Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2021 21:22 - Темата се свежда до убитите и осъдени от „народния съд“...
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1269 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 08.01.2021 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Но всъщност нещата стоят съвсем другояче.

Автор:
Biliana Ambareva, 05.01.2021

Реших да напиша този пост, защото винаги когато се изрази мнението, че комунистите са унищожили интелигенцията, аргументът се свежда до малоумния спор фашисти ли са били представителите на същата тази интелигенция. Темата се свежда до убитите и осъдени от „народния съд“ непосредствено след 9-ти Септември. Но всъщност нещата стоят съвсем другояче.

Комунизмът дрогаре, както всички знаем, беше много прогресивен строй! Ще започна с акад. Лисенко. Тоз гений на съветската мисъл отхвърля хромозомната теория за наследствеността. През август 1948 г. с одобрението на Сталин в Москва се провежда сесия на ВАСХНИЛ (Всесоюзная Академия Сельскохозяйственных Наук имени Ленина), организирана от Лисенко и неговите привърженици. Класическата генетика и хромозомната теория са дискредитирани като реакционни и идеалистически. Те трябват да бъдат заменени с „единствено правилното“ материалистическо и прогресивно учение на Лисенко и Мичурин. Учените Вавилов, Завадовски и Константинов са посочени като враговете на народа, защото критикуват малоумния му доклад „Псевдонаучната теория на генетиката“. И тримата, Вавилов, Завадовски и Константинов, са заточени и умират в лагер, защото не се отказват от буржоазните си предразсъдъци и генетичната теория за наследствеността.

В социалистическа България комунистите следват неотклонно примера на големия брат! От 4 до 8 април 1949 г. в София се провежда Биологическа конференция. Нейната цел е да извърши „преустройство“ на биологията и свързаните с нея дисциплини: науката генетика трябва да бъде заменена с „учението“ на Лисенко. Класическата генетика и хромозомната теория са обявени за идеалистически и буржоазни. Законите и фундаменталните достижения на Август Вайсман, Грегор Мендел и Томас Хънт Морган са отхвърлени като реакционни, формални и чужди на практиката. На конференцията българските учени-генетици са заклеймени, принудени са да признаят своите „грешки“ и публично да се самокритикуват.

Промените започват още през предишната година. От 23 до 25 ноември 1948 г., четири месеца след августовската сесия на ВАСХНИЛ, вестник “Работническо дело“ публикува три поредни статии на проф. Игнат Емануилов, в които се нападат възгледите на българските биолози акад. Методи Попов, Стефан Консулов и Михаил Христов. Най-остра е критиката към акад. Дончо Костов – световно признат генетик, обвинен във „вайсманизъм“, който в трудовете си даже пропуснал да спомене за Лисенко. Ти да видиш какъв грях!

Малко след това, през декември 1948 г., се провежда Петия конгрес на БКП. На него категорично се обявява, че пътят към социализма минава през диктатура на пролетариата, упражнявана по съветски модел. На конгреса важно място заема въпросът за марксистко-ленинската просвета и борбата на идеологическия фронт. Другаря Вълко Червенков изнася доклад по темата в качеството си на директор на Комитет за наука изкуство и култура (КНИК). Червенков дава указания, отнасящи се до всички области на науката и духовния живот.

В частта за биологията той заявява: „Нашата биологична наука и свързаните с нея институти са длъжни в кратък срок да се очистят от морганистките и други реакционни течения и да застанат безрезервно на мичуринско-лисенковски позиции“. Това е партийна директива, другари! И още: „Ние няма да разрешим задачата, ако не преобразим изцяло старата система на средното и висше образование у нас, педагогическите институти, Академията на науките и научноизследователските институти“.

В своето изказване на същия конгрес Титко Черноколев зам. министър на земеделието, е по-конкретен. Той вече споменава имена и отправя остра критика към акад. Дончо Костов за това, че не следва съветския опит и приема, че хромозомите съществуват. Чудно е как не са го изгорили на клада, за тази ерес, щото отказва да признае, че учението на Лисенко е основата на "материалистическата биология". С една дума,

ВСИЧКО е подчинено на бруталния и абсолютен монопол на комунистическата идеология. Всяка от така наречените „творчески сфери”, всичко, което се смята, че принадлежи към духовния живот на българина, е длъжно да я обслужва и да утвърждава нейните догми и митове. Всичко се превръща в средство за непрестанна, натрапчива, истерична пропаганда. От радиото и вестниците, до малоумните лозунги, които са навсякъде. Комунистите придават на ВСИЧКО политически характер. От науката и изкуството до прическата, облеклото и музиката, която слушаш. КОМУНИСТИТЕ подобно на Светата инквизиция организират лов на вещици в научните среди, който лов е базиран изцяло на тяхната идеология. Която пък идеология, вместо да се основава на научни методи е изцяло подчинена на фанатичната „религия“ на пролетариата, че всичко, което идва от Запад е буржоазно и псевдо научно. Така е, когато „вожда“ е печатарски работник със седмокласно образование, а Комитета за наука изкуство и култура се ръководи от Вълко Червенков, който е сред най-образованите измежду другарите, има гимназиално образование, от което следва, че е вещ по всички въпроси от философия, биология и химия, до литература и изобразително изкуство.

След генетиката другарите се включват в борбата с кибернетиката. "Великия" академик Тодор Павлов, председател на БАН, пише студия – "Кибернетиката е лъжеборжуазно учение". Докато на Запад механизацията и автоматизацията навлизат в производството и се ражда електрониката, другарите отричат кибернетиката.

Така е унищожена интелигенцията – като „разчистват“ БАН, училища, университети, вестници, театри и т.н. от буржоазни предрасъдъци. Тия, които слязоха с цървули от Балкана подчиниха всичко на мракобесната си идеология. Подчиниха дори изкуството, като му дадоха нужната партийна насоченост. Издигнаха лозунга – "Изкуството близо до народа" и го направиха идейно и разбираемо. Пейзажът не е пейзаж, ако в далечината няма заводски комини. На първо място се обичат партията и вожда. Всеки, който оказва съпротива, е дискредитиран, изселен, осъден и много са убити. Това в цивилизования свят се нарича вандализъм. Когато самозабравилата се простащина действа от позицията на силата и унищожава науката и културата на цяло едно общество. И тук искам да отворя една скоба за историята. Същите тия цървули, които не признаваха генетиката, написаха и учебниците по история. Създадоха и македонската митология. Подчинена на комунистическата догма, в тяхната "история" едни факти се криеха, а други се изопачаваха до неузнаваемост. История, която преди всичко беше пропаганда.

Така са унищожени интелигенцията и това, което наричаме "цвета на нацията". С "Народния съд" просто дават началото. На снимката е "великия" учен Лисенко. 

Из Коментари:

Райна Яцева - Перфектно написано! Винаги съм мислила по въпроса за генетиката,че нещо й се изплъзва от учебниците! Сега разбрах,че пак сме прекарани!

Валентин Петров - Като му види човек снимката на този учЕн, разбира какво зло е комунизма.

Васил Давидов - Biliana Ambareva,  към подробното ти историческо изложение ще добавя само един малък личен спомен. Преди много години говорехме с баща ми, че покрай всичките си зулуми комунистите след девети са отрекли и забранили генетиката. И той тогава ми разясни: "Ама как няма да я отрекат! Нали те самите най-добре от всички си знаят от чии м*ди са паднали?!"

Иван Топчев – 1953 г. – Съветска енциклопедия: – генетиката, ...лъжеучение на империализма!

Natasha Filipova - Аз като дете живеех в една местност на 5 км. от гр. Свищов. Казваше се "Манастира". Баща ми беше там агроном. Иде реч за периода 1960-та – 1970-та. Та, моите спомени от тогава... Първите години, помня едни прекрасни градини, паркове, чешмички и едни безкрайни поля с пшеница. Помня и едно "Опитно поле", в което нямам представа какво се е случвало тогава, но името Мичурин, разбира се, запомних завинаги. Пред очите ми се случи разрухата на това райско кътче от Родината ни. Първо изчезнаха едни огромни храсти от червен и черен касис, които ние, децата, нападахме още полуузрели и които бяха на всяка крачка там. После по полетата, по които се търкаляхме до премала, се появи една отвратителна миризма и вече не го правехме... Днес знам, че тогава са "модернизирали" зърнопроизводството с ДДТ! В складовете виждахме огромни купчини от него, насипани по земята. Даже си поигравахме по купчините, но бързо бягахме, че смърдеше ужасно... За няколко години всичко в региона умря пред детските ми очи. Родителите ми отидоха в Свищов – "Заводски строежи", да строят Завод! Е, построиха "Свилоза". И оттам започна да смърди... Добре, че аз се изнесох бързо и носталгията по "Роден край" ми мина за 2-3 месеца. Та, ревящите за "чистата храна" тогава, не знам в коя България са живели?! Употребени , полезни ид@оти са за мен! Па днес реват, че измираме, като пилци, сякаш не измира рано именно поколението, живяло тогава. Тъжна равносметка...

Надежда Бракалова - Тъй като съм свързана по определен начин с фамилия Консулови-Вазови, нека спомена, че след написването на своя труд "Наука и религия", в който защитава единството им в пътя на познанието, проф.д-р Стефан Консулов е изключен от БАН на нощно заседание. Имал е успешна антиракова практика в Париж. Между другото създател на паста "Поморин" и др. Скоро след изключването му той заболява тежко и умира.
Фонд № 14 - Проф. Стефан Георгиев Консулов (1885 - 1954)
Роден на 19.08.1885 г. в София, Стефан Консулов завършва естествена история в Софийския университет през 1908 г. Специализирал в Триест, Ерланген, Бреслау и Пастьоровия институт в Париж. Доктор на университета в Бреслау. Преподавател във Физико-математическия факултет (ФМФ) на Университета от 1909 до 1944 г. Ръководител на Катедрата по зоология (1935-1944); уредник на Зоологическия институт във ФМФ (1941-1944). Декан на Физико-математическия факултет през учебните 1932/33 и 1938/39 г. Уволнен от Университета по политически причини през 1944 г.
Документите от фонда са дарени на Университетския архив от дъщеря му Ана Консулова-Ангелова. Основната част от документите се съхраняват в ЦДА ф 1618К.“


image

Източник:
Biliana Ambareva

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3752862298090248&set=a.1002894726420366 



Гласувай:
2



1. nbrakalova - Някой може да възрази
06.01.2021 22:23
защо точно днес, на Богоявление...
Защото снощи, в деня на публикацията, нямах достъп до сайта.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1625328
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031