Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2011 22:45 - Мотивация за успех
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 7404 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 23.03.2012 19:06


Вече писах за мотивацията, саморазвитието и успеха, обаче не ме оставя чувството, че тези постове бяха недостатъчни. Те осветяват границите на проблема, отдавна е време да се подреди по рафтовете мотивацията към успеха. Да започнем, както обикновено, от началото. Какво е мотивацията?

От психологията:

Мотивация (от lat. «movere») – подбуда към действие; динамичен процес на физиологичен и психологичен план, управляващ поведението на човека и свързан с удовлетворение на потребностите му.

За мотивация обикновено говорят в два случая:

- когато мениджъра (началника, ръководителя) поставя пред себе си задачата да повиши ефективността на трудовата дейност на персонала. Грубо казано, такава мотивация – това е ритник за работниците, за да работят по-добре (не следва да се разбира буквално, тя може да приема най-различни, в това число и много позитивни форми).
- когато човек, който иска да достигне нещо, се измъчва с мързел, нерешителност и не достига желаемото поради собствената си неефективна работа.
Точно втория случай ни интересува. За първия вид мотивация нямам никакви «претенции» и забележки. Що се касае самомотивацията, мотивацията към успех…
Тук всичко е по-сложно.
 Работата е там, че въпроса «как да се накараме да работим за своите цели» в съвременната поп-психология на успеха е много разглеждан.   Самомотивацията с помощта на специални приеми се смята за стълб за достигане на успех. Ръководствата в духа на «Успех за начинаещи», а също средностатическите «блогове за успеха» весело чуруликат за мотивацията. Те убеждават – не, вдълбават в главата! – утвърждението «без мотивация – шиш, а не успех!». А още: «ходете на тренинги за мотивация, четете мотивиращи цитати, гледайте видео за успешни хора!».
всъщност, процесът на мотивацията за достигане на успех се свежда към внушението (или самовнушението) на настройки от рода «ти можеш всичко», «ти лесно ще достигнеш успех». Също така в почет са изказванията, които като две по две доказват: лошо е да си лузер, добре е да си човек, който постига целите си.
Какво в това не е наред? Все пак подобни тренинги и мотивиращи цитати често действително способстват за подема на ентусиазма и по-ефективната работа? Ето сега ще подреждаме по рафтовете особено внимателно. Следете мисълта.
Целта на мотивацията е да побуди човек към активни действия за достигане на целите му в частност и успеха като цяло. Ако говорим още по-точно – да се подбуди човек към удовлетворяване на социалните му потребности и потребностите за саморазвитие и самореализация.

Стоп!

В предната фраза е скрит смехотворен парадокс.

Да се подбуди човека към удовлетворяване не потребностите му НЕ ТРЯБВА. Кажете, ако изпитвате жажда – потребност да пиете вода – нужно ли ви е да слушате афирмации, за да отидете  да си купите шише с минерална вода?
Потребността, целта, желанието – сами по себе си са мотив, мотиватор. Преходът от желание към действие е изключително естестван процес.
Ако си измисляме самомотивации и започваме да се принуждаваме да работим за своите собствени цели, това означава само едно. Това означава, че ние каним в живота си личен началник, който ще ни командва, а при необходимост и подритва. За да работим по-добре.

Целите, желанията и действията могат да бъдат представени като две зъбчати колела.

Първото колело – това е нашата личност, нейните уникални особености, темперамент и възпитание, воля и тип на мислене, светоглед (Тук има още много красиви думи).

Зъбчетата на първото колело – това са нашите желания, цели и мечти. Именно те се закачат за второто колело и го карат да се движи.

Второто колело – това са действията. Действията, които ние предприемаме, за да достигнем целите си.

imageimage

Едното зъбчато колело – целите, мечтите, желанията, второто – действията за тяхното въплъщение. Да се накара да се върти второто колело е точно целта на мотивацията.

 

 

Метафората, според мен е проста и напълно точна. Ако човек иска да пие, се движи първото зъбчато колело, което закономерно предизвиква движението на второто колело, човек си набавя  вода и я пие.
Просто, естествено, ефективно. Желание – действия за неговото удовлетворение. По-бързо и ефективно не може да се измисли.
А какво става с «напредналия» човек, който започва да чете мотивационни цитати и да слуша афирмации?

Да се досетим не е сложно: той започва да движи второто колело с помощта на…Е, например, чук или отверка. То ест – външни въздействия, външни инструменти.
Което, както разбирате, е трудно, неефективно и дълго. А с чука може и да се извие колелото…
За особено изявени любители на мотивацията обяснявам по-подробно. До какво може да доведе излишното увличане на външната мотивация (то ест използване на чукове и отверки):
- Първо, вие можете да започнете да въртите не нужното колело. Не нужното – значи «не съотвестващото на вашите цели и желания». Вие можете да го въртите прекалено бързо. Да искате да достигнете огромни резултати. Но ако те не съотвестват на целите ви – това няма да е успех. За такава опасност предупреждават, между другото, даже «гуротата» от поп-психологията.
- Второ, използването на разнообразни мотиватори разрушава естествения механизъм за подбуждане към действие. Първото колело леко започва да се отдалечава от въртящото се в друго темпо второ колело. А това означава – за да се движи второто, трябва постоянно да се прилагат нови мотивиращи усилия. Възниква зависимост, атрофират се мускулите на «вътрешната мотивация»
- Трето, използването на външни инструменти за мотивация отнема много време и «естествен» ентусиазъм. Човек, който сяда, за да разгледа мотивиращо видео, хаби за нова енергия, която в съзнанието му е била отпусната именно за достигане на успех. «Искам да достигна успех, трябва да се запася с мотивация» - казва човека, а неговото съзнание отчита процеса за добив на мотивация като част от пътя му към успеха. А времето? По-ценно от него няма НИЩО!
Сега малко за това, как да накараме да работи естествения механизъм.
Много лесно. Леко да смажем зъбчатите колелца. А за това трябва ясно да определим своите истински цели и желания, да бъдем честни със себе си и да си даваме сметка за последствията от своите постъпки и навици. Това не е толкова сложно, колкото изглежда (и не е толкова просто, от друга страна). Важното тук е да гледаме на себе си без емоции и оценки. Да виждаме себе си с очите на съзнанието и разума.
Ето един пример за «правилно мотивационно заклинание», построено на този принцип (ясна работа, към него не трябва да се отнасяме прекалено сериозно).
«Така, аз не искам да достигна успех. Мързи ме. Сигурно, това е адски глупаво. Понеже ако аз се стремя към безделие, то недостигането на успех ще ме награди с много битови проблеми, финансови затруднения и тем подобно. Грубо казано, ще се наложи да поправям стари маси, вместо да ги изхвърля и да си купя нови. Ах-ах-ах. И всичко това ще става не след десет години, а точно днес, утре, другиден – до тогава, докато не достигна успех».
Разбира се, с подобни разсъждения не трябва да се увличаме – те малко се отличават от външната мотивация. Трябва да се стремим към постоянното правилно и пълно осъзнаване на действителността. Това е – подчертавам – полезно не само в плана за борба с мързела.

Да направим изводи.

1. Думата «мотивация» има смисъл само в този случай, ако говорим за взаимоотношенията на началника и подчинените. Ако става дума за самомотивация, мотивация, както я разбират в плана за достигане на успех – то и думата и самия процес са напълно излишни.
2. Исках да напиша «изобщо не е ясно защо са измислили мотивацията», но това не би било истина. Точно това си е ясно. Афирмации, мотивационни тренинги и така нататък – това е пазар. Огромен пазар и огромни пари. Неясното е друго. Как умни хора, застанали на пътя на саморазвитието, или поне опитващи се да застанат на него (което е вече достойно за уважение!) вярват в тази глупост и донасят на «гурутата» своите кръвни.
3. Единствения ефективен механизъм за подбуждане на самия себе си към действие и достигане на успех – това е ясното виждане на света, самия себе си и желанията си. Осъзнатата връзка между желанията и действията. Пряка, работеща връзка.

P.S. Последния извод не е свръхоригинален. За подобни неща понякога даже пишат адептите от поп-психологията. Цялата работа е в това, че си струва леко да се вмислим в този извод, и процесът за «самомотивация» става ненужен, а подбудата към действие силно се опростява. И изобщо, всичко толкова се опростява, че «гурутата» с изсмуканата от пръстите мотивация стават никому ненужни.
P.P.S. Статията частично повтаря предишните. Причината е следната – аз я написах в известен смисъл «принудено» - в последно време доста често получавам отзиви за своите статии като за мотивиращи. Това е ясно, но ефекта не е съвсем същия, на който разчитах. За това реших да събера всички мисли в една купчина и да се разбера с мотивацията ведъж завинаги, а заедно с това и винаги да имам под ръка препратка за тези, които свято вярват в мотивацията.


Успех на всички!


image



Тагове:   успех,   мотивация,


Гласувай:
5


Вълнообразно


1. анонимен - Век XXI. Адам и Ева-взгляд одного, мнения миллионов
16.12.2011 14:10
<img>http://sweatego.ru/wp-content/uploads/2011/11/motivator-20154-176x176.jpg</img>

Это мужской сайт, где мнение мужчины имеет абстрактный вид. А мысли о жизни и жизненный опыт позволяют писать
советы мужчинам.

Акцентируя внимание на такие темы: жизнь, психология, гендерные отношения и, конечно же, секс - автор направляет свой
внутренний взгляд к тебе, -настоящий мужчина.

<a href=http://sweatego.ru/stati/ukrasheniya-dlya-muzhchin/>сайты для мужчин</a>

<a href=http://sweatego.ru/prikladnaya-psixologiya/signaly-glaz-vidy-i-povedenie-glaz/>виды глаз</a>

<a href=http://sweatego.ru/steb/genialnye-zhenshhiny-ili-top-zhenskoj-bredyatinki/>гениальные женщины</a>

<a href=http://sweatego.ru/eksperimenty/vsya-pravda-o-sigaretax-eksperiment-o-vrede-kureniya/>вся правда о сигаретах</a>
цитирай
2. анонимен - PsyDom.ru - Место, где живет психология
07.02.2012 12:37
<img>http://psydom.ru/images/sized/images/uploads/2012-01-29/gde-najti-vremya-dlya-samorazvitiya-ili-poleznye-pyatiminutki-chast-2-170x170.jpg</img>

Психология на Psydom.ru – ваш верный помощник

Добро пожаловать на наш сайт! У нас полезную для себя информацию смогут найти люди любых возрастов и профессий: школьники, студенты, родители, педагоги, психологи. На наших страничках вы лучше узнаете о том, что такое психология, как знание этой науки помогает в жизни. Материалы нашего ресурса включают в себя описание известных психологических методик, упражнения, которые способствуют развитию различных навыков, а также памяти, внимания, мышления. Всё это можно узнать благодаря полезным ссылкам, которые мы вам предложим.

<a href=http://psydom.ru/articles/eroticheskij-massazh-kakie-laski-predpochitayut-zhenschiny/>женский эротический массаж</a>

<a href=http://psydom.ru/articles/kak-razlyubit-zhenatogo-muzhchinu>разлюбить легко и быстро</a>

<a href=http://psydom.ru/articles/psihologiya-lichnosti>практическая психология определениедля психологов</a>

<a href=http://psydom.ru/terms/ritmy-mozga/>синхронизация альфа ритм мозга</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 945152
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963