Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2022 12:55 - Дали доматите ни защитават и предпазват от рак, сърдечни и съдови заболявания и остеопороза?
Автор: mastino Категория: Новини   
Прочетен: 3862 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
             През лятото, един от най-консумираните зеленчуци е доматът. Следва ли обаче да се внимава и какво трябва да знаем преди консумацията му.

            Американски учени твърдят, че доматите са изключително полезни за здравето ни зеленчуци, тъй като консумацията им намалява риска от заболявания като рак, остеопороза и сърдечносъдови болести.

Изследователи от Илинойс, САЩ, са направили преглед на събраните до момента доказателства за ползите за здравето от така обичания домат и ролята му за предотвратяване на заболявания. Те стигат до заключението, че доматите са най-богатият източник на ликопен - най-силният антиоксидант, който, за разлика от хранителните вещества, съдържащи се в повечето пресни плодове и зеленчуци, остава полезен дори след топлинна обработка. Освен това доматите имат противовъзпалителни и антитромботични свойства. Консумацията на големи количества домати се свързва с намален риск от заболявания като рак, сърдечни и съдови заболявания, остеопороза, когнитивни нарушения и др.          

Друга добра черта на доматите е, че те са достъпни в повечето страни по света. Те са любими както на възрастни, така и на деца, и могат да се използват за приготвяне на много ястия.

"Доматите са най-важният зеленчук в западната диета. Научните доказателства сочат, че консумацията на домати е необходима не само заради тяхната хранителност, но и заради профилактичното (превантивното) им въздействие върху човешкия организъм", обясняват учените.

Доматите съдържат минерали като калий, магнезий, желязо, фосфор, цинк и калций, както и витамини С, В1, В2, В3, В6, В9 и Е. Освен това доматите съдържат серотонин и тиамин, подобряват настроението и помагат в борбата със стреса.

Источник: MIGnews.com

 

Забележка :

Учените възхваляват доматите заради съдържанието им на ликопен, но ЗАЩО ли никога не споменават гликоалкалоида соланин, причинител на депресията и рака.

Соланинът е отровен гликоалкалоид (гликозид), химически сроден на стероидите, който се произвежда в растенията от семейство нощни. Той може да бъде открит във всяка част на растението - листа, плодове, стъбла, грудки и др.

Най-високи нива на соланин се откриват в неузрелите плодове на Черното кучешко грозде (Solanum nigrum) и във всички части на Червеното кучешко грозде (Solanum dulcamara). Ядливите картофени клубени съдържат до 0,05 % соланин (в покълналите и позеленели клубени нивото на соланин се увеличава значително), като най-висока е концентрацията на соланин в кората и кълновете.

Соланинът се съдържа и в неузрелите домати, но когато плодовете на доматите достигнат размера, характерен за техния сорт, и започнат да стават белезникави или леко розови, съдържанието на соланин намалява и тези плодове стават годни за консумация след готвене и приготвяне на туршии или зимнина (мариноване или осоляване).  Препоръчително е люспите на доматите и зеленикаво-белезникавата им сърцевина да се отстраняват преди консумацията им.

Соланинът има токсични фунгицидни и инсектицидни свойства, като изпълнява ролята на естествена растителна защита.

Соланинът предизвиква възбуждане и след това потискане на нервната система, разграждане на червените кръвни клетки.

Соланинът може да бъде токсичен за хора и животни!

Благодарение на значителното намаляване на соланина в съвременните картофи интоксикацията е станала рядка. След обелването в грудката остават само 5-10 % от първоначалния соланин. Отравяне със соланин е възможно след консумация на няколко килограма необелени, термично необработени, неузрели картофи. Ако картофите имат зеленикави участъци, съдържанието на соланин е значително по-високо, така че е по-добре да отрежете тези участъци при беленето им.      

При отравяне със соланин се наблюдават симптоми като гадене, повръщане, болки в корема, главоболие, диария, дезориентация, разширени зеници и треска, а в тежки случаи се наблюдават делириум, кома и конвулсии.

Смъртоносната доза при хора е:

-         от 2 до 5 mg / kg телесно тегло може да се проявят токсични симптоми;

-         при дозите от 3 до 6 mg / kg телесно тегло могат да бъдат фатални (Резюме на Chaconine & Solanine).

            При зайци, смъртоносната доза се определя на 0,06-0,12 грама на килограм телесно тегло, а при кучетата - малко над 0,6 г/кг.)

Лечението на отравянето със соланин е симптоматично: стомашна промивка, активен въглен и лаксативи, при необходимост интравенозна дехидратацията.

Соланинът е канцерогенно вещество, като постепенното му натрупване при животните (на животните се дават пресни кори и развалени соланови плодове и зелени части на растението) и хората може да причини рак години по-късно, за което никой не знае, особено ако се консумират недоузрели домати (съдържащи в сърцевината си зеленикаво-жълти участъци), който се яде пресен в салати без термична обработка. За да се обезвреди токсичното действие на соланина в прясната салата, трябва да се полее обилно с ябълков оцет и да се смесят повече лук и чесън, също и зехтин с дрога (люспи) от шафран, лют червен пипер и куркума.

Лято е и затова нека домакините да имат в предвид горното при консумацията на недоузрелите домати!




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. ivo1 - Сърдечно БЛАГОДРЯ за инфото!
12.08.2022 16:10
Сърдечно БЛАГОДРЯ за инфото!
цитирай
2. radostinalassa - Сем. Послъонови съдържат соланин и са отровни...
13.08.2022 12:42
Затова печем чушките , отцеждаме патладжаните, ядем само пресни картофи с кората. А доматите трябва да се обработват топлинно и чак тогава се образува ликопен в тях. Или се сушат на слънце.
цитирай
3. mastino - Да,
14.08.2022 17:29
Семейство Пасленови, сред които са и доматите наистина наброяват над 3000 вида, регистрирани на Земята.
цитирай
4. kolevdobri - Приятел, последно, да муаме ли домати или не?
16.08.2022 13:21
Кой и по колко и кой сорт. Оранжерийни, турски, Биволско сърце, гръцки...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mastino
Категория: Новини
Прочетен: 351850
Постинги: 194
Коментари: 583
Гласове: 269
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031