Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2020 22:39 - Какво е Хелоуин? От келтите до наши дни, от другия край на света до България
Автор: nbrakalova Категория: История   
Прочетен: 870 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 01.11.2020 22:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Вече никой не е безразличен към Лампата на Джак

12:45 | 31 октомври 2018 | Автор : Калин Каменов  251  9538Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Хелоуин (Halloween, All Halloween, All Hallows "Eve или All Saints" Eve) е празник, който се връща към традициите на древните келти на Ирландия и Шотландия, чиято история започва на територията на съвременната Великобритания и Северна Ирландия. Празникът се чества на 31 октомври, в навечерието на Деня на светиите - традиционно в англоезичните държави, въпреки че не се явява официален празник.

Историкът Никола Роджърс, който е проучвал историята на празника Хелоуин, отбелязва, че въпреки опитите да свърже своя произход с древния римски празник Паренталия, приличащ на Хелоуин, по-скоро той е свързан с появата на езически фестивал Селтик на Самхайн, за който е писано в староирландската литература от X век. Името на този празник идва от старата ирландска дума Самхайн, което означава "край на лятото" и по-късно се превръща в ирландското име за месец ноември.

Келтски племена, живеещи в Англия, Ирландия и Северна Франция, разделят годината на две части - зима и лято. 31 октомври при тях е смятан за последния ден от годината. Този ден означава както краят на събиране на реколтата, така и преход към зимния сезон. От този ден, според традицията на келтите, започва зимата.

Така и празникът за Нова година за келтите и бил в нощта на 1 ноември. В тази нощ, според древната вяра на келтите, световете на живите и мъртвите отварят вратите си, при което жителите на другия свят си проправят път към Земята. Келтите наричат тази нощ Самхайн. 

За да не станат жертви на духове и призраци, келтите гасили огъня в домовете си, след което се обличали в животински кожи, за да плашат "чужденците". На улицата, в близост до къщите, те оставяли храна за духовете, а хората се събирали около огньове, издигнати от жреци, за да принесат в жертва животно. След жертвоприношението хората взимали от свещения огън и го пренасяли в къщите си, за да запалят огнището.

В началото на нашата епоха римляните завладели келтските територии и така принесли със себе си своите традиции и празници. Така през следващите векове келтската традицията за празнуване на Хулоуин се смесва с два латински празници - Фералия (в края на октомври римляните отбелязвали деня на починалите) и деня на Помона, богинята на плодовете.

През 313 г. християнството получава равенство с езичеството и скоро става господстваща религия в Римската империя и се разпространява в цяла Европа. На 13 май 609 г. (според други източници - 610) в Рим папа Бонифаций IV благослови бившия езически храм на Пантеона в чест на Дева Мария и всички мъченици. Този ден се празнува като празник на Вси Светии. В средата на VIII век папа Григорий III освещава на 1 ноември в чест на Вси светии параклиса на Свети Петър и в чест на това събитие се мести датата на честването на Деня на Вси Светии на 1 ноември.

Един век по-късно папа Григорий IV прави 1 ноември общ празник на цялата католическа църква в чест на Вси Светии.

Съгласно Оксфордския речник на фолклора Самхайн е празник за всички народи на британските острови и е силно свързан със смъртта и свръхестественото. В същото време няма доказателства, че в езически времена празникът е имал някакво специално значение, ако се изключи това, което е свързано със селскостопанската работа и смяната на сезоните.

Още в осми век Денят на Вси Светии започва постепенно да замества Самхайн, защото има взаимно проникване между келтски традиции и католически ритуали, но именно така започват да се образуват първите стъпки към бъдещия Хелоуин.

Първоначално празникът се наричал All Hallows Even или All Hallows Eve, по-късно става Hallowe"en и накрая само Хелоуин. И въпреки че църквата се бори дълго време с обичая на плашещите и успокояващи зли духове, езическият празник не само оцелява, но също така неразделно се слива в общественото съзнание с празника на църквата.

Около 16-и век е имало традиция да се просят сладкиши в нощта на 31 октомври. Децата и възрастните носели кърпи и маски и вървели от една врата към друга, искайки да пречистят къщите и собствениците, които им се отблагодарявали с лакомства. Обичаят да се носят костюми и фенери се появява едва в началото на 19-ти век.

Лампата на Джак

Основният символ на празника Хелоуин е така нареченият Jack Lamp (Лампата на Джак). Тя се прави от тиква, в която е изваяно зловещо усмихващо се лице. Върху тиквата или в нея се поставя запалена свещ. За първи път "лампата на Джак" се появява в Обединеното кралство, като за фенера са използвани и различни зеленчуци и плодове. Смята се, че фенерът, оставен в Деня на светиите в близост до къщата, ще отблъсне от него злите духове. Когато традицията за празнуване на Хелоуин се разпространява в САЩ, фенерите започват да се правят масово от тикви, защото са по-достъпни и по-евтини.

Произходът на този обичай може да се намери в древните ирландски и британски традиции на рязане на лица по плодове и зеленчуци по време на различни ритуали. Съвременният вид на "лампата на Джак", придобит около 1837 г., в същото време получава и това име. До 1866 г. той вече бил силно свързан с Хелоуин. Въпреки това в САЩ издълбаната тиква далеч преди популяризирането на Хелоуин се използва като един от символите на добрата реколта. До 1900 г. използването му по време на този празник постепенно влиза в широка употреба.

Хелоуин се празнува в голям мащаб в САЩ и Канада, където е най-популярен. В Съединените щати Хелоуин е празникът, в който се продават и раздават най-много бонбони. Това е вторият по оборот на магазините празник след Коледа. В Лос Анджелис и Ню Йорк се провеждат най-ярките и колоритни фестивали и карнавали в този ден.

Въпреки факта, че американците празнуват Хелоуин повече от два века, празникът не е официален. Това обаче не пречи на хората да харчат големи суми всяка година за тикви, бижута, свещи и поздравителни картички.

В Германия Хелоуин се празнува не по-малко колоритно. Замъкът Франкенщайн в Дармщад, във федерална провинция Хесен, привлича хиляди хора, облечени като чудовища в нощта срещу 1 ноември, а местните смятат, че тази вечер духът на собственика се появява на покрива на замъка.

Във Франция най-впечатляващите процесии се провеждат в предградията на Дисниленд Париж и в град Лимож, където всяка година идват повече от 30 000 души. Там се провеждат най-запомнящите се паради на гоблини, вампири и призраци, осветяващи пътя си с тиквани фенери.

В Китай Хелоуин е известен като Тенг Чий - денят на честването на предците. На този ден китайците поставят храна и вода пред снимки на починали роднини, както и фенери, осветяващи пътя на душите на предците, които пътуват през вечерта на Хелоуин.

"За" и "против" празнуването на Хелоуин в България се превръща във вечен спор в края на октомври всяка година. Докато някога в някой край на света той е имал предимно религиозно значение, тук го отбелязваме единствено за забавление. Все по-често и у нас деца звънят по вратите на съседите, за да искат лакомства, а по-големите от тях се включват в редица мероприятия - от такива в нощни клубове, през томболи за подаръци, до маскарадни партита през по-светлата част от деня. За останалите остават критичните постове в социалните мрежи, насочени срещу навлизането на западната култура в България. С други думи - вече никой не е безразличен към Хелоуин.

 

https://dnes.dir.bg/na-fokus/kakvo-e-helouin-ot-keltite-do-nashi-dni-ot-drugiya-kray-na-sveta-do-balgariya 

П. П. Така се случи, че снощи (31.Х.) не успях. Но както четаq би могло да се направи компромис и с днешна дата. :)



Гласувай:
6



1. lulchev - Не проблемът в навлизането на западната култура
04.11.2020 16:17
В други страни Хелоуин е традиция и има някакво съдържание. У нас е една куха черупка и една гола безвкусица. И възможност за търговските вериги да продадат нещо в повече.
Рзбира се пълно е с едни такива борци срещу Хелоуин, които не биха имали нищо против него, ако идваше от правилната посока.
цитирай
2. nbrakalova - Към 1. lulchev - Проблемът...
04.11.2020 21:12
lulchev написа:
В други страни Хелоуин е традиция и има някакво съдържание. У нас е една куха черупка и една гола безвкусица. И възможност за търговските вериги да продадат нещо в повече.
Рзбира се пълно е с едни такива борци срещу Хелоуин, които не биха имали нищо против него, ако идваше от правилната посока.

Проблезът е, че хората искат да се забавляват независимо от цената. За всичко!
Нали един път се живее?! Поне преобладаващият съвременен акцент е този.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1625332
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031