Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2012 16:17 - Дейвид Камерън – Ангела Мергел – България
Автор: nbrakalova Категория: Политика   
Прочетен: 4338 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 25.12.2012 22:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В интервю за ВВС, британският премиер се обърна към германския канцлер Ангела Меркел с думите: „Моля, не ми давайте за пример българите!“. Това той стори в отговор на въпроса на водещия журналист, защо не е подкрепил договора за спасяването еврото. По-долу предаваме пълния отговор на Дейвид Камерън, тъй като той засяга много аспекти от живота в България и Европа, като цяло:

 

“Питате ме защо не подкрепих опитите на Меркел и Саркози да успокоят ситуацията около еврото. Отговорът ми е еднозначен и ясен, защото са на грешен път. Те са се паникьосали и в паниката си творят и говорят глупости. Това особено ясно изпъкна, когато Меркел даде за пример страна като България и заяви, че едва ли не ние трябва да се учим от нейните политици и да следваме техния пример. Съжалявам, че трябва да го кажа, но тези думи издават липса на здрав разум, опити за евтина манипулация и най-важното липса на поглед върху проблема от хуманна гледна точка. Затова се обръщам към Меркел така: „Моля ви, не ми давайте за пример българите!“

За да стане по-ясно на нашите съграждани за какво точно говори Меркел и към каква участ ги призова, то аз ще си позволя да опиша състоянието и ситуацията,която цари в тази малка и слабо позната на нашите сънародници и на европейците като цяло, балканска държава. И така, Меркел ни дава за пример нейната макроикономическа рамка и финансови показатели. Ако се вгледаме само в тях, то наистина България е достойна за пример, нисък бюджетен дефицит, малък външен дълг, но на каква цена и кой я плаща?

Ако се вгледаме внимателно под булото на тези макроикономически показатели, то ние ще открием, че България е страната на мизерията, това е най-бедната страна в Европейският съюз, а и в голяма част от света. Освен това, е най-корумпираната държава в Съюза. Не случайно, холандците са непреклонни и твърдо отказват да приемат българите в шенгенското пространство. Как може такава държава да ни бъде давана за пример? На България ли трябва да заприлича Европейският съюз, ако е така, о ние начаса сме готови да го напуснем.

Знаете ли, че голяма част от българските пенсионери живеят с малко над две евро на ден, че минималната заплата е малко над 6 евро на ден, като по-голямата част от работещите получават не повече от 10 евро на ден? Да, и това е държава членка на Европейския съюз. Че една голяма част от населението, поради етническият си произход и липсата на каквато и да е адекватна политика, е оставено да затъне в мизерия, неграмотност и тотална безперспективност. Тази част от населението живее при условия, които надали са били характерни и за живота през ХVІІІ век, но не само това, тази част от населението става все по-голяма като численост, с което проблемът относно бъдещото икономическо състояние на България се явява с все по-тъмни краски.

И още – населението на тази държава се топи по-бързо отколкото в държави, където се водят военни действия. За последните десет години, населението на България се е стопило с над един милион или близо 13%. Пенсионерите са близо една трета от цялото население и делът им ще се увеличава в бъдеще, като се има предвид ниската раждаемост. Емиграцията също е отнела голяма част от трудоспособното, активно и интелигентно население на България. Неграмотността, липсата на образование и моралният упадък в тази страна се разпростират заплашително извън рамките на определена етническа група и обхващат цялото общество, което го прави неспособно да реагира на различни политически манипулации и фалшификации. Така ли трябва да изглежда средният европеец, за да бъде Европа стабилна и еврото спасено?

Тази държава ни дава Меркел за пример, но, моля, бъдете търпеливи – има и още! Да видим и техните политици, тези, които са сътворили тази чутовна макроикономическа финансова стабилност с цената на мизерията и безпътицата на собствения си народ. Кои са те и как са успели? Не ще се впускам в прекомерни детайли как тази държава е била разграбена, а икономиката й разпродадена на безценица по времето на така наречената демократизация, или как политиците й трупат капитали като консултанти, спомагащи разграбването на страната им от различни сенчести офшорни групировки. Консултантските услуги в момента там са на мода сред политическата класа. Ще си позволя само да коментирам настоящия им премиер, чието минало се губи из тъмните сенки на явление, което българите наричат мутри, а ние – организирана престъпност. Не са един или два дипломатическите доклади и други анализи, в които има податки относно участието на настоящия им премиер в трафик на наркотици и друга престъпна дейност. Наскоро в България избухна скандал заради записи, уличаващи премиера им в покровителство над отделни бизнесмени, чрез възпрепятстване на държавните служители да си вършат работата и пряко нареждане да прекратят разследването си относно определен бизнесмен, който скоро след огласяването на записите, почина. В записите изплуваха имената и на други политици от управляващата партия, опитващи се и успяващи да кадруват, използвайки именно своята моментна властова позиция. Не случайно България, както споменах, е най-корумпираната държава в Европа. Към това ли трябва да се стремим?

Този пример, г-жо Меркел, който Вие ни дадохте, е лош, глупав, недомислен и опасен. Опасен за Съюза, за обществото, за европейските ценности и морал, за стремежите и основните идеи, залегнали в устоите на създаването на Евросъюза. И така, да обобщим – имаме за пример държава с добри моментни финансови макроикономически показатели, постигнати благодарение мизерията, неграмотността, апатията и моралният упадък на обществото; и корупцията, грабителството, безнаказаността и огромната наглост на политиците им, което при един задълбочен анализ се вижда, че води към заличаване на държавността, срутване на икономиката и унищожаване на нацията. Това ще бъдат дългосрочните резултати от тази прехвалена макроикономическа стабилност, постигната чрез горе описаните методи. Е, госпожо Меркел, това аз като премиер на една държава като Великобритания, не бих могъл да приема, защото звучи налудничаво.

Нима трябва да закриваме училища и болници, да направим недостъпно качественото образование и медицински услуги, да обезлюдим обширни територии, така както това се случва в България , за да успеем да се преборим с кризата? Не е ли подигравка със здравия разум, да закриеш селското училище и болниците в малките населени места, като в същото време даваш пари на църквата по програма за развитие на селските райони? Да наливаш пари в асфалт и пътища, които хората да използват само и единствено, за да напуснат границите на държавата? Да наливаш пари в мегаломански спортни съоръжения, за проявите в които малка част от населението може да си позволи да си купи билет, докато младежите (доколкото ги има) са оставени да висят пред компютрите и по дискотеките, без да им се осигури друга алтернатива?

Нима, госпожо Меркел, сте забравили какво образувание е Държавата? Нека Ви напомня – Държавата е обществено образувание. Тя е силна тогава, когато обществото е образовано, активно и здраво. Икономиката е силна тогава, когато обществото е съставено от образовани, предприемчиви, търсещи, мислещи, морални и здрави индивиди. Държавата служи на обществото, а не на икономиката. Обществото създава икономиката, а не икономиката общество. Да лишаваме гражданите от възможност за образование и развитие, за да спасим финансови институции, техните собственици и управители, които със своята алчност доведоха до настоящата финансово-икономическа криза, не без помощта на алчността и безхаберието на политиците, е, меко казано, цинизъм.

Цената на тази криза трябва да бъде платена не от средностатистическия гражданин, а от тези, които са използвали Държавата, сигурността, протекцията и закрилата, която това обществено образувание дава, за да просперират и да трупат печалби. Това е солидарността. Тежестта, отговорността и цената на тази криза трябва да бъдат платени от тези, които измислиха кухи финансови инструменти и спекулативни техники, които търгуваха с илюзии, страх и лъжи, а не да ги спасявате с цената на упадъка на обществото. Защото тези мерки, които искате да се въведат, водят до удължаване на агонията, до упадък и унищожение, до война.

Ако България, която ни давате за пример, все още съществува, то това е благодарение на емигрантите, които подпомагат своите близки, като им изпращат част от заработените в изгнание пари. Знаете ли, че в момента в така прехвалената ви България чуждестранните инвестиции са по-малко от парите, които емигрантите пращат на близките си? Ако това е моделът Ви за финансова стабилност, то, кажете ми, къде да емигрира средният Европеец – на Луната, на Марс, на Плутон?

Госпожо Меркел, съвземете се! Градете общество, финансирайте науката, образованието, културата и здравеопазването. Наблегнете на морала и хуманизма, образовайте гражданите в изконните европейски ценности, върнете философията, реториката и етиката в училищата. Накарайте хората да мислят. Създавайте човеци, а не роби, подтиснати и унижени. И тогава, тези човеци, възпитани в духа на хуманизма, солидарността и морала, ще създадат общество, а обществото ще създаде икономика, стабилна и просперираща. Всичко останало е България. Затова, моля Ви, не ми давайте за пример българите!“

 

Неделя, 08 Януари 2012

 

Източник

http://www.mediapool.bg/не-смятам-да-се-връщам-в-политиката-news200205.html

Коментар 18

 



Тагове:   България,   мизерия,   криза,   образование,   държава,   родина,   бизнесмен,   партия,   съюз,   наглост,   журналист,   общество,   общност,   наука,   мислене,   философия,   мисля,   морал,   етика,   служител,   корупция,   възпитание,   наркотици,   политик,   мислят,   безхаберие,   апатия,   бедност,   аспект,   пенсионер,   хуманизъм,   упадък,   ОФШОРНИ,   организирана престъпност,   шенген,   трафик,   живот,   Свят,   услуги,   ценност,   реторика,   солидарност,   работа,   Европа,   ценности,   света,   страна,   евро,   Европейски съюз,   стабилност,   роби,   култура,   човеци,   икономика,   престъпност,   безнаказаност,   финансови,   премиер,   разследване,   политическа,   паника,   пример,   Дейвид Камерън,   групировки,   ангела меркел,   дейност,   класа,   работещ,   бедна,   групировка,   корумпиран,   Консултантски,   показатели,   показател,   макроикономически,   неграмотнсто,   грабителство,   офшорен,


Гласувай:
6



1. germantiger - Изложението е за мен истинно - написаното е ок, но...
06.12.2012 17:44
Мисля, че поредната партенка - британец да отдели толкова време на България - почти невъзможно!
Да познава ситуацията в БГ, независимо, че може да му бъде сведена от екип познавачи - отново, едва ли.

Най-комичното е когато неевропейци говорят за Европа - Жул Риме едно време го е посменавал в лекциите си и винаги е започвал с това, че Англия е остров - не Европа и че когато над Европа има буря, то в Англия е доволно спокойно - контекста мисля го разбираме всички :)

А г-жа Меркел винаги е водила антигерманска политика - демографски, културно и нравствено тя е от хората, които ликвидират собствения си народ вече няколко години следвайки други преди нея.
цитирай
2. nbrakalova - Мисля, че поредната партенка - б...
07.12.2012 00:11
germantiger написа:
Мисля, че поредната партенка - британец да отдели толкова време на България - почти невъзможно!
Да познава ситуацията в БГ, независимо, че може да му бъде сведена от екип познавачи - отново, едва ли. [...]


И аз си помислих нещо подобно, макар загрижеността му да не е България, а онова, което той нарича "извън" нея. За мен важното бе точността на картината, независимо кой е авторът. Важно, защото болестта не се крие в сили и планове отвън, а най-вече в родния управленчески манталитет, раждан и поддържан от лицемерието "демокрация"...
Малко лидери днес (а дали са дори малко) имат за приоритет "демографски, културно и нравствено"-то по отношение на народите, които, държа да подчертая, в р е м е н н о управляват...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1625919
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031