Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2020 23:17 - РАСИЗЪМ ИЛИ ПОЛИТИКА?! ЗАГРИЖЕНОСТ ИЛИ ИНТЕРЕСИ?!
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1254 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 15.06.2020 23:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Разрушиха паметник на един от създателите на САЩ, бил робовладелец
15 юни 2020 16:07

Протестиращи от Портланд в северозападния американски щат Орегон разрушиха в неделя вечер паметник на третия президент на САЩ (1801-1809) Томас Джеферсън, един от т. нар. "бащи-основатели на САЩ", съобщи CBS. 

Паметникът е издигнат на входа на гимназия на името на Джеферсън в северната част на града. Вандалите са оставили на паметника надпис "робовладелец". До повалената статуя е хвърлен плакат „Тъмнокожите жени ме вдъхновяват“. Безспорно е, че Джеферсън е притежавал роби, твърди се също, че той е имал извънбрачна връзка с робинята си Сали Хемингс, чиито деца освобождава от робска зависимост в своето завещание..

Според телевизионната компания, това е третият повреден паметник в щата през уикенда: в събота са били разрушени две скулптури в чест на първите заселници, пристигнали от Англия, инсталирани в кампуса на университета в Орегон.

Джеферсън е един от основателите на САЩ. През 1776 г. той става главен автор на Декларацията за независимост. Впоследствие Джеферсън е и първи държавен секретар на САЩ (през 1790-1793 г.) и втори вицепрезидент на страната (през 1797-1801 г.).

Вълната на разрушаване на паметници на политици от минали векове започна в САЩ на фона на масовите протести заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис (Минесота). Много от протестите прераснаха в безредици и грабежи. В някои случаи вандали разрушиха паметници на фигури от Конфедерацията, обединила щатите на робовладелския Юг по време на Гражданската война в САЩ (1861-1865). Съборени бяха и няколко паметника на генуезкия мореплавател Христофор Колумб.
https://dariknews.bg/novini/sviat/razrushiha-pametnik-na-edin-ot-syzdatelite-na-sasht-bil-robovladelec-2229583

========================================

03.06.2020 г.

Водещ: Влязохте малко развълнуван в студиото. Може би сте слушали разговора с г-н Кръстев преди рекламите.

Вал. Вацев: Да, слушах… Докато разговаряхте с вашия уважаем събеседник, когото аз не познавам, в студиото витаеше сянката на Карл Маркс. Извинявайте, не искам да ви нападам, но тук тръгна на вулгарен икономизъм и материализъм. Искам просто да кажа, без да нападам никого, че между икономическите фактори, които разбира се са точно такива, каквито ги описахте, и всекидневното действие – в случая говорим за разбити витрини, запалени автомобили… – там стои политиката. Просто пропуснахте да забележите, че в Америка има политически сюжет, а той се казва с едно изречение. След шест месеца (горе-долу) в Америка предстои съдбовно събитие. Събитие за Америка. Събитие за целия свят. Това не са прости президентски избори. На тези избори ще се реши не кой ще получи правото да си качва краката на масата в Овалния кабинет, макар че и това си върви с поста. На тези избори ще се реши накъде ще върви светът следващите двайсетина и повече години. Става дума за генерален конфликт между демократи и републиканци и нека никой да не се съмнява – аз това го казвам с правото на човек, който всеки ден отделя по три часа да наблюдава Америка и съм абониран са сума ти американски медии (и такива, и такива). Силата, която координира, вдъхновява и подклажда бунтовете, това е демократическата партия на САЩ. Те са уплашени, защото в момента започват съдебни дела във Върховния съд, където предстои Тръмп да реабилитира Майк Флин, своя главен анализатор, когото те окепазиха и го изгониха с позор. А той е невинен. Оказа се, че той е невинен. Сега предстои във Върховния съд на САЩ да се разследват делата на Байдън-баща, Байдън-син и Порошенко, който ще трябва да бъде извикан, за да се разбере какво е правила командата на Обама в Украйна и Киев, как са откраднати около 140 милиарда долара. Това е звездният миг на Тръмп. В момента, в който започват тези процеси, демократите правилно решиха… Значи преди малко чух как нямало организация, която да импулсира и да координира. Напротив. Това е огромната Американска Демократическа партия със своя Национален комитет, който в момента прави всичко възможно, за да отклони общественото внимание от събитията във Върховния съд във Вашингтон към улични прояви. Разбира се, че има икономическа основа, никой не бива да се съмнява. Но тук главният герой на този сюжет е политиката. След шест месеца ще се решава съдбата на света. И мога да кажа, завършвайки с тази тема, че ако демократите изпуснат и тези избори, спокойно можете да сложите кръст върху тях, върху американските либерали. И обратно! Ако Тръмп загуби тези избори, бъдещето на Съединените щати е абсолютно неясно. Може да продължи точно това, което виждаме сега… С други думи става въпрос не за това как „базата определяла настройката“. Това е Карл Маркс.  При цялото ми уважение към Карл Маркс тук главната героиня е политическата интрига, която държи американците на нокти. Това исках да кажа (…)

 Из: https://www.youtube.com/watch?v=VwGu1dIEVg0&t=307s  - 1 ч.

========================================

Още по темата: Какво се случва в Америка
ЗАЩО ДЖОРДЖ ФЛОЙД БЕШЕ ПОГРЕБАН В ЗЛАТЕН КОВЧЕГ? …
https://www.youtube.com/watch?v=dF2dkXqPLk4

========================================

ИЗ КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА за разрушенията:

2020-06-14 15:32:24 - В голямата част (нерегистриран)
Паметниците, които събарят или искат да съборят са на хора, които са направили тия страни привлекателни за нещастниците, а те дори не могат да го проумеят, че са именно там за това. Като не им харесва да ги хрантутят, да се преселят обратно в родните на дедите им страни. В САЩ направиха от един престъпник герой, а той си е престъпник-рецидивист, каквото и да казват. Тезата за правата на доказани престъпници е дълбоко погрешна, защото руши държавите, които го прилагат. Българският народ има поговорка: Всяка жаба да си знае гьола.


2020-06-13 10:43:14 -
... (нерегистриран)
Разбрахте ли сега, че циганите и негрите са истинските расисти. Мразят всичко което различно от циганското и негърското. 


2020-06-12 21:42:25 - Randall_Zwinge
За робството, добре. Ама "предимно от бялата раса" е пълна глупост. От хиляди години в цяла Африка повсеместно съществува робство. При това – много по-брутално от американското. В Америките робите са били производствена сила, следователно робовладелецът все е трябвало да полага някакви грижи за тях, за да могат да му работят. Изродите, които са тормозели робите си за кеф, мнозинство по филмите, от които си формирал мнението си, са били малцинство в реалността, защото са били неефективни и бързо-бързо са отпадали икономически от робовладелската система. Робът е бил добитък, а никой с всичкия си не си малтретира добитъка. Съвсем другояче са стояли нещата в Африка, където робският пазар е бил вторична явление. Първичното заробване е ставало с бой и войни, а робът е бил пленен или отвлечен член на ВРАЖЕСКО племе, който е трябвало да бъде тормозен, а не рядко и изяден, поне докато не са се появили белите и не започнали да плащат за роби. Белите, всъщност, много късно се включват в далаверата и са първите, които започват да забраняват робството. В момента в голяма част от Африка свободно се развиват различни форми на робство, които, ако не и съвсем легални, не са и нелегални. В Либерия младичко девствено момиче върви по стотина долара, а деца-войници, предназначени за пушечно месо, можеш да си набереш колкото си щеш за жълти стотинки. Първата работа на освободените роби в САЩ е била да си накупят собствени роби – в САЩ. А като са се върнали в Африка и основали държавата Либерия, въобще даже не са ги купували – изловили са ги по горите. Така че, ако и робството да е отвратително явление, негрите въобще нямат основания да се представят като жертви. Не съществува негърски аболиционизъм. Всяка активност за прекратяване на робството е дело на бели.


2020-06-12 19:49:36 – Симеон (нерегистриран)
Най-големите расисти са черните, мразят всички бели, без значение дали имаш нещо общо с робството от преди 200 години или не. Клекнат ли им сега, ще става все по-зле. Като в САЩ - във филмите Орфей – негър, Хектор – негър, английски крале и те негри. Ай сиктир и преиначаване на историята, че на негрите им е тъжно, че не са дали нищо на света.

 
2020-06-12 20:25:23 – Randall_Zwinge 
Робството... Ей ти го на робството в Америките: - Първият робовладелец в Америките е Anthony Johnson – негър от Ангола. – Около 1.4% от белите в САЩ преди Гражданската война са били робовладелци. – Около 4.8% от белите в южните щати са били робовладелци. – Около 28% от свободните негри в САЩ са били робовладелци. ДВАДЕСЕТ И ОСЕМ. Не съм забравил точката! – Робовладелците с най-голям брой роби в южните щати са били негри. – Почти всички негри-роби са поробени от враждебни негърски племена в Африка и продадени в робство по робските пазари от негри-търговци на роби. – Арабите търгуват с роби в целия период 650-1900 год. През този период са поробили: – около 18 милиона африкански негри. – около милион бели европейци по арабския път - през Испания и Италия. – Няма точни данни за пътя през Балканите и Османската империя, но се смята, че от там са поробени няколко пъти повече бели европейци. – основните собственици на търговията с европейски роби са били европейските евреи. Било е удобно за бароните, като не могат да си вземат вземанията, да продават длъжниците си в робство на евреите, при което длъжниците изчезвали от Европа и преставали да бъдат проблем. Презвитер Константин Преславски е бил поробен във Великоморавия от германските попове, продаден и няколко пъти препродаван между еврейски роботърговци. Забравих дали във Венеция, дали в Константинопол го разпознават и императорът го откупува. Важното не са числата, а отношението между числата, а именно – американският негър е 28/4.8=5.8 пъти по-склонен да владее роби, в сравнение с белия. При това поставен в условия на не пълно равноправие, все пак. При равни всякакви други условия, сигурно негърът ще е 20-30 пъти по-склонен да владее роби, в сравнение с белия човек. Все пак робството е било повсеместно разпространено из Африка. С изключение на... ха... Южна Африка, където са управлявали бели – холандци и британци. Та... това е то, робството...

 

2020-06-12 18:56:50 – Randall_Zwinge
Има неща, които не се смесват. Няма и нужда. Хората отдавна са му намерили колая – апартейд и сегрегация. Да се натирят маймуните поживо поздраво кой откъде е и да протестират на воля в Либерия. В Либерия, между другото, има робство и днес. Както и на много други места в Африка. Днес. 2020.


2020-06-12 17:03:10 –
Диоген (нерегистриран) 
Един умен човек тук в Щатите каза, че либерализмът е умствено заболяване, а тъпотията се наследявала. Безумие са опитите да се пренапише историята или да бъде тълкувана с аршините на нашето време. Светът е минал през много периоди, които са факт и не могат да бъдат изтрити. Тук посегнаха на киношедьовър като "Отнесени от вятъра", защото представя историята на войната между Севера и Юга такава, каквато е била. Иронията е, че в него участва чернокожа актриса, която е първата афроамериканка, удостоена с Оскар. Трагедията на историята е, че са станали много неща, които са заложили адски машини за бъдещето. Една от теориите е, че Линкълн е бил убит по по нареждане на богатите плантатори. Те са въстанали срещу него, защото е освободил робите в Америка и е възнамерявал да ги върне в Африка.
(...)

Източник: https://dnes.dir.bg/comments/britanski-geroi-bivat-povaleni-ot-black-lives-matter-snimki 



Гласувай:
4



1. germantiger - +
16.06.2020 11:55
валентин вацев е лайно, каквото винаги е бил - един ходещ бледобял труп - изговорил е камуфлиращи истината глупости и е пропуснал да каже нещо за на-важното - омразата, черния расизъм и кръвта, ианче за икономика и политика може да си говори

лучващото се с американски и английски паметници ме радва, дай боже и във франция да посъборят или увредфят някой паметник - тези народи ликвидираха маса мемориали и паметници на моя народ и заслужават поне мъничко гавра и с техните - бих искал много още
цитирай
2. germantiger - ++
16.06.2020 11:56
либерализъм е умствено заболяване - това ми хареса и ще го зпаомня

фактологията за робството в една частми е известна, в друга не и не знам дали е коректна, но браво на коментиращи за знанието и конкретиката
цитирай
3. nbrakalova - Само статистика, без да ме обвинявате в расизъм:
16.06.2020 15:40
Ако изведнъж чернокожите, независимо от възрастта и пола, напуснат САЩ:
- Населението на САЩ ще намалее с 13.3%;
- Броят на работещите ще намалее с 1.4%;
- Броят на затворниците в затворите ще намалее с 48%;
- Броят на бандите и другите престъпни групировки ще е по-малък от 53%;
- Средният коефициент на интелигентност ще ске увеличи с 7.4, поставяйки САЩ на трето място в света, на същото като Япония;
- Средният резултат на SAT (2016) ще нарасне до 1100 точки (сега е равен на 1000)%;
- Броят на пациентите с хломидиоза ще намалее с 59%;
- Броят на болните от СПИН ще намалее с 65%;
- Броят на пациентите с гонорея ще намалее с 69%;
- Броят на пациентите със сифилис ще намалее с 57%;
- Средният годишен доход в цялата страна ще нарасне с над 20 000 долара;
- Броят на хората, живеещи в бедност, ще намалее с 54%;- Броят на бездомните хора ще спадне с 65%;
- Броят на получателите на социални помощи ще намалее с 52%;
- Демократическата партия на САЩ ще загуби 26% от избирателите си…
Само статистика.
Из Фейсбук: Tomislav Vichev
цитирай
4. batogo - !!!:))) Има едно пълно сходство между всички бездуховни примитиви по света, Бракалова!
19.06.2020 11:08
Точно това бездуховно сходство и сродство на примитивите по манталитет, навици и начин на живот, ги превръща в безумна, неблагодарна, разрушителна сила, която препятства нормалното развитие на човечеството, като става удобна маша в ръцете на алчните и жестоки тъмни сили в борбата им за власт и контрол.
Примитивното съзнание, водено единствено от инстинкта си за оцеляване, иска и очаква да получава, без да дава!!
Това извратено съзнание иска да получава даром и да ползва незаслужени права и привилегии, без да зачита законите, Духовните принципи и правата на другите.
Примитивите по цял свят искат да пиянстват, да се дрогират, да бездействат, да крадат, насилват, убиват, ограбват и тормозят безогледно всички около себе си, а след това обществото и държавата да ги защитават, защото глупостта и арогантността им са безгранични и не им позволяват да осъзнаят абсурдите на исканията си.
Статистическите данни от твоята извадка и аморалния, безскрупулен вандализъм, случващ се в момента в Щатите и в други развити страни по света недвусмислено доказват къде са корените на злото.
Според мен е дошло време, обществата да приложат Вселенския Принцип за причините и последствията с цялата му безкомпромисност, за да изпита всеки върху себе си това, което е причинявал на другите, защото това е единствения път към осъзнаването и одухотворяването, които водят към мир и хармония.
цитирай
5. nbrakalova - Към 4. batogo
19.06.2020 18:46
Благодаря за прочитането и коментара, Огнян!!!
Това са нормалните последици на бездуховността. Явно е, че само интелектуалността и нейните постижения не са достатъчни за житейското равновесие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1636875
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930