Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2018 23:29 - ДУМИТЕ СВАТБА,БУЛКА И НЕВЕСТА РАЗКРИВАТ СТРАННИ АСПЕКТИ НА СТАРАТА БЪЛГАРСКА РЕЛИГИЯ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 15016 Коментари: 40 Гласове:
60

Последна промяна: 23.12.2018 11:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ДУМИТЕ СВАТБА,БУЛКА И НЕВЕСТА РАЗКРИВАТ СТРАННИ АСПЕКТИ ОТ СТАРАТА БЪЛГАРСКА РЕЛИГИЯ


   В Българския език има голям брой думи с неизяснена етимология,на които "нашите" езиковеди не са могли да припишат гръцки, латински, турски, влашки или "славянски" произход. Тогава би било логично те да обявят,че тези думи са наше Българско изобретение но това не се е случило. Науката в другите бели държави не би се поколебала да направи това,но "нашето" езикознание и "нашата" история се оглавяват от корумпирани и податливи на чужди влияния ретрогради,неподатливи на никакво конструктивно реформиране. За тези тесногръди догматици два реда поръчкови анти-Български идеи,формулирани от руските и германските им колеги преди 100-200 години са хиляда пъти по-важни от тонове научни доводи и артефакти,които биха оборили тези глупости още при своята поява.

  Затова в днешна България няма истинска история и истинско езикознание- има подчинени на тяснопартийни идеи наукообразни сурогати,които не подлежат на никакво развитие и реформиране. Острия недостиг на загрижени за народните ни достояния учени води до появата на самообразовани,но излезли от блатото на ориенталската заблуда ентусиасти,които изземват нещата от ръцете на корумпираните догматици и почват да развиват науката за своя сметка,с цената на свои средства и усилия.

  През 50-те години на ХХ век стана модерно онези думи,на които "нашите" езиковеди не можаха да припишат гръцки, латински, влашки, турски, арабски или "славянски" произход да бъдат обявявани за думи с неизвестен произход и етимология. Сред думите,които станаха жертва на ретроградно партийно тесногръдие са трите изброени по-горе а грешката на партийните активисти,превърнати в професори-езиковеди по политически заслуги ще бъде поправена от неуниверситетски специалисти,чиито умове са доста по-гъвкави от скованите мозъци на казионите.

  Думите СВАТБА,БУЛКА и НЕВЕСТА имат ясна Българска етимология,която старите езиковеди не можеха или не искаха да забележат. Ние обаче вече знаем,че думата "славянско" е синоним на БЪЛГАРСКО и е измислена,за да може амбициозни мошеници с чуждо гражданство да крадат нашите културни ценности и достижения. Почти цялата лексика,която доскоро се обявяваше за "славянска" е всъщност Българска от различни диалекти,а тълкуванията на тези три думи потвърждават това. За да се убедите сами обаче трябва да се запознаете със самите тълкувания,изведени по правилата на "Ангеловия анализ".

1. СВАТБА. Тя е образувана от думата СВАТ + наставката -ОВА,а нейния първообраз несъмнено е СВАТОВА,което преминало в СВАТВА и СВАТБА за удобства на произношението. Значи тук трябва да тълкуваме думата СВАТ а тя означава без съмнение СВОЯТ. В някои наши диалекти обаче "О" преминавало в "А" или обратно,затова там тя е произнасяна като СВАЯТ,а после формата СВАЯТ станала СВАТ поради казаната по-горе причина: за удобство на произношението. Думата СВОЙ,от която произлиза формата СВОЯТ подобно на повечето думи в езика ни е дошла от старата религия на Българите а в случая от Световния им бог,който освен СВЕТ и СВЯТ е наричан още СВАЯТ (Своят,Нашият бог) и САВАТ (САБАТ,САВА-БАТ),поради което СВОЯТ човек винаги е бил СВЯТ човек за Българите дори тогава,когато им е СВАТ. Затова те наричали сватовството СВАТОВА РОДА и приемали всички сватове за близки хора към които се отнасяли така,както към кръвните си роднини.

2. БУЛКА. Тази дума е лесна за разтълкуване и въпреки напъните на езиковедите да я изкарат чужда предложеното тълкувание ще се изсмее на тяхната наивност с категоричното разяснение,че тя произлиза от простичката дума БУЛО и означава ЗАБУЛЕНА (Покрита с Було). Нейния първообраз в такъв случай ще е бил БУЛИЦА и БУЛИЧА (= Забулена),съкратено на БУЛЦА и БУЛЧА но "Ц" и "Ч" понякога преминавали в "К",както е в случаите Ще-Ке,Цонко-Чонко,Цоло-Чоло,Мичо-Мицо и пр. Думата БУЛО е много древна: тя е свързана с думите ВАЛЪ (Препятствие,вал) и "гръцкото" АУЛ,чийто първообраз без съмнение е ВУЛ (ВАЛ) но е изписан на гръцки като АУЛ заради невъзможността на гърците да напишат или изговорят думи и изрази,съдържащи недостъпни за тях звуци като "В" за древните и "Б" за съвременните "елини".

  Думата ВАЛ (Преграда,Препятствие) с диалектна форма БАЛ е залегнала в основата на Български градски имена като БЕЛГРАД,БОЛГРАД,БОЛГАР,БАЛХ (БАЛГ) и пр.,в това число на по-древните названия ВИЛУСА (Вилуца,Валеца) и БЕРОЯ (Белоя,Белой= Валой.Валът). Същата дума ВАЛ може да бъде търсена в самоназванието на Българите,чиито форми ВОЛГАРИ и ВАЛГАРИ освен всичко друго би можело да означават ВАЛ-ГУРИ (Вал-Хора,Строители на валове),при което "Гъкащия" вариант на "Хъкащата" дума ХОРА е бил произнасян като ГОРА и ГУРИ. От всичко това следва,че думата БУЛКА няма как да е друга освен Българска,а древните Българи очевидно са имали обичай да забулват омъжените жени най-малко със забрадка за да покажат на всички ергени,че тя вече е встъпила в брак и те не бива да я закачат.
                                                           
image

  С течение на времето нещата са се променили,но традиционната Българска сватба от различни места на България е свързана почти винаги с едно- забулване на булката.

                                image
 
                                    Традиционни Български сватби в с. Рибново   image

image

image

  Това забулване не е дошло от турците или исляма както може да помисли някой,понеже се среща и в други "славянски" (прото-Български) земи. Ето го същия обичай в Полша при хора,чиито народни носии са доста близки до нашите:
        image

  В традиционната Българска сватба от едно време забулването винаги го е имало- възстановки от различни краища на България показват точно това.

                                         Традиционна Българска сватба в Оряхово:
                       image

                                         Традиционна Българска сватба в Лясковец:     image

                                  Традиционна Българска сватба в Габрово:
        image

                                    Традиционна Българска сватба в Благоевград:     image

                                      Традиционна Българска сватба в Златоград:    image

  Някои от езиковедите,които опитвали да тълкуват думата БУЛКА несъмнено са разгадали нейното истинско значение но не са знаели,че ЗАБУЛВАНЕТО е свързано с древната вяра на Българите в Богинята Майка,чието небесно тяло Луната е "забулено" по време на Новолуние,когато Луната почти не се вижда. НОВОЛУНИЕ означава НОВА ЛУНА (Нова Богиня Майка) а встъпващата в брак младоженка е точно това- нова Богиня Луна,която още в първата брачна нощ може да стане Богиня Майка. Затова забулването на младоженката е част от древно-Българските ритуали в чест на Богинята Майка,а традиционната Българска сватба ползва елементи от нейния култ.

3. НЕВЕСТА. Тази дума е трудно тълкуваема за конвенционалните езиковеди но лесна за "Анализа" който установи,че тя е двусъставна а основните й съставки са НЕ + ВЕСТА. Подобни мнения даваха и някои от старите езиковеди но пред тях се изправяше проблемът с разтълкуването на думата ВЕСТА,чийто Български произход ще бъде разяснен сега. Първата съставка на думата очевидно е частица за отрицание което значи,че цялостната дума разяснява нещо за младоженката и по-точно ни казва какво тя не е. Съдейки по звученето на думата,тя не е ВЕСТА и някои опитваха да направят крачка напред в тълкуванието с предположение,че тя не е ВЕЩА в семейните работи.

  Обяснението обаче се оказа друго и не казва дали жената е веща или не в семейните работи,понеже нещата са понякога относителни а касае един аспект от религията на древните Българи,почти непознат за днешните учени. Някои я свързват с римското име на богинята ВЕСТА,в което има здрав смисъл но тези тълкувания веднага биват остро критикувани поради невъзможността да се докаже механизмът,по който една толкова стара "римска" дума е могла да навлезе в езика ни. Весталките в древен Рим изчезнали още в края на IV в. и учените не могат да обяснят как тяхното название е могло да бъде "прието" от Българите. Затова те отчитат само близостта на нашата дума с римското име,но не приемат разтълкуването й чрез нея.

  Моето обяснение обаче ще покаже че връзка между двете названия има,но Българите не са приели своята дума от Рим а е станало нещо друго,за което казионните учени бъкел представа си нямат. Римляните са запазили спомен,че техния култ към богинята Веста е донесен в Италия от троянския герой Еней,а Българската дума НЕВЕСТА (НЕ ВЕСТА) иде от старата прародина на Българите. Те отначало живеели в Македония под името БРЪГИ (записано от гърците като БРИГИ,но имало и друг диалектен вариант- БЛЪГИ). С времето или поради гръцките нашествия много от тях емигрирали в Мала Азия,където приели името ФРЪГИ (записано от гърците като ФРИГИ). Анатолийските МИЗИ и ТРОЕНИТЕ (Троянците) са Фригийски племена а обичаите и боговете,които Еней занесъл в Рим са ФРИГИЙСКИ (респ. БРИГИЙСКИ). От това следва,че ВЕСТА е древна богиня на дедите ни,чието Българско име е било ВЕЩА (с диал.вариант ВЕЧА),но е записана от римляните като ВЕСТА и ВЕНА.

  Коя е богинята ВЕСТА и ВЕЩА тогава става ясно,когато видим нейния статус в древния Рим. Тя имала различни прерогативи и отговорности но неизменно за нея е само едно- богинята ВЕЩА била задължително девствена. Девствена у древните Българи била само Богинята на любовта,чието небесно тяло е ВЕНЕРА (на латински VENA и VENUS). Това светило Българите го наричали ВЕЧЕРНИЦА,но тяхното име в съкратен вариант е ВЕЧЕРА и ВЕЧА а в диалектен- ВЕЩЕРА и ВЕЩА. Значи богинята ВЕСТА е нашата богиня ВЕЩА,наричана още ВЕЩЕРА и ВЕЧЕРА (Вечерница),което в назализирана форма е ВЕНЧЕРА (Венчаря,Венчаващата). Троянския,т.е. Фригийски (Български) герой Еней,чието име на латински се изписва като "Еneo" но на Български се произнася като "Еньо" занесъл на римляните култа към Венера,която както всички богове имала множество различни имена. Името ВЕНЧЕРА (Венчаващата,Водеща към брак) не можело да бъде произнесено от попадналите под гръцко влияние римляни,затова те го произнасяли като ВЕНХЕРА и ВЕНЕРА при което можем да допуснем,че диалектна форма ВЕНХЕРА е съществувала още в Троянската им прародина.

  ВЕНЕРА е богиня на любовта у римляните а ВЕЧЕРА (ВЕЩЕРА)- у Българите. Затова тя е задължително девствена,понеже Богинята на любовта е такава във всичките си еманации (Атина, Артемида, Диана, Хестия, Изида и пр.). Българската Богиня на любовта,чието съкратено име е ВЕЩА била винаги девствена,но ако се омъжи и изгуби девствеността си вече не е богиня на любовта,а става Богиня Майка. Затова НЕВЕСТАТА е НЕ-ВЕСТА (НЕ ВЕЩА,Не е Венера,Не е девствена) т.е. жена,която отначало била девствена като богинята ДЕВА (друго име на Българската Венера),но вече предстои да стане майка което значи,че е омъжена като богинята Майка и се трансформира в нея така,както се е трансформирала богинята ДЕВА т.е. ВЕЩА в момента,в който е изгубила девствеността си.

  В тясна връзка с това се е появило и другото значение на думата НЕ-ВЕЩА,а именно НЕ-ЗНАЕЩА (Неопитна в семейните работи,Неопитна булка). Това обяснение го знам отдавна но не го смятам за цялата истина,понеже с НЕВЕСТА хората обозначават и не толкоз неопитни булки,които вече имат деца. Точно това ме е смущавало и ме е карало да търся още значения,което не значи че отхвърлям това.То обаче не описва цялата истина,понеже думата ВЕЩА означава ЗНАЕЩА и възниква въпрос тогава какво може да знае Богинята на любовта,което не го знае Богинята Майка. Основния аргумент тогава е този,че думата ВЕСТА (ВЕЩА) означава и ВИЖДА,при което НЕ ВЕСТА= НЕ ВИЖДА (Невиждаща,Забулена) а това е препратка към горното обяснение,което дадохме на думата БУЛКА и към съответно пояснение,че нейното име ВЕЩА наистина означава и ВИЖДА сиреч ВИЖДАЩА,НЕЗАБУЛЕНА.

  Затова девството на момичетата било високо ценено в езически общества като Българското,а култа към него преминал в по-късните "авраамически" религии като юдаизъм,християнство и ислям. Това могло да стане само в два възможни момента:

1. Когато дедите на евреите живеели в своята прародина в Южна Месопотамия (преди 7-8 хиляди години)
2. При Вавилонския плен на евреите (VI в. пр. Хр.).

  Близкоизточната връзка на Българския култ към "Венера" иде от старата прародина на народа БРЪГИ (БРИГИ,БЛЪГИ),която се намирала в северна Месопотамия. Това става ясно като видим,че името на "Венера" у някои други месопотамски народи е било ИЩАР и ИЩАРА,коерто не е нищо друго одвен диалектна форма на Българското название ВИЩАР (ВЕЩЕР) и ВИЩАРА (ВЕЩЕРА). Тази богиня била девствена и там но у гърците всичко се объркало,понеже те като африкански пришълци не разбирали многоликите култове към тази богиня и приели от подчинените си народи само идеята,че АФРОДИТА е богиня на любовта без да приемат важната подробност,че тя задължително е девствена. Тяхното име АФРОДИТА обаче е съхранило своя древен месопотамски произход,понеже означава АФРА-ДИТА (с по-стара форма АШРА-ДИТА),като АШРА (с диалектен вариант АШЕРА) е другото име на АЩЕРА (ИЩАРА,ИЩАРЪ). Наставката ДИТА в старите индоарийски езици означава БОГИНЯ,а в по-късни форми на Българския език тя се среща под формата ДИВА.

  Така в крайна сметка виждаме,че особените думи СВАТБА,БУЛКА и НЕВЕСТА разкриват неподозирани аспекти от древната Българска религия,забравени преди над 1000 години а сега възкресени от "Анализа".




Гласувай:
62



1. bezistena - Ето кои са истинските аспекти на древната Българска религия в думите сватба, булка и невяста:
03.12.2018 02:24
И защото тия събития и понятия са от висша съкровена категория за Българите, както и за всичк идруги народи – направо можем да кажем от "Божествена" категория като израз на висша върховна категория, която Божественост задължително трябва да е вложена от Българските лингва – майстори при съставянето на тези думи!
Свещеният шифър от блога ни е категоричен!

СВАТБА=Иса Бог и Диана Богиня=Бог Иса и Богиня Диана

БУЛКА=Булка=Балка (Българин, Българка)

НЕВЕСТА=Бог Иса и Диана=Богиня Диана и Иса

Кои са Тези Богове, Които са Българските Богове Демиурзи, за Които продължавате да се разсейвате и нехаете необяснимо, въпреки безбройните безапелационни документи в блога ни като тези три документа от Тях, си направете сами справка в блога ни и който има необходимия IQ капацитет, да проумее в какво ви просвещаваме и вземе мерки навреме и се откаже от официалната дезинформационна първосигнална простосравнителна опростачена десакрализирана етимологиия, по чиито фалшиви правила, изработени от доказаните анти – Българи юдео – ционистки агенти Иречек, Златарски и Марин Дринов за да скрият истината за Свещения Български език и сакралната информация в него, вие наивно доверчиви продължавате да се водите и търсите сакралните Български тайни, и все стоите в тунела без изход по примера на апологета на тази смъртна етимология – Павел Серафимов, и ще останете задънени и затворени там докато не вземете на въоръжение Свещения шифър!
Човек като е тръгнал да прави нестандартни изследвания и откривателства, ползва какви ли не интердисциплинарни методи и техники дори само за доказателствени засечки – ние ви даваме напълно безкористно висша Божествена методика за да се уверите, че сте Богове, а не сте смъртни твари, вие викате "Не, не сме Богове!"
Ами каквото пожелаете, това ще сте!
Всичко това казано с яд заради твърдоглавието и упоритостта ви (меко казано в множествено неопроделено лице) с много Любов и благословение!
цитирай
2. nikikm - Поздрави!
03.12.2018 19:07
Хубав материал,аз и за предния ти писах и гласувах,но имах проблеми с БГ-ето,бяха ми омагьосали нещо блога. Сега за това:"Думата ВАЛ (Преграда,Препятствие) с диалектна форма БАЛ е залегнала в основата на Български градски имена като БЕЛГРАД,БОЛГРАД,БОЛГАР,БАЛХ (БАЛГ) и пр."
Аз не знам защо,но всички отбягвате БЯЛОТО,а точоно то е характерно за българите и "БЕЛГРАД,БОЛГРАД,БОЛГАР,БАЛХ (БАЛГ)" имат отношение към БЯЛО И ТО СИ ЛИЧИ В НАИМЕНОВАНИЯТА ИМ!Защо да криволичим? БЪЛГАРИ,ОЗНАЧАВА БЕЛГАРИ,БЕЛИ РУСИ ,СИНЕАКИ В ОГРОМНАТА СИ ЧАСТ.Идете в Бавария,там са българи и са едри,руси и бели-типично за българите.Ние може и да не сме се запазили толкова в расово отношение,НО НИЕ СМЕ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ, НАРОДА ОТ КОЙТО ПРОИЗХОЖДАТ ВСИЧКИ БЕЛИ НАРОДИ РАЗВИЛИ СЕ В ПОСЛЕДСТВИЕ В РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВИ! Аз държа на това-БЪЛГАРИТЕ СА БЕЛГАРИ,БЕЛАСГИ,БЕЛАСИЦА,БЕЛОПОНЕС,БЕЛГРАД,/В/БОЛГА/БЕЛГА/,БОЖЕ,ТА ВСИЧКО! Къде ходим да търсим истината,като е под краката ни. Дано си ме разбралунищо лошо няма в това,което написах,написано е в историята! С най-добри помисли Ник.
цитирай
3. shtaparov - И защото тия събития и понятия са от ...
03.12.2018 19:48
bezistena написа:
И защото тия събития и понятия са от висша съкровена категория за Българите, както и за всичк идруги народи – направо можем да кажем от "Божествена" категория като израз на висша върховна категория, която Божественост задължително трябва да е вложена от Българските лингва – майстори при съставянето на тези думи!
Свещеният шифър от блога ни е категоричен!

СВАТБА=Иса Бог и Диана Богиня=Бог Иса и Богиня Диана

БУЛКА=Булка=Балка (Българин, Българка)

НЕВЕСТА=Бог Иса и Диана=Богиня Диана и Иса

Кои са Тези Богове, Които са Българските Богове Демиурзи, за Които продължавате да се разсейвате и нехаете необяснимо, въпреки безбройните безапелационни документи в блога ни като тези три документа от Тях, си направете сами справка в блога ни и който има необходимия IQ капацитет, да проумее в какво ви просвещаваме и вземе мерки навреме и се откаже от официалната дезинформационна първосигнална простосравнителна опростачена десакрализирана етимологиия, по чиито фалшиви правила, изработени от доказаните анти – Българи юдео – ционистки агенти Иречек, Златарски и Марин Дринов за да скрият истината за Свещения Български език и сакралната информация в него, вие наивно доверчиви продължавате да се водите и търсите сакралните Български тайни, и все стоите в тунела без изход по примера на апологета на тази смъртна етимология – Павел Серафимов, и ще останете задънени и затворени там докато не вземете на въоръжение Свещения шифър!
Човек като е тръгнал да прави нестандартни изследвания и откривателства, ползва какви ли не интердисциплинарни методи и техники дори само за доказателствени засечки – ние ви даваме напълно безкористно висша Божествена методика за да се уверите, че сте Богове, а не сте смъртни твари, вие викате "Не, не сме Богове!"
Ами каквото пожелаете, това ще сте!
Всичко това казано с яд заради твърдоглавието и упоритостта ви (меко казано в множествено неопроделено лице) с много Любов и благословение!

Е-е,всеки ги няма твоите умения: ние с Павел това можем,това правим.
цитирай
4. bezistena - Поздрави, Приятелю, за прекрасния постинг и лингва анализите!
03.12.2018 20:04
След първия коментар ми остана повече време за допълнителен коментар по изследването ти.
Изрично уточнение:
Хвала ти и поклон за задълбочените и аргументирани анализи и изводи по безбрежното информационно поле и море на Българската езикова археология!
И ангеловият ти анализ работи отлично на това поприще!
И като всяка научна методика и технология се нуждае от задължително развитие и модернизация, за да се качва на нови по – високи места и този неотменим цивилизационен и еволюционен постулат важи и за твоя инструментариум за езикови археологически разкопки.
Нашия екип повече от 22 години вече обикаляме трескаво из всички информационни кътчета на Българската наука Българолюбородие и Българознание, и жадно поглъщаме, филтрираме и обработваме в синергитичен обменен процес всякакви изследователски технологии и методики, за да се развиваме и се качваме все по –високо и по – високо, знаейки отлично, че най – високото е Божественото ниво на познание, и винаги сме гледали на тия свещени процеси от тази висота!
И затова на истинските Български духове и Родолюбци постоянно подаваме ръка, като същевременно черпим с пълни шепи познание и съкровища и ние от тях, и ги каним най – безкористно да опитат и те от нашата съкровищница.

Още няколко документа ще разсекретим, Приятелю, които ти с толкова Любов си открил и развил за нов живот, за да построиш поредното по – високо стъпало на Свещения Зикурат на Българската езикова археология и Българознание, на което да стъпят други Българи и ние, и от него да градим и заедно, и по отделно, следващото по – високо стъпало и ниво...
цитирай
5. shtaparov - Хубав материал, аз и ...
03.12.2018 20:04
nikikm написа:
Хубав материал,аз и за предния ти писах и гласувах,но имах проблеми с БГ-ето,бяха ми омагьосали нещо блога. Сега за това:"Думата ВАЛ (Преграда,Препятствие) с диалектна форма БАЛ е залегнала в основата на Български градски имена като БЕЛГРАД,БОЛГРАД,БОЛГАР,БАЛХ (БАЛГ) и пр."
Аз не знам защо,но всички отбягвате БЯЛОТО,а точоно то е характерно за българите и "БЕЛГРАД,БОЛГРАД,БОЛГАР,БАЛХ (БАЛГ)" имат отношение към БЯЛО И ТО СИ ЛИЧИ В НАИМЕНОВАНИЯТА ИМ!Защо да криволичим? БЪЛГАРИ,ОЗНАЧАВА БЕЛГАРИ,БЕЛИ РУСИ ,СИНЕАКИ В ОГРОМНАТА СИ ЧАСТ.Идете в Бавария,там са българи и са едри,руси и бели-типично за българите.Ние може и да не сме се запазили толкова в расово отношение,НО НИЕ СМЕ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ, НАРОДА ОТ КОЙТО ПРОИЗХОЖДАТ ВСИЧКИ БЕЛИ НАРОДИ РАЗВИЛИ СЕ В ПОСЛЕДСТВИЕ В РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВИ! Аз държа на това-БЪЛГАРИТЕ СА БЕЛГАРИ,БЕЛАСГИ,БЕЛАСИЦА,БЕЛОПОНЕС,БЕЛГРАД,/В/БОЛГА/БЕЛГА/,БОЖЕ,ТА ВСИЧКО! Къде ходим да търсим истината,като е под краката ни. Дано си ме разбралунищо лошо няма в това,което написах,написано е в историята! С най-добри помисли Ник.

Думата БЯЛО не излиза от сметките,но с нея се получава едно противоречие: според едни варианти на езичеството то е свещен цвят на Зевс,според други на Слънцето а според повечето варианти е на Богинята Майка (Луна,Земя). Това за Луната не може да е вярно,понеже Българите не са народ на Луната: такива народи са арабите,турците и пр. Това със Зевс също твърде не върви: Българите са имали този култ,но той не бил водещ при тях. Единствен вариант остава Слънцето сиреч Дионис: затова при тях като кажем БЯЛ,значи сме казали СЛЪНЦЕ-ДИОНИС. Това е Великия бог на Българите,една от еманациите на Сават (Свят) което би следвало да е водещо в нашия етноним,но е добре да не забравяме и варианта за Строителите на валове,понеже за Българи в ясния смисъл почва да се говори общо взето след II век което може да значи,че старите им имена е възможно да са били МИЗИ, ТРИБАЛИ, ГЕТИ, СКИТИ, САРМАТИ, КИМЕРИ, СКЛАВИ, БЕЛГИ, АВАРИ, ХАЗАРИ, ПРУСИ, СИНТИ, ФРИГИ, БАЛТИ, ХУНИ и пр. Има някаква вероятност тези племена да са се обединили пред римската опасност в земите между Дунава и Волга към II в. от н.е. а за защита от легионите да са построили Змийските валове,които са пръснати на стотици километри из цяла Украйна и благодарение на това да са получили сборното име БАЛГАРИ т.е. ВАЛГАРИ (Вал-Гури,Строители на валове). Аз повече залагам на онази хипотеза,която е свързана с Бригийската теория за произхода на Българите но фактът,че в някои случаи "византийците" са ни обозначавали с израза "така наречените Българи" ме кара да не отхвърлям и този възможен вариант.
цитирай
6. bezistena - "Думата СВОЙ, от която про...
03.12.2018 20:14
"Думата СВОЙ,от която произлиза формата СВОЯТ подобно на повечето думи в езика ни е дошла от старата религия на Българите а в случая от Световния им бог,който освен СВЕТ и СВЯТ е наричан още СВАЯТ (Своят,Нашият бог) и САВАТ (САБАТ,САВА-БАТ), поради което СВОЯТ човек винаги е бил СВЯТ човек за Българите дори тогава,когато им е СВАТ. Затова те наричали сватовството СВАТОВА РОДА и приемали всички сватове за близки хора към които се отнасяли така,както към кръвните си роднини."

Ето Кои са синкретизирани в образа на Бога Свет,

Свят, Сваят, Сават, Сабат, Саба Бат:

СВЕТ=СВЯТ=СВАЯТ=САВАТ=САБАТ=САБА БАТ=Иса и Богиня Диана

В блога ни все на тази тема във всичките ни 1180 статии документираме кои са тези Богове Исус и Богиня Диана, Които са построили света и световете, и затова са ги кръстили на себе си!

СВЯТ=Иса и Богиня Диана

СВЕТОВЕ=Бог Иса и Богиня Диана

Ето и кои влизат в Сватовата рода:

СВАТОВА РОДА=РОДА на Бог Иса и Богиня Диана –
ти, Приятелят ни инж. Иван Симеонов, ние от екипа ни, и всички Българи, които сме от Божия жречески род Дуло и затова носим Техните феноменни гени и висш интелект, и най – важното се познаем кои сме!

А коренното етносно наименование на Българите е от най –древното име на Българските Богове Демиурзи – Бал, Бул, Бол, Бел, Вал, Ваал!!!, Вул, Вол, Пал,
Пул, Пол, и по – малко известното Фал, Фол, Фул...,
и произлиза от Тяхния животински змийско – змейски символ от Древно – Българския календар :

БАЛ=ВАЛ=ПАЛ=ФАЛ=...= Бог Ел (Змей),
където Ел, Ал, Ил, Ел, Ол...е първият рептилски символ – синоним от всички 12 рептилски синонима, преминали в сакрална хералдическа символика на Божия генетичен жречески род Дуло.

Затова юдео – ционистката религия толкова мрази и сипе анатеми по "страшният и кървав" фалшифициран и инкриминиран езически Български Бог Баал, Ваал, в библейските документи, докато това езическо учение на Българите е учението на
Любовта, Братството и Мира и феноменните практики!



цитирай
7. shtaparov - "Думата СВОЙ, от която про...
03.12.2018 20:22
bezistena написа:
"Думата СВОЙ,от която произлиза формата СВОЯТ подобно на повечето думи в езика ни е дошла от старата религия на Българите а в случая от Световния им бог,който освен СВЕТ и СВЯТ е наричан още СВАЯТ (Своят,Нашият бог) и САВАТ (САБАТ,САВА-БАТ), поради което СВОЯТ човек винаги е бил СВЯТ човек за Българите дори тогава,когато им е СВАТ. Затова те наричали сватовството СВАТОВА РОДА и приемали всички сватове за близки хора към които се отнасяли така,както към кръвните си роднини."

Ето Кои са синкретизирани в образа на Бога Свет,

Свят, Сваят, Сават, Сабат, Саба Бат:

СВЕТ=СВЯТ=СВАЯТ=САВАТ=САБАТ=САБА БАТ=Иса и Богиня Диана

В блога ни все на тази тема във всичките ни 1180 статии документираме кои са тези Богове Исус и Богиня Диана, Които са построили света и световете, и затова са ги кръстили на себе си!

СВЯТ=Иса и Богиня Диана

СВЕТОВЕ=Бог Иса и Богиня Диана

Ето и кои влизат в Сватовата рода:

СВАТОВА РОДА=РОДА на Бог Иса и Богиня Диана –
ти, Приятелят ни инж. Иван Симеонов, ние от екипа ни, и всички Българи, които сме от Божия жречески род Дуло и затова носим Техните феноменни гени и висш интелект, и най – важното се познаем кои сме!

А коренното етносно наименование на Българите е от най –древното име на Българските Богове Демиурзи – Бал, Бул, Бол, Бел, Вал, Ваал!!!, Вул, Вол, Пал,
Пул, Пол, и по – малко известното Фал, Фол, Фул...,
и произлиза от Тяхния животински змийско – змейски символ от Древно – Българския календар :

БАЛ=ВАЛ=ПАЛ=ФАЛ=...= Бог Ел (Змей),
където Ел, Ал, Ил, Ел, Ол...е първият рептилски символ – синоним от всички 12 рептилски синонима, преминали в сакрална хералдическа символика на Божия генетичен жречески род Дуло.

Затова юдео – ционистката религия толкова мрази и сипе анатеми по "страшният и кървав" фалшифициран и инкриминиран езически Български Бог Баал, Ваал, в библейските документи, докато това езическо учение на Българите е учението на
Любовта, Братството и Мира и феноменните практики!

Да но не мога да разбера как от израза САБА БАТ ще изкараш думата ИСА,след като в него никъде няма буква "И". Не ми е ясно също къде изчезват буквите "Б" и "Т",които ги има на три места там.
цитирай
8. shtaparov - След първия коментар ми остана п...
03.12.2018 20:27
bezistena написа:
След първия коментар ми остана повече време за допълнителен коментар по изследването ти.
Изрично уточнение:
Хвала ти и поклон за задълбочените и аргументирани анализи и изводи по безбрежното информационно поле и море на Българската езикова археология!
И ангеловият ти анализ работи отлично на това поприще!
И като всяка научна методика и технология се нуждае от задължително развитие и модернизация, за да се качва на нови по – високи места и този неотменим цивилизационен и еволюционен постулат важи и за твоя инструментариум за езикови археологически разкопки.
Нашия екип повече от 22 години вече обикаляме трескаво из всички информационни кътчета на Българската наука Българолюбородие и Българознание, и жадно поглъщаме, филтрираме и обработваме в синергитичен обменен процес всякакви изследователски технологии и методики, за да се развиваме и се качваме все по –високо и по – високо, знаейки отлично, че най – високото е Божественото ниво на познание, и винаги сме гледали на тия свещени процеси от тази висота!
И затова на истинските Български духове и Родолюбци постоянно подаваме ръка, като същевременно черпим с пълни шепи познание и съкровища и ние от тях, и ги каним най – безкористно да опитат и те от нашата съкровищница.

Още няколко документа ще разсекретим, Приятелю, които ти с толкова Любов си открил и развил за нов живот, за да построиш поредното по – високо стъпало на Свещения Зикурат на Българската езикова археология и Българознание, на което да стъпят други Българи и ние, и от него да градим и заедно, и по отделно, следващото по – високо стъпало и ниво...

Благодаря- връзката с БААЛ (БЯЛ) е несъмнена и аз залагам на това,че този бог е донесен на Близкоизточните народи от онези наши племена,които тръгнали да се преселват на изток начело с "Дионис".
цитирай
9. bezistena - В документните ни сме разкрили п...
03.12.2018 20:28
В документните ни сме разкрили подробно за епичната мисия на първородният син на Исус и Мария Магдалена – Павел, Свети Павел, който е Кан и Цар Авитохол (33 – 333) и всички т.нар. "римски императори" от Нерон до Диоклециан, и който има мисията да посее Божието феноменно генетнично семе сред всички племена по света (всички до едно нефеноменни
безкултурни тракийски племена, разселени пост – сътворенчески от Българските им жреци по целия свят), и която мисия той изпълнява прилежно и с Любов в ролята си на Сеячът от култовата новозаветна притча за Семето и Сеяча.
Та затова той влага в термина за забулване на поредната му племенна булка, когато я подготвят за сватбата ѝ с него, името си:

ЗАБУЛВАНЕ от/за=от/за Павел от Иза

ЗАБУЛВАНЕ от/за=Любов от/за Иза

Относно семантиката на невеста, Веста:"Някои я свързват с римското име на богинята ВЕСТА, в което има здрав смисъл но тези тълкувания веднага биват остро критикувани поради
невъзможността да се докаже механизмът,по който една толкова стара "римска" дума е могла да навлезе в езика ни."

Ето, Приятелю, документите, по които се вижда, че тази "стара римска дума" е Българска, както и всички други:

Във всички наши статии ние изнасяме безапелационни документи, че всички т. нар. "Римски империи" са изконни Български империи и царства, като последната от тях е Свещената Българска империя (33 – 518) на Кан и Цар Авитохол=Павел,управлявана от първопрестолния метрополисен град Олимп=Олимб=Имбол=Иамбол=Ямбол, и властвала над целия свят с феноменни духовни достижения и материална свръхтехнологична култура, фалшифицирана
след 1000 години като "Римска" империя!
Ето чия е тази Римска империя:

РИМСКА ИМПЕРИЯ=Кан (Жреци) на Иса и Богиня Ма (Майка) Мария

Весталките са изконни генетични Български потомки и жрици на Българските Богове Исус и Богиня Диана, кодирани в синкретичния Им образ на Богиня Веста:

ВЕСТА=Бог Иса и Диана=Иса и Богиня Диана

ВЕСТАЛКИ=Кан (Жрици) на Иса и Богиня Диана

ВЕЩА=ВЕШТА=Богиня Диана и Ешуа
цитирай
10. bezistena - И още няколко разсекретени доку...
03.12.2018 20:41
И още няколко разсекретени документа от приложените в статията ти:

АТИНА=ТИАНА=Диана

АРТЕМИДА=Матара Диана

ИСТИЯ=Диана и Иса

ИЗИДА=Иза и Диана

И накрая тайната на Деви – те и Диви – те:

ДЕВА=ДИВА=Диана Богиня=Богиня Диана

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Заключение:

Всички висши духовни и феноменни материални културни и цивилизационни достижения на Римската империя, са присвоени и откраднати Български достижения, абсолютно също както данайо=юдеите=гърците откраднаха на Балканите и присвоиха за свои на 100% цялата Българска история и култура и цивилизация, заедно със изконните ни земи и поробено и асимилирано население!

Скоро всички тия и всякакви други откраднати Български съкровища, култура, земи, слава и световно господство, ще бъдат отново възвърнати на истинските им притежатели – праведните и святи Българи от Всемирното Бяло Братство и Сестринство!

И защото всички феноменни Българи сме свързани духовно, генетично и окултно и навързани на безкрайното виещо се и навиващо се спираловидно все по – нагоре хоро на Българознанието чрез Сакралната езикова археология, с благодарност и признание и
наша гордост се присъединяваме към заключителната констатация на постинга ти

"Така в крайна сметка виждаме,че особените думи СВАТБА,БУЛКА и НЕВЕСТА разкриват неподозирани аспекти от древната Българска религия,забравени преди над 1000 години а сега възкресени от "Анализа",
като прибавиме "и Свещения шифър".

Бъди благословен с Любов, просветен Приятелю Ангеле, и продължаваме напред и нагоре заедно и не се свени и колебай да черпиш с пълни шепи и пиеш Жива вода от извора, който отвориха за нас Боговете ни!
цитирай
11. shtaparov - В документните ни сме разкрили п...
03.12.2018 20:41
bezistena написа:
В документните ни сме разкрили подробно за епичната мисия на първородният син на Исус и Мария Магдалена – Павел, Свети Павел, който е Кан и Цар Авитохол (33 – 333) и всички т.нар. "римски императори" от Нерон до Диоклециан, и който има мисията да посее Божието феноменно генетнично семе сред всички племена по света (всички до едно нефеноменни
безкултурни тракийски племена, разселени пост – сътворенчески от Българските им жреци по целия свят), и която мисия той изпълнява прилежно и с Любов в ролята си на Сеячът от култовата новозаветна притча за Семето и Сеяча.
Та затова той влага в термина за забулване на поредната му племенна булка, когато я подготвят за сватбата ѝ с него, името си:

ЗАБУЛВАНЕ от/за=от/за Павел от Иза

ЗАБУЛВАНЕ от/за=Любов от/за Иза

Относно семантиката на невеста, Веста:"Някои я свързват с римското име на богинята ВЕСТА, в което има здрав смисъл но тези тълкувания веднага биват остро критикувани поради
невъзможността да се докаже механизмът,по който една толкова стара "римска" дума е могла да навлезе в езика ни."

Ето, Приятелю, документите, по които се вижда, че тази "стара римска дума" е Българска, както и всички други:

Във всички наши статии ние изнасяме безапелационни документи, че всички т. нар. "Римски империи" са изконни Български империи и царства, като последната от тях е Свещената Българска империя (33 – 518) на Кан и Цар Авитохол=Павел,управлявана от първопрестолния метрополисен град Олимп=Олимб=Имбол=Иамбол=Ямбол, и властвала над целия свят с феноменни духовни достижения и материална свръхтехнологична култура, фалшифицирана
след 1000 години като "Римска" империя!
Ето чия е тази Римска империя:

РИМСКА ИМПЕРИЯ=Кан (Жреци) на Иса и Богиня Ма (Майка) Мария

Весталките са изконни генетични Български потомки и жрици на Българските Богове Исус и Богиня Диана, кодирани в синкретичния Им образ на Богиня Веста:

ВЕСТА=Бог Иса и Диана=Иса и Богиня Диана

ВЕСТАЛКИ=Кан (Жрици) на Иса и Богиня Диана

ВЕЩА=ВЕШТА=Богиня Диана и Ешуа

Приемам аналогията с ДИАНА,понеже това име е възникнало от нашата дума ДЕВИНА (Дева,Девица) чрез пропускане на "В",което било неудобно за повлияните от гръцкия езици. То е много близко и до нашия календарен термин ДИЛОМ обозначаващ именно Венера,понеже има вероятност по-старите форми на името ДИАНА (ДИОНА) да са били ДИЛАНА (ДИЛОНА),а това е ясен аналог на думата ДИЛОМА (ДИЛОМЪ).
цитирай
12. shtaparov - И още няколко ...
03.12.2018 20:50
bezistena написа:
И още няколко разсекретени документа от приложените в статията ти:

АТИНА=ТИАНА=Диана

АРТЕМИДА=Матара Диана

ИСТИЯ=Диана и Иса

ИЗИДА=Иза и Диана

И накрая тайната на Деви – те и Диви – те:

ДЕВА=ДИВА=Диана Богиня=Богиня Диана

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Заключение:

Всички висши духовни и феноменни материални културни и цивилизационни достижения на Римската империя, са присвоени и откраднати Български достижения, абсолютно също както данайо=юдеите=гърците откраднаха на Балканите и присвоиха за свои на 100% цялата Българска история и култура и цивилизация, заедно със изконните ни земи и поробено и асимилирано население!

Скоро всички тия и всякакви други откраднати Български съкровища, култура, земи, слава и световно господство, ще бъдат отново възвърнати на истинските им притежатели – праведните и святи Българи от Всемирното Бяло Братство и Сестринство!

И защото всички феноменни Българи сме свързани духовно, генетично и окултно и навързани на безкрайното виещо се и навиващо се спираловидно все по – нагоре хоро на Българознанието чрез Сакралната езикова археология, с благодарност и признание и
наша гордост се присъединяваме към заключителната констатация на постинга ти

"Така в крайна сметка виждаме,че особените думи СВАТБА,БУЛКА и НЕВЕСТА разкриват неподозирани аспекти от древната Българска религия,забравени преди над 1000 години а сега възкресени от "Анализа",
като прибавиме "и Свещения шифър".

Бъди благословен с Любов, просветен Приятелю Ангеле, и продължаваме напред и нагоре заедно и не се свени и колебай да черпиш с пълни шепи и пиеш Жива вода от извора, който отвориха за нас Боговете ни!

Благодаря за хубавите думи- дано Божията благословия осени и теб,нашите близки и целия ни народ!
цитирай
13. lexparsy - Много благодаря за този материал. ...
03.12.2018 23:20
Много благодаря за този материал. Попълних любителските си знания с голям интерес.
цитирай
14. shtaparov - Много ...
04.12.2018 03:01
lexparsy написа:
Много благодаря за този материал. Попълних любителските си знания с голям интерес.

Опитвам се да правя каквото мога а което не мога,нека е от Бога.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
04.12.2018 08:51
Поредният ти силен материал!
Припомни ми един познат сириец, от арамейците, християнин, женен за Българка
Живее от години в България,знае много езици
Един ден ми хрумна да го питам, има ли общи думи в персийският и в Българския? Нали уж сме перси
Замисли се, каза ,че персийският не го знае много добре и не се сеща за такива думи Но има общи и то доста с кюрдския-сват, дъще, баща и други каза...
Скоро след това претърпя тежък инцидент, свързан счастична затуба на паметта
След време отидох при него с намерение да направя записки Всичко, свързано с това, което ми каза, беше изтрито Натъжи се и се принудих да му кажа, че съм сбъркал, друг ми ги е казал

Обяснението ми е, че не сме родствени с кюрдите, но наши думи са навлезли в езика им при преминаването ни през земите им
цитирай
16. shtaparov - Поредният ти ...
04.12.2018 10:06
leonleonovpom2 написа:
Поредният ти силен материал!
Припомни ми един познат сириец, от арамейците, християнин, женен за Българка
Живее от години в България,знае много езици
Един ден ми хрумна да го питам, има ли общи думи в персийският и в Българския? Нали уж сме перси
Замисли се, каза ,че персийският не го знае много добре и не се сеща за такива думи Но има общи и то доста с кюрдския-сват, дъще, баща и други каза...
Скоро след това претърпя тежък инцидент, свързан счастична затуба на паметта
След време отидох при него с намерение да направя записки Всичко, свързано с това, което ми каза, беше изтрито Натъжи се и се принудих да му кажа, че съм сбъркал, друг ми ги е казал

Обяснението ми е, че не сме родствени с кюрдите, но наши думи са навлезли в езика им при преминаването ни през земите им

Аз имам теза за кюрдите- според нея те са КУРТИ но и КУТРИ,ще рече вид Кутригури (Кутри-Хора,Малкото племе). Кое е Голямото племе тогава? Това са БОЛ-ГАРИТЕ (Веле-Гурите,Голямото племе). Разликата в езиците не значи нищо: само преди 1000 години албанците и "румънците" са били Куберови и Аспарухови "пра"-Българи,но днес вече не са. И гърци тогава на Балканите не е имало- имало е само ромеи т.е. римляни,а да се наричаш "елин" било обидно и подсъдно. Дедите на турците в Анадола говорели гръцки и арменски,но виж ги сега какви езици говорят! Затова близостите не са случайни: закономерни са,турския език също е пълен с Българизми.
цитирай
17. leonleonovpom2 - Така е, Ангеле!
04.12.2018 20:15
Народите са дело на политиците! Те няма как да съществуват, ако народите липсват И колкото повече се-народите, толкова по- добре е за тях-политиците, не за народите
Френски народ, това е нещо много относително Типичен пример за политическа държава Създадена на база на наложен със закон език-първоначално за писмата, а после и в администрацията Езикът на управляващата династия на Франсоа Първи И тук сега безумието наше с отказването на управляващата ни династия от езика й и приемането на " Славянския" Такова чудо няма никъде! Управляващата династия навсякъде налага нейния си език!
Следователно Борис Първи е наложил Българският език като задължителен А ,че някой го нарича славянски, по добре да си прави извода , от къде произлизат славянските езици!
В Атина -седемнадесети век се говори само на албански Няма един човек там, говорещ на гръцки Това е другата ярка, политическа държава в Източна Европа този път-Гърция Да, Албания, създадена отСАЩ по време на Балканската война е другата политическа държава на Балканите Две неща са на първо място за албанеца днес-американския президент и " Мерцедес" Почти всяка кола там е "Мерцедес"

Хубава вечер!
цитирай
18. shtaparov - Народите са дело на ...
04.12.2018 22:39
leonleonovpom2 написа:
Народите са дело на политиците! Те няма как да съществуват, ако народите липсват И колкото повече се-народите, толкова по- добре е за тях-политиците, не за народите
Френски народ, това е нещо много относително Типичен пример за политическа държава Създадена на база на наложен със закон език-първоначално за писмата, а после и в администрацията Езикът на управляващата династия на Франсоа Първи И тук сега безумието наше с отказването на управляващата ни династия от езика й и приемането на " Славянския" Такова чудо няма никъде! Управляващата династия навсякъде налага нейния си език!
Следователно Борис Първи е наложил Българският език като задължителен А ,че някой го нарича славянски, по добре да си прави извода , от къде произлизат славянските езици!
В Атина -седемнадесети век се говори само на албански Няма един човек там, говорещ на гръцки Това е другата ярка, политическа държава в Източна Европа този път-Гърция Да, Албания, създадена отСАЩ по време на Балканската война е другата политическа държава на Балканите Две неща са на първо място за албанеца днес-американския президент и " Мерцедес" Почти всяка кола там е "Мерцедес"

Хубава вечер!

Ти ме подсещаш за нещо много важно приятелю: открит е исторически извор в който пише че Волжките Българи са променили езика си,понеже "простолюдието" (другото име на тюрките) станало прекалено многобройно и почнало да не разбира стария Български език! Такъв извор за Дунавска България никога и никъде не е откриван,но за Волжка ДА!
цитирай
19. kvg55 - shtaparov,
04.12.2018 23:49
Винаги съм смятал въпросните думи за български, но не съм се замислял, колко информация могат да съдържат в себе си.
цитирай
20. shtaparov - Винаги съм смятал ...
05.12.2018 16:01
kvg55 написа:
Винаги съм смятал въпросните думи за български, но не съм се замислял, колко информация могат да съдържат в себе си.

И аз видях,че не от всяка дума можеш да извлечеш достатъчно- затова подбрах точно тези.
цитирай
21. vesever - Първите две думи и аз си ги тълкувах ...
06.12.2018 18:23
Първите две думи и аз си ги тълкувах по същия начин, а невеста не съм се замисляла откъде произлиза. Според мен е логично обяснението не+веща, защото младата булка е неопитна...
Но историците и теолозите знаят по-добре.
Харесаха ми снимките с народните носии.
Поздрави, Ангеле, хубав празник ти желая!
цитирай
22. shtaparov - Първите две думи и аз си ги тълкувах ...
07.12.2018 11:20
vesever написа:
Първите две думи и аз си ги тълкувах по същия начин, а невеста не съм се замисляла откъде произлиза. Според мен е логично обяснението не+веща, защото младата булка е неопитна...
Но историците и теолозите знаят по-добре.
Харесаха ми снимките с народните носии.
Поздрави, Ангеле, хубав празник ти желая!

Благодаря Веси- поздрави и на теб! Това обяснение с неопитната булка го знам отдавна,но не го смятам за цялата истина понеже с НЕВЕСТА хората обозначават и не толкоз неопитни булки,които вече имат деца. Точно това ме е смущавало и ме е карало да търся още значения,което не значи че отхвърлям това. Не го бях зафиксирал в текста обаче,а това причинява реакции подобни на твоята. За да не допускам подобни неясноти в моя текст по въпроса,споменах това значение с допълнително обяснение към него- защо то ме смущава в някакъв смисъл и защо се опитвам да погледна на нещата от друг ъгъл.
цитирай
23. zaw12929 - УЖАСНО Е, ЧЕ НЯМА ДОСТОЙНА ДЪРЖАВА, ...
09.12.2018 15:22
УЖАСНО Е, ЧЕ НЯМА ДОСТОЙНА ДЪРЖАВА, ЗАЩОТО няма истинска история и истинско езикознание- има подчинени на тяснопартийни идеи наукообразни сурогати,които не подлежат на никакво развитие и реформиране.
цитирай
24. get - 1. НЕВЕСТА. . . много близко до ри...
09.12.2018 20:06
1.
НЕВЕСТА ... много близко до римското весталка? То идващо от богинята им патрон Веста! За етимология на името - казват произлизало от по-старото :))) гръцко (х)Естиа?
Това го свързват с наименованието на огнището ... звучащо много близко до Ястие ... синонимно на латинското Едо(ядене) ???
2.
Булка ... идващо от БУЛО - което има синонимното ВОАЛ ? Липсва в "славянските" ?
Има го в "романски" и английски?
Казват произхода на същото идва от прото-кореновата _wegh* - ДАВАЩА В индо-европейските езици - думи като: Водя и Возя, вожд ... вагон и т.н. ?

Но се връщам на ПРОИЗХОД думата НЕВЕСТА? Която идвала била от Веста ... на която пък за пръв път започва честването й, от населението отишло на Апенини, заедно с Еней - "троянци" ?

Във връзка с "троянската война" - в главите не е ли формирана представата(!), че същата е водена от "гърци" срещу себеподобни ... от което се предполага, че са говорили на ПОДОБНИ на "гръцкия" език? Но!
Оказва, се че ... уж "гръцката" дума за "огнище-естие" ... е съществувала близо ХИЛЯДА ГОДИНИ по-рано в такива езици, като НЕСИТСКИ(популяризиран за пред нас, като ХЕТСКИ) и Лувийския(палео-анатолийски)!
Тогава ... след като на "неситски" и "лувийски" ... по-старата форма на ЕСТИЕ си е означавала подобно на нашето ЯСТИЕ - тогава КАК и ПО КАКВИ ПРИЧИНИ - е променила значението си на ОГНИЩЕ в "уникалният" и както ни внушават ЕВРОПЕЙСКИ език - гръцкия?

Гръцкия е контактен ... тоест производен от срещата на ДВЕ ГРУПИ РАЗНО-ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ ... от което се пораждат така наречените "контактни" или креолски-пиджин езици ... смешно подобие на по-старият от който те заемат думи и променят значението им!

Това за мен е положението със "старогръцкия" език! - Език профанизатор на по-стари и съвършенни, местни палео-европейски езици!?

Прощавай, че излязох от темата за булки и невести - правейки отправки и обобщения , по отношение КАКВА Е СЪЩНОСТТА и КАК СЕ Е ФОРМИРАЛ "АНТИЧНИЯ ГРЪЦКИ" език ?

- Поздрав!
цитирай
25. shtaparov - УЖАСНО Е, ЧЕ НЯМА ДОСТОЙНА ДЪРЖАВА, ...
09.12.2018 20:35
zaw12929 написа:
УЖАСНО Е, ЧЕ НЯМА ДОСТОЙНА ДЪРЖАВА, ЗАЩОТО няма истинска история и истинско езикознание- има подчинени на тяснопартийни идеи наукообразни сурогати,които не подлежат на никакво развитие и реформиране.

Да- ужасно е,когато държавата ти е съсипана от чужди окупатори и колониалисти,въвели фалшива история в училищата и фалшив комунизъм в партийните ни клубове,нямащ нищо общо с народния идеализъм на първите Български комунисти!
цитирай
26. milady - ... древната Българска религия,забравени преди над 1000 г...
09.12.2018 20:37
някои Аспекти от древната Българска религия,забравени преди над 1000 години
а сега възкресени от "Анализа" /

и, това беше предостатъчно,
прочетох с г.интерес..
поздрави, Ангеле, и сполай ти!
цитирай
27. shtaparov - 1. НЕВЕСТА. . . много близко до ри...
09.12.2018 20:38
get написа:
1.
НЕВЕСТА ... много близко до римското весталка? То идващо от богинята им патрон Веста! За етимология на името - казват произлизало от по-старото :))) гръцко (х)Естиа?
Това го свързват с наименованието на огнището ... звучащо много близко до Ястие ... синонимно на латинското Едо(ядене) ???
2.
Булка ... идващо от БУЛО - което има синонимното ВОАЛ ? Липсва в "славянските" ?
Има го в "романски" и английски?
Казват произхода на същото идва от прото-кореновата _wegh* - ДАВАЩА В индо-европейските езици - думи като: Водя и Возя, вожд ... вагон и т.н. ?

Но се връщам на ПРОИЗХОД думата НЕВЕСТА? Която идвала била от Веста ... на която пък за пръв път започва честването й, от населението отишло на Апенини, заедно с Еней - "троянци" ?

Във връзка с "троянската война" - в главите не е ли формирана представата(!), че същата е водена от "гърци" срещу себеподобни ... от което се предполага, че са говорили на ПОДОБНИ на "гръцкия" език? Но!
Оказва, се че ... уж "гръцката" дума за "огнище-естие" ... е съществувала близо ХИЛЯДА ГОДИНИ по-рано в такива езици, като НЕСИТСКИ(популяризиран за пред нас, като ХЕТСКИ) и Лувийския(палео-анатолийски)!
Тогава ... след като на "неситски" и "лувийски" ... по-старата форма на ЕСТИЕ си е означавала подобно на нашето ЯСТИЕ - тогава КАК и ПО КАКВИ ПРИЧИНИ - е променила значението си на ОГНИЩЕ в "уникалният" и както ни внушават ЕВРОПЕЙСКИ език - гръцкия?

Гръцкия е контактен ... тоест производен от срещата на ДВЕ ГРУПИ РАЗНО-ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ ... от което се пораждат така наречените "контактни" или креолски-пиджин езици ... смешно подобие на по-старият от който те заемат думи и променят значението им!

Това за мен е положението със "старогръцкия" език! - Език профанизатор на по-стари и съвършенни, местни палео-европейски езици!?

Прощавай, че излязох от темата за булки и невести - правейки отправки и обобщения , по отношение КАКВА Е СЪЩНОСТТА и КАК СЕ Е ФОРМИРАЛ "АНТИЧНИЯ ГРЪЦКИ" език ?

- Поздрав!

Много се радвам че се появи отново приятелю- твоите важни допълнения и разяснения са винаги добре дошли!
цитирай
28. shtaparov - някои Аспекти от древната Бълга...
12.12.2018 15:28
milady написа:
някои Аспекти от древната Българска религия,забравени преди над 1000 години
а сега възкресени от "Анализа" /

и, това беше предостатъчно,
прочетох с г.интерес..
поздрави, Ангеле, и сполай ти!

Сърдечно благодаря- голям поздрав и за теб!
цитирай
29. nedovolen - Поздравление, с отклонение на п...
12.12.2018 18:11
Поздравление, с отклонение на постинга ти за потвърждение.
Дека се обърнеш, все е бугарско :)
Под Витоша "лежи" едно от телата на поредното аватарно проявление на Христос от преди 20 000г. /не е печатна грешка/. Защо не е из Меките. Преди 2000г е поредно. Прости ми, Христе, че го казвам. Време е. Амин!
Това не е от Парижките потайности, а от Българските. Не е за всеки и не е необходимо.
:)))
цитирай
30. shtaparov - Поздравление, с отклонение на п...
15.12.2018 00:08
nedovolen написа:
Поздравление, с отклонение на постинга ти за потвърждение.
Дека се обърнеш, все е бугарско :)
Под Витоша "лежи" едно от телата на поредното аватарно проявление на Христос от преди 20 000г. /не е печатна грешка/. Защо не е из Меките. Преди 2000г е поредно. Прости ми, Христе, че го казвам. Време е. Амин!
Това не е от Парижките потайности, а от Българските. Не е за всеки и не е необходимо.:)))

Това което пишеш е много интересно,Българските потайности не са за подценяване!
цитирай
31. nedovolen - Благодаря! Горното може да се ...
15.12.2018 08:44
Благодаря!
Горното може да се види в "Милан Миланов - Тайните Подземия На България", писател езотерик, има на pdf файл,както и в клипове на взети от него интервюта.
:)))
цитирай
32. shtaparov - Благодаря!Горното може да ...
15.12.2018 15:29
nedovolen написа:
Благодаря!
Горното може да се види в "Милан Миланов - Тайните Подземия На България", писател езотерик, има на pdf файл,както и в клипове на взети от него интервюта.
:)))

Не съм сила в езотериката но приемам че за нея има място в нашето общество, понеже мои приятели я обичат и са доволни от нещата, на които тя ги учи.
цитирай
33. krumbelosvet - Уви,
18.12.2018 11:11
Кое е повече, омразата или науката?
И как ще спасяваме и ще градим България с тая омраза?
И къде е границата между хрумки и даказателства?
цитирай
34. shtaparov - Кое е повече, омразата или наука...
18.12.2018 11:22
krumbelosvet написа:
Кое е повече, омразата или науката?
И как ще спасяваме и ще градим България с тая омраза?
И къде е границата между хрумки и даказателства?

Къде виждаш тук омраза? Аз не видях такава,просто си разискваме.
цитирай
35. krumbelosvet - Половината пост и целият увод е омраза.
18.12.2018 20:22
Но рехавите доказателдтва сочат, че хипотезите на автора, може би перспетивни, още не са узрели достатъчно.
А аз, простете, съм чувствителен към омразите, защото работят за ИЗЧЕЗВАНЕТО ни под небивалия външен натиск.
цитирай
36. shtaparov - Но рехавите доказа...
22.12.2018 15:23
krumbelosvet написа:
Но рехавите доказателдтва сочат, че хипотезите на автора, може би перспетивни, още не са узрели достатъчно.
А аз, простете, съм чувствителен към омразите, защото работят за ИЗЧЕЗВАНЕТО ни под небивалия външен натиск.

Омразата е вредна за България,понеже я разединява но ние не сме виновни- заинтересовани чужденци разпокъсват обществото ни на партии,а също на "-фили" и на "-фоби": затова я има. А в това,което съм писал в статията съм твърдо убеден- особено в значението на думите СВАТБА и БУЛКА. За думата НЕВЕСТА бих изразил известни колебания но има неща,които ме карат да не го правя понеже има факти и съображения,които умишлено не съм споменал. Тяхното споменаване на този етап би било преждевременно,понеже трябва да бъде отчасти голословно заради това,че намерението да бъде подкрепено с точни аргументи ще коства написването на една или две нови статии.
цитирай
37. elizabethborislavova - Невеста се свързва изцяло и напълно с ВЕСТТА
08.09.2020 16:06
СЕга това е особено актуално. НеВестата е Църквата. Веста е благовестието. Ранното благовестие и Късното благовестие. Съдебното благо ВЕСТИЕ е изцяло задача възложена като това и удостоение на нас българите.
цитирай
38. elizabethborislavova - Няма да изчезнем.
08.09.2020 16:07
Не се предавайте, още малко остана. А и Бог е с нас.
shtaparov написа:
krumbelosvet написа:
Но рехавите доказателдтва сочат, че хипотезите на автора, може би перспетивни, още не са узрели достатъчно.
А аз, простете, съм чувствителен към омразите, защото работят за ИЗЧЕЗВАНЕТО ни под небивалия външен натиск.

Омразата е вредна за България,понеже я разединява но ние не сме виновни- заинтересовани чужденци разпокъсват обществото ни на партии,а също на "-фили" и на "-фоби": затова я има. А в това,което съм писал в статията съм твърдо убеден- особено в значението на думите СВАТБА и БУЛКА. За думата НЕВЕСТА бих изразил известни колебания но има неща,които ме карат да не го правя понеже има факти и съображения,които умишлено не съм споменал. Тяхното споменаване на този етап би било преждевременно,понеже трябва да бъде отчасти голословно заради това,че намерението да бъде подкрепено с точни аргументи ще коства написването на една или две нови статии.

цитирай
39. shtaparov - (Невеста се свързва изцяло и напълно с ВЕСТТА)
08.09.2020 22:30
elizabethborislavova написа:
СЕга това е особено актуално. НеВестата е Църквата. Веста е благовестието. Ранното благовестие и Късното благовестие. Съдебното благо ВЕСТИЕ е изцяло задача възложена като това и удостоение на нас българите.

Да- думите НЕВЕСТА, ВЕСТА и БЛАГОВЕСТИЕ наистина имат тясна връзка помежду си.
цитирай
40. shtaparov - Не се предавайте, още малко остана. А и Бог е с нас...
08.09.2020 22:32
elizabethborislavova написа:
Не се предавайте, още малко остана. А и Бог е с нас.
shtaparov написа:
krumbelosvet написа:
Но рехавите доказателдтва сочат, че хипотезите на автора, може би перспетивни, още не са узрели достатъчно.
А аз, простете, съм чувствителен към омразите, защото работят за ИЗЧЕЗВАНЕТО ни под небивалия външен натиск.

Омразата е вредна за България,понеже я разединява но ние не сме виновни- заинтересовани чужденци разпокъсват обществото ни на партии,а също на "-фили" и на "-фоби": затова я има. А в това,което съм писал в статията съм твърдо убеден- особено в значението на думите СВАТБА и БУЛКА. За думата НЕВЕСТА бих изразил известни колебания но има неща,които ме карат да не го правя понеже има факти и съображения,които умишлено не съм споменал. Тяхното споменаване на този етап би било преждевременно,понеже трябва да бъде отчасти голословно заради това,че намерението да бъде подкрепено с точни аргументи ще коства написването на една или две нови статии.

Аз също се надявам,че теглата на Българина няма да са вечни и все ще дойде време,в което нещата да тръгнат напред.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816072
Постинги: 267
Коментари: 9066
Гласове: 136736
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи