Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2018 18:17 - КОЙ ЩЕ НИ СЪБУДИ?
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3010 Коментари: 17 Гласове:
6

Последна промяна: 01.11.2018 21:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

· НИКОЛАЙ ФЕНЕРСКИ · 01/11/2018

…Хокинг или Роуз

Спим. Сънуваме, може би. И бълнуваме насън... „Няма Бог“, рече безумец в сърцето си[1]. Развратиха се човеците и извършиха гнусни престъпления“. Чета Псалтира, а чета и отец Серафим Роуз, който е американец. И друг един американец ми се изпречва пред погледа из медиите, замина си неотдавна от този свят и бе много популярен. Стивън Хокинг дори в последната си книга твърди, че вярата в живот след физическата ни смърт е форма на самозалъгване. Псалтирът е писан преди хиляди години. Хората тогава не са имали техническите средства на Хокинг, нито неговите познания по физика и сложни науки. Те са имали Бога близо до себе си. Ние сега, безумците, имаме всякакви различни уреди и апаратури, ускорители на частици и атомни часовници, измерващи времето изключително точно, но държим Бога малко по-настрана, няколко пресечки по-нататък, за да не ни се бърка твърде в мъдруването.

И отец Серафим Роуз казва много и най-различни прозрения за съвремието ни, хем е живял толкова далече от нашите „православни земи“. Но може и на Южния полюс да живееш и Бог пак да е на топло в сърцето ти. Тогава виждаш истината (физическата, фактологичната, научната) и я казваш на другите от първо лице. Науката за пореден път бе противопоставена на вярата и вярата за пореден път бе низвергната от научен авторитет. Безспорно, Хокинг е учен. Безспорно е авторитет. Но неговата увереност да твърди, че след смъртта просто „ставаме на прах“, допускайки великодушно „всеки да си вярва, в каквото иска“, издава непознаването му на някои страни от живота. Учените боравят с факти. Чудесата, извършени от мнозина светии, са засвидетелствани факти. Но те не могат да бъдат обяснени с инструментите на днешната наука. Следователно те не съществуват за науката. Някакви такива изводи се получават.

Тери Гилиъм е англичанин, част от групата „Монти Пайтън“, която има много весели скечове и цели филми. Някои от тях доста дръзки. Гилиъм е режисьор на няколко удивителни филма. Един от тях е „12 маймуни“, който гледах още след излизането му през 95. Развива се идеята за пътуването във времето. Нещо, което е съвсем възможно според Хокинг. За разлика от живота след смъртта. А пътешествията на светците през времето и пространството навярно са някакви фантазии и илюзии, въпреки че стигат до нас от разказите на не един или двама свидетели. Хиляди и десетки хиляди навярно са свидетелствата. Но чудесата не са за всекидневна употреба. Особено в днешния ни свят. Светиите са просияли в Бога и затова за тях е станало възможно да преодоляват време и пространство. Бог обаче е непосилен за човека и едва ли тази тайна Негова ще бъде постигната някога от физиците и ЦЕРН.

Чудесата не са чудеса. Те са нормални неща за Бога и ако ние живеехме с Него, ако наистина бяхме будни, щяхме да сме свикнали с тях.

Нищо не ни пречи обаче да си фантазираме, нали. Така правят писателите и режисьорите фантасти. И наскоро попаднах на съвсем прясна кавърверсия на „12 маймуни“, американски сериал от 4 сезона, всеки от по десетина епизода, последният сниман през тази година. И го изгледах почти на един дъх, защото съм податлив на обсебващи мании. Не, не повярвах, че ще можем да пътуваме във времето. Не и по този начин. Пътешествениците се качват на един зъболекарски стол, лягат в него и през тях преминава снопът светлина на времето, който ги отнася в определена година, ден и час. За да оцелеят в радиацията, им слагат инжекции. Цяла система са си изградили, за да звучат достоверно фантастите. И колкото повече се доближаваше до финала си филмът, толкова повече прилагах върху него убежденията и вярата си. В някои от последните епизоди дори цитираха Хокинг. Целият филм бе основан на неговите хипотези. Теорията му е, че времето може да бъде унищожено и да остане само пространството, а времето да не се движи и всичко – минало, настояще и бъдеще – да се слее в едно. Ще се опитам да анализирам подробно идеите му някой път.

И нека, нека разказва Хокинг предположения и теории, нека фантазират фантастите, нека има такива фолклорни нови приказки, за да се замисляме над въпросите за смъртта и тлението. Полезни са. После ще се замислим и за Христос, така става обикновено. Само да не стигат фантастите и Хокинг до онези страшни думи, че Бог го било нямало.

И как ще Го има, като Го напуснахме и избягахме надалече?

Източник: https://www.pravoslavie.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8/


[1] Псалми 14:1 (По слав. 13).
Безумният рече в сърцето си:
Няма Бог.
Поквариха се; сториха развалени дела;
Няма
 кой да прави добро.

 



Гласувай:
6



1. nbrakalova - Мотивът ми
01.11.2018 18:20
да бъде в блога ми есето са споменатите в него филми и автори, които за написалия не са чужди, както (срам не срам) се оказаха за мен. :)
цитирай
2. germantiger - ...
02.11.2018 02:44
фенерски няма вкус за филми

другото е излишно да коментирам
цитирай
3. troia - Привет!
03.11.2018 15:07
Това е старият и явно вечен сблъсък между наука и религия. Както в нас има война между разума и сърцето.:)
Има още много загадки, които не са ясни на учените, а те се опитват да ги обяснят с обикновени думи. Интересно е в бъдеще какво ли ще стане.
Поздрави!
цитирай
4. nbrakalova - Тогава нищо не съм загубила, та нито ще губя време да ги търся :)
04.11.2018 12:56
germantiger написа:
фенерски няма вкус за филми
другото е излишно да коментирам
цитирай
5. nbrakalova - Към 3. troia
04.11.2018 12:59
troia написа:
Това е старият и явно вечен сблъсък между наука и религия. Както в нас има война между разума и сърцето.:)
Има още много загадки, които не са ясни на учените, а те се опитват да ги обяснят с обикновени думи. Интересно е в бъдеще какво ли ще стане.
Поздрави!

Сблъсъкът между наука и религия не е вечен, според мен. Той е отскоро, от няколко стотин години, най-вече от тласъка на Просвещението и Френската революция, когато човешкият разум бе възприет като критерий за отговори и изцеление. Освен това сред учените има значителна част (т.н. креационисти), за която такъв сблъсък няма. Иначе откакто съществува светът скептици и „подиграватели“ винаги е имало, а и ще ги има. Може би има само разлика в съвременните нюанси на мотивите.
Не мисля, че учените си служат с обикновени думи. Заети със собствените си мисли, изследвания и работа, малко от тях слизат до разбираемото словесно ниво на не специалистите.
Да, интересно е какво ще стане в бъдеще. Там също се крият много отговори и потвърждение на стари такива. Така или иначе, вярвам, че истината ще има последната дума.
Поздрави и от мен!
П. П. Всъщност акцентът ми за 1-ви беше Денят на будителите, но като първи постинг за деня, се е оказва втори в списъка и...
Тези дни имам големи проблеми с влизането в блога, профила си, одобряването на коментарите – или сайтът не работи, или обновяване на данните, или забива…
цитирай
6. barin - Здравей, nbrakalova. Уместен в...
07.11.2018 06:16
Здравей, nbrakalova. Уместен въпрос в Деня на будителите след Хелоуин, който не е наш. На времето народните будители са ни събудили, за да се осъзнаем, че сме българи. Сега има много нихилизъм и безразличие. Може би е натрупано през годините, защото изостанахме от европейските държави и трудно ще наваксаме. Те не стоят на едно място, за да ни изчакат.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624154
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031