Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2020 18:19 - Сотир Цацаров: Трайчо Трайков е мръсен, долен, алчен лъжец!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1423 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров антикорупционна комисия (КПКОНПИ) публикува на интернет страницата си съобщение, че вече оспорва решението на Административен съд, София - град, според което на бившето министър на енерГЕПИката бяха присъдени да се платят 100 000 лева обещетения, за пропуснати от него ползи.

image

По-долу ще поставя цялото 1:1 съобщение на КПКОНПИ, но преди това ще се опитам да го преразкажа по-кратко и ясно. Цацаров обвинява Тр.Тр., че е подвел съда, като е поискал обещетение позовавайки се на настоящето актуално законодателство, а в същото време той не е могъл да консумира ползите, за които претендира, защото към момента, когато е освободен като министър тогавашния закон му е забранявал да започва работа във фирми, които са били в неговия ресор, поне една година. Тогавашния закон вече не действа, защото е отменен, поради трансформирането на антикорупционната комисия, но все едно трябва да се съди по него, защото тогава той е бил в сила.

Ето го и оригиналното съобщение на КПКОНПИ:

КПКОНПИ ОБЖАЛВА РЕШЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СОФИЯ – ГРАД ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТРАЙЧО ТРАЙКОВ По повод публикации в медиите за постановено решение на Административен съд София – град /АССГ/, с което КПКОНПИ е осъдена да заплати на Трайчо Трайков обезщетение за понесени от него морални и материални вреди, както и по повод публични изявления на г-н Трайков в тази насока, Пресцентърът на Комисията предоставя следната информация:

През месец август т.г. АССГ присъди обезщетение на Трайчо Трайков за претърпени неимуществени вреди и пропуснати ползи в резултат от решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /КПУКИ/, с което е бил установен конфликт на интереси по отношение на Трайков във връзка с предоставянето на концесия на „Каолин“ АД. Производството по установяване на конфликта на интереси е водено през 2012 г. по сигнал на самия Трайков, след освобождаването му от поста министър на икономиката, енергетиката и туризма.

През 2019 г., ден преди изтичането на петгодишния давностен срок за търсене на отговорност, г-н Трайков предяви иск по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/ срещу КПКОНПИ, като правоприемник на КПУКИ. Решението на АССГ не е окончателно. В законоустановения срок КПКОНПИ внесе касационна жалба във Върховния административен съд (ВАС).

В жалбата се посочва, че когато производството за установяване на конфликт на интереси е приключило, в сила са били разпоредбите на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /ЗПУКИ – отм./. Съгласно Глава Пета от действащия тогава закон, лице, заемащо публична длъжност, няма право в продължение на една година от освобождаването си от длъжност да сключва трудови или други договори с търговските дружества, по отношение на които е изпълнявало разпоредителни или контролни функции. В тази връзка АССГ необосновано е възприел твърденията на Трайков за пропуснати ползи – че не е могъл да заеме предложената му, според него, управленски позиции в международни компании /вкл. EVN AG, с дъщерно дружество EVN България/ вследствие на негативния отзвук от решението за установяване на конфликт на интереси на КПУКИ.

Невъзможността на Трайчо Трайков да започне работа на визираните в иска му длъжности всъщност се дължи на забраната на закона, в чийто обхват той попада в качеството си на лице, заемащо публична длъжност – министър. Решението на КПУКИ няма отношение към тези обстоятелства, поради което държавата, в лицето на Комисията, не следва да дължи обезщетение. И без такова решение и твърдяният отзвук от него, г-н Трайков не би могъл да започне работа в такива компании, защото законът му забранява това.

КПКОНПИ е възразила и срещу твърденията на г-н Трайков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в „душевни болки и страдания“ и „опетняване на доброто име“ заради широкото отразяване на случая в публичното пространство. Комисията е задължена по закон да публикува своите решения на официалната си интернет страница и това се прави по отношение на всички, вкл. и г-н Трайков. В този смисъл повишеният журналистическият интерес към него не е обусловен от публикуването на решението на КПУКИ на ведомствената интернет страница, а от заеманата висша публична длъжност от Трайков тогава - министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Далеч съм от мисълта да твърдя, че Цацаров е цвете за мирисане, но отровата, която Тр.Тр. разпръсква около себе си е една от най-силните в България.

Георги Котев











Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9834047
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031