Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2021 20:59 - Сталин като положителен герой в нов руски филм
Автор: nbrakalova Категория: Изкуство   
Прочетен: 4847 Коментари: 8 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

История за Зоя Космодемянская, символ на съветския героизъм, тръгва по кината в Русия (видео)

image
Зоя Космодемянская в стопкадър от филма

Площад СЛАВЕЙКОВ
02.02.2021
Време за четене: 3 мин.

Филм за Зоя Космодемянская, в който Сталин е добрият герой, тръгна по екраните в Русия. Загиналата на 18 години Космодемянская е един от символите на героизма и съветската власт, налагани от СССР след Отечествената война.


Режисьори на „Зоя“ са Максим Бриус и Леонид Пляскин, и двамата с опит в създаването на филми за Втората световна война. Главната роля е поверена на Александра Мишкина, а в образа на Йосиф Сталин влиза Александър Вонтов. Актьорът за втори път се превъплъщава в образа на съветския диктатор, но този път, за разлика от мелодраматичния сериал „Диамантите на Сталин“, той играе персонаж, изграден в съответствие с правилата на съветското кино по време на култа към личността.

Сталин е идеализиран протагонист в „Зоя“, той е добрият, героят с едва ли не свръхестествени сили и душевна чистота, коментира критичката Юлия Шагелман, цитирана от „Комерсант“.

Йосиф Висарионович се появява около десетата минута на действието, съпроводен от надпис, който разказва за заповед от 1941 г., позната като „изхвърлете немците на студа“. Съгласно тази заповед са създадени диверсионни отряди от ученици и студенти, които трябвало да влязат в тила на врага, обградил Москва, и да унищожават селищата, в които е разквартирувана германската армия. Във филма върховният главнокомандващ едва ли не със сълзи на очи говори сам на себе си: „Там живеят хора! Какво ще стане с тях?“ и си отговаря: „Но ако не вземем крайни мерки, няма да ни простят“. Подписвайки заповедта, той подчертава отново: „Нищо няма да забравят и нищо няма да простят“, като има предвид „неблагодарните потомци“, които ще преразглеждат действията му по време на войната, преди и след нея.

Е, във филма „Зоя“ това му е спестено, подчертава Юлия Шагелман. Филмът, който се снима от 2016 г. досега, е паметник на възхвалата на Сталин. Той е идеалният вожд – лично отива в лагера за подготовка на диверсантите, за да благослови Зоя и останалите. Дори се отказва от евакуация от окупираната Москва, защото си спомня разговора с младата героиня, който звучи така:

Сталин: – Не се ли страуваш?

Зоя: – От нищо не се страхувам!

Така звучат почти всички диалози във филма.


Сталин в тази екранна версия има някаква почти мистична връзка със Зоя, връзка, която преодолява времето, пространството и дори смъртта, пише Шагелман. Същата връзка с нея има и антагонистът – немският офицер Зомер. Той заповядва тя да бъде измъчвана и обесена, но е и привлечен от нея, възхитен е от куража й, предлага й да мине към „тъмната страна“, страстно цитирайки Ницще: Когато в кулминационния момент Зия крещи: „Не се страхувайте! Сталин ще дойде!“, Зомер разбира, че е победен.

Самата Зоя е идеализиран образ на ученичка от предвоенното време. Според Шагелман, невоенните сцени са особено фалшиви, дори мимиката на актьорите не съвпада с гласовете след озвучаване. След това Зоя, според критичката, е само тяло, което бият и измъчват. Особено богати на детайли са точно тези епизоди, кам е работено с дълбок натурализъм.

Накрая Сталин скръбно стои над гроба на Зоя, а надпис преразказва нечувана досега легенда за „тайна заповед“ на генералисимуса да не бъдат взимани в плен а убивани на място всички от 332-ри полк на Вермахта, защото са виновни за смъртта на Зоя.

Идеята да се снима филм за Зоя Космодемянская възниква през 2016 г. и за това съобщава лично тогавашният министър на културата на Русия Владимир Медински. Негово е и предложението за работно заглавие „Страсти по Зоя“ (очевидно библейска препратка към „Страстите Христови“).


Инициатор за създаването на филма е Руското военно-историческо общество. През 2017 г. с филма се захваща синът на Андрей Кончаловски – Егор. Сценарият е на Елизавета Трусевич. По това време се подчертава, че сюжетът е построен изцяло върху документи, а недостоверна информация и митове за войната няма да има. Две години по-късно Кончаловски е отстранен от проекта, сценаристката, спечелила конкурса, също не присъства като автор. С филма се заема Централна киностудия за детски юношески филми „Максим Горки“, Руското военно-историческо общество, а Министерството на културата отпуска бюджет от 60 милиона рубли (около 600 хил. евро). Още 60 хил. евро се събират от дарения на обикновени граждани.


По-голямата част от филма е заснета в Беларус.

Източник:
https://www.ploshtadslaveikov.com/stalin-kato-polozhitelen-geroj-v-nov-ruski-film/

 






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
03.02.2021 10:18
сталин действително е ПОЛОЖИТЕЛЕН ОБРАЗ

нека не забравяме или да си припомним,че АНГЛО-АМЕРИКАНЦИТЕ И ДЕМОКРАТИТЕ ПРЕЗ ВСВ ИЗДИГНАХА СТАЛИН КАТО ПОЛОЖИТЕЛЕН ОБРАЗ

нещо повече - знам как мишовци и горчевки биха обяснили това
цитирай
2. nbrakalova - Към 1. germantiger -
03.02.2021 10:46
germantiger написа:
сталин действително е ПОЛОЖИТЕЛЕН ОБРАЗ

нека не забравяме или да си припомним,че АНГЛО-АМЕРИКАНЦИТЕ И ДЕМОКРАТИТЕ ПРЕЗ ВСВ ИЗДИГНАХА СТАЛИН КАТО ПОЛОЖИТЕЛЕН ОБРАЗ

нещо повече - знам как мишовци и горчевки биха обяснили това

И днес англо-американци и демократи не смеят прах да падне на името на Сталин... Затова с тяхно мълчаливо или гласно, а и "демократично" съдействие Сталиновата и Лениновата всемирна кауза под една или друга форма ще победи в крайна сметка.
цитирай
3. krumbelosvet - Сталин беше оплют от нищожеството Хрушчов
03.02.2021 17:22
Сталин беше оплют от нищожеството Хрушчов. И ВРАГОВЕТЕ на Русия и СССР с велика радост приеха тоя нечакан подарък и го пуснаха в милиарден тираж с МОГЪЩАТА си пропаганда. И сега всеки психо-десен мухльо проповядва за 100 000 000 жертви на комунизма и за "тиранина" Сталин. Но за да победиш един Хитлер, който като на шега прегази Франция и прогони като плъхове англичаните при Дюнкерк, за да одържиш тая победа НЕ Е ДОСТАТЪЧНО да си тиранин, нито да имаш 10% материална подкрепа на САЩ. Трябва да си и гений.
Сталин е завършил образование в православна семинария.
ДНЕШНА РУСИЯ доказва, че в тая страна, населена с НАЙ-НЕУПРАВЛЯЕМИЯ народ, не може да оцелее без желязна ръка. В МОМЕНТА в Русия има РАЗГУЛ на една "пета колона". Не става дума за клетите деца по протестите. М Е Д И И Т Е са в ръцете на тая пета колона. С малки изключения, най-могъщата медия, ТВ, постоянно се занимава с теми РУШАЩИ МОРАЛА на нацията. Един малък пример. Каналът "Русия 24" има скандален официален портрет на Путин - тясна челюст, малки свити устица и женски поглед. Мухльо!!! Помня как преди бламирането на Луканов, вестник 24 часа показваше ВСЕКИ ДЕН негова снимка с ИЗКРИВЕНА УСТА...
Дълга и широка тема.
Имам кратък пост от 30.11.2017-та "Спор няма - след 7-ми ноември, историята на света без Сталин е ерзац".
цитирай
4. nbrakalova - Към 3. krumbelosvet - Благодаря за обширния коментар.
04.02.2021 14:07
Вероятно Сталин е и гений. Само че има гении на злото. Това, че е завършил православна семинария не е достатъчно, защото и дяволът чете Евангелието, "самият Сатана се преправя на светъл ангел" (2 Кор. 11:14); "и бесовете вярват и треперят" (Яков 2:19). Основното е, че "по плодовете им ще ги познаете" (Матей 7:16). Ако говорим от тази позиция.

За мен е важно какво човек оставя след себе си. Какво е важно за света не знам, защото там доминират интересите. Но трудно мога да приема факта, че е натрапливо модно победителите чрез/зад преекспониране образа на Хитлер да прикриват деянията на Сталин и той да се митологизира (особено у нас, че и в САЩ, например).

Какъвто и ореол да му поставят, Сталин е в пъти по-страшен от Хитлер. Това много хора знаят, но т.нар. демократичен глобализъм не се нуждае от пълната истина, а от подобна "здрава ръка" под нова форма. Действа се типично демонично - замесва се смес от много лъжа с тук-там истина. Подобна смес върши чудесна работа, адресирана до хората, които черпят сведения основно от пропагандата на победителите. И тази тема е широка...
А постът от 30.11.2017 ще прегледам
цитирай
5. nkf - Руснаците са идиоти - искат си СССР, ...
06.02.2021 15:33
Руснаците са идиоти - искат си СССР, искат си сталин, е - получават ги. Ако след СССР все пак оцеля някаква русия, сега, след ремисията, няма да има какво да оцелява. Природен закон е, че когато някой много иска нещо, той се самопрограмира и постига нещото, е това правят и руските идиоти - 99 % от населението на кенефа русия.
цитирай
6. nbrakalova - Към 5. nkf - БЛАГОДАРЯ ЗА КОМЕНТАРА!
06.02.2021 20:15
nkf написа:
Руснаците са идиоти - искат си СССР, искат си сталин, е - получават ги. Ако след СССР все пак оцеля някаква русия, сега, след ремисията, няма да има какво да оцелява. Природен закон е, че когато някой много иска нещо, той се самопрограмира и постига нещото, е това правят и руските идиоти - 99 % от населението на кенефа русия.

цитирай
7. krumbelosvet - Бракалова,
07.08.2021 22:08
Не е ли време да погледнете ОТВЪД клишетата на МАКАРТИЗМА?
В семейството ви са мразели комунистите и русите. Гьобелсова пропаганда. И възхваляват немските квартиранти-офицери ОТ ТИЛА и аристократи, и ги сравняват с руските фронтоваци, минали през ада на войната. Знаете ли колко ДНИ средно е бил живота на един младши офицер в червената армия? ДНИ са минамвали от назначението до смъртта, забравих 4 или 6 дни!!! А вие напоително разказвате за простаците.руси, които пият вода от тоалетната чиния и се напикават и насират в леглото. Има такова заболяване, и при тия чудовищни загуби може да не е освободен от служба някой болен. Но за вас ТАКИВА СА РУСИТЕ, сичките. Такива са ви семейните легенди.
цитирай
8. nbrakalova - Към 7. krumbelosvet - Нищо не разказвам. Споделила съм филм за Сталин.
08.08.2021 11:52
Отново предположения, не едно... Прапрадядо ми е руски възпитаник, прототип на даскал Франгов от „Под игото“ на Иван Вазов, а една от дъщерите му завършва „Пансион за благородни девици“ в Одеса.

Семейството ми не мрази никого.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624340
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031