Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2014 10:39 - Седмица на българската гора – 2014
Автор: nbrakalova Категория: История   
Прочетен: 1368 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.04.2014 22:08


  НА ЦАР ФЕРДИНАНД ДЪЛЖИМ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ГОРА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИНИЦИИРАНОТО ОТ НЕГО УСКОРЯВАНЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, ПРИВЛИЧАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ ЛЕСОВЪДИ, ОБУЧЕНИЕТО НА КАДРИ И ПР. ИМАЛО Е ГОЛЯМА СЪПРОТИВА И НЕВЕЖЕСТВО ОТ СТРАНА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ.

През 1883 г. е приет първият български закон за горите, с който се слага ред в опазването и стопанисването на горите. Горите се разпределят в три категории – държавни, общински и частни. Създава се Горска администрация – към Министерството на финансите се създава звено “Горско управление”, занимаващо се с държавните гори.

Първият закон е съществувал 6 години, след което се приема нов закон за горите. Новост в закона представлява създаването на охранителни гори, които имат предпазна функция. Те са поставени под особена правна защита, независимо от собствеността. В администрацията се извършва само една промяна – назначава се горски инспектор, който трябва да има лесовъдско образование. В този закон се урежда специална процедура за нарушителите. За всяко нарушение се съставя нарочен акт от кмета или служителите на горите.

Трети закон за горите (1897) – дава се законово определение за гора. Под думата гора се подразбира едно пространство, обраснало с дървета, които са обект на лесовъдско стопанисване. Това пространство не може да бъде по-малко от един декар. Законът слага акценти на залесяването – въвежда се задължение – всяко село се задължава да залеси по 1/2 дка на семейство, докато се залеси 5% от пространството на околията. Възприема се плановото начало за сечта в горите. Всяка година лесничеят определя сечищата въз основа на специално изготвен план за сечта. Променя се и системата на Г.администрация.

"Цариградска градина", градинките при Народното събрание, гарата, Докторският и Руският паметник, Александровата градина и безспорно най-хуба­вият парк, наименуван на Княз Борис са създадени благодарение на този закон.

Закон от 1904 г. – Цели се създаване на ред в очертаването на горите. Допускат се 3 начина на експлоатация на държ. и общ.гори: по стопански начин, чрез концесия и чрез търг. Променя се Г.администрация. Страната се разделя на 6 г. района. Те от своя страна се разделят на 40 лесничейства, като във всяко има по няколко ГС....

************
През август 1897 г. по поръчение на цар Фердинанд Константин Байкушев пристига в Македония, за да проучи горите в Пирин, Пелистер и Атон. Тези земи са все още под турска власт и затова за провеждане на експедицията е взето специално разрешение от Цариград, дори Високата порта осигурява съпровождащ аскер. За първи път е проучено състоянието и развитието на бялата и черната мура, описани в труда "Доклад до Негово Царско височество Фердинанд I, Български княз, по една научна екскурзия в Македония". Байкушевата мура - "Голямата дама" на българската гора, е открита по време на пътуването. Байкушев определя възрастта на дървото чрез специално доставен от Германия "Преслеров свредел" – 1200години.

Доклад на Негово Височество Княз Фердинанд I по една научна експедиция в Македония:
http://dendrologybg.com/download/1897_Baikushev_doklad_Macedonia.pdf

От Невена Балканска




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624378
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031