Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2020 13:53 - ООН и СЗО посочиха основната причина за пандемиите
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1224 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 19.07.2020 13:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Незаконната и неустойчива търговия с диви животни, както и опустошаването на горите и други диви места все още са движещите сили за нарастващия брой болести, прескачащи от дивата природа към хората.

Женева, Швейцария, 17 Юни 2020

image

Пандемии като настоящата от новия коронавирус са резултат от унищожаването на природата от човечеството. Това обявиха високопоставени представители на ООН, СЗО и WWF International, а светът пренебрегва тази очевидност от десетилетия, пише Guradian.

Незаконната и неустойчива търговия с диви животни, както и опустошаването на горите и други диви места все още са движещите сили за нарастващия брой болести, прескачащи от дивата природа към хората.

Те призовават за екологосъобразно и здравословно възстановяване от пандемията от COVID-19, по-специално чрез реформиране на разрушителното земеделие и неустойчивите диети.

Доклад от WWF, публикуван също в сряда, предупреждава: "Рискът от ново заболяване [дивата природа към човека] да се появи в бъдеще е по-висок от всякога, с потенциал да се опустоши здравето, икономиките и глобалната сигурност."

Ръководителят на WWF във Великобритания заяви, че търговските сделки след Brexit, които не успяват да защитят природата, ще оставят Великобритания "съучастник в увеличаването на риска от следващата пандемия". Цифрите на високо ниво отправиха поредица от предупреждения от март, като водещите световни експерти в областта на биоразнообразието заявиха, че в бъдеще е възможно още по-смъртоносни огнища на болести, освен ако разразителното разрушаване на природния свят не бъде бързо спряно.

По-рано през юни шефът на ООН за околната среда и водещ икономист заяви, че Covid-19 е "SOS сигнал за човешкото предприятие" и че настоящото икономическо мислене не признава, че човешкото богатство зависи от здравето на природата.

"Виждахме много болести да се появяват през годините, като Зика, СПИН, Сарс и Ебола и всички те произхождат от популациите на животните в условия на силен натиск върху околната среда", казва Елизабет Марума Мрема, ръководител на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие, Мария Нейра, директор на Световната здравна организация за околната среда и здравето, и Марко Ламбертини, ръководител на WWF International, в статията на Guardian.

С коронавирус "тези огнища са прояви на опасно небалансираната ни връзка с природата", казаха те. "Всички те илюстрират, че собственото ни разрушително поведение към природата застрашава собственото ни здраве – страхотна реалност, която колективно пренебрегваме от десетилетия.“

"Тревожно е, че докато Covid-19 ни даде още една причина за опазване и опазване на природата, видяхме обратното. От Големия Меконг, до Амазонка и Мадагаскар се появиха тревожни доклади за засилено бракониерство, незаконна сеч и горски пожари, докато много страни участват в прибързани екологични отклонения и съкращаване на финансирането за опазване.

Всичко това идва в момент, когато най-много се нуждаем.

Трябва да приемем справедливо, здравословно и зелено възстановяване и да започнем по-широка трансформация към модел, който цени природата като основа за здравословно общество.

Ако не го направите, а вместо това се опитвате да спестите пари, като пренебрегвате опазването на околната среда, здравните системи и мрежите за социална сигурност, вече се оказа фалшива икономика. Сметката ще бъде платена многократно."

Докладът на WWF заключава, че ключовите движещи фактори за болестите, които преминават от диви животни към хора, са унищожаването на природата, интензифицирането на земеделието и животновъдството, както и търговията и консумацията на високорискови диви животни.

Докладът призовава всички правителства да въведат и прилагат закони за премахване на унищожаването на природата от веригите за доставки на стоки и обществеността, за да направят диетите си по-устойчиви.

Говеждото, палмовото масло и соята са сред стоките, често свързани с обезлесяването, а учените казват, че избягването на месо и млечни продукти е единственият най-голям начин за намаляване на въздействието върху околната среда върху планетата.

Таня Стийл, ръководител на WWF UK, заяви, че търговските сделки след Brexit трябва да защитават природата:

"Не можем да бъдем съучастници в увеличаването на риска от следващата пандемия. Нуждаем се от силно законодателство и търговски сделки, които ни спират да внасяме храна, която е резултат от бурно обезлесяване или чието производство пренебрегва лошите благосъстояния и екологичните стандарти в страните производители. Правителството има златна възможност да направи трансформативна, водеща в света промяна."

В доклада на WWF се казва, че 60-70% от новите заболявания, появили се при хората след 1990 г., идват от дивата природа. За същия период са разчистени 178 милиона хектара гора, което се равнява на повече от седем пъти повече от площта на Обединеното кралство.

https://blitz.bg/svyat/oon-i-szo-posochikha-osnovnata-prichina-za-pandemiite_news752553.html

* * * 

СЗО е разтревожена от възможното увеличаване на случаите на туберкулоза в условията на пандемия с COVID-19

19 юни 2020 07:32 Редактор: Дарина Караколева

Световната здравна организация /СЗО/ е разтревожена, че в условията на пандемията с COVID-19, броят на заболяванията от туберкулоза може да нарасне, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира заявление на директорката на глобалната програма на СЗО за борба с туберкулозата Тереза Касаева по време на брифинг в Копенхаген.

"Разбираемо е световното внимание да е приковано от пандемията с новия коронавирус, но при нас възникват сериозни опасения, че във връзка с тази ситуация количеството на смъртни случаи от туберкулоза може да нарасне. В европейския регион се наблюдава 60 процентно намаление на откриването на случаите на туберкулоза. Според нашите епидемиологични модели, ако тази тенденция се съхрани в продължение на три месеца, тя може да доведе до 7 хиляди допълнителни смъртни случая в европейския регион".

По думите на Касаева 23 хиляди души умират годишно от туберкулоза на Стария континент, а над 260 хиляди се разболяват от нея. Сред тях се наблюдават 77 хиляди случая на лекарствено-устойчива форма на това заболяване. СЗО е представила своите препоръки за продължаване на оказването на помощ на туберкулозно болните в условията на пандемия.

https://dariknews.bg/novini/sviat/szo-e-raztrevozhena-ot-vyzmozhnoto-uvelichavane-na-sluchaite-na-tuberkuloza-v-usloviiata-na-pandemiia-s-covid-19-2230021 



Гласувай:
7



1. germantiger - ...
19.07.2020 23:17
много излишни приказки

доста глупости за месото и млечните продукти

и кофти превод впрочем
цитирай
2. nbrakalova - .
20.07.2020 19:17
germantiger написа:
много излишни приказки

доста глупости за месото и млечните продукти

и кофти превод впрочем


Мене ме интересува въпросът за дивите животни и горите...
Чела съм доста и обосновано за млечните продукти, че се прекалява. Аз също прекалявам с някои от тях. Но нещата са твърде индивидуални - за един организъм нещо може да е вредно, но за друг да не е.
Поначало икономиката е игнорирала въпроса за последствията. Дори днес, когато вече живеем с тях.
цитирай
3. troia - Според мен,
01.08.2020 12:09
просто се опитват покрай Ковид-19 да апелират към опазване на природата ни. Иначе откъде се е появи вирусът въпросът е според. Скоро четох един български професор, който твърдеше, че това си е биологично оръжие, защото поразява и се разпространява бързо и доведе до краха на икономиките на най-развитите държави. Нищо още не се знае със сигурност за вируса, нито как се видоизменя, как се размножава и как оцелява, защото хората развиват различни симптоми, дори умират от инсулт и получават мозъчни увреждания. В уж в началото е започнал само като болест на белите дробове. Китайците си ядели прилепи от 1000 години и до сега нищо им е нямало.
Вече всеки пише каквото си иска и теориите са много. Истината винаги е една. Планетата ни е много замърсена и никой не я пази.
Поздрави, Наде!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1636597
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930