, в които се говори за „оздравяване на раната“. Забележете как е формулирано следното изявление: „Предишната враждебност и безразличие, които причиниха дълбоки рани на християните – казва папата, – отстъпиха на процеса на изцеление, който ни помага да приветстваме другите като братя и сестри, обединени в нашето общо кръщение.“

Друго заглавие – не историческо, но доста значимо, – е от 22 август 2014 г. Папата одобрява използването на военна сила. Ето как го описват:„Връщайки се у дома от Сеул, Корея, на пресконференция в понеделник на борда на самолета Франциск бе запитан съвсем ясно: Одобрявате ли американските бомбардировки? (имат предвид бомбардировките срещу Ислямска държава.) Папа Франциск отговори: „Легитимно е да бъде спрян несправедливият агресор.“ Тази позиция не е никак нова за папата. Ватиканът е започвал много кръстоносни походи и е подкрепял военни действия в своята история. Мисля, че беше важно да разберем какво е становището на Франциск по тези въпроси.Следващото ни историческо заглавие – 4 септември 2014 г. Папата е замолен да оглави организация на обединените религии. Бившият президент на Израел Шимон Перес издигна лидера на католицизма като основна фигура в световния мир. По традиция израелските водачи заявяват, че папството е свързано с антисемитските движения. Шимон Перес нарече папата „по-могъщ защитник на мира от ООН“. После, сякаш това изказване не е достатъчно, ни се казва, че заместник Държавният секретар на САЩ Джери Уайт призовава за глобален завет на религиите с папата начело: „Какъв ще бъде глобалният завет или съглашение, за да се отхвърли насилите в името на религията, в името на Бога? Какъв вид документ е необходим за подобно нещо? Какъв вид събрание е необходимо, за да се приеме в пълнота делото на Св. Игидио и да се стигне дори до по-високо ниво, като бъдат поканени Ватикана и папа Франциск.“Всички се обръщат към папата. Случи се и нещо друго. Коментаторката от телевизия Фокс – съдийката Джанийн, заяви, че папата е този, който трябва да бъде водещ в разрешаване на проблемите с войната в Близкия Изток: „Тази вечер християните в Близкия Изток са убивани поради вярата си и никой не се бори за тях. Християни биват избивани, църкви – опожарявани, семейства – прогонвани от родината си и масовото избиване на християни продължава. Кой трябва да защитава християните? Кой? Лидерът на католическата църква, папата, човекът, който е пастир на верните.“Доста многозначително изказване на  съдията Джанийн, който е популярен коментатор по новите във Фокс.

Отиваме на следващото историческо заглавие, 27 октомври 2014 г. Папата обявява вярата си в Големия взрив и еволюцията. Всъщност това заглавие не е историческо, тъй като католическата църква отдавна твърди, че вярва в еволюцията и в потенциала на теорията за Големия взрив. Показва ни обаче какви са възгледите на папа Франциск. Ето какво четем в статията: „Големият взрив, за който учените вярват, че е довел до формиране на вселената преди около 13.8 милиарда години, е част от Божия план. Папата заяви, че научният доклад за началото на вселената и развитието на живота чрез еволюция, са съвместими с възгледа на католическата църква за сътворението.“ Разбира се, ако еволюцията е истина, не можете да приемете за буквално и вярно написаното в Битие за сътворението. …

Има и друго историческо заглавие от следващия месец – 18 ноември 2014 г. Пастор Рик Уорън се среща с папата във Ватикана. Поканен е да говори във Ватикана. „Рик Уорън, водещ американски протестантски пастор, заяви след среща с папа Франциск: „Отблизо можете да почувствате човечността и състраданието, които другите виждат отдалеч.“ – Уорън продължава с думите: „След като протестантите и католиците обичат Исус, ние всички сме от един отбор.“ Това някак си ме безпокои, тъй като смятам, че има огромни различия между онова, в което вярват протестантите и католиците. Целият този „език на любовта“, който се използва за създаването на фалшиво единство, ще се обърне срещу нас в последните дни. „Участниците в конференцията, сред които са южни баптисти, мюсюлмани, евреи и представители на светиите на последните дни, обсъдиха тези като традиционния брак, съвместното съжителство и еднополовите бракове.“ Виждате, че единството се основава на неща, които са важни за различните религии, но това единство ще се обърне срещу самите тях. Мисля, че всеки ще признае, че когато Рик Уорън, който може би е един от най-влиятелните американски автори и пастори, отива там да представлява евангелистите от северна Америка, това е изключително многозначително. „Водещ: Защо искате да участвате в това ватиканско събиране – международен колоквиум за брака? Защо смятате, че е важно да сте там и да представите своята тема? Р. Уорън: Е, КОГАТО ПАПАТА ТЕ ПОКАНИ, ТИ ОТИВАШ!“ – Рик Уорън продължава с думите: – „След като протестантите и католиците обичат Исус, ние всички сме от един отбор.“

А сега към следващото историческо заглавие, извънредна новина, 3 ноември 2014 г. Папата призовава всички християни да се обединят. Той въобще не се опитва да увърта. Приканва всички християни да се обединят. Чуйте това: „Говорейки от Истанбул, папа Франциск бе придружен от патриарх Вартоломей, духовен лидер на 250 милиона православни християни, за да насърчат верните да се присъединят към тях в молитвата всички да станат едно, за да може светът да повярва. Двамата лидери също така подписаха документ, в който заявиха същото. Нещо повече, папата и патриархът призоваха света да подкрепи солидарността и по-задълбочения диалог с исляма, основаващ се на приятелство и уважение.“ Сигурно сте се чудили как ислямът ще се впише в сценария на книгата „Откровение“. Всички натискат за единство от типа „обичайте се един друг“. Отново намирате паралела с излекуване на раната. Забележете: Вартоломей І заяви: „На среща с папа Франциск помогнахме двете църкви да се доближат повече до края на почти хилядолетното разделение.“Франциск подканва участниците да говорят смело и да слушат смирено, но също така „да излекуват раните на християнското разделение“. Публикувано е в „Бостън глоуб“. (…)

Следващото ни историческо заглавие: 2 декември 2014 г. Папата се присъединява към световните лидери, за да осъди робството. Смятам, че всички трябва да подкрепяме тази кауза, но забележете, че той свиква световните религиозни водачи и те отиват в Рим. „За първи път в историята важни католически, англикански и православни официални лица, заедно с лидери на будистите, хиндуистите, евреите и мюсюлманите (това обхваща почти всички), се събират, за да се подпишат под общото си намерение да се борят със съвременното робство, което се смята за престъпление против човечеството.“ Съгласен съм с каузата, която ги е събрала, но смятам, че хората пропускат финото послание, което се изпраща: Всички религиозни водачи продължават да посещават Рим, за да имат някакво въздействие, като признават папата за върховен религиозен лидер дори на останалите религии.

Да се придвижим към следващото историческо заглавие от 11 декември 2014 г.: „Папа Франциск завладява „света с щурм“ (Pope Francis takes the “world by storm“). Взето е от доклад на изследователския център „Пю“ и показва, че папата има широката подкрепа по целия свят. 60 процента от 43-те държави, където е правено проучването, имат положителна представа за понтифа. Особено американците показват привързаността си към папа Франциск, като често възхваляват неговия простичък стил. Според същото проучване 78% от американците са благосклонни към папата. Нашият президент много би харесал такъв рейтинг. Приятели, осъзнавате ли, че папа Франциск има по-висок рейтинг от всеки политик или религиозен водач в този свят?

Следващото заглавие, 15 декември 2014: „Папата води в най-успешната година за католическата църква.“ Всъщност анализът е от статия на Пол Моузес, професор в Бруклин колидж в Ню Йорк. Казва се, че папа Франциск е започнал революция в католическата църква през 2014 г. Революция на здравия разум, а не на идеологията или доктрината.

Следващото историческо заглавие – 16 декември 2014 г. „САЩ молят Ватикана да помогне за затварянето на Гуантанамо“, според „Русия днес“. Бихме могли да си помислим, че е някакво заглавие от областта на конспирациите, но четем в следващото заглавие още на следващия ден: 17 декември 2014 г.: „Папата е посредник на мира с Куба в тайни преговори.“ Кой казва, че той нямал политическо влияние?А това е от Ню Йорк Таймс: „В сделка, договорена след 18 месеца на тайни преговори, чийто домакин бе предимно Канада, и насърчавани от папа Франциск, който бе домакин на окончателната среща във Ватикана, г-н Обама и президентът Раул Кастро се съгласиха в телефонен разговор да забравят десетилетията на враждебност и да постигнат нови отношения между САЩ и островната държава, която е отдалечена само на 90 мили.“ Въпреки 50-те години на комунизъм католическата църква все още е най-голямата църква в Куба. Събитието не е никак случайно. …

 Минаваме на следващото заглавие, 18 декември 2014 г. „Под управлението на Франциск се появяват по-смели планове за ватиканската дипломация“. Отново Ню Йорк Таймс. Може би съвпадението във времето е съвсем случайно, но само ден, след като му отдадоха заслуженото за историческия дипломатически пробив в отношенията между Куба и САЩ, папа Франциск започна своя четвъртък, като поздрави новата група посланици във Ватикана и им даде някои съвети. Цитирам:

„Работата на посланика е в малките стъпки, малките неща, но те винаги завършват с постигането на мир, като довеждат по-близо сърцата на хората и сеят братство сред тях. Това е вашата работа – с малките и дребните неща.“ – Авторът продължава с думите: „Онова, което се промени с Франциск, или което се възстанови, е идеята за дипломатическата смелост, желанието да се поемат рискове и Ватиканът да се вклинява в дипломатически спорове, особено когато може да действа като НЕЗАВИСИМ ПОСРЕДНИК.“Те признават, че Ватиканът е международен посредник в международната дипломация. Както Йоан Павел, първият полски папа, се радваше на огромно доверие и беше глас срещу комунизма, така също Франциск, първият латиноамерикански папа, сега има уникално доверие в Западното полукълбо, развиващия се свят.

[…] […] 
Гласувай:
4
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Други
Прочетен: 1068132
Постинги: 435
Коментари: 1529
Гласове: 5345
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930