Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2022 19:00 - Докато гледаме към войната в Украйна, пропускаме да видим какво може да сътвори "болният човек" на Балканите - Сърбия
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 885 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 02.03.2022 23:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 28.02.2022                               МЕЖДУ ПОЗОРА И ВОЙНАТА

 

image
Валентин Янев

Д-р Валентин Янев съпредседател на Граждански Комитет „Западни Покрайнини”

Настъпиха съдбоносни дни за Европа и света. Путин играе „ва банк” за Украйна, с ръка сложена на копчето за ядрените оръжия. Той започна пълномащабна война в Украйна на принципа за продължение на политиката с други средства. Ако Западът отстъпи Путин, ще  е печеливш и ще се запомни като диктатора, възстановил Съветският Съюз. Ако ли пък Западът не допусне това да се случи, ще започне окончателния разпад на Руската федерация. Целта е огромна и залога е висок- всичко или нищо! Путин  ясно показва, че не го е страх от трета световна война. Та какъв е смисълът да съществува човечеството, ако я няма Руската империя! Сега  НАТО и Европейският Съюз само наблюдават как Путин прегазва Украйна. Вероятно вече  четвъртмилионна силно въоръжена армия, обхванала от три страни като в клещи украинската земя, унищожава всичко по пътя си: пътища, селища, градове, летища, заводи, хора. Украинците воюват до последна капка кръв за всяка педя земя, но силата не е на тяхна страна. Ако Путинова Русия постигне целта си, то държавното ръководство, народните представители, висшите военни, елита на Украйна ще бъде обезвреден, тоест избит. Ще бъде наложено преходно правителство послушно на Путин, което ще организира избори в следващите месеци. Тогава в условията на пълна окупация ще спечелят проруски настроените и продажни политици, и това ще е краят на Украйна като независима държава. Американският президент ясно показа къде слага червената линия. За територии на НАТО ще воюва за всеки сантиметър земя. За Украйна няма да изпрати нито един войник.

Тя е обречена на завладяване и обезличаване

Тази позиция  развързва ръцете на Путин да продължи  да я громи  необезпокоявано. С предупреждението си, че ако срещне НАТО войски няма да се поколебае да използува нуклеарно оръжие „малкият човек” всъщност заиграва „ва банк”. На ход е целият останал цивилизован свят.

Има една фраза на Уинстън Чърчил изречена преди избухването на Втората Световна война. Той казва на тогавашните министри и на Чембърлейн размахващ гордо листчето с подписите на Хитлер и Мусолини за някакъв обещан мир- „Вие имахте да избирате между ВОЙНАТА и ПОЗОРА. Избрахте позора, но ще получите войната!”

Сега може би сме пак в навечерие на голяма война и пак има шанс да я предотвратим като не изберем ПОЗОРА. Путин няма да се спре, докато не разруши Украйна и не избие елита и, така както в България елита на българският народ беше избит от българските еничари пак по указание на същата тази  страна „освободителка” наричаща се Съветски Съюз. Но не само това, а Руската армия ще се приближи непосредствено до страните на НАТО намиращи се в Източна и Централна Европа. Окуражен от поредния си успех Русия

ще погледне към следващото си разширение вероятно пак с игра „ва банк”

Някога, някой трябва да спре този дребен, малък диктатор с надути бузи. Аз мисля, че това трябва да стане сега, защото утре ще е вече невъзможно. НАТО и Европейският Съюз трябва да направят крачката, а тя е да евакуират от руините на разрушавания Киев, правителството, президента и депутатите на Украйна и да ги изпратят и запазят живота и функциите им  във Лвов. Този град, разположен в западната част на Украйна, да се превърне във временна столица на държавата. Успоредно с това военни формирования на НАТО да навлязат в западната част на Украйна, спасявайки по този начин част от инфраструктурата, заводите, военните съоръжения и разбира се населението на страната. По този начин ще се обезпечи и сигурността на източните граници на държавите на НАТО като Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния, Унгария и България. В завладените източни територии да се организира силна и продължителна съпротива срещу руската окупация с безвъзмездна подкрепа на страните от Европейския съюз. Тази позиция съчетана с наложените вече тежки санкции ще омаломощи Русия и вероятно собствения му народ ще го свали от власт. А да хвърля атомни бомби в собствената си страна по собствения си народ е налудничаво и безсмислено.

Моите страхове обаче не свършват до тук. Угрижени и вцепенени от случващото се на Изток пропускаме да наблюдаваме нещо опасно, което вече надига глава на запад от нашата граница.

Тук е „болният човек” на Балканите и това е Сърбия

Разпаднала се в десетилетна гражданска война тя не може все още да се примири с неосъществения си идеал да бъде малка империя на Балканския полуостров по подобие на голямата руска империя на север. В тези драматични дни обществото, медиите и управляващите в Сърбия ясно не крият своето одобрение на пълномащабната война водена от Путин в Украйна. Сърбия и Република Сръбска в Босна и Херцеговина съзират сега най-благоприятният момент за своето обединяване. Босна и Херцеговина е страна, оформена след подписване на Дейтънското мирно споразумение на 14 декември 1995 година. Представлява разнородна в етническо и религиозно отношение държава, с усложнена структура, слаба централизация и значителна автономност на единиците, които я съставят. Те са:

1. Федерация на мюсюлмани и хървати. 
2. Република Сръбска. 
3.  Бръчко дистрикт

Начело на Република Сръбска стои един свръхнационалист Милорад Додик, готов отдавна да отцепи територията си от Босна и Херцеговина и да я свърже със Сърбия. В самата Сърбия сегашния президент Вучич, макар и по прикрито по разбираеми причини също желае това съединение. Единствено ясната позиция на НАТО и Европейският съюз за запазване целостта на държава такава каквато е възпира двамата националисти да нарушат Дейтънското споразумение взривявайки Балканите. За да просъществува тази крехка държавата на територията и упражняват контрол ограничени международни военни сили на Европейският Съюз от порядъка на около 600 души - EUFOR, и администрация с върховен представител, действащ с мандата на Съвета за Сигурност на ООН.  Работата на военните и администрацията е обезпечена с постоянен приток на европейски пари. Само така могат да бъдат избегнати тежки конфликти на етническа или религиозна основа добавящи нови жертви към 100 000 дадени по време на войните на разпада.

Нещата обаче коренно биха се променили

при успех на Путинова Русия във войната с Украйна

Един раздвоен Европейски Съюз по отношение на санкциите, разколебано НАТО  за силата на отговора  и западната ни съседка ще се изкуши да анексира Република Сръбска окуражена от мощта на руския си покровител. Не е тайна, че месеци наред руски самолети доставят по въздуха оръжия и военно оборудване за сръбската армия и респективно за Република Сръбска. Понастоящем Сърбия е най-милитаризираната балканска държава, управлявана от шовинисти и населена от народ, изпитващ носталгия за времето на Югокомунизма. Едно такова преместване на граници, в разрез с подписани споразумения и против волята на съседните страни и Европейският съюз може да доведе до една кръвопролитна-

БАЛКАНСКА ВОЙНА, която неминуемо ще засегне и нас

За да се предотврати това нещо е необходимо да се пристъпи незабавно към изпълнение на решението, взето от върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина-Кристиан Шмидт - за увеличаване военните сили на EUFOR в страната. Сега те наброяват около 600 души. Австрия е поела задължението да изпрати 120 войника. Това обаче е крайно недостатъчно, защото такова военно присъствие не би могло да предотврати един акт на анексия, извършен от сръбската армия. Необходимо е броят на военните бързо да достигне няколко десетки хиляди войници, с високотехнологични оръжия и допълнителна подкрепа при нужда от НАТО, за да могат успешно да осуетят една възможна сръбска инвазия. Така че, докато всички гледат на Изток към драмата, която сега се разиграва, ние трябва да гледаме и на Запад от нас - какво могат да сътворят сърбите. Те ясно показаха, че държат повече на Русия и нейната подкрепа за изграждане на „Велика Сърбия”, докато интеграцията в Европейският Съюз ги вълнува все по малко на фона на центробежните сили, развили се в него. 

Голямо нещастие е, че в тези тежки времена българските държавници през последните 30 години обезличиха българската армия като докараха нещата до:
-Приземена авиация
-Практически несъществуващ военен флот
-Липса на съвременна бойна машина за пехотата
-Неокомплектованост с професионални войници

Като добавим факта, че сме лишени от енергиен източник, защото един човек построи с парите на българския данъкоплатец  транзитна газова тръба от Турция за същата тази Сърбия. Същият този бивш пожарникар се постара максимално да забави изграждането на газовата тръба от Гърция, която би ни осигурила втечнен газ като алтернатива на руския. Благодарение на това сега освен невъоръжени сме и без енергийна осигуреност.

България в момента е в състояние на „гол охлюв”, който може да бъде смачкан от всеки близък или далечен враг с оръжие или просто като ни спрат кранчето на газта.
Късно е да търсим сега отговорност от всичките тези държавници през последните 30 години за жалкото положение в, до което ни докараха. Пък и те са поставени в храма на НЕДОСЕГАЕМИТЕ, поне за сега. 

28 февруари 2022

Източник:
https://faktor.bg/bg/articles/mezhdu-voynata-i-pozora

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624180
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031