Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2013 18:47 - Техни Величества бяха на откриване на изложба, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи
Автор: nbrakalova Категория: Политика   
Прочетен: 3656 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 17.05.2013 18:53


(В медиите)

 

В присъствието на Техни Величества Цар Симеон ІІ и Царица Маргарита на 15 май 2013 г. в сградата на Етнографския музей в София бе открита изложба "Записани в книгата на живота", посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи. Организатори на изложбата са Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Женска Либерална Мрежа. Събитието се реализира със съдействието на редица национални институции: Еврейски исторически музей – София при ОЕБ "Шалом", ОКИ "Музей за история на София", Държавна Агенция "Архиви".

Изложбата има за цел да покаже изключителната роля на Цар Боси ІІІ съвместно с православната, католическа и еврейска общност в събитията от неотдавнашното ни минало. "Преди 70 години българският държавен глава е извършил един героичен акт в името на човечността, като с подписа си е спрял ешелоните да заминат за лагерите на смъртта. Историята трябва да бъде пресъздавана такава, каквато е, без идеологическа и политическа намеса, и най-вече, да носи в себе си морала на истината" – каза при откриването г-жа Анелия Атанасова, председател на сдружение "Женска либерална мрежа".

Посланието на изложбата е в рисунките на български и еврейски деца от 4 СО "Проф. Джон Атанасов" и 134 СОУ "Димчо Дебелянов" с изучаване на иврит, спечелили конкурса на Етнографския музей на тема "Живеем заедно". "В тях можем да прочетем "Различни сме, но се обичаме" и нашите внуци ще живеят заедно, така както техните предци, и никой и нищо няма да ни раздели" – отбеляза г-жа Анита Комитска от Института за етнография и фолклористика към Етнографския музей.

http://www.kingsimeon.bg/news/show/id/424

* * *

Изказване на г-жа Анита Комитска при откриване на изложбата, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи

(В медиите)

 

Нарекохме нашата изложба "Записани в книгата на живота". "Записани в книгата на живота" е част от молитва, която евреите произнасят за деня на всеопрощението, за празника Кипур. "Записани в книгата на живота" е част от молитва, която православните произнасят по време на светото тайнство кръщение. Изложбата е посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи. Искахме това да бъде изложба за духа на взаимна почит, уважение и разбирателство между два от най-старите народи на земята – българи и евреи, които живеят хилядолетия наред заедно. Изложбата е камерна и няма претенции да изчерпи темата за спасяването, тя по-скоро цели да ни накара да се замислим и да открием пътя на истината и справедливостта. През 1994 г. по повод 100-годишнината от рождението на Цар Боси ІІІ най-авторитетните еврейски организации – Американският конгрес на оцелелите от холокоста, Лигата против клеветите и Световният еврейски конгрес, дават награди, които са признания за техния Спасител. Това са наградите "Праведен неевреин, в памет на цар Борис ІІІ, Спасител на българската еврейска общност", награда "Морален държавник" и Менора и най-високото отличие на ордена на Почетния легион – златен медал. Наградите са получени през м. май 1994 г. в Ню Йорк и Лос Анжелис от неговия наследник Н. В. Цар Симеон ІІ. За жалост българското общество все още се раздира от противоречия, чии са заслугите за спасяването на българските евреи. Като че ли ни е трудно да приемем, че това свято дело, с което България показа на света, че имаше избор, е резултат от хармонията в българското общество в годините на Третото Българско Царство. Българският народ, обществениците, интелектуалният елит, Светата Православна църква и с решаващата и съдбовна роля на цар Борис ІІІ спасиха 50 хиляди човешки живота, своите евреи, поданици на Царството. И може би е дошло време да кажем истината за един български Цар, който е останал и до днес в народната памет и народната душа като "Народния Цар", който нашите сънародници в Западните покрайнини, Македония, Тракия и Добруджа и до днес почитат като Царя Обединител, да наречем Цар Боси ІІІ и Царя Мъченик и Спасител. Всички документи от епохата повтарят, че заповедта за отмяна на депортирането на българските евреи "…дойде от най-висше място…", това най-високо място в България през 1943 г. е само едно – Българският Цар Борис ІІІ. Изложбата показва и ролята на католическата църква, на монсеньор Анджело Ронкали, и и Царица Йоанна за спасяването на много евреи, които бягат от Европа за Палестина.

Посланието на изложбата е в рисунките на български и еврейски деца от 4 СО "Проф. Джон Атанасов" и 134 СОУ "Димчо Дебелянов" с изучаване на иврит, спечелили конкурса на Етнографския музей на тема "Живеем заедно". "В тях можем да прочетем "Различни сме, но се обичаме" и нашите внуци ще живеят заедно, така както техните предци, и никой и нищо няма да ни раздели"

 

http://www.kingsimeon.bg/news/show/id/425

 

http://www.kingsimeon.bg/media/viewgallery/gallery/352

 




Гласувай:
5



1. liliyanaandreeva - Всички имат дан в това хуманно дело! ...
04.06.2013 13:07
Всички имат дан в това хуманно дело! Сега нека евреите да подкрепят календарните градове така, както се пее в песента на Лили Иванова за "Белите манастири"! навярно това е послание на Вселената от предходните светове и земи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1625134
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031