Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2020 23:06 - За траките
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 1041 Коментари: 0 Гласове:
17

Последна промяна: 21.10.2020 23:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .

Траките (на старогръцки: Θρᾷκες; на латински: Thraci) са етно-културна общност от индоевропейски племена, населявали в периода от средата на II хил. пр. Хр. до VI в. сл. Хр. областта от Балканския полуостров между северноегейското крайбрежие (вкл. островите Тасос, Самотраки, Лемнос и Имброс) до Карпатите, от Черноморското крайбрежие до р. Морава и Вардар, и земите в Северозападна Мала Азия. Това са съвременни части от България, Румъния, Молдавия, Гърция, Турция, Поморавието и Македония).

Една от хипотезите за произхода на траките предполага, че прототраките са дошли от североизток около 1500 г. пр.н.е., смесвайки се със завареното предтракийско население, и по-късно са се обособили в две отделни групи – даки и траки. Според друга хипотеза, изказана от Александър Фол[1], оформянето на тракийската етно-културна общност не е процес повлиян основно от външни миграции, а е резултат от вътрешни миграции и консолидиране на местно население.

Траките живеят на отделни племена, всяко от които се стреми да запази своята самостоятелност и да образува отделна държава. Първото голямо тракийско държавно обединение е Одриското царство, създадено в началото на 5 век пр.н.е. от Терес I. През 188 г. пр.н.е. край Кипсела траките разбиват войските на римския консул Манлий Вулзон, които се връщали от Галатия. Тракийските воини наброявали около 10 000 души, а римляните се връщали от битката при Магнезия (190 пр.н.е.), като за тази битка те тръгнали с 30 000 войници. По-късно траките взимат участие във войните на страната на Римската република и Римската империя, като са описвани като войнствено племе.

След като римляните завладяват териториите на траките в средата на 40-те години на 1 век, през 45 г. е създадена римската провинция Тракия, която граничила на запад с провинция Македония, на север с Дунав, на юг с Бяло море, Дарданелите, Мраморно море и на югоизток с Витиния. Отначало представата за провинция Тракия била много смътна извън нея. Дори македоните били определяни като тракийско племе. Провинция Тракия е анексирана от Римската империя през 46 г.

Многократните нашествия на хуни, готи, келти, сармати и славяни в периода IV – VI в., съпровождани и с процеси на елинизация и славянизация, довеждат до отмирането на езика на траките, говорен до 5 – 6 век, както и до намаляването числения им състав и вследствие на това и на културното им влияние. Голямата част от тях са напълно или частично елинизирани или романизирани, а впоследствие християнизирани, което ги превръща постепенно в ромеи. След създаването на българската държава част от потомците на траките заедно с останалото население, живеещо в нейните територии, формират българския етнос.
 

 image  
Тракийски воин,облечен със зейра и с щит тип пелта

Днес съществуват различни теории за етногенезиса на траките. През XIX век австрийският учен езиковед Вилхелм Томашек лансира идеята, че тракийският етнос се е формирал в зоната на Карпатите към началото на бронзовата епоха, като по-късно е мигрирал на юг от река Дунав. Томашек застъпва гледището, че траките принадлежат към индоевропейската езикова общност и представляват отделна народност, различна от елините и илирите. Без да се отрича напълно теорията на Томашек, съвременните теории допускат, че тракийската общност се е формирала през бронзовата епоха в резултат на смесването на номадски преселници от север и завареното предтракийско население.

Проблемът за произхода на траките в историческата наука е от основно значение за решаването на редица проблеми свързани с културата и историята на Югоизточна Европа. Един от основните моменти в тяхната идентификация е дали те са индоевропейци.

В съвременната наука е прието да се смята, че това е така, но къде тогава е прародината на индоевропейците? Учените локализират този ареал на различни места – Централна Азия, Централна и Източна Европа, в Прибалтика, В Подунавието. Някои археолози и езиковеди смятат, че прародината на индоевропейците е Югоизточна Европа и по-точно регионът около Черно море и западните му земи около Карпатите и Егейско море, а други – в югоизточната част на региона около Черно море – на територията в днешна Мала Азия или в земите, разположени южно от Кавказ. Точна локализация не е направена. Според лингвистите ареалът на индоевропейците около края на IV хилядолетие е на юг от Урал и на север от Каспийско море. Това се приема като най-точната прародина, тъй като единствените доказателства за наличие на индоевропейско население ни дава лингвистиката.

За появата на траките на Балканите съществуват няколко хипотези. Според някои археолози това е засвидетелствано в преходния период към бронзовата епоха. За този период може да се каже, че на Балканите се наблюдава коренно изменение, свързано с промяна на погребалните обичаи, разрушения, пожари и т.н. Някои учени обясняват това единствено с инвазия, с което се поставя началото на индоевропеизацията. Според друга група учени и археолози не може да се наблюдава такава промяна на целия полуостров. На някои места животът наистина прекъсва, но на други той продължава, а картината се усложнява вследствие на вътрешни размествания и движения. Това се наблюдава най-добре за онези селищни могили на юг от Балкана. От решаващо, но не и от единствено значение е мнението и на лингвистите, които държат на тезата за автохтонния характер на тракийското население още от времето на новокаменната епоха – V хилядолетие пр.н.е. В полза на тази теза някои изследователи виждат потвърждение във Варненския некропол, за който се говори и като за създаване на „първата европейска цивилизация“. Разбира се това е доста примамлива хипотеза, но не съществуват материали, които да докажат етническия произход на некропола.

Както в много случаи може би и тук истината може да се търси някъде по средата. Археологическият материал е недостатъчен, а лингвистиката не е в състояние да осигури целия материал. Липсващите брънки изкушават много изследователи да реконструират историята. Разбира се, има данни за рязка промяна в картината на Балканите в края на медно-каменната епоха. Най-лесното обяснение е в инвазията, което донякъде е подкрепено и от археологически материал. Несъмнено се наблюдава навлизане на чужд елемент, но дали то е в такива мащаби, че да заличи изцяло предходната култура. Въпреки че някои автори определят индоевропейците като войнствено население, едва ли вълната на преселение би била толкова мощна, че да окупира целия Балкански полуостров. Дори това да е така, една голяма вълна на преселение би имала и своите причини, които би трябвало да се свържат може би с резки климатични промени или може би някое голямо природно бедствие, което би раздвижило толкова големи маси от хора.

/.../

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8
 

Известни представители:
  • Орфей, митичен певец
  • Диомед, митичен цар на бистоните, свързан е с Осмия подвиг на Херкулес
  • Елена, майка на Константин I Велики
  • Финей, митичен жрец, певец и прорицател в Салмидесос
  • Тинос, Витинос и Пафлагон, синове на Финей
  • Терей, митичен тракийски цар в Давлида
  • Рез, тракийски цар, участник в Троянската война
  • Акамант и Пейрой, предвождат голям отряд от тракийски воини по време на Троянската война
  • Херодик (5 век пр.н.е.), древногръцки лекар, роден в Силиврия
  • Хекатей, древногръцки историк, роден в Абдера
  • Левкип, Демокрит и Протагор – класически гръцки философи, родени в Абдера
  • Терес I, цар-основател на Одриското царство, първа половина или средата на V в. пр.н.е.
  • Спарадок, син на Терес Iцар на одрисите
  • Ситалк, син на Терес Iцар на одрисите
  • Амадок Iцар на одрисите
  • Севт IIIцар на одрисите
  • Константин I Велики, Основател на град Константинопол
  • Котис Iпоследен цар на одрисите, IV в. пр.н.е.
  • Керсеблепт, син на Котис I
  • Спартак, гладиатор, водач на най-голямото въстание в Римския свят
  • Лициний, римски император
  • Галерий, римски император
  • Авреол, римски император
  • Лъв I Тракиеца, византийски император
  • Велизарий, византийски пълководец
  • Юстин I, византийски император
  • Юстиниан I, византийски император
  • Ахил, цар на Тесалия

 


Тагове:   Траките,   за,


Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161922
Постинги: 3687
Коментари: 45094
Гласове: 148918
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031