Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2015 11:24 - Кръстът – средство, благодат (Великден) [4]
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1302 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.04.2015 11:29


    Концепцията за изкуплението е основа за християнското разбиране на историята, на теологията и на която да било област на познанието.

Всички човешки същества се сблъскват с две големи теми в личното битие: 1) Животът е очарователно красив и хората очевидно са създадени за щастие, здраве и дори за вечност. 2) Животът е непоносимо лош и щастието, здравето и дори самият живот се израждат в нещастие, болест и смърт. Основните житейски факти оформят контекста на битието ни. В ежедневните си преживявания се сблъскваме с неизбежната реалност на великата борба между доброто и злото.

Това състояние на нещата подтиква хората да поставят под съмнение смисъла на живота и добротата на Бог, Който твърди, че е любов, но позволява на различни сили на унищожението да продължават да действат с очевидна безнаказаност. Всички сме засегнати и задаваме въпроси. Всеки човек има проблем с Бога под една или друга форма.

Учудващата част от тежката ситуация с греха е начинът, по който Бог я решава. Най-невероятната история на Вселената е тази за кръста. Идеята за "разпънат Бог" е толкова невероятна, че от нея би станало дори добър роман, защото има сюжет, който никога не би хрумнал на "нормалните" хора. Човешките същества не разрешават проблемите си чрез служенето и жертвата на своя "герой". Но именно посредством този неочакван метод Бог в мъдростта Си се изявява пред Вселената, докато в същото време дава възможност и на Сатана да демонстрира своите принципи.

Читателите на "Христовият кръст" вероятно са забелязали, че не е отделено много място за човека в делото на изкуплението. Простичката истина е, че спасителният план е Божие дело, а не човешко. Христос е Този, Който е живял съвършен живот като човешко същество и е доказал, че Божият закон може да бъде спазван; Христос е Този, Който е умрял за всеки от нас поотделно, като приел смъртното наказание, произлизащо от нарушения Закон; Христос е Този, Който в момента служи в небето за хората, вярващи в Него и приемащи заслугите на Неговата саможертва.

Цялото изкупление е от Бога! То започва с благодат (незаслужена милост) и ще завърши с благодат. Христовото дело ще устои, независимо дали всички хора ще го приемат, или не. Човешкият дял в изкуплението е само да се откликне – да се приеме Христовото дело с всичките му привилегии и отговорности – а не да покриват някакви лични стандарти.

Онова, което Бог е постигнал за хора чрез Христовото дело, е изключително важно. Без Божието дело ЗА отделната личност не би могло да се извърши и делото В нея. Книгата разглежда предимно въпроса за онова, което Той е направил за изгубения свят и за една съмняваща се Вселена.

Библията не дава прекалено предно място на хората в спасителния план. Великата борба се води между Бог и Сатана, а не между Сатана и човечеството. Независимо дали някое човешко същество изявява Божията сила, като живее "непорочен" живот, изкуплението ще бъде завършено чрез  Христовия безгрешен живот, смърт, възкресение и небесно служене. Безгрешният живот на Божия Син е великият факт на всички векове; смъртта Му демонстрира принципите както на Божието, така и на сатанинското царство; небесната Му дейност предоставя плодовете на Неговата победа на всички, които вярват в Него… Библейската вест е, че спасението е единствено  от Бога.

Христовият кръст е отговорът както на нашите човешки проблеми, така и на космическата дилема по отношение на греха. Като християни ние очакваме деня, когато историята на греха ще приключи и всичко наистина ще свърши. В онзи ден Вселената ще заяви: "Спасението е от нашия Бог, Който седи на престола, и от Агнеца!" (Откровение 7:10). Божието намерение през всичките години е било да се стигне чрез кръста до времето, когато "смърт няма да има вече; нито ще има вече жалеен, нито плач, нито болка; защото предишното премина" (Откровение 21:4).

Джордж Найт. Христовият кръст,

С., 2010, с. 179-181, 178.

 

•••

Из многопреводна online Библия:

 

Бог в Христа примиряваше света със Себе Си, като не вменяваше на човеците прегрешенията им, и че повери на нас посланието на примирението. … Който за нас направи грешен Онзи, Който не е знаел грях, за да станем ние чрез Него праведни пред Бога. (2 Коринтяни 5:19,21

 

Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот: понеже Бог не е пратил Сина на света да съди света, но за да бъде светът спасен чрез Него. (Йоан 3:16, 17)

Още, братя, напомням ви благовестието, което ви проповядвах, което и приехте, в което и стоите, чрез което се и спасявате, ако го държите според както съм ви го благовестил, - освен ако сте напразно повярвали. 
Защото първо ви предадох онова, което и приех,
че Христос умря за греховете ни според писанията;
че бе погребан;
че биде възкресен на третия ден според писанията; и
че се яви на Кифа, после на дванадесетте,
че след това се яви на повече от петстотин братя наведнъж, от които повечето и досега са живи, а някои починаха;
че после се яви на Якова,
тогава на всичките апостоли;
а най-после от всички яви се и на мене, като на някой изверг. Защото аз съм най-нищожният от апостолите, който не съм достоен и апостол да се нарека понеже гоних Божията църква. Но с Божията благодат съм каквото съм; и дадената на мене Негова благодат не бе напразно, но трудих се повече от всички тях, - не аз, обаче, но Божията благодат, която беше с мене.
Ако се проповядва, че Христос е възкресен от мъртвите, как казват някои между вас, че няма възкресение на мъртвите?
Ако няма възкресение на мъртвите, то нито Христос е бил възкресен; и
ако Христос не е бил възкресен, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра.
При това, ние се намираме и лъжесвидетели Божии;
защото свидетелствахме за Бога, че е възкресил Христа, Когото не е възкресил, ако е тъй, че мъртвите не се възкресяват;
защото, ако мъртвите не се възкресяват, то нито Христос е бил възкресен;
и ако Христос не е бил възкресен, суетна е вашата вяра, вие сте още в греховете си. Тогава и тия, които са починали в Христа, са погинали.
Ако само в тоя живот се надяваме на Христа, то от всичките човеци ние сме най-много за съжаление.
Но сега Христос е бил възкресен, първият плод на починалите.

Понеже, както чрез човека дойде смъртта, така чрез човека дойде възкресението на мъртвите. Защото, както в Адама всички умират, така и в Христа всички ще оживеят.

Но всеки на своя ред; Христос първият плод, после, при пришествието на Христа, тия, които са Негови. Тогава ще бъде краят, когато ще предаде царството на Бога и Отца, след като унищожи всяко началство и всяка власт и сила. Защото Той трябва да царува, докато положи всички врагове под нозете Си. (1 Коринтяни 15:1-25)

 •••

 ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1621172
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031