Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2018 17:28 - Единственият враг на Русия са руснаците
Автор: nbrakalova Категория: Политика   
Прочетен: 7205 Коментари: 24 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На 94 години почина Ричард Пайпс (11 юли 1923 – 18 май 2018) – най-добрият съветолог на Запада в средата на 70-те, шеф на департамента за Източна Европа в Съвета за национална безопасност на САЩ. Предлагаме ви една от неговите безсмъртни статии, посветена на Русия

Ричард Пайпс

Ние, чужденците в Русия, имаме своите предимства ­– може да виждаме малко по-различно нещата, които се случват в нея, но пък забелязваме онова, което самите руснаци не виждат. Аз изучавам Русия от 1946 година и през цялото време съм наблюдавал развитието на комунистическия режим като историк. И не вярвам на теорията на Солженицин, който смята, че съветската история е започнала през 1917 година. Между царския и съветския режим има много общи неща. Русия е консервативна страна и някои неща в нея се променят много бързо, други ­ никога. Надявам се, че моите критични бележки ще бъдат възприети не като атака, а като полезна критика, която може да бъде използвана.

Най-лошото и най-опасното в Русия е постоянното акцентиране на факта, че е велика държава.

Произтичащите от това действия я отвличат от истински сериозните проблеми, които тя трябва да решава сега. Идеята за великодържавност я тласка към конфронтация със страните, с които е необходимо да си сътрудничи, и то преди всичко със западните страни.

Разбира се, чувството за великодържавност се основава на редица фактори, сред които и огромната територия, и особеното геополитическо положение, и не на последно място –­ военната мощ. Нито един от тия фактори обаче в действителност не прави от страната велика държава. Огромната територия, особено в съвременните условия, няма кой знае какво значение. По-голямата част от руската територия не е населена и няма никаква възможност да бъде заселена. Днес най-богати са малките страни ­като Швейцария и Холандия. Великата държава ­ е страна, чието население е в състояние да използва ресурсите и знанията си за благото на обществото. Когато преди 50 години беше създаден Израел, арабите сметнаха, че могат да го унищожат, защото разполагат с много по-голяма територия и население. Но Израел се оказа страна със силен етнически характер, привързаност към ционизма и развитието на науката, и побеждаваше арабските армии.

В Русия военната мощ се градеше на бедна икономическа основа.

Тя струваше твърде скъпо на обществото; заради нея Русия пожертва онова, което е действително ценно и важно: ­ икономическата и културната инфраструктура. За военни цели се харчеха парите, които трябваше да се изразходват за образование, здравеопазване и т. н. По времето на Петър Велики до 90 % от националния бюджет на Русия е отивал за поддържане на армията. В Съветския съюз в края на съветския период 25­30 % от бюджета отиваха за военни нужди. Режимът не издържа такава огромна тежест и рухна.

Русия традиционно е отделяла огромно внимание на своята мощ, особено след като се сдоби с ядрено оръжие, с помощта на което можеше да тероризира целия свят. Днес практически е невъзможно руското ядрено оръжие да се използва в бой, така че тази военна мощ вече не значи почти нищо. Почти нищо днес не значи и числеността на армията. Русия успя да спечели Втората световна война, защото пожертва хората си, без дори да се замисли. Колко души загуби тя във войната с Германия ­– това е нещо нечовешко! Но на руското правителство му беше все едно.

Всъщност Русия днес не е голяма държава. Съществуват факти, които илюстрират това. Според някои изчисления брутният национален продукт на Русия през 1999 година представлява някъде около 100 милиарда долара. Възможно е това да е недооценка. Но дори тази цифра да е 200 или 250 милиарда, тя пак е твърде малка. За сравнение капитализацията на една от най-големите корпорации на САЩ ­- ОРМА, ­ е 226 милиарда. Оборотът на Московската фондова борса преди падането на акциите през август беше 105 милиона долара. Това е съпоставимо с триминутния оборот на Нюйоркската борса, което е ужасяващо странно за която и да е страна.

При такава бедност Русия не може да бъде велика държава,

тя само може да си придава вид на такава. Русия значително зависи от чуждестранните инвестиции и заеми. А след пресрочването на платежите през 1998 година чуждестранният капитал няма скоро да дойде тук. На Запад смятат, че Русия действително е много бедна страна, неподходяща за инвестиции, със слаба финансова система.

Русия може да си завоюва статуса на велика държава само след като приведе в ред собствения си дом и се откаже от имперските си амбиции. Макар духът на Петър Първи все още да витае в нея, тя вече не е империя.

Руската империя притежава уникални черти и се отличава от великите империи на Запада. Когато през XVI век започна Западната имперска експанзия, когато беше открит Новият свят, когато към Индийски океан се насочиха експедиции, в европейските страни вече се беше оформило разбирането за техния национален интерес. Британия вече беше Британия, Холандия –­ Холандия, Португалия –­ Португалия… Колониите бяха отделени от метрополиите с океани. По географски причини обаче в Русия развитието на империята и развитието на националната държава се осъществяваха по друг начин. След като Иван IV завоюва Казан, Астрахан и т. н., започва да се гради многонационална държава, при която руските колонии граничат с Русия. За разлика от Запада, където е съществувало разбирането какво е метрополия и какво ­– колония, в Русия такова разбиране няма. Метрополията и колониите били нещо смесено. Тук е мястото да отбележим, че през 50-те и 60-те години в Русия можеха да се чуят гласове, според които тя изобщо не била империя, а руснаците живеели на своята историческа територия, населена с различни националности. Тази нагласа у тях съществува и днес.

И още ­ за руския национализъм. Разбира се, там, където настъпва демокрацията, възниква разговор за националното самосъзнание, за националната държава. Но национализмът има два варианта: той може да бъде ексклузивен и инклузивен. Ексклузивен означава, че ние, членовете на тази етническа група, изключваме всички останали от своя кръг и ги гледаме отвисоко. Това е такъв вид национализъм, който води до ксенофобия, шовинизъм. А включващият, инклузивният национализъм (той може да бъде назован още патриотизъм) представлява гордостта от своята общност, от съзнанието, че работите за нейно благо. Мисля, че

руският национализъм е главно ексклузивен, национализъм, който изключва всичко чуждо и води до ксенофобия.

С примери от тоя род в Русия човек постоянно се сблъсква и те продължават да са вследствие на сталинския режим, когато руската национална гордост се трансформираше в ксенофобия, без хората да си дават сметка, че това не е патриотизъм. И аз не знам как може да се справим с подобен проблем, освен обединявайки усилията на интелигенцията и интелектуалците. Защото така наречената руска гордост се крепи на омразата към другите. Трябва да се откажем от това наследство на комунизма, да отсечем дълбоките му корени. Погледнете, който и да дойде на власт в Русия,­ остават все същите символи от времето на царизма: двуглав орел, знаме… Много градове и улици са преименувани, но много носят старите названия ­ “Ленински проспект”, “Октомврийски площад” – със съответния паметник и т. н. Петербург бе преименуван, но Ленинградска област си остана. Докато не се премахнат символите на стария режим, хората няма да имат ясни представи и няма да постигнат нищо положително.

Комунизмът беше разрушителен период; вековете, през които се е създавало гражданското общество, бяха, така да се каже, отменени. Всички обществени връзки се движеха по вертикалата. Всъщност това обяснява защо се разпадна самата комунистическа партия… По същия начин, когато през 1917 година царят се отрече от престола, страната се разпадна. Това е невъзможно за една демократична държава, където съществуват здрави хоризонтални връзки и смяната на определено правителство не води до разпадане на страната, нито се налага да се започва отначало.

На мен ми се струва, че най-важна за Русия е задачата да се изгради здрава съдебна система. Днес в Русия не функционира нормална съдебна система. Ако някой вземе пари от някого на заем и подпише съответния документ, но не си изплаща дълговете си, вие не можете да се обърнете към съда, както го правят даже в азиатските страни, а се обръщате към мафиотските структури. Правителството също действа не по закона. Инвестициите не се охраняват.

Създава се климат, в който не може да има социално единство. Доверието между гражданите и правителството е нищожно, ниско е също така и нивото на доверие между самите граждани. На практика се оказва, че всеки е сам за себе си. А едновременно с това се очаква правителството да защитава интересите на народа ­ нещо, което днес в Русия не може да се случи!

Днес в Русия не само че няма никакъв консенсус сред действащите политици, ами и съгласие дори относно благото и бъдещето не съществува. Огромното количество партии и унии обслужват главно егоистичните стремежи на своите лидери. Такива партии не са конкуренти, а врагове един за друг. На Запад партиите се конкурират, те не са врагове.

Разбирам, че не винаги е приятно да чуеш такива неща от чужденец. Но аз имам предвид не миналото и не днешния ден, а бъдещето.

А днес в Русия, където всеки, както и преди, обича да критикува другите, за ­ бъдещето, уви, се грижат твърде малко.

Помня как се потресох, като прочетох, че според две трети от руснаците САЩ оказвали икономическа помощ на Русия, за да я погубят. Тази идея няма нищо общо с истината. САЩ, както и всяка страна, преследва своите интереси. Но има огромна разлика между дългосрочни и краткосрочни интереси. Под влияние на своя исторически опит Русия все още продължава да мисли в петилетки, на кратки периоди. Докато ние ­ в много по-далечна перспектива. Когато свърши Втората световна война, ние според плана “Маршал” започнахме да помагаме на Европа. И създадохме в нея свои конкуренти. Европа днес е нашият главен конкурент. Така че нито искаме да унищожим Русия, нито да я експлоатираме. Напротив, нека и тя в резултат от нашата помощ да ни стане конкурент. За съжаление обаче тя все още е в плен на илюзиите за велика държава. Единственият враг на Русия са самите руснаци. Надявам се да го разберат и поемат в посоката към утрешния разцвет на страната си, без да упрекват другите, че нищо не са направили за тях. И пред бутилката водка да предпочитат разумните действия…

Превод: Росица Цветанова

Публ. в ЛИБЕРТАРИУМ. 19 май 2018 г.

https://libertarium.net/russia-pips/ 



Гласувай:
17



1. starforlife - АБСОЛЮТНО!
27.05.2018 17:43
ЗАСЛУЖАВА СИ КОПИРАНЕТО МОТАМО.
цитирай
2. nbrakalova - Към 1. starforlife - АБСОЛЮТНО!
27.05.2018 18:27
starforlife написа:
ЗАСЛУЖАВА СИ КОПИРАНЕТО МОТАМО.


Приятно ми е, че сте харесали статията. Благодаря за посещението.
цитирай
3. apostapostoloff - Руснаците разигравт пред света
27.05.2018 19:13
пошловати и нелепи сценки. Истински Большой театр. Но никак не са убедителни в стремежа си да внушават величие. Само в България има куп идиоти, които все още им вярват. Че дори се и боят от тях!
цитирай
4. germantiger - верни съждения, но нищо особено, бог да го прости човека
27.05.2018 19:21
Покойния Пайпс не е казал нищо ново и не открива топлата вода, разбира се.

Маркирал с стегнато доста истини, известни за всеки запознат с русия и тази империя през вековете.

Не съм напълно и докрай съгласен с последния абзац - автора не признава, че след всв сащ наложиха своя ред на запад за сметка на европа воювайки с националното и девалвирайки го днес. също така сащ се стремят да удрят европа и русия - и това е НОРМАЛНО, защот5о русия удряше света също десетилетия наред, доколкото може и сега. Удря и европа, но тя е най-немощна политически, икономиески е номер едно, разбира се.
цитирай
5. starforlife - Не само я харесах, а я изкопирах!
27.05.2018 19:53
А сега, за да издразня един заклет русофил, за когото България е на второ място след Русия - ще те пратя най-отгоре на кретенската им "първа".
Не се сърди за тази "кретения". Няма само комунистически бълвочи да се изблекват там я.
цитирай
6. nedovolen - А обратното не е ли по-вярно в заг...
27.05.2018 20:06
А обратното не е ли по-вярно в заглавието, и то за всякоя държава.
Не ми се влиза в подробности, ще стане по-дълго от поста.
:)))
цитирай
7. slavimirgenchev1953 - Руснаците стават само
27.05.2018 21:44
за тор на човечеството;
цитирай
8. nbrakalova - Благодаря на всички,
27.05.2018 22:17
обърнали внимание на статията, на оставилите коментар и на популяризиралия я starforlife!
цитирай
9. 1997 - Враг на Русия не са руснаците
27.05.2018 22:58
slavimirgenchev1953 написа:
Руснаците стават само за тор на човечеството;

Ето, slavimirgenchev1953 е външен враг, с разбирания, познати от плана "Барбароса". Четем и други враждебни текстове. Има пълно основание да се смята, че Русия е жертва на вражески атаки.
цитирай
10. germantiger - 1
28.05.2018 00:40
РОССИЯ Е НЕПОБЕДИМА – трагикомичен мит

- Русия е няколко века под монголо-татарско иго
- Русия губи от шведите преди Полтава
- Русия губи война от Наполеон/е Буонапарте преди тази от 1812г., самия Кутузов яде зверски бой с руското царче и австрийското имперче от корсиканеца
- Русия губи Кримската война
- Русия губи Руско-японската
- Русия губи... ПЪРВАТА СВЕТОВНА ПРЕД ПОБЕДИТЕЛ... Германския втори Райх
- Русия губи Първата Чеченска позорно
Русия (за мен) НЕ губи Афганската, защото според военанализатори за 1 „казак” падат до 6-10 брадати „духове”, както и САЩ НЕ губи Виетнамската в която за 1 мериканос сдават до 12 „витконга”

С „ДВЕ ДУМИ”
РОССИЯ Е НЕПОБЕДИМА – тази НЕистина е ирелевантна за историята, но реална за леваците (разб. левите) в БГ
ЕДИНСТВЕНАТА „БЯЛА” АРМИЯ БЕЗ ПОРАЖЕНИЕ ДОСЕГА Е... е... е... американската за близо 2 века – просто факт!
цитирай
11. germantiger - 2
28.05.2018 00:42
КАТ РОССИЯ НЯМА ДРУГА НА СВЕТА – още митове

- Русия никога не е била най-голямата империя нито в население нито в територия – такава е била британската с половин Африка, Индия, континента Австралия и доминиона Канада
- Русия и славянските народи днес НЕ са най-многобройни – в момента те са най-малобройните като бяла еизкова група след нартодите от романската езикова група и след тях тези от германската група
- Русия днес НЕ е надежда за българските тъпи зачервени лумпени, защото в днешна Русия владее КАПИТАЛИЗЪМ В ПЪТИ ПО-ДИВ ОТ ТОЗИ НА ЗАПАД – социализма другарите трябва да търсят днес в... Скандинавия – в русията им не, но те никога няма да бъдат „скадофили”, защото шведите, норвежците и финландците не са... руснаци ;)
- Русия е добро, а Запада зло – чудесно другари – тогава моля емигрирайте вие и вашите деца в... КУБА, северна КОРЕЯ, в СИБИР, ТУНДРАТА, ТАЙГАТА... в ИРАНН и в СИРИЯ – защо не сте там, а на „Уест”
- ПОМИСЛЕТЕ ЗА ПЪРВИТЕ 10 НЕЩА (примерно), КОИТО ПОЛЗВАТЕ ВСЕКИ ДЕН – ТЕ СА ЗАПАД, НЕ ИЗТОК – АВТОМОБИЛА, САМОЛЕТА, ВЛАКА, ТЕЛЕВИЗОРА И GSM-a, дори КОМПЮТЪРА ви (последния е дело на поколения умове, но първия работещ такъв е на германец – КОНРАД ЦУЗЕ и имам постинг за това, що иде реч до наистина великолепния учен Джон Атанасоф – той е американец, защото е роден там, защото не е знаел български и защото е работил и учил всичко що се зове американска наука
- Това което сега, точно в този момент ползвате – ИНТЕРНЕТ-а, също е западно творение и то правено за... американската армия в неговия фундамент и зародиш

С „ДВЕ ДУМИ”
РОССИЯ НЕ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ИМПЕРИЯ, НЕ Е НАЙ-МНОГОБРОЙНАТА ИМПЕРИЯ, РОССИЯ ВЕЧЕ НЕ Е СОЦИАЛИЗЪМ ДОРИ, А ЧЕРВЕН ИЗТОЧЕН И ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ, А ИЗТОКА ОТДАВНА ЗАГУБИ ТЕХНОЛОГИЧНАТА ВОЙНА СЪС ЗАПАДА – това е „баш” войната, която решава бъдещето.
цитирай
12. germantiger - 3
28.05.2018 00:43
РУСОФИЛСТВОТО Е

- най-извратеното - филство, защото то започва с любов към големия – руския, от малкия – българския;
- русофилството поставя в основата собствената слабост и немощ на българина като комплекс и иска да се реализира като друг – голям, чужд и руски;
- русофилството е любов, обикновено всяко друго филство в България се основава на нечии чужди постижения – било германски в армия, наука, философска мисъл; било франкофонство – в музика, литература; било „имагинерно” и отвлечено - американско или англофилство покрай Адам Смит, банките и икономиката;
- казвам, че РУСОФИЛСТВОТО Е ЛЮБОВ КЪМ ДРУГ, НЕ КЪМ СЕБЕ СИ, А ВСЯКО ДРУГО -ФИЛСТВО КЪМ ЗАПАДЕН НАРОД Е ОСНОВАНО НА УВАЖЕНИЕ! РУСОФИЛЪТ ОБИЧА, А „ЗАПАДНОФИЛЪТ” УВАЖАВА!
- НЯМА ПО ЖАЛКО ФИЛСТВО ОТ ТОВА КЪМ РУСИЯ, ТО Е СЕБЕОТРИЧАЩО, КОМПЛЕКСАРСКО И МАЛОБЪЛГАРСКО, ТО Е ИЗВРАТЕНО!

С „ДВЕ ДУМИ”
ЧЕРВЕНИ МАЙЦЕПРОДАВЦИ
цитирай
13. germantiger - 4
28.05.2018 00:44
АЛЕКСЕЙ ТОЛСТОЙ от 28 юли 1941 г.

„Ние сме длъжни да се обединим в една воля, в едно чувство,в една мисъл – за това е нужна ненавист.”



БОРИС ПАСТЕРНАК в „Д-р Живаго” (написано за ПСВ)

„... войната беше очистваща буря, струя свеж въздух, чакано избавление... „


М. КАЛИНИН 20 май 1941 г.

„Войната е такъв момент в който можем да разширим комунизма.”

„За нас омразата към врага е свещена.”

Еврейна Иля Еренбург в края на войната:

„Убивайте! Убивайте! В немската раса няма нищоосвен зло; нито сред живите, нито сред още НЕРОДЕНИТЕ, само зло!

Следвайте заветите на другаря Сталин.Унищожете фашисткия звяр в леговището му.Потъпчете расовата гордост на тези немски жени. Вземайте ги за себе си като своя законна плячка.Убивайте! Неудържимо движейки се напред, убивайте ДОБЛЕСТНИ бойци на Червената армия.”



Пак Еренбург, но на 11 януари 1943 г.

„... ние не воюваме само срещу хитлеристите,но и против немците...

Всеки път в началото на войната цензурата ми променяше думата немец в хитлерист.С времето обаче немец се наложи и влезе в употреба. Проблема е в това, че немеца психологически е несложен. Типа на съвременния немец в човешки смисъл е най-примитивен. Аз го определям като едноклетъчно същество.”

Емблематично от еврейна:

„Не трябва да се убива равнодушно.”

Заглавия на негови статии – „Врагове”, „Людоеди” 1941, „Омраза”, „Убий”, „Убий немеца” 1942, „Немците” 1943 – Иля е написал над 300 статии!
цитирай
14. germantiger - 5
28.05.2018 00:47
СЪВЕТСКА СМЪРТ И ЧОВЕКОЯДСТВО

През 1922 г. в страната върлувал страшен глад и епидемия от холера. Сводките на ОГПУ съобщавали примерно за Самарска губерния: "Наблюдава се глад. Хората влачат от гробищата трупове за ядене. Починалите деца не се отнасят в гробищата – изяждат ги." За Тюменска губерния: "В Ишимск от 500 000 жители гладуват 265 000 …" Италианският консул докладвал в Рим:

"Всяка нощ в Харков събират по 250 трупа на умрели от глад и тиф. Забелязвам, че голямо число от тях нямат черен дроб… от него приготвят пирожки и ги продават на пазара!"

За сравнение през 1933 г. промишленото производство в САЩ спада до 64% в сравнение с нивото от 1929 г., в Англия спада до 88%, в Германия – до 65%. Световната търговия се съкращава до над 60%, числото на безработните в капиталистическия свят достигнало до 30 милиона човека. Случаи на людоедство/човекоядство там обаче НЕ се случили!
(Проблема явно не е само в глада, а и в човека на запад и "човека" на изток)

За сметка на това през 1932 г. заводите на СССР произвели 3 032 танка и танкетки, а пък Франция за всичките 17 следвоенни години произвела само около 280 нови танка, Англия около 80 танка и 325 танкетки, Германия пък по известни причини нито една бойна машини. Съветските авиационни заводи здали на страната 2 490 самолета, докато САЩ – 1 396, Англия – малко над 1 000.

От дневника на писателя Владимир Галактионович Короленко, 29 март 1918 г.:

"Разговарям със заместник началника на ЧК в Украйна за масовите разстрели без съд:

- Другарю Короленко, но това е за благото на народа! – и изпитателно гледа към мен."

От романа на Андрей Платонович: "В града останаха само 11 жители… Слънцето грее високо, и в Челенгур в днешното утро настъпи комунизма."

Ако някой мисли, че писателят много е сгъстил краските, нека погледне документите за далекоизточния град Николаевск на Амур. Там комунистите са разстреляли, обесили, заклали, удавили в Амур, запалили или закопали в земята, убили с палки до смърт 90 процента
цитирай
15. germantiger - 6
28.05.2018 00:50
КОМУНИСТИТЕ СРЕЩУ РУСКАТА ЦЪРКВА

Да се разстреля достатъчно число представители на духовенството, гигантските богатства на манастири и лаври отдавна привличали Ленин и той заявил: "Прекрасно нещо са революционното насилие и диктатура, ако се прилагат както трябва и против когото трябва."
(И днес вие българите сочите западните църкви като зло или "по-лоши", а вие православните сте винаги по-добри?! Вашия клир беше агентура, вашата църква служи на руската, а руската беше КГБ след 1917г. Вие българите и руснаците не изчистихте църквата си, не се покаяхте за 45 години атеизъм о вие смеете да сочите някой друг?! Боклуци сте вие!)

ЗА УРИНИРАНЕТО В ЦЪРКВИ В СЛЕДВАЩИЯ ПОСТИНГ!

С ограбените от духовенството средства не са закупени нито хляб, нито грам брашно, а са похарчени за 60 000 комплекта кожено обмундирване за доблестните чекисти, със злато е бил подпомогнат турския аскер на Мустафа Кемал (Ататюрк) и с останалите пари е бил заплатен паметника на Маркс в центъра на Лондон. Усилено размишлявали над въпроса да помогнат със злато и винтовки на Индия.

Всички богатства на ограбената до кокал страна били хвърлени за провокиране на хаос в разорената от война Европа. Потоци комунистическо злато и оръжие потекли чрез болшевишките емисари към Германия, Унгария, Австрия, Финландия и Швеция. През 1923 г. съветското ръководство отделило 300 милиона златни рубли за осъществяването на "германския октомври". Апотеоз на подривната дейност трябвало да се превърна въстанието в Берлин на 7 ноември 1923 г. за 6-годишнината на червения ноември. Работническата класа на Германия, незнайно защо, не подкрепила комунистите и мащабни боеве не се получили. Правителствените войски под ръководството фон Зект бързо разгонили работническото правителство на Саксония и Тюрингия, пръснали червеноармейците на Телман в Хамбург и заедно с това разпръснали бирения пуч на Хитлер в Мюнхен. Поредната авантюра се провалила, както и въоръженото въстание през същата година в България.
цитирай
16. germantiger - 7
28.05.2018 00:53
СССР ВЕК ПРЕДИ АМЕРИКАНЦИТЕ ИЗНАСЯ „ДЕМОКРАЦИЯ”

За да разполагат с валута червените започнали да разпродават съкровищата на Ермитажа, Кремъл и няколко музейни колекции. На вежливите въпроси от западните дипломати, които били изумени как от стените се свалят шедьоври на Ботичели и Тициан:

"Не ви ли е жал?", усмихнатият Анастас Иванович Микоян отговаря: "Нищо, след победата на световната революция всичко отново ще бъде наше." Както е известно, Ленин през 1923 г. предлага на японците да купят съветската част на остров Сахалин. Не се разбрали за цената.

Председателят на Изпълкома на Коминтерна Г. Е. Зиновиев обявил, че буквално след година цяла Европа ще бъде комунистическа и още: "Борбата за комунизъм ще се пренесе в Америка, а може би и в Азия, и в други части на света."

Ленин телеграфира на Сталин: "Зиновиев, Каменев, а също и аз мислим, че трябва да поощрим революция още сега в Италия. Моето лично мнение е, че преди това трябва да съветизираме Унгария, Чехия и Румъния."

СССР започва война срещу Полша, която обаче губи. Наложило се московските комунисти да се умият с кръв, да подпишат с поляците мирен договор, естествено да се обявят за победители, но да изплатят на "победената" Полша пет милиона златни рубли контрибуция.

През май 1927 г. Великобритания къса дипломатическите отношения със СССР, след като се разбира, че всеобщата стачка на английските миньори е финансирана от агенти на Коминтерна – скандалът станал грандиозен.

(Нали днес вините и сочите само как хамериканеца изнасял демокрация, как налагал своето на света - ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПРЕДИ АМЕРИКАНЕЦА СТЕ ГО ПРАВИЛИ ВИЕ КОМУНИСТИТЕ!)
цитирай
17. germantiger - 8
28.05.2018 00:56
РУСНАЦИ СРЕЩУ РУСНАЦИ, КОМУНИСТ СРЕЩУ КОМУНИСТ

Предалият всички свои другари и ученици М. И. Бухарин написал: "Разстреляха мерзавците – отлично: въздухът веднага се изчисти… Сякаш аз видях духа на Илич високо над нас да ни води."

Скоро обаче дошъл реда и на самия Бухарин – морално той бил мъртвец. В килията си съчинява писма с любов към Сталин, стихове за щастливия живот в СССР и обръщение към "бъдещото поколение ръководители на партията":

"Моля, новото, младото и честно поколение партийни водачи да прочете моето писмо на пленума на ЦК, да ме оправдае и възстанови в партията. Знайте, другари, че това знаме, което вие носите победоносно на всяко шествие, върху него има и капка моя кръв."

И още нещо от Бухарин:

"В революцията побеждава този, който пробие черепа на другия."

Самият Бухарин се надявал до последно, че ще съхранят живота му, и сам молил:

"Пратете ме в Печора и Колыма, в лагер, където аз ще построя университет, институти, картинна галерия, зоо- и фотомузей."

Георги Пятаков се задъхвал от ненавист:

"Нямам думи, с които най-пълно да изразя своята ненавист и омерзение. Това са хора, изгубили последните си човешки черти и облик. Те трябва да бъдат унищожавани, унищожавани, като мърша, която заразява чистия и свеж въздух."

Какво пък, скоро унищожили и него – действително и той бил мърша. Антонов-Овсееко се разпенил, пишейки статия в "Известия", за "специален отряд фашистки диверсанти, с които е възможно само един разговор – чрез разстрел!" и славословил "другаря Сталин, който с орлов поглед съзира там перспективата, осигурява нашето единство и превърна СССР в могъща гранитна скала."

Явно Владимир Александрович бил забравил за своето троцкистко минало, когато е писал това, но много скоро му го напомнили и също го изправили до стената.
цитирай
18. germantiger - 9
28.05.2018 00:58
Под тежестта "на неопровержими улики всички обвиняеми се признали сами в терористична дейност, разкаяли се единодушно и сами пожелали своя разстрел. Зиновиев публично се каял:

"Моят извратен болшевизъм се превърна в антиболшевизъм и през троцкизма аз стигнах до фашизма. Троцкизъм – това е разновидност на фашизма."

Зиновиев, Каменев, Смирнов, Мрачковски, Райнхолд… тях всички ги убили на 26 август през нощта. След това убили и децата им.

Андрей Януариевич Вышински, генерален прокурор на СССР:

"Цялата страна, от малкия до стария, очаква и иска само едно: изменниците и шпионите, продали на врага нашата родина, да се разстрелят като мръсни кучета! Иска нашият народ: да се размаже проклетата гад! Ще мине време. Гробовете на ненавистните изменници ще обраснат с бурен и плевел, ще се покрият с вечно презрение от честните съветски хора, от целия съветски народ. А над нас, над нашата щастлива страна отново ясно и радостно ще блести със своите светли лъчи нашето слънце. Ние и нашият народ отново ще крачим по изчистената от всякаква нечист и мерзост земя, начело с нашия любим вожд и учител – великият Сталин – напред и все напред към комунизма!"

Върхушката била обхваната от страх. Всички се съревновавали да донасят и топят бивши приятели, лъжели един за друг, предавали баща си и майка си, дори понякога и децата си, само за да демонстрират лоялност към "мустакатия". Хората очаквали ареста си ден след ден и лъжели сами себе си, даже пишели лъжи в дневниците си, надявайки се, че когато тези дневници попаднат в милицията, те ще бъдат прочетени на следствието и ще им помогнат.
цитирай
19. germantiger - 10
28.05.2018 01:03
НЕКАДЪРНИТЕ РУСНАЦИ

Една от видните партийни фигури – Матвей Муранов никъде и никога не е учил, в графа "образование" написал "самоучка". За сметка на това обаче бил натоварен с правото да разпорежда със съдбите на хората. Неговата длъжност е била "член на Върховния съд на СССР". От него се изисквало само едно – да бъде безпощаден към "враговете на революцията и партията".

10 февруари 1934 г. Пленумът на ЦК на ВКП (б) – политбюро в състав:

И. В. Сталин – генерален секретар на партията

В. М. Молотов – завършил реално училище, председател на СОВНАРКОМА на СССР; същият лично подписал над 7000 смъртни присъди

Л. М. Каганович – самоук

М. И. Калинин – два класа селско училище

С. К. Орджоникидзе – фелдшерско училище

К. Е. Ворошилов – един клас селско училище

С. М. Киров – техническо училище

А. А. Андреев – два класа селско училище

С. В. Косиор – начално заводско училище

В. В. Куйбишев – един семестър във ВУЗ

Кандидати за членове на Политбюро:

А. И. Микоян – завършил духовна семинария, по-малко от година учил в духовна академия, там сменил мирогледа и встъпил в партията.

Г. И. Петровский – два класа градска гимназия

П. П. Постышев – самоук

Я. Е. Рудзутак – два класа училище

В. Я. Чобарь – техническо училище

После в състава на Политбюро били включени:

А. А. Жданов – реално училище; Р. И. Ейхе – начално училище; Н. И. Ежов – той сам си е написал "незавършено низше"; Н. С. Хрушчов – рабсак.

В деня на Червения офицер 24 ноември 1918г. Ленин заявява:

„Строейки нова армия, ние трябва да набираме офицери само от народа. Само червените офицери могат да имат авторитет и ще могат да утвърдят нашата социалистическа армия. Такава армия ще бъде непобедима.”

Само че, масата от тези „червени офицери” е нямала военно, а често и въобще никакво образование, впрочем за какво им е на непобедимите образование, знание, умение или опит команден?! Важното е те да са червени като властта и като червени ще се умият в собствената си руска кръв, когато германеца ги строши от бой след 1941г.!

Смешно е да четеш Будьони, който пише:

„Може би, най-слабото място в организацията на Врангел бяха неговите генерали. Аз добре познавах Покровски, Шатилов и Улагай: наложи ни се да гио бием през 1919г. Това не бяха особено храбри водачи, имаха тесен военен кръгозор, с ограничено оперативно мислене.”

Чудно откъде в неграмотния казак Будьони се е взело такова негово неограничено оперативно мислене или си е въобразявал, че го има?

ЗА НЕВЕЖИТЕ СЪВЕТСКИ ВОЕННИ В СЛЕДВАЩИЯ ПОСТИНГ!
цитирай
20. lucyfierra - Много съм съпричастен към повече от споделеното
28.05.2018 01:17
Но ако трябва и съм принуден да направя избор, който не искам да съм принуден, бих избрал Русия за по-малкото зло, защото с нея имаме някаква обща Родова памет... а тя е извън политиката и икономиката...
цитирай
21. todor1955 - Те не могат без враг.
28.05.2018 17:52
Това им е орисията.
цитирай
22. nbrakalova - Към germantiger
28.05.2018 23:06
Благодаря за изчерпателните и красносечиви коментари и цитати!
Темата може да е болезнено позната за някои - обикновени или специалисти, идват обаче поколения, които нито са чули, нито са прочели, нито са живяли, и достатъчно лековерни, лесно биват и ще бъдат заблуждавани. Затова "повторените е майка на знанието"...
цитирай
23. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, Бракалова!
30.05.2018 11:37
В този анализ са изведени много важни истини за Русия, доказвани многократно от самия живот. Подписвам се с две ръце под всяка дума от този компетентен, напълно реален поглед върху руската действителност. Ако някога в Русия се появи достатъчно здрав разум, този сбит, но много дълбок анализ може да бъде от полза за излизането й на по-добър път на развитие. Но аз не виждам възможност скоро това да се случи, предвид примитивния манталитет, властващ в руската държава.
Мир на душата на автора, чест и почитания за смисления му труд!
цитирай
24. nbrakalova - Към 23. batogo
30.05.2018 21:32
batogo написа:
В този анализ са изведени много важни истини за Русия, доказвани многократно от самия живот. Подписвам се с две ръце под всяка дума от този компетентен, напълно реален поглед върху руската действителност. Ако някога в Русия се появи достатъчно здрав разум, този сбит, но много дълбок анализ може да бъде от полза за излизането й на по-добър път на развитие. Но аз не виждам възможност скоро това да се случи, предвид примитивния манталитет, властващ в руската държава.
Мир на душата на автора, чест и почитания за смисления му труд!


Благодаря за одобрението на споделения текст и коментара, batogo!
Ричард Пайпс е сериозно име, а експертният аналитичен ум - рядкост.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624892
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031