Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2012 20:40 - „Франкфуртер алгемайне цайтунг”:
Автор: nbrakalova Категория: Политика   
Прочетен: 6814 Коментари: 10 Гласове:
12

Последна промяна: 19.02.2012 23:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 ЧАЛГАТА – БЪЛГАРСКИЯТ ГАНГСТЕРСКИ РАП

Един народ се разголва – простотия, порно, кич...,

се казва в научно изследване на германската славистка Катерина Гел, посветено на чалга-културата.

 

Трудностите, връхлетели България след влизането й в ЕС, карат народа на тази страна да опонира на Запада със свои културни алтернативи, пише авторитетният германски вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг” (ФАЦ) в статия, посветена на едно специфично българско явление: чалгата.

България е вече от три години в ЕС, а равносметката е повече от отрезвяваща:

Българите са обзети от разочарование заради многократно повтаряните от Запада обвинения в корупция, се казва в статията, която представя научно изследване на германската славистка Катерина Гел, посветено на чалга-културата.

Изследването е публикувано в кн. 2 на тази година на научното списание „Зюдостойропа миттайлунген” (suedosteuropa-gesellschaft.com).

Авторката пише: „Налагането на европейските норми в тази страна поставя под въпрос множество изпитани поведенчески норми, което кара голяма част от населението да се отдръпва от европейските образци, опонирайки на Запада със свои собствени културни алтернативи”. Най-влиятелната сред тях е т.нар. култура на чалгата, се подчертава в изследването.

Според Катерина Гел чалгата, която е обвита с аурата на маргинализирана по време на комунизма култура, е не само в открита конкуренция със западния внос. Тя се използва от властовия елит в България като средство за кодифициране на една водеща национална култура. Вестникът описва накратко фолклорните корени на чалгата, за които говори Гел в научната си студия.

В статията на германския всекидневник е представен и направеният от германската изследователка анализ за това как нормите на поведение, предавани чрез музиката на тесни социални кръгове, се превръщат във всекидневието в общоприети норми на поведение. „Във видеоклиповете до съблазнителната чалга-изпълнителка винаги има богат, властен и мускулест мъжага, който е представян като истинския източник на луксозния й живот. Това не е много далеч от действителността”, констатира ФАЦ и допълва: сред меценатите нерядко има и босове на мафията, чийто живот се възпява поръчково от певици в собствените им ресторанти, барове и дискотеки.

Именно тази е атмосферата, в която мрежите, оплетени от съмнителни бизнесмени, политици и пазители на реда, стават все по-гъсти. Именно тази е атмосферата, в която се развиват и новите центрове на властта, пише ФАЦ и продължава:

Така една чисто музикална идея успява да се превърне в културен феномен, който помага да се утвърдят специфични норми на поведение, ценностни представи и външни белези.

Чалгата и до днес възхвалява демонстративно онези балкански стереотипи, които от западна гледна точка са отрицателно натоварени: изостаналост, ориенталщина...” – отбелязва германският всекидневник.

В публикацията се цитира още един важен извод от изследването на Катерина Гел: фактът, че 85% от българското население са „привърженици” на този стил, е резултат от систематичното му разпространение от местните медии. Зад това стоят простотията, порното и кичът на властовите елити, компрометирани в голяма степен заради корупционни скандали.

По този начин тези елити преследват не само икономически интереси, но и една ясна политическа цел: стимулирането на инициирана „отдолу” култура, която да ги легитимира сред широките маси”, пише ФАЦ, цитирайки изследването на германската славистка Катерина Гел.

Катерина Гел (Katerina Gehl) изследва различни аспекти на процесите

на европеизация на България след османското владичество.

Авторка е на книгата „Превод на „Чуждото” (Ubersetzung des “Fremden”),

както и на студии – самостоятелно и в колектив – върху

социални и културни процеси у нас в периода 1850-1945 г.

Теодора Борисова

В-к Национален подем ,бр. 19 / 2010 г.




Гласувай:
12



1. dimenzed - За съжаление всичко е точно така, ...
19.02.2012 21:21
За съжаление всичко е точно така, както е описано. Всички проблеми идват от черната дата 9 септември 1944 г., когато нашият български елит, заедно с проф. др. Богдан Филов и хиляди невинни българи са избити от комунистическата еврейска престъпна сган! Така се дава началото на икономически, културен, морален и демографски упадък на нашия народ.
цитирай
2. nbrakalova - уви, dimenzed, така е!
19.02.2012 23:08
Казва се, че човек е свободен в избора си, но роб на последиците от него.
Изглежда това важи в голяма степен и за нациите.
цитирай
3. анонимен - СЕРИАЛИТЕ ЧЕСТО СА ВРЕДНИ, А ТУР...
20.02.2012 13:13
СЕРИАЛИТЕ ЧЕСТО СА ВРЕДНИ, А ТУРСКИТЕ – МНОГО ВРЕДНИ!
"Да, филмите са снимани изключително добре. Аплодисменти за операторите, за декорите, за костюмите и грима. Но! Филмът носи послание. Трябва да носи послание. Не да промива мозъци и да насажда лъжлива представа. Преди време се наложи да поостана в Германия. В пика на истерията Листопад. Знаете колко са турските емигранти там. Те не се социализират. Те не стават част от Германия. Живеят в турските квартали, работят в турски фирми, четат турски вестници, ходят в турски кафенета. Настояват момичетата да са забулени. И Европа им позволява това! Европа позволява в сърцето й да се тъпчат основни човешки права и свободи, фундамента на идеята за Европа............................
Манипулацията и лъжата в тези сериали е огромна. И това ги прави вредни. Защото създава неверен образ, лъжливо впечатление. Уви, в България вече расте второ поколение, отгледано с чалга и простащина.

Не гледайте малоумни сериали, моля ви. Светът е пълен с тях. Тъповатите Отчаяни съпруги, пълни с интриги и мръсно бельо. Безумната глупост Двама мъже и половина, чиито продуценти могат да бъдат съдени за морални вреди и неспасяеми поражения върху менталното здраве дори на маймуна.

Това са филми, които не оскърбяват интелигентността и културата ми.

Дали са си признали зверствата в България. И не само. Турция се опитва да се справи с не толкова симпатичното наследство на Османската империя"
Написано от МАРИЯ ЮВИГИ
цитирай
4. nbrakalova - към анонимен МАРИЯ ЮВИГИ
20.02.2012 17:36
Нямам представа кои са филмите "снимани изключително добре". Вероятно сте сбъркали адресата. Лично аз от доста време не гледам телевизия :)
цитирай
5. slavimirgenchev1953 - Каквото повикало,
20.02.2012 19:23
такова се обадило. Все пак е въпрос и на избор. Българският лумпен по-рано слушаше сръбска музика. Преходът към чалгата е съвсем естествен в този смисъл.
цитирай
6. bven - Изказването на Катерина Гел ми се струва твърде тенденциозно.
21.02.2012 22:01
Може да е платен обзор, но при всички случаи тези 85% не са цяла България. Жалко, че открай време чуждите журналисти си избърсват перото в българския нрав, а не са се погледнали къде щяха да бъдат те в същата ситуация.
цитирай
7. nbrakalova - към bven
22.02.2012 09:51
Може да звучи тенденциозно, но е вярно! Защото днес - по принципа на псевдодемокрацията - всичко се определя от избора и вкуса на мнозинството. Тези, които го налучкват, го използват, за да манипулират и властват самото мнозинство. Такива са "законите" на материалистическата демокрация, проявите на която при нас са по-драстични, защото бяхме по-старателни, а и по-безразлични... За съжаление нашите журналисти са поръчково по-платени, отколкото чуждите.
цитирай
8. liliyanaandreeva - СЮРРЕАЛИЗЪМ Точка повратна ...
22.02.2012 16:51
СЮРРЕАЛИЗЪМ

Точка повратна –
посока обратна…
Яко развитие –
липсва покритие…
Развити шебеци –
превити човеци…
Маймунски адети –
правата – отнети…
Сметки тънки –
мозък без гънки…
Дебел врат –
характер чепат…
Фланелка юнашка –
дупе с прашка…
Прическа красива –
отвътре плешива…
Много юнаци –
с големи мераци…
Любов с хапчета –
студени кебапчета…
Топла бира –
силиконова гира…
Лъжа омайна –
глупост безкрайна…
Пристига щастлива –
под крушата крива…
Мъгляво видение –
серт настроение…
Натегната душата –
развинтена бурмата…
Ококорен шебек –
зяещ човек…
Пресъхнал поток –
жици без ток…
Натрапено мнение –
фалшиво прозрение…
Относи неясни –
авери опасни…
Софри с мезета –
акъл с бели полета…
Сюр-хумористична –
постоянно различна…
цитирай
9. samvoin - Напълно вярно описана картина!...
05.03.2012 16:33
Напълно вярно описана картина!
Ама е редно да се потърсят и корените и, не само да се констатират последиците!
Не дойде ли масовата "култура" или така наречената "мултикултура" днес, именно от Запад?
Не е ли западния образес САЩ, пръв пример в историята на човечеството в тази насока, а СССР едва втори, като там май този модел се оказа, че не е бил така успешен в целите си, виждайки днес развитието на обществата там, след разпада му?
Кои са тези, които стимулират финансово, всичко описано?
Кои ще гракнат, че е "антидемократично" да се сложи решителен край на това, от една силна държавническа ръка и че е "фашизъм, нацизъм и комунизъм", както гракват срещу забрани на порното, проституцията, абортите и гей-парадите или за забрана на наркотици и алкохол?
Та нали за това Иран е "центъра на злото и Сатаната" днес, защото съди на смърт за порнография, гей - парадите там са немислими, а също проституция, наркотици и масова "култура", че и рапа има наглостта това "чудовище" Ахмадинеджад, да вземе та да забрани?!
Ама как не го е срам, да не дава на младежта да се кълчи в маймунски ритми и да се вживотинява, ами да ги кара да се молят на Бог, пък бил той наречен и "Аллах"?!
Нали за това и Асад е "звяр", а Лукашенко "вечеря изпечени на шиш малки деца" и трябва да му правим "анатема", в името на "Божието лоно" - Брюксел, за който всички неискащи горепосочените явления в страните си, са "зверове, ретроградни, диктатори, комунисти, фашисти, нацисти" и не знам си още какви, че и "терористи или ислямисти" - задължително "членове на Ал Кайда" и "талибани" (Създадени прочие от ЦРУ!)?
Нали за това и Виктор Орбан, взе та стана "авторитарист, тоталитарист и диктатор", именно защото искаше Конституция - отхвърляща всичко това, че и искаща да няма аборти, а брака да е такъв - само ако е между мъж и жена (Ама как не го е срам, този "ретрограден диктатор"?!)?...



цитирай
10. balgarski7vinarki - vsi4ko idva ot miseriata, a za neja Evropa njama vina i ako ni sq4ustva e otstrani
28.05.2012 19:44
Tova e.
mnogo, ama naistina mnogo mi e mq4no za mladite -taka i njama da razberat ot drugite,po-stoinostnite neshta v jivota, no vinovni sa ne te- a sistemata-prodajna,podla,ubiistvena za Bg.
Zatova ne komentiram pove4e, neka sa si shtastlivi sqs 4algata,kolkoto moje -edin bilet za 4alga konzert e po kesiata na bednite, a pqk ima veselo....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1625328
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031