Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2017 19:42 - ДВОРЕЦЪТ ВРАНА
Автор: nbrakalova Категория: История   
Прочетен: 1721 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Когато купува имението от своя аптекар, Фердинанд решава да го нарече на първата птица, кацнала на покрива. Това била черната врана. И днес враните обичат да летят над Двореца и заобикалящия го парк. Красив е по всяко време на годината, но ако сте пропуснали да видите това чудно място, елате непременно през пролетта.

Дворецът Врана се намира на изхода на София по Цариградско шосе, веднага след като пресече Искъра от ляво. През 2001 г. Цар Симеон ІІ и неговата сестра Княгиня Мария Луиза даряват парка на Община София с условието да бъде отворен за всички български граждани и гости на столицата. Неговият дворец се обгрижва от основания от Симеон ІІ Фонд за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Йоанна". В момента тече процес на реставрация във вида му от 1909 г. (по запазените планове на архитект Никола Лазаров) и създаване на Царски музеен фонд. Старата сграда отново е дом на Царското семейство. От 8 юни 2013 г. паркът е отворен за посетители всяка събота и неделя от 10 до 16 часа. На всеки кръгъл час тръгва организирана група с екскурзовод.

ИСТОРИЯТА

Преди Освобождението в тези земи е чифликът на Осман паша – "Чардаклия". През 1879 г. хаджи Боне Петров (съратник на Васил Левски), го наема от наследниците на пашата, а по-късно го купува. Поради финансови затруднения обаче ипотекира чифлика през БНБ и го губи, а банката го обявява на публичен търг. На търга (1898 г.) се явяват двамата най-богати софийски банкери – Ешкенази и Леви и д-р Никола Странски, дворцовият аптекар на Фердинанд, който го печели. Само седмица по-късно Царят го откупува от него и започва постепенно да изкупува по декар-два от местните селяни, докато закръгля имота: парк от 950 декара и стопанство от 1000 декара. Старата сграда на чифлика е разрушена и е издигнат Дворцов комплекс от две сгради, свързани с топла връзка. Първата е построена през 1904 г. като двуетажна ловна хижа по проект на австрийския архитект Вулф. Втората сграда – Новият дворец, е построена между 1909 г. и 1912 г. Закупуването на терените за оформянето на парка и стопанството, както и за строителството на двете сгради, е финансирано с лични средства на Цар Фердинанд по линия на годишната му Цивилна листа (заплатата на Монарха в качеството му на държавен глава) и с личен заем в размер на 3 милиона златни франка от Руския император Николай ІІ. След абдикацията на Цар Фердинанд І през 1918 г. дворецът става собственост на Цар Борис ІІІ, а след неговата смърт – на Цар Симеон ІІ. След референдума за премахване на монархията на 8 септември 1946 г., Дворецът Врана е иззет от държавата и се ползва от новите партийни лидери – Васил Коларов, Георги Димитров, Вълко Червенков. След края на комунизма Врана е върната на Цар Симеон ІІ и Мария Луиза Българска с единодушно решение на Конституционния съд.

ПАРКЪТ НА АРИСТОКРАТИТЕ

Врана не е обикновен парк. В него Фердинанд влага всичките си познания и страст към ботаниката и орнитологията (заради научните си постижения и открития, едва осемнадесетгодишен е приет за член на Германските орнитологическо и ботаническо дружества). Царят привлича във Врана австрийски, немски и чешки ботаници и ландшафтни архитекти, които насред нивите на Софийско поле създават природен парк, по нищо не отстъпващ на европейските пейзажни паркове. Работата им продължава повече от 40 години. От всички краища на света са донесени уникални дървесни видове. В градините, оранжериите и алпинеумите се отглеждат континентални, тропически и екзотични растения. Земеделската част е превърната в образцов чифлик, благодарение на който се издържа цялото имение – основен дом на царското семейство. През 1905 г. тук е създадена първата у нас зоологическа сбирка – елени, лами, сърни, камили и якове, а от 1910 г. и две малки слончета, които Фердинанд откупува от Зоологическата градина в Хамбург. Те са настанени в конюшнята и освен за радост на царските деца, се използват за тежка полска работа. В имението се развъждат и много птици, в езерото с лилиите плуват диви патици и гъски, черни и бели лебеди…

В НАШИ ДНИ

Въпреки че е далеч от едновремешния си блясък, и днес парк Врана излъчва особено спокойствие и прелест. През последните десетилетия поддръжката му не е на ниво, но все още, накъдето и да погледнете, можете да видите идеално подредени дървета, като в отделни пейзажни картини, между които в далечината е Стара планина. Екскурзоводът и неговата група се насочват по алеята в ляво от портата за посетители. По маршрута ще видите гигантската китайска глициния (растението е отровно!), езерото с лилиите, бунгалото на Георги Димитров, алпинеума Даалем, мястото на параклиса, в който бил погребан цар Борис ІІІ (параклисът бил взривен, но през 1993 г. тук е открита стъкленицата със сърцето на царя). Обиколката продължава към двореца, царските конюшни, дървеният хамбар и завършва с величествената алея с платанови дървета. Можете спокойно да се разходите и сами и да се насладите на парка, който помни стъпките на много короновани глави.

ДВОРЕЦЪТ И ЦАРСКИЯТ МУЗЕЕН ФОНД

Новият дворец, макар и не голям за европейските мащаби, е архитектурен шедьовър, оригинална комбинация от традиционен български стил, сецесион елементи и елегантен неовизантийски дух. Интериорната част разполага с просторни приемни салони, кабинети и трапезарии. Очакваме с нетърпение да бъде реставриран и да бъде открит Царският музеен фонв. Ето какво пише за него Н. В. Симеон ІІ:

"След дълги години на безразличие, лъжи и пропаганда сметнах, че ще е жалко да изпадне в забрава такова богато наследство, архивите, семейните картини и предмети, при положение че могат да бъдат достояние на хората. Старая се да обзаведа Двореца с наши исторически мебели и предмети, докарани от Мадрид или от Кобург, а също и от България. За съжаление голяма част от мебелите ни бяха разпръснати през годините на комунистическия режим и сега са в частни колекции. Целта ми е да създадем, развием и социализираме този исторически институт, посветен на Третото български царство с постоянна музейна експозиция, архивен фото и документален фонд и специализирана библиотека, какъвто у нас не съществува. В моето съзнание, този музей не е посветен единствено на предците ми, но и на един стил на живот, който по идеологически причини бе укрит от нашите съотечественици."

Олга Георгиева, сп. BETTY, бр. 35, април 2017 г.




Гласувай:
10



1. viva1122 - nbrakalova...
31.03.2017 13:20
Трябва и ние българите трябва да си пазим и съхраняваме културно историческото наследство за поколенията, на за съжаление често се руши от времето и безхаберието и от други фактори за съжаление. Лично аз знам за двореца Врана, но не знаех, че е отворен за посещение и за музея и не съм го посещавала.
Отворих и сайта им и го видях на снимка, която тук в поста липсва, но който иска може и да го види - имат официален сайт, за което сега разбрах, благодарение на поста. Красиво е и да - заслужава човек да отиде и се потопи в тази атмосфера.

Поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624902
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031