Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2022 21:22 - Историк: Русия е била провинция на Киевска Рус, да се сравнява Путин с Петър I е просто смешно
Автор: nbrakalova Категория: История   
Прочетен: 1942 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

11.06.2022

Московска Русия е била провинция в Киевската държава. Истинската Рус, с център Киев, е била свързана с Европа докато доста скромното по обхват, но агресивно Московско княжество е получило възможност да увеличи териториите си едва когато Златната орда му предоставя своята армия. Това разказва Станислав Кулчицкий, главен научен сътрудник в Института по история на Украйна на Националната академия на науките на страната в ексклузивно интервю[1] за Обозревател.

Свободното тълкуване на историята на Руската империя, което си позволи президентът Владимир Путин, сравнявайки се с Петър I, изглежда нелепо за историците, подчерта той. И допълни, че това може да се „преподава“ само на онези, които никога не са изучавали истинската история на Русия.

Обозревател: Путин отново реши да се вживее в ролята на историк като този път се сравни с руския цар Петър I. Какво мислите за това?

Станислав Кулчицкий: Всичко това е много смешно. Путин твърди, че не са завладяли нищо, а просто са си върнали онова, което им се полага. Може би това ще бъде възприето от младите му слушатели, особено след като те не са изучавали истинската история на Русия. Но трябва да се спомене Ливонската война, която води Иван Грозни и която продължава много дълго, от 1558 г. до 1583 г. Тази война е много неуспешна за царя – той се опитва да превземе днешните Естония и Латвия, наричани тогава Ливония. Но не успява. Това остава задача за следващите царе и най-вече за Петър I, който започва Северната война с Швеция.

Но да се върна на Иван Грозни и предшественика му Иван III, който царува в Московска Русия в началото на XVI век. Иван III завладява Новгородската земя, а Иван Грозни укрепва властта на Москва върху тези територии. В какво се състои това укрепване? В Източна Европа се формират четири източнославянски народа: великоруски, беларуски, украински и новгородско-псковски. При управлението на Иван III и Иван Грозни, новгородско-псковският е завинаги заличен чрез физическо изтребление и разселване по други места. А той е бил доста успешен – насочен към Европа и част от Ханзейския съюз (съюз на търговските гилдии от Северна Европа бел.ред.). След това русите претопяват Беларус на 70% и Украйна на 50%.

Така че с агресивната си политика малкото Московско княжество при Петър I се превръща в Руската империя. Това е истинската история на всичко онова, за което говори сега Путин, смятайки се за наследник на Петър I.

Обозревател: Свикнахме да сравняваме Путин с Хитлер. Но ако вземем руската история, на кой от историческите персонажи той прилича най-много?

Станислав Кулчицкий: Той иска да бъде като Сталин, Иван Грозни и може би като Екатерина II, които териториално увеличиха Руската империя.

Обозревател: Въз основа на казаното от Путин, как оценявате познанията му по история, в частност тази на Руската империя?

Станислав Кулчицкий: Трябва да се каже, че като цяло всички руски историци, като се започне от Татищев, Соловьов, Ключевски, които написаха многотомни изследвания, въз основа на които след това бяха отпечатани руските учебници, те представяха историята на Русия, крадейки от реалната история на Украйна-Рус. Защото всички те се опираха на династията на Рюриковичите, съществувала до Иван IV и неговия син Фьодор. Тогава тази династия е била прекъсната и се появява тази на Романови. Те създадоха историята на династията и чисто механично тя премина в историята на народа, по-специално в историята на Украйна.

По този начин е създадена т.нар. "хилядолетна Русия". Но всъщност Русия тогава е била просто провинция в Киевската държава. Тази държава тогава се нарича просто Рус и центърът ѝ е Киев, а тя е била свързана с Европа. И чак тогава се появява татарската Златна орда, която по същество прехвърля армията си и военните си традиции на московските князе, а те започват да завладяват най-близките до тях княжества – Рязан, Твер, след това завладяват цяла Велика Рус, след това Беларус, после разделят Полша, където има украински земи в продължение на няколко века и т.н.

Тоест историята, която се разказва в съвременна Русия, е напълно различна от реалната. Ясно е, че на Путин му е много лесно да дава днес своята собствена интерпретация на руската история пред младите хора – в центъра на тази интерпретация стои самият той, а преди него е Ленин.

Редактор: ЕЛЕНА СТРАХИЛОВА

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/europe/istorik-rusija-e-bila-provincija-na-kievska-rus-da-se-sravnjava-putin-s-petyr-i-e-prosto-smeshno-news_1766571.html © Actualno.com–


[1] https://news.obozrevatel.com/society/istorik-kulchitskij-rossiya-byila-provintsiej-v-kievskom-gosudarstve-slova-putina-o-petre-i-eto-smeshno-intervyu.htm 



Гласувай:
8



1. librarian - Привет! :-)
13.06.2022 00:04
https://librarian.blog.bg/izkustvo/2022/06/12/syblogeri-syblogeri-slushaite-kakvo-nauchih-predi-malko.1822068
Осми коментар, но и четвърти. :-)
цитирай
2. dobrodan - Толкова е имало и Киевска Рус,
13.06.2022 10:28
ама бит и уважен признават ли си...
Хазария, преди това Хуния.
Киев не е основан от славяни, русите идват столетия по-късно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1641227
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5869
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930