Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2014 10:14 - Жената - от и за нея
Автор: nbrakalova Категория: Тя и той   
Прочетен: 4110 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 04.04.2014 09:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ако претеглите нашата армия и сила, ще видите, че в тази битка трябва или да победим, или да умрем. Това е решението на една жена. Що се отнася до мъжете, те могат да продължат да живеят и да бъдат роби. (Бодичея, І в. сл. Хр., кралица на древна Британия.)

Жените са били създадени за опитомяване на мъжете. (Волтер, 1694 – 1778, френски философ и писател.)

Участта на жените е да властват, участта на мъжете – да царуват, защото властва страстта, а управлява умът. (Имануел Кант, 1724 – 1804, немски философ.)

Във всяко сърце на истинска жена има искра от божествен огън, която остава скрита в дни на благоденствие, но пламва и засиява ярко в тъмния час на беда. (Уошингтън Ървинг, 1783 – 1850, американски писател.)

Жена, която не води мъжа напред, го тласка назад. (Джон Стюард Мил, 1806 – 1873, английски философ и икономист.)

Ние, жените, не сме създадени да управляваме и ако сме добри жени, трябва да страним от тези мъжки занимания, но понякога времето те заставя да се интересуваш от тези неща и в такива случаи аз, разбира се, проявявам най-жив интерес. (Кралица Виктория, 1819 – 1901)

Все още не е написана книга във възхвала на жена, която е оставила мъжа си и децата си да гладуват и да страдат, докато тя е изобретявала различни полезни неща, писала е книги, изразявала е себе си в изкуството или е развивала философски системи. (Ана Гарлин Спенсър, 1851 – 1931, американска писателка и педагожка.)

Жените ни вдъхновяват за велики деца, но вечно ни пречат да ги извършваме. (Оскар Уайлд, 1854 – 1900, ирландски писател.)

Ръцете на добра жена, обвити около врата на мъжа, са спасителен поян, който съдбата му е хвърлила от небето. (Джером К. Джером, 1859 – 1927, английски писател хуморист.)

Една от най-големите човешки нужди е да имаш някого, който да се пита къде си, когато не си дойдеш у дома вечерта. (Маргарет Мийд, 1901 – 1978, американска антроположка.)

Понеже съм жена, трябва да полагам изключителни усилия, за да успея. Ако се проваля, никой няма да каже: "На нея нещо не й достига." Всички ще кажат: "Жените не са за тази работа." (Клер Буут Лус, 1902 – 1987, американска писателка и общественичка.)

На жените, които се стремят да бъдат равни с мъжете, им липсва амбиция. (Тимъти Лиъри, 1920 – 1996, американски писател и психолог.)

Мисията на жената не е да усилва мъжкия дух, а да изразява женското; тя не е призвана да съхранява направения от мъжете свят, а да създаде човешки свят, вдъхвайки женския елемент във всичките му дейности. (Маргарет Тачър, 1925 – 2013, британски политик, бивш премиер-министър на Великобритания.)

Ако искаш нещо да бъде казано, обърни се към мъж. Ако искаш нещо да бъде направено, обърни се към жена. (Маргарет Тачър)

Попитах един жител на Бирма защо жените им, след като векове наред са следвали мъжете си, сега вървят пред тях. Той ми обясни, че имало много неексплодирали бомби от войната. (Робърт Милър, р. 1944 г., директор на ФБР.)

Аз съм безпощадна, амбициозна и знам точно какво искам. Ако това ме прави кучка, добре. (Мадона, р. 1958 г., американска поппевица и актриса.)

Защото работата на жените никога не свършва и е зле платена или неплатена, или отегчителна и досадна; и защото ние сме първите, които биват уволнявани; и е по-важно как изглеждаме, а не какво правим; и ако ни изнасилят, вината си е наша, а ако ни пребият, ние трябва да сме го провокирали с нещо; и ако надигнем глас, ние сме заядливи кучки; и ако сексът ни харесва, сме нимфоманки, а ако не ни харесва, сме фригидни; и ако обичаме жени, това е защото не можем да намерим "истински" мъж; и ако задаваме на лекаря си твърде много въпроси, сме невротични или натрапчиви; и ако очакваме помощ при гледането на децата си, сме егоистични; и ако защитим правата си, сме агресивни и "неженствени", а ако не го направим, сме типични слаби жени; и ако искаме да се омъжим, казват, че сме тръгнали на лов за мъжа, а ако не го направим, ни заклеймяват, че вървим срещу природата; и защото все още не можем да имаме достатъчно сигурни противозачатъчни, докато мъжете могат да се разхождат до Луната, и ако не можем да се справим с този проблем и ли не искаме да забременяваме, трябва да се чувстваме виновни, че прибягваме до аборт и… поради много други причини ние трябва да отстояваме правата си. (Неизвестен автор, цитирани в "The Torch", 1987 г.)

Мъжът понася болката като незаслужено наказание; жената я приема като нормално наследство. (Анонимен автор)

Правителството твърди, че ще струва 26 310 долара да се наеме някой, който да върши всекидневната работа, която жените вършат между другото. (Канадски съвет за положението на жените.)

Жените съставляват половината от населението на света, вършат близо 2/3 от работата му, получават 1/10 от брутния продукт и притежават по-малко от 1/100 от световните блага. (Из доклад на ООН)

Из: Мисията да бъдеш жена




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
02.04.2014 13:49
Поздрави за завръщането ти в блог.бг с ПОСТИНГ, защото блог.бг ти никога не си напускала като присъствие с предишните ти постинги!

Второ - прекрасно начало и финал с който не съм съгласен.

ВЕЛИКОЛЕПИЕТО В ПОСТИНГА ПРОПУСКАМ, само посочвам несъгласието ми ;)

Циатаите от Тачър са всъщност цитати от "мъж" - мъж по същност,това жена не беше като управленец.

Пространния абзац от неизвестен автор е почти (за мен) феминистки идиотизъм, но може и даеистинен (за някого и някоя).

Канадската "сводка" и ООН "дописката" не коментирам - излишно е да бъда несериозен и лъжлив, каквото явно им е "инфото" ;)

...

И още веднъж - началото е изключително особено в това:

Участта на жените е да властват, участта на мъжете – да царуват, защото властва страстта, а управлява умът. (Имануел Кант, 1724 – 1804, немски философ.)

Жена, която не води мъжа напред, го тласка назад. (Джон Стюард Мил, 1806 – 1873, английски философ и икономист.)

Ще се опитам да ги запомня - велики мисли!
цитирай
2. nbrakalova - От подбраното не с всичко съм съгласна,
02.04.2014 20:31
но еманципираното ни време налага по-широк диапазон. Интимното си мнение, разбира се, не съм отразила. С харесаното в коментара от Кант съм съгласна, въпреки че обхватът е типично мъжки. Мнението на Мил е принцип, поне в моите очи. :)
цитирай
3. rumyn - все едно че казваш мислите ми на глас!
04.04.2014 04:25
Защото работата на жените никога не свършва и е зле платена или неплатена, или отегчителна и досадна; и защото ние сме първите, които биват уволнявани; и е по-важно как изглеждаме, а не какво правим; и ако ни изнасилят, вината си е наша, а ако ни пребият, ние трябва да сме го провокирали с нещо; и ако надигнем глас, ние сме заядливи кучки; и ако сексът ни харесва, сме нимфоманки, а ако не ни харесва, сме фригидни; и ако обичаме жени, това е защото не можем да намерим "истински" мъж; и ако задаваме на лекаря си твърде много въпроси, сме невротични или натрапчиви; и ако очакваме помощ при гледането на децата си, сме егоистични; и ако защитим правата си, сме агресивни и "неженствени", а ако не го направим, сме типични слаби жени; и ако искаме да се омъжим, казват, че сме тръгнали на лов за мъжа, а ако не го направим, ни заклеймяват, че вървим срещу природата; и защото все още не можем да имаме достатъчно сигурни противозачатъчни, докато мъжете могат да се разхождат до Луната, и ако не можем да се справим с този проблем и ли не искаме да забременяваме, трябва да се чувстваме виновни, че прибягваме до аборт и… поради много други причини ние трябва да отстояваме правата си.
цитирай
4. nbrakalova - :) Като естествена последица
04.04.2014 10:21
след грехопадението, вследствие чувството за вина, се появява нуждата от виновен... За действието си Адам обвини Ева, за която преди това бе готов да умре, не можейки да си представи живота без нея. А жената обвини змията... Така, в крайна сметка и двамата обвиниха Създателят си. И понеже в този свят доминира мъжът (не без основания), обикновено принципно виновна се явява жената, ако не във всичко, то поне в онова, за което му е необходимо. :) Разлика, изключения има и те са в културата на възпитанието... Но това е тема с продължение..., която ..., в интерес на истината, отново рефлектира върху жената... :)))
Благодаря Ви!
цитирай
5. get - :) Като естествена последица, ...
08.04.2014 20:41
nbrakalova написа:
:) Като естествена последица, след грехопадението, вследствие чувството за вина, се появява нуждата от виновен... За действието си Адам обвини Ева,
... Благодаря Ви!


- Ей поради тези "чувства за вина" в Сар завет - често се улавям , че мисля? - Същият ще да е писан или за устрашение на жените, или от скопци(духовни)!?

За мен Истинският Мъж, за цялата тази работа ще каже:
„Орлиците се ловят с живо месо, а не с мърша!“

- А как приключва, разказа "Сватба" ?
"Един миг на "бягане"— цял живот "завръщане"!
Ии-и все не можеш да се върнеш, откъдето си тръгнал."

- Жената, като символ е Ариадна "извеждаща ни" от Лабиринта?
- Второ при Каралийчев е „орлицата" що изнесла юнака от "долната земя"? - Но за да стане това, същият я хранил с "живо месо" !:))


В тази връзка и че не си фантазирам - Показвам ви УНИКАЛНОСТТА в българската иконопис ... Иконата на Св.Георги ! Разгледайте я внимателно ?
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Orthodox_Bulgarian_icon_of_St._George_fighting_the_dragon.jpg

- Който разкрие скритото послание (философия) в сюжета, ще разбере и думите с които започнах ... а и част, от по-дълбокият скрит смисъл, явяващ се отрицание на "грехопадението" от юдейският Стар завет ? :))

- С уважение!

цитирай
6. nbrakalova - Разбирам Ви, но Вие не сте разбрали ...
08.04.2014 21:52
Разбирам Ви, но Вие не сте разбрали мен. Особено по отношение на чувството за вина – като средство за оневиняване, оправдаване, или в крайна сметка като начин за бягство. Да оставим настрана "юдейския" Стар завет и да погледнем заобикалящата ни ежедневна реалност било в личен, обществен, или в национален план – все някой друг е виновен…
Колкото до страха, има и видове страх. Има и страхопочитание, за което в речника сухо се посочва: "Голямо уважение, респект, благоговение, което граничи със страх; почтителен страх."

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Orthodox_Bulgarian_icon_of_St._George_fighting_the_dragon.jpg
Иконата е наистина уникален образец! Но аз не се кланям на икони – нито рисувани, нито живи :) Казвам го не с ирония, разбира се. Изкуството е също послание и аз се възхищавам на този език, но не той е авторитетът, който може да ме води. По-скоро е авторовият израз да сподели вълнението, философията, идеята си…

Благодаря Ви за участието и разнопосочния коментара, get!
цитирай
7. get - @ 6. nbrakalova - Разбирам Ви, но Вие не сте разбрали ... Ще допълня, стана интересно ?
08.04.2014 23:03
- Не знам а и по-малко имам за цел да узнавам, за видовете страх :)! Наместо от страх, предпочитам да се движа от прехласване, уважение, благоговеене ... пиетет (от лат. pietas (pietatis) - а то е дословно: благочестие (или) благо+(чинност)!

Ежедневната реалност-(е равнозначна на "национален план:) а Национален план имаме, тъй като все още сме, в плен на "плановиците на икономиката"(простете малко тромавият, пост-социалистически каламбур ? :(

Не ви ли е правило впечатление, че (?) ... Хората не желаят да бъдат управлявани.
Те искат да бъдат водени!
Да сме чували за Световен управител? - Не!
- А за "световен водач", Да! - и то не един?
Но водачите не управляват, те Водят.
Моркова винаги е водел в надпреварата с/пред тоягата:))
- Но преди да искаме, да управляваме другиго,
следва да постигнем, да управляваме себе си.
Ако се справим добре!
- скоро ще спрем да управляваме, и ще започнем да водим!

Като втора причина, много специалисти настояват: Страдаме от липса на хора с Идеи или Харизма? - За мен е, липсата на Личен Морал!

- С уважение! ... дано не съм досадил?
цитирай
8. nbrakalova - Добре е да се познават макар теор...
08.04.2014 23:50
Добре е да се познават макар теоретично видовете страх, защото чрез страха човеците и народите се владеят. Защото както всичко друго и страхът има цена –ако не е разпознат, овладяван...

Да не се хващаме за думите. Например, благочестие. :) Произходът – добре. Съдържанието – "Чисто и непорочно благочестие пред Бога и Отца е това: да се грижи човек за сирачетата и вдовиците в неволята им и да пази себе си неопетнен от света."(Яков 1:27)…
Знам, че хората не желаят да бъдат управлявани. Дори водени. Нито пък да се чувстват отговорни или задължени. Още по-малко да управляват себе си. Не звучи съвременно, нали? Може би не е и демократично?

Въпросът за личния морал е дълга тема, да не кажа мъчителна… Изобщо темата за морала, който е преди всичко отговорност и грижа. Освен това, да се дискутира тя е едно, а да се изпълнява – друго. :) Обикновено я виждам като знаме по улиците, но не и като основа…

Не сте досадил. Само първоначалният ми ентусиазъм и словоохотливост вече ми убягват :)

П.П. Имайте предвид, че мотивът в подбора на книгата, от която са споделените цитати, е основан преди всичко от чувството им за хумор, а не от принципност. Въпреки това са пропуснати някои сериозни мисли.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624881
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031