Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2018 15:52 - Цар Симеон участва във валидирането на пощенска марка по случай 100 години от възкачване на трона на ЦАР БОРИС III
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1312 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 3 октомври 2018 г. се навършиха 100 години от възкачването на трона на Цар Борис III. По случай тази годишнина беше валидирана пощенска марка с неговия лик.

Н.В. Цар Симеон II, министърът на транспорта, иинформационните технологии и съобщенията г-н Росен Желязков, изпълнителният директор на “Български пощи” г-н Деян Дънешки и председателят на “Съюза на българските филателисти” г-н Спас Панчев валидираха марката в сградата на Централна поща в София.

Автор на марката е художникът проф. Тодор Варджиев, а тиражът на изданието е 6000 броя. На церемонията Царят получи специален подарък от проф. Варджиев – портрет на баща му Цар Борис III Обединител, първоизточник за марката.

В изказването си Царят заяви:

“Важното е да се помни историята, да се гордеем с нея и да я уважаваме. Често съм го казвал, макар да оставам глас в пустинята, че ако нямаме ясна представа за миналото си или го изопачаване според предпочитания и убеждения, трудно е да мислим за бъдещето, защото няма на какво да се опрем”.

Негово Величество отбеляза задоволството си от факта, че се отдава внимание на ролята на Цар Борис III , за да може младите поколения да имат самочувствие, че в България е имало монархия. Той разказа, че наскоро е бил във Франция и Великобритание и е впечатлен отново как там помнят и уважават историята си.

“Наследих баща си през 1943 г. и миналата седмица, на официалната вечеря  на кралица Елизабет си дадох сметка, че съм ветеранът на Европа, защото бях сложен вдясно от Кралицата, тъй като съгласно протокола съм най-старши по чин.”

“Благодарен съм, че съм мост между това време и модерна България.”, завърши изказването си Цар Симеон.

Министър Росен Желязков отбеляза, че   “Стогодишнината от възкачването на трона на Цар Борис III е знаменателна, не само защото той е забележителна личност, но и защото българският държавник и политик е бил страстен почитател на филателното изкуство.” След това разказа, че първата пощенска марка с неговия лик е издадена по случай приемането на православната вяра от престолонаследника Борис Търновски.

След официалната церемония Царят отговори на въпроси на медиите.

“Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Сега се прибрах от Великобритания и там може да си случи, и в Испания също се говори. Това не бива да ни плаши, то е част от демократичните процеси.”, заяви Негово Величество на въпрос за опасността от предсрочни избори в България.

“Разбира се, за предпочитане е мандатите да са си цели”, допълни Царят. И обясни, че няма да дава себе си за пример, но правел констатация, че неговото правителство и това на Станишев, а преди това и на Костов, са изкарали пълни мандати. Запитан защо според него нито едно правителство след това не е изкарало пълен мандат, Царят обясни, че за сметка на това има премиер, който повтаря мандата си, което не се е случвало в най-новата ни история.

България не е единствената страна, където има оставки, това се случва и в по-зрели и стари демокрации и не заслужава да се коментира много, заяви още Царят. Но, когато има нещо, което може да прозвучи като нестабилност, това се отразява винаги в чужбина, допълни той. Затова трябвало да има поглед и навън, за инвестициите. Капиталът търси спокойствие, предсказуемост и система, която да е изрядна, каза още Царят.

И обясни, че не трябва да гледаме на нещата в момента и на парче, когато новината е топла, а в перспектива, да се разбере какви ще са ходовете. Винаги трябва да се гледа в по-общ план, допълни той.

Снимки: Параскева Георгиева
20 ноември 2018

http://www.kingsimeon.bg/2018/11/tsar-simeon-uchastva-vav-validiraneto-na-poshtenska-marka-po-sluchaj-100-godini-ot-vazkachvane-na-trona-na-tsar-boris-iii/ 



Гласувай:
3



1. troina - !!!!?? моля??
23.11.2018 17:16
Негово Величество отбеляза задоволството си от факта, че се отдава внимание на ролята на Цар Борис III , за да може младите поколения да имат самочувствие, че в България е имало монархия. Той разказа, че наскоро е бил във Франция и Великобритание и е впечатлен отново как там помнят и уважават историята си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1635588
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930