Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2017 18:21 - Около и по повод Рождество - ЙОХАНЕС КЕПЛЕР (1571-1630) –
Автор: nbrakalova Категория: История   
Прочетен: 1516 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 29.12.2017 18:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

основател на физическата астрономия и на модерната оптика, откривател на законите за движението на планетите.

1. „О, Ти, Който чрез светлината на природата усилваш в нас копнежа за светлината на Твоята благодат, за да можем чрез тази благодат да достигнем до светлината на Твоето величие, благодаря Ти, Боже, Създателю мой, че си ми дал тази радост да се наслаждавам на Твоето Творение и да се възхищавам на делата на Твоите ръце.“
(КЕПЛЕР, цитиран в „Kepler: Four Hundred Years” by Arthur Beer and Peter Beer, Oxford, Pergamon Press, 1975, 526)

2. „Светът на природата, светът на човека и светът на Бога – всички те са в хармония помежду си. Ние виждаме как Бог, като един архитект, е сътворил света според реда и мярата, и пак според тях е изчислил всичко.“
(КЕПЛЕР, цитиран в „Johannes Kepler” by John Tiner, Michigan, Mott Media, 1977, 172)

3. „Велик е нашият Господ, огромна е Неговата сила и неизмерима е Неговата мъдрост. Хвалете Го небеса, хвалете Го и вие слънце, планети и луна. Хвалете Господа – нашият Творец – и ти, моя душа, докато те имам защото от Него, чрез Него и в Него е всичко. За Него да бъде хвалението, честта и славата во веки веков. Амин.“
(КЕПЛЕР, 96 цитиран в Caputo 2000, 87)

4. След като открива законите за движението на планетите и по този начин потвърждава Хелиоцентричната теория на Коперник, Кеплер пише през 1595: „Вярвам, че чрез Божията намеса аз постигнах изведнъж онова, което в миналото не успявах да постигна, въпреки моите огромни усилия. Твърдо вярвам в това, защото не спирах да се моля на Бога да позволи моят план да успее. Никога няма да мога да опиша с думи радостта, която ми донесе това мое научно откритие. Още след първите надежди за успех вече не съжалявах за загубеното времем вече никаква работа не можеше да ме изтощим вече не отлагах нито едно изчисление, колкото и трудно да беше то. Аз прекарвах дни и нощи в безкрайни изчисления до онзи решителен момент, в който най-сетне щеше да се разбере, дали моите резултати са в съгласие с орбитите на Коперник или, напротив, ветровете щяха да отвеят радостта ми. В края на краищата, когато осъзнах, че съм достигнал до истината за нещата, аз обещах на Всемогъщия и Всемилостив Бог, че веднага ще публикувам това изумително доказателство за Неговата мъдрост.“
(КЕПЛЕР, цитиран в „Keplerby Max Caspar, Now York, Dover Publications, 1993, 62-63)

6. „Колко са щастливи тези, на които е дадена възможност чрез тяхната работа и изследвания да се издигат до небето! Те виждат там горе Творението на Бога, и съзерцавайки го, се изпълват с радости и щастие!“
(КЕПЛЕР, цитиран в Пеев 1992, 67)

* Из „50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога“. РИА „Спектра“, Варна

Публикувано на 27 декември, 2017 г., Web Stage




Гласувай:
6



1. germantiger - ...
30.12.2017 09:58
Дали Кепплер е бил честен или е написал всичко това за да си помогне и за да "минат" откритията му?

Предполагам, че е бил действително вярващ, но все пак "намека" ми е възможно обяснение или теза, която не бива да изклюваме.

Все пак Кепплер е бил вярващ, предполагам, че това е безспорно, но тук се явява и втория момент - В ТЕЗИ ЦИТАТИ НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА ХРИСТИЯНСТВО И ХРИСТИЯНСКА РЕЛИГИЯ, НЕ СЕ СПОМЕНАВА И НИКОЯ ДРУГА.

Иначе казано той и всевки от нас може да вярва в Бог, но това автоматично не утвърждава и не потвърждава Християнството или друга религия.

ТРЕТИЯ МОМЕНТ, който вероятно е всъщност първи и основен за мен след този постинг, е че аз съм изненадан и НЕ очаквах толкова потвърждения по отноешение вярата от самия Кепплер - това е вполза на вярата и Християнството. Приучени от червеното време или от либералното време, аз както и мнгоо други хора автоматично приемаме учените като контра религията и вярата, а това далеч не е така, това клише в нас го има и този постинг го опровергава.
цитирай
2. germantiger - +
30.12.2017 10:07
За съжаление, много от религиозните апологети днес изваждат немалко думи от контекста, правят явна пропаганда, понякога манипулативна и безоглежда НА МОМЕНТИ - забелязъл съм го вкл. в текстове поствани от теб.

Разбира се, това е мое субективно мнение е може те да НЕ правят въобще споменатото от мен, а да са коректни и внимателни

В интерес на истината ако нещо ми се е струвало неистинно, то е било МАЛКО в текстовете които предлагаш, така-че не приемай думите ми като критика към теб или цитираните от теб теолози или изследователи.

От друга страна пропагандата на антирелигиозното и антиверското е пъти по-вероломна и агресивна, но това не отменя за мен истината и че религиозната пропаганда е понякога манипулираща и нарочна.
цитирай
3. nbrakalova - Към 1. 2. germantiger - ...
30.12.2017 18:16
Благодаря за интереса към тази "част" от личността на Кеплер и коментарите.
В цитираната книга не всички нобелови лауреати са християни. Част от тях също съм цитирала при други случаи не само в блога.
Пропаганда винаги е имало и ще има. Човек трябва да умее да отсява пропагандното от истинното. Претенциите на религиозните апологетите също трябва да се проверяват и анализират внимателно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624305
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031