Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2017 22:22 - 500 г. Реформация и няколко съвременни политически събития, чужди на българската журналистика
Автор: nbrakalova Категория: Политика   
Прочетен: 2313 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 06.12.2017 10:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

[ 1 ] AMAZING FACTS. Плановете за единство на католицизма (архив, със съкращение). 

"(…) Кое е общото между президента на САЩ, ръководителя на православната църква, ООН, Конгреса на САЩ и президентите на Израел и Палестина? През последните месеци всички те разговаряха с папа Франциск, ръководител на католическата църква. Като че ли много малко християни в наше време си спомнят защо протестантите са протестирали. Нека обясня. Последните … години са доста значими за католическата църква. Започна се с изненадващото оттегляне на папа Бенедикт ХVІ поради напреднала възраст и здравословно състояние, но мнозина се запитаха дали няма и нещо друго. След това на 13.3.2013 г., докато светът наблюдаваше и се чудеше, от Сикстинската капела излезе бял дим и аржентинският кардинал Хорхе Берголио бе представен като новия папа. Това бе важно не само за 1.2 милиарда католици по света, тъй като той е първият папа от континента Америка и първият с име Франциск. (...)

Не ме разбирайте погрешно. Папа Франциск може да е чудесен човек и аз бих се радвал да се срещна с него. Подкрепям неговата консервативна позиция по няколко въпроса. Нещо повече, аз очаквам да видя на небето милиони бивши и настоящи католици. Тук не говорим за личния характер на хората, а за официалното становище на католицизма относно Св. Писание. Например, дали сме забравили папското твърдение, че е бог на земята? Папа Лъв ХІІІ заявява: „На тази земя ние заемаме мястото на Всемогъщия Бог“. (A quote from the Encyclical of Pope Leo XIII dated June 20, 1894). Това е доста смущаващо. (…)"

* * * * *

Здравейте приятели, с вас е пастор Дъг Бачелър. Добре дошли на специалното издание на новините на „Амейзинг фактс“. През последната година се случиха много събития, които са като заглавия на новини, взети от библейските пророчества. Решихме, че е много важно да споделим тази информация с вас.

Докато размишлявах за случващото се през последната година, си правех бележки. Преглеждайки тези бележки, за мене е удивително колко ангажиран е папа Франциск в опита си да създаде съюз на световните религии и водачи, с което подготвя сцената за последните събития, описани в пророчествата. Не смятам, че ще е пресилено да кажа, че изминалата година е една от най-важните в историята на католическата църква от векове насам.

Днешната ни тема разглежда отличителните белези на звяра – година на исторически заглавия. Столетия наред всички протестанти са били съгласни, че малкият рог, за който се говори в пророчествата на Даниил, и антихристът от книгата „Откровение“, са идентифицирани като папството. За да не мислите, че съм единственият, който има подобен възглед, проучете някои от основателите на протестантската Реформация и начина, по който са разглеждали папската институция. Например, Мартин Лутер, основател на Лутеранската църква и баща на протестантската Реформация: „Ние тук имаме убеждението, че папството е седалището на истинския и реален антихрист“ (15.08.1520 г.). Не може да се каже по-ясно. Прочетете, например, Жан Калвин, един от основателите на презвитерианската църква: „Отказвам да призная за заместник на Христос този, който с яростното си преследване на евангелието, показва със своето поведение, че е антихрист.“ Да прочетем и от Джон Уесли, основател на методистката църква: „Той е този, който се издига над всички и се нарича Бог или му се покланят… и изисква най-висшата власт и почит… той изисква правата, които принадлежат единствено на Бога.“ Мога да продължа да говоря за различни личности – от Уиклиф до Тиндейл, Кранмър, Джон Бъниан, автор на „Пътешественикът“; преводачите на Библията на Крал Джеймс; мъжете, които публикуват Уестминстърската и Баптистката изповед на вярата; Исак Нютон, Джордж Уитфийлд,  Джонанат Едуард, Чарлс Спърджън… всички тези мъже и още много като тях са вярвали, че папската институция е антихристът.

Колко различни са настроенията в съвременните християнски църкви. Евангелският свят като че ли смело се прегръща с католическата църква. Не разбират уникалните различия между протестантското християнство и католицизма. Те забравят своята история. За нас това е важно, тъй като в Откровение 13:15-17 е записано: „И позволи му се да даде дишане на зверовия образ, така щото зверовият образ да продума; също и да на прави да бъдат избити ония, които не се покланят на зверовия образ.“ Целият свят ще бъде включен в обединен вид поклонение. В момента се извършва поляризация. Откровение 13:16 продължава: „И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра или числото на неговото име…“. Запомнете, приятели, че тук се говори и за икономика, тъй като става въпрос за контрол над купуването и продаването.

Мнозина са забравили за огромните разлики между християните протестанти – библейското християнство – и това, на което учи католическата църква. Например, Библията учи съвсем ясно, че не трябва да се молим на идоли, на статуи, но католическата църква поддържа тази практика. Мария не е Бог, на когото да се молим. Никъде не ни е казано да се молим на светци или че те се реят някъде там горе и ние трябва да се свързваме с тях. Идеята, че трябва да изповядваме греховете си пред свещеник или че трябва да наричаме свещеника „отец“ е забранена в Новия завет. Има много скъпоценни християни в католическата църква. Искам да поясня, че в небето ще има милиони католици. Очаквам да видя и Майка Тереза в Божието царство. Ние не говорим за отделни католици, а за институция, за която в библейските пророчества е предсказано, че ще се отклони радикално от основата на Божието Слово. В последните дни тази институция ще бъде основен фактор в принуждаването на света да се покланя на Бога по начин, който е забранен от Библията. Истинските християни ще трябва да избират дали да следват звяра или Христос и Библията. Затова тази тема е толкова важна.

Нека да разгледаме някои от събитията, случили се с католическата църква и папа Франциск през 2014 г., и да видим дали няма да се развълнувате, когато осъзнаете, че живеем съвсем близо до края на времето.

Спомням си колко зашеметени бяхме, когато видяхме личното видео обръщение, произнесено толкова прочувствено и затрогващо, от папа Франциск до евангелската конференция за водачи на Кенет Коупланд (21 януари 2014). Във въведението към това послание англиканският епископ Тони Палмър заяви три пъти, че протестантската Реформация е приключила. Всъщност той заяви: „Може би сега всички ние сме католици.“ Последва толкова темпераментен отговор от тази зала, изпълнена с християни харизматици, които се молеха и говореха на езици, благославяйки папата. Той апелира към протестантите да се обединят с католическата църква, като цитира Йоан 17 гл. Съвсем ясно е за какво става въпрос.

Следващото историческо заглавие е от 13 март 2014 г., когато папа Франциск бе поканен да се обърне към общата сесия на Конгреса (на САЩ). Специално писмо бе написано от председателя на Долната камара Джон Бейнър. То бе подкрепено и от Нанси Пелоси, която отправи официална покана към папата да се обърне към най-могъщите политически лидери в най-могъщата държава на света. Изключително многозначително е папата да получи официална покана, за да се обърне към общата сесия на Конгреса. Приема се, че това събитие ще се състои през септември 2015 г., когато папата ще пътува по специален повод до Филаделфия.

Друго историческо заглавие излезе на 27 март 2014 г., когато президентът на САЩ Барак Обама посети папа Франциск във Ватикана. Те проведоха лична среща за около час. В същото време папата подари на президента медальон, който символизира нуждата от мир и солидарност между двете полукълба. Президентът подари на папата кутия със семена, като дървената част бе от първата католическа катедрала в Северна Америка. Това ми напомня за библейските текстове, в които се казва, че САЩ ще бъдат вторият звяр, който ще направи образ на първия звяр, чиято смъртоносна рана е оздравяла.

Следващата извънредна новина и историческо заглавие са свързани с канонизирането на двама бивши папи (27 април 2014 г.).

„С блестяща пи-ар акция папа Франциск отново сътвори история по време на това събитие във Ватикана, като издигна в ранг на светци папа Йоан ХХІІІ и папа Йоан Павел ІІ – двама от най-известните му предшественици. Много католически анализатори смятат, че това се прави отчасти с цел обединяване на един милиард римокатолици, които са доста разединени. След църковната служба папа Франциск нежно прегърна бившия папа Бенедикт ХVІ, който също присъстваше на церемонията. Така двама живи папи почетоха двама мъртви папи. Още по-важно е, че този акт се смята за опит да се издигне статута на Франциск, който очевидно има достатъчна власт да обявява други папи за светци.“

Какво означава един жив папа да има достатъчно влияние и власт да обявява мъртви папи за светци, на които хората да се молят? Това събитие бе изтълкувано като значително издигане на статута и властта на папа Франциск. Епичният спектакъл, на който присъстваха хиляди епископи и свещеници, бе излъчен по сателит за целия свят. Приятели, Библията казва съвсем ясно, че не е необходимо да се молим на мъртви папи, за да получим Божието внимание. Можем да отидем директно при Исус. Павел пише в 1 Тимотей 2:5 „Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос Исус.“

Чакайте, приятели, има още. Нека видим друго важно заглавие.
9 май 2014 г. Папата съветва ООН по икономически въпроси и призовава за легитимно преразпределение на богатството в полза на бедните. Папата е църковен водач, но се среща във Ватикана с ръководителя на ООН, за да дава на ООН икономически съвети… или може би трябва да ги нарека „приятелски съвети“.

Цитирам: „Ватиканът, АП.  Папа Франциск призовава в петък правителствата да преразпределят богатството в полза на бедните в един нов дух на великодушие, за да помогнат да се ограничи икономиката на изключването, която ни завладява в наше време. “Все още има много да се прави във връзка с глобалната и икономическата организация. Важна част от човечеството продължава да е изключена от облагите на прогреса и всъщност е отделена като втора категория човешки същества. Целите на бъдещото устойчиво развитие трябва да се формулират и постигнат с великодушие и смелост и всяка от тях да повлияе на структурните причини за бедността и глада.“ Франциск отправи този призив към Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и към ръководителите на големи агенции на ООН, които тази седмица се срещат в Рим. Първият латиноамерикански папа често бичува несправедливостите на капитализма в световните икономически системи, които изключват голяма част от човечеството. В петък Франциск призова АООН да подкрепи световна етична мобилизация за солидарност с бедните в нов дух на щедрост.“

Може да изглежда, че всичко това е много невинно и навременно, но вниманието ми е привлечено от властта на папата. Лидерите на ООН са във Ватикана и папата им говори за икономическа политика. Откровение не ни ли казва, че краят ще е близо, когато звярът обяви кой може да купува и продава? Приятели, всичко ни води в тази посока.

Друго заглавие. На 2 май 2014 г. папа Франциск направи първото си посещение в Святата земя и призова за мир. „Тук, в родното място на Княза на мира, аз желая да поканя Вас, президент Махмуд Абас, и господин президент Шимон Перес, да се присъедините към мене в искрена молитва, за да помолите Бог за дара на мира. Предлагам дома ми във Ватикана за място на това молитвено събрание.“ За първи път папа Франциск посети най-важните свети места за евреи, мюсюлмани, протестанти и католици. Това е изключително важно събитие за лидера на католическата църква, който показва, че се прегръща с евреи, мюсюлмани и протестанти на святото място. Напомня ми з онзи текст от 2Солунци 2:2,3: „…и не се яви човекът на греха, синът на погибелта, който така се противи и се превъзнася над всеки, който се нарича Бог, или на когото се отдава поклонение, щото той седи както Бог в Божия храм и представя себе си за Бог.“

Приятели, съвсем не е грешка, когато папата говори на евангелистите като цяло, които очакват храмът да бъде възстановен и водят кампания за свободата на Израел, като отиде там и демонстрира, че може да събере световните религии. Напомня ми за онзи текст от Посланието към солунците, в който се казва, че той седи в Божия храм и се представя за Бог – в качеството си на религиозен водач.

Всички забелязват, че папата се оформя като духовен лидер на световните религии. Тази снимка като че ли казва всичко. Ето го папата до Стената на плача, заобиколен от мюсюлмани и от ортодоксални и други евреи. Трябва да разберем правилно значението на онова, което се случва, когато папата стане обединителен център на световните религии в Близкия изток и започне да прегръща мюсюлмани, евреи и християни, превръщайки се в централна фигура.

Следващото ни историческо заглавие е от 1 юни 2014 г., когато за първи път папата посети харизматично събрание.
Папа Франциск говори пред 53 000 харизматици, събрани на олимпийския стадион в Рим, на 37-та национална конференция за обновление на Духа.“

Когато папата коленичи на земята, всички те се помолиха на езици, което ни напомня за друг видео материал, показващ как по време на конференцията на Кенет Коупланд всички се молят на езици за папата. Като че ли католическата църква вече подкрепя учението за говорене на езици. В дописката се съобщава, че по време на събранието папата признава, че някога не е изпитвал особено доверие към харизматичното движение, но очевидно сега е по-благоприятно настроен. Ватиканът заявява, че това е първият случай в историята, когато папата посещава международна харизматична конференция за обновление.

Ето и друго историческо заглавие от 5 юни 2014 г. Джоел Остийн наблюдава действията на папата, когато последният се среща с 53 000 харизматици по време на богослужение на олимпийския стадион в Рим. Приятели, мисля, че това изказване е впечатляващо:

„Джоел Остийн заяви в петък, че за него е голяма чест да представлява пасторите от Америка на срещата с понтифа, когото описва като приветлив и приятен човек, изпълнен с радост.“

Той представлява една от най-големите протестантски църкви в Северна Америка. Той обаче не представлява мен или много други протестантски пастори в Северна Америка.

HUFF POST LIVE. „Мисля, че папата е фантастична личност. Начинът му на говорене, смирението… каза нещо, в което и ние вярваме. Ние не се опитваме да ограничаваме, всеки е добре дошъл. Може да не сме напълно съгласни с доктрините и теологията, но католическата църква и нашата църква са отворени за всички. Затова ми харесва начина, по който говори.“

Смятам, че пастор Остийн прави удивителни коментари. Той се ползва с голямо уважение в Северна Америка.

„Папа Франциск покани тази протестантски лидери във Ватикана, както и членове на Църквата на светиите на последните дни, за да разискват дали могат да намерят общо помежду си и да разпространяват живота и делото на Исус, така че хората да преживеят радостта на християнската вяра.“

Звучи толкова прекрасно, но води към доста опасно единство.

Следващото историческо заглавие е от 8 юни, когато папата се намесва в близкоизточния мирен процес. Разбира се, по-рано същата година имаше ужасна война между палестинците и Израел. И от двете страни летяха снаряди. Много важно бе да се проведат мирни преговори. По време на първата папска визита в Близкия Изток точно това бе уговорено с президента на Палестина и с президента на Израел Шимон Перес. Папата ги покани във Ватикана, за да се молят за мир, да преговарят за мир. Друг интересен факт е, че по време на тази среща във Ватикана за първи път бе четено от Корана и бяха произнесени мюсюлмански молитви. Удивително е, както ще видите по-късно в това видео, че папата се заема с преговорите за мир. Тези преговори ми напомнят за текст от Библията, където Павел пише в 1Солунци 5:1-4 – тук говори за Второто пришествие: „А за годините и времената, братя, няма нужда да ви се пише; защото вие добре знаете, че Господният ден ще дойде като крадец нощем. Когато казват: Мир и безопасност! Тогава ще ги постигне внезапно погубление, като болките на непразна жена и никак няма да избягнат.“

Следващото заглавие е от 7 юли 2014 г. Съобщава се, че папата се е срещнал с американски телевизионни проповедници. Можете да прочетете в самата статия, че две популярни служения от Тексас заедно с Тони Палмър са водили делегация от евангелски християнски ръководители в Рим, за да се срещнат на частно посещение с папа Франциск.

„Джеймс и Бети Робъртсън, съвместни водещи в програма на телевизията „Лайф тудей“, заедно с Кенет Коупланд, водещ на „Билийвърс войс ъф виктъри“, се срещнаха в четвъртък с римския понтиф във Ватикана. Срещата продължи почти три часа и включи частен обяд, където те предложиха…“ Чуйте това, приятели: „…подписване на обща декларация за вяра, единство и мисия през 2017 г. по повод 500 годишнината на 95-те тезиса на Мартин Лутер.“

Леле! Протестантски водачи отиват във Ватикана, срещат се с папата на частно тричасово посещение и заявяват: Трябва да подпишем декларация за единство и мисия по случай годишнината от протеста на Мартин Лутер. Прочетох в статия, че общата  аудитория на тези телевизионни проповедници е 800 милиона души.

Следващото ни заглавие е от 22 юли 2014 г. Доста неща се случиха през юли. Папата избира съвет, който да работи за световно християнско единство. Ето го, приятели, заглавие, което уцелва десетката: July 22. Pope picks a Council to promote global Christian unity. Ако се чудите какви са намеренията на папата – той желае това християнство единство, желае всички религии на света и християните по цял свят да се обединят и да признаят папата за водеща фигура, за лидер. Той постига целта си.

Доста важно събитие, убягна на повечето медии.

„Франциск посочи осем личности, които да служат в елитен съвет, за да съдействат за християнското единство по целия свят. Стремежът към пълно християнско единство остава приоритет за католическата църква и това е една от основните ежедневни грижи на папата. Такава бе вестта, която папа Франциск предаде в четвъртък на членовете на понтифския съвет за подпомагане на християнското единство, които участваха в пленарно заседание във Ватикана миналата седмица. Този документ отбеляза началото на нова епоха в отношенията между католическата църква и християните от всички деноминации.“

Някои от вас си спомнят библейските текстове, в които се говори за „оздравяване на раната“. Забележете как е формулирано следното изявление:

„Предишната враждебност и безразличие, които причиниха дълбоки рани на християните – казва папата, – отстъпиха на процеса на изцеление, който ни помага да приветстваме другите като братя и сестри, обединени в нашето общо кръщение.“

Друго заглавие – не историческо, но доста значимо, – е от 22 август 2014 г. Папата одобрява използването на военна сила. Ето как го описват:

„Връщайки се у дома от Сеул, Корея, на пресконференция в понеделник на борда на самолета Франциск бе запитан съвсем ясно: Одобрявате ли американските бомбардировки? („мат предвид бомбардировките срещу Ислямска държава.) Папа Франциск отговори: „Легитимно е да бъде спрян несправедливият агресор.“ Тази позиция не е никак нова за папата. Ватиканът е започвал много кръстоносни походи и е подкрепял военни действия в своята история. Мисля, че беше важно да разберем какво е становището на Франциск по тези въпроси.

Следващото ни историческо заглавие – 4 септември 2014 г. Папата е замолен да оглави организация на обединените религии. Бившият президент на Израел Шимон Перес издигна лидера на католицизма като основна фигура в световния мир. По традиция израелските водачи заявяват, че папството ес вързано с антисемитските движения. Шимон Перес нарече папата „по-могъщ защитник на мира от ООН“.

После, сякаш това изказване не е достатъчно, ни се казва, че заместник Държавният секретар на САЩ Джери Уайт призовава за глобален завет на религиите с папата начело: „Какъв ще бъде глобалният завет или съглашение, за да се отхвърли насилите в името на религията, в името на Бога? Какъв вид документ е необходим за подобно нещо? Какъв вид събрание е необходимо, за да се приеме в пълнота делото на Св. Игидио и да се стигне дори до по-високо ниво, като бъдат поканени Ватикана и папа Франциск.“

Всички се обръщат към папата.

Случи се и нещо друго. Коментаторката от телевизия Фокс – съдийката Джанийн, заяви, че папата е този, който трябва да бъде водещ в разрешаване на проблемите с войната в Близкия Изток: „Тази вечер християните в Близкия Изток са убивани поради вярата си и никой не се бори за тях. Християни биват избивани, църкви – опожарявани, семейства – прогонвани от родината си и масовото избиване на християни продължава. Кой трябва да защитава християните? Кой? Лидерът на католическата църква, папата, човекът, който е пастир на верните.“

Доста многозначително изказване на  съдията Джанийн, който е популярен коментатор по новите във Фокс.

Отиваме на следващото историческо заглавие, 27 октомври 2014 г. Папата обявява вярата си в Големия взрив и еволюцията. Всъщност това заглавие не е историческо, тъй като католическата църква отдавна твърди, че вярва в еволюцията и в потенциала на теорията за Големия взрив. Показва ни обаче какви са възгледите на папа Франциск. Ето какво четем в статията:

„Големият взрив, за който учените вярват, че е довел до формиране на вселената преди около 13.8 милиарда години, е част от Божия план. Папата заяви, че научният доклад за началото на вселената и развитието на живота чрез еволюция, са съвместими с възгледа на католическата църква за сътворението.“

Разбира се, приятели, ако еволюцията е истина, не можете да приемете за буквално и вярно написаното в Битие за сътворението. Исус обаче казва, че те са истина. „Защото, ако вярвахте Мойсея, повярвали бихте и Мене“ (Йоан 5:46, 47).

Има и друго историческо заглавие от следващия месец – 18 ноември 2014 г. Пастор Рик Уорън се среща с папата във Ватикана. Поканен е да говори във Ватикана.

„Рик Уорън, водещ американски протестантски пастор, заяви след среща с папа Франциск: „Отблизо можете да почувствате човечността и състраданието, които другите виждат отдалеч.“ – Уорън продължава с думите: „След като протестантите и католиците обичат Исус, ние всички сме от един отбор.“

Това някак си ме безпокои, тъй като смятам, че има огромни различия между онова, в което вярват протестантите и католиците. Целият този „език на любовта“, който се използва за създаването на фалшиво единство, ще се обърне срещу нас в последните дни.

„Участниците в конференцията, сред които са южни баптисти, мюсюлмани, евреи и представители на светиите на последните дни, обсъдиха тези като традиционния брак, съвместното съжителство и еднополовите бракове.“

Виждате, че единството се основава на неща, които са важни за различните религии, но това единство ще се обърне срещу самите тях. Мисля, че всеки ще признае, че когато Рик Уорън, който може би е един от най-влиятелните американски автори и пастори, отива там да представлява евангелистите от северна Америка, това е изключително многозначително.

„Водещ: Защо искате да участвате в това ватиканско събиране – международен колоквиум за брака? Защо смятате, че е важно да сте там и да представите своята тема?

Р. Уорън: Е, КОГАТО ПАПАТА ТЕ ПОКАНИ, ТИ ОТИВАШ!“ – Рик Уорън продължава с думите: – „След като протестантите и католиците обичат Исус, ние всички сме от един отбор.“

А сега към следващото историческо заглавие, извънредна новина, 3 ноември 2014 г. Папата призовава всички християни да се обединят. Той въобще не се опитва да увърта. Приканда всички християни да се обединят. Чуйте това:

„Говорейки от Истанбул, папа Франциск бе придружен от патриарх Вартоломей, духовен лидер на 250 милиона православни християни, за да насърчат верните да се присъединят към тях в молитвата всички да станат едно, за да може светът да повярва. Двамата лидери също така подписаха документ, в който заявиха същото. Нещо повече, папата и патриархът призоваха света да подкрепи солидарността и по-задълбочения диалог с исляма, основаващ се на приятелство и уважение.“

Сигурно сте се чудили как ислямът ще се впише в сценария на книгата „Откровение“. Всички натискат за единство от типа „обичайте се един друг“. Отново намирате паралела с излекуване на раната. Забележете: Вартоломей І заяви: „На среща с папа Франциск помогнахме двете църкви да се доближат повече до края на почти хилядолетното разделение.“

Франциск подканва участниците да говорят смело и да слушат смирено, но също така „да излекуват раните на християнското разделение“. Публикувано е в „Бостън глоуб“.

Спомняте ли си стиха от Откр. 13:12: „Той упражняваше всичката власт на първия звяр в неговото присъствие и принуди земята и живеещите на нея да се поклонят на първия звяр, чиято смъртоносна рана бе оздравяла.“ Няма как да разберем погрешно вестта на папата, който кани всички отделили се братя протестанти да се завърнат у дома и да се обединят.

Следващото ни историческо заглавие: 2 декември 2014 г. Папата се присъединява към световните лидери, за да осъди робството. Смятам, че всички трябва да подкрепяме тази кауза, но забележете, че той свиква световните религиозни водачи и те отиват в Рим.

„За първи път в историята важни католически, англикански и православни официални лица, заедно с лидери на будистите, хиндуистите, евреите и мюсюлманите (това обхваща почти всички), се събират, за да се подпишат под общото си намерение да се борят със съвременното робство, което се смята за престъпление против човечеството.“

Съгласен съм с каузата, която ги е събрала, но смятам, че хората пропускат финото послание, което се изпраща: Всички религиозни водачи продължават да посещават Рим, за да имат някакво въздействие, като признават папата за върховен религиозен лидер дори на останалите религии.

Да се придвижим към следващото историческо заглавие от 11 декември 2014 г.: „Папа Франциск завладява „света с щурм“ (Pope Francis takes the “world by storm“). Взето е от доклад на изследователския център „Пю“ и показва, че папата има широката подкрепа по целия свят. 60 процента от 43-те държави, където е правено проучването, имат положителна представа за понтифа. Особено американците показват привързаността си към папа Франциск, като често възхваляват неговия простичък стил. Според същото проучване 78% от американците са благосклонни към папата. Нашият президент много би харесал такъв рейтинг. Приятели, осъзнавате ли, че папа Франциск има по-висок рейтинг от всеки политик или религиозен водач в този свят?

Следващото заглавие, 15 декември 2014: „Папата води в най-успешната година за католическата църква.“ Всъщност анализът е от статия на Пол Моузес, професор в Бруклин колидж в Ню Йорк. Казва се, че папа Франциск е започнал революция в католическата церква през 2014 г. Революция на здравия разум, а не на идеологията или доктрината.

Следващото историческо заглавие – 16 декември 2014 г. „САЩ молят Ватикана да помогне за затварянето на Гуантанамо“, според „Русия днес“. Бихме могли да си помислим, че е някакво заглавие от областта на конспирациите, но четем в следващото заглавие още на следващия ден:

17 декември 2014 г.: „Папата е посредник на мира с Куба в тайни преговори.“

Кой казва, че той нямал политическо влияние?

А това е от Ню Йорк Таймс: „В сделка, договорена след 18 месеца на тайни преговори, чийто домакин бе предимно Канада, и насърчавани от папа Франциск, който бе домакин на окончателната среща във Ватикана, г-н Обама и президентът Раул Кастро се съгласиха в телефонен разговор да забравят десетилетията на враждебност и да постигнат нови отношения между САЩ и островната държава, която е отдалечена само на 90 мили.“

Въпреки 50-те години на комунизъм католическата църква все още е най-голямата църква в Куба. Събитието не е никак случайно. Защо ли ми напомня за Откр. 17:1,2, където е записано: „Дойди, ще ти покажа съдбата на голямата блудница, която седи на много води; с която блудстваха земните царе.“

Казва ни се, че тази „жена“ се занимава с преговори и интриги с политическите сили. Точно това прави католическата църква и тази е причината във Ватикана да има посланици от целия свят.

Минаваме на следващото заглавие, 18 декември 2014 г. „Под управлението на Франциск се появяват по-смели планове за ватиканската дипломация“. Отново Ню Йорк Таймс. Може би съвпадението във времето е съвсем случайно, но само ден, след като му отдадоха заслуженото за историческия дипломатически пробив в отношенията между Куба и САЩ, папа Франциск започна своя четвъртък, като поздрави новата група посланици във Ватикана и им даде някои съвети. Цитирам:

„Работата на посланика е в малките стъпки, малките неща, но те винаги завършват с постигането на мир, като довеждат по-близо сърцата на хората и сеят братство сред тях. Това е вашата работа – с малките и дребните неща.“ – Авторът продължава с думите: „Онова, което се промени с Франциск, или което се възстанови, е идеята за дипломатическата смелост, желанието да се поемат рискове и Ватиканът да се вклинява в дипломатически спорове, особено когато може да действа като НЕЗАВИСИМ ПОСРЕДНИК.“

Те признават, че Ватиканът е международен посредник в международната дипломация. Както Йоан Павел, първият полски папа, се радваше на огромно доверие и беше глас срещу комунизма, така също Франциск, първият латиноамерикански папа, сега има уникално доверие в Западното полукълбо, развиващия се свят.

Приятели, разгледахме само няколко събития от заглавията. Само Бог знае какво в действителност се извършва сега зад кулисите. Можем да видим, можем да наблюдаваме как тази антихристка сила прави значителни и смели стъпки напред, които би трябвало да развълнуват християните. Не се спирам на всички тези неща, за да предизвиквам ненужни сензации. Просто вярвам, че пророчествата са верни. Смятам, че християните трябва да се вълнуват от това, че Исус идва скоро. Би трябвало да окажат и мобилизиращо влияние върху църквата... Няма да имаме на разположение много време.

Когато разглеждаме всички тези исторически заглавия, бих искал да ви попитам: Какво мислите, че ще се случи, ако настъпи международна финансова криза или някоя бандитска държава детонира ядрено оръжие, или настъпи някакво катастрофично природно бедствие? След като прочетохте тези заглавия, къде мислите ще се насочат за помощ хората и световните лидери? Има ли някакво съмнение, че ще се обърнат към Ватикана и към папа Франциск? Не знам дали Франциск ще е папата, който ще участва във всички последни събития, но не мисля, че някой може да отрече, че този първи папа йезуит прави повече от всичките си предшественици, за да подготви сцената за последните събития. Трябва да се молим и да се подготвяме. 

Пубикувано, януари, 2015 

* * * * *

[ 2 ] ТРЪМП ДАДЕ ГОЛЯМА ВЛАСТ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

„Ако бъда избран за президент, една от първите ми стъпки, ако не най-първата от това, което ще направя, ще бъде работа по пълната отмяна поправката на Линдън Джонсън.“

Той пое инициативата и каза: „Действайте заедно, обединете се и ще станете влиятелна политическа сила“. И аз се надявам, че ще им се удаде да направят това.

- Майк Пенс: Добро утро! Днес е Национален ден на молитвата. И от името на президента на Съединените щати и неговото семейство ви приветстваме в Белия дом. Пастор Паул Уайт, пастор Джак Греъм, кардинал Вурла, равин Хайър и всичките ни уважаеми гости. За мен е и президента вашето присъствие е голяма част, и ние сме ви признателни за вашите молитви. За основа на нашия народ американците полагат обещанието, казващо, че ако този народ се смири, моли се и търси Неговото лице, Той ще чуе от небето и ще изцели тази земя. През 1775 г. Вторият континентален конгрес постави ден за пост и молитва. Президентът Линкълн също убеждаваше американците да се молят, тъй като по неговите думи, обединената молитва на американския народ би могла да бъде чута на високо и да й бъде отговорено с благословения. През 1952 г. при президент Хари Труман и Конгреса официално учредиха този Национален ден на молитвата като време, което американците отделят, за да се обърнат към Бога в молитва и размишления. Оттогава всеки президент подписва указ за празнуването на този ден. Но не всеки президент е правил това в Градината на розите в Белия дом. (аплодисменти) Днес нашият президент ще продължи тази традиция, ще провъзгласи важността на молитвата и отново ще ни напомни онази жизнено важна роля, която играят вярващите хора, и религиозните организации в живота на нашата страна.

Нашият президент вярва в Бога. Той обича семейството си и свята страна с непоколебима вяра в Бога и американския народ. И така, с благодарност в сърцето, която изразявам към него за тази вяра и за действията, които предприема днес и всеки ден, представям на всички ви президента на САЩ – Доналд Тръмп. (аплодисменти)

- Тръмп: Благодаря ти, Майк! Благодаря на всички! Много благодаря! (аплодисменти) Много благодаря! Благодаря на всички! Много благодаря на вицепрезидента Майк Пенс. Провървя ми, че го имам. Мога да кажа, че този човек притежава дълбока вяра и убеждения, и има забележителен характер. Майк, много ти благодаря, че ти извървя заедно с мен и с нас този път и ние се наслаждаваме на твоето присъствие. Искам също да благодаря на пастор Джак Греъм, кардинал Доналд Вурла и равина Марвин Хайър за техните чудесни молитви. Благодаря! Много благодаря! Благодаря ви! (аплодисменти) Бих  искал да спомена и кардинал Дорнадо и останалите големи религиозни вождове, присъстващи на това място. Виждам тук и Франклин Греъм, както много добри приятели, както и мнозина от тези, които ми оказаха голяма поддръжка.

Много сме ви благодарни, защото нашият народ вярва в Бога. Вярата е оставила дълбоки следи в страниците на историята на нашата страна. Духът и фундаментът на нашата страна, душа на нашия народ. Как приятно е да видиш лидери от три съвършено различни една от друга религиозни традиции, дошли тук за извършването на съвместна молитва за нашия народ. И колко забележително е това, че става в Белия дом. Не е ли така? (аплодисменти) Това е, защото нашият народ не е само нация на вярата, но и нация на търпимостта. Като гледаме цялото насилие, извършващо се в този свят, повярвайте ми, то наистина е убийствено, а аз го виждам по-добре от който и да е друг, ние съзнаваме какво благословение е да живееш в страна, която провъзгласява свобода за поклонение на Бога. От днес, по време на моето пребиваване на поста президент, ние ще предприемем исторически стъпки за защита религиозната свобода на САЩ. (аплодисменти) Ние няма да позволим вярващите хора да станат мишена за нападки или да бъдат лишени от правото да изказват своето мнение. (аплодисменти) И повече никога няма да се изказваме за религиозна дискриминация. Никога и при никакви обстоятелства. (аплодисменти) Търпимостта е крайъгълен камък за съхранението на мира и затова тази сутрин аз с гордост правя това историческо изявление, че моето първо задгранично пътуване, в качеството на президент на Съединените щати, ще премине в Саудитска Арабия, после в Израел, а после по любимите места на моите кардинали – в Рим. (аплодисменти) Тези визити ще преминат до срещата с НАТО и G7. И ще започнат с действително исторически срещи. В Саудитска Арабия – с лидерите на целия мюсюлмански свят. Саудитска Арабия е пазителка на двете най-свети места в исляма и точно там ще започнем създаването на нова основа за сътрудничество, и поддръжка с нашите мюсюлмански съюзници; за борба с екстремизма, тероризма и насилието, и за обезпечаване на по-справедлива, и пълна надежда за бъдещето за младите мюсюлмани в техните страни. (аплодисменти) Нашата задача не се състои в това, да диктуваме на другите как да живеят, но за създаване на коалиция от приятели и партньори за обединяване целите в борбата с тероризма и в обезпечаване на безопасността, перспективите и стабилността на Близкия изток, изтерзан от войни. (аплодисменти) Всички ние се молим да направим света по-добър. Молим се за мир! Само преди 150 години президент Линкълн установи Национален ден на молитвата, т.е. днешният ден, защото той се страхуваше, че ще станем твърде горд народ, за да се молим на Бога, създал ни. (аплодисменти) Днес, когато подписваме указа за установяване на Национален ден за молитва, ние си спомняме думите на президент Линкълн: „Националният ден за молитва е това, което ние желаем“. И толкова прекрасно е да извършим това в Градината на розите. Колко прекрасно е това! (аплодисменти)

Приятели, изглеждаше, сякаш никога няма да стигнем дотук. Но ние направихме това. Благодаря ви! (аплодисменти със ставане на крака) Благодаря! Много благодаря! Това е сигурно. И ние помним тази вечна истина – свободата не е подарък от правителството. Свободата е Божи дар! (аплодисменти) Именно Томас Джеферсън каза, че Бог, подарил ни живот, ни е подарил и свобода. Нашите бащи основатели вярваха, че религиозната свобода е толкова фундаментален принцип, че я поставих в най-първата поправка на нашата велика и любима Конституция. Въпреки това, в продължение на твърде дълго време Федералното правителство използваше държавата в качеството на оръжие против вярващите хора. То притесняваше и даже наказваше американците, че следваха религиозните си убеждения. И това все още продължава. Затова днес аз ще подпиша правителствено разпореждане за защита свободата на религията и словото в Америка. Свобода, към която винаги сме се стремили, свободата, за която толкова дълго сме се борили. Това е, което ще направим тук и сега. (аплодисменти и ставане на крака) Благодаря! Благодаря! Благодаря на всички! Благодаря!

 

Ни един американец не трябва да бъде принуден да прави избор между предписанията на Федералното правителство и постулатите на своята вяра. Когато правих предизборното си турне из страната, лидерите на църковните деноминации ми казаха, че не им позволявали да говорят за своите убеждения, съгласно разпоредбата от 1954 г., известна като Поправката на Джонсън. Неведнъж аз говорих за това. Въз основа на тази разпоредба, ако пастор, свещеник или имам говори по въпроси от обществена, или политическа важност, ще бъдат лишени от техния свободен от данъци статус. Деструктивно финансово наказание. Много, много несправедливо. Но това повече няма да го бъде. Аз обещах, че ако спечеля на изборите, ще работя над тази несправедливост. Ако не, нямаше да мога да обещая точно това. Ако не бях победил на изборите, бих ви изгубил, нали? Мисля, че бих бил на свобода, бих се наслаждавал на живота, но не бих могъл да ви помогна да решите въпроса, засягащ поправката на Джонсън. И в тази връзка финансовата заплаха, стояща пред лицето на обществото на вярващите, ще бъде отстранена. (аплодисменти)

След няколко минути ще подпиша правителствено разпореждане, за да изпълня обещанието, че Поправката на Джонсън няма да пречи на правата, предоставени ви от Първата поправка. Вие сте хората, в думите на които аз искам да се вслушвам. (аплодисменти) на други хора не им е позволено да говорят на мен и на всички останали около мен, какво да правят. Затова сега се намирате в такова положение, при което можете да кажете това, което искате да кажете. Знам, че ще кажете само добро и онова, което е в сърцето ви. И това е всичко, което очакваме от вас. Вие сте много, много забележителни хора. Благодаря ви! (аплодисменти)

Това правителствено постановление не позволява на службите за Вътрешно данъчно облагане да извършват несправедливи нападки над църквите за техните политически изказвания. Нито един човек не може да подлага проповед на цензура или да провъзгласява пастор за мишена за нападки. (аплодисменти) Зная, че това никога не спря Бен Карсън. Той говореше, а да върви по дяволите Поправката на Джонсън. Така ли е, Бен? Аз бях с Бен и той направи всичко, което счете за нужно. Но не всички са готови да постъпват както ти, Бен. Така ли е?

В Америка не се страхуваме от хората, които свободно изразяват своите мисли от амвона. Ние ги приемаме. Америка има богата традиция да извършва социални промени, които са започнали на църковните пейки, от амвона и вероятно няма по-добър пример от историческата роля на Афро-американската църква, с прояви в ролята на социалния прогрес и водеща нашия народ към по-голяма справедливост и равнопоставеност. Ние никога не трябва да посягаме на тази благородна традиция, да извършваме промяна в църквите и да стигнем до прогрес от църковните скамейки. (аплодисменти) Благодаря! Благодаря!

По време на моето пребиваване на поста президент свободата на словото няма да завършва на прага на катедрали, синагоги или друго място за поклонение на Бога. Ние ще върнем на нашите църкви свободата на словото и ще направим това на най-високо ниво. Посредством това правителствено постановление ние недвусмислено заявяваме, че Федералното правителство никога няма да накаже никой човек за защита на своите религиозни убеждения. (аплодисменти) Ето защо днес заповядвам на Министерството на правосъдието да разработи ново разпореждане, обезпечаващо религиозната защита на всички американци.

 

Вие знаете, че при предните президенти повече от 50 вярващи американци и религиозни групи подадоха иск против Федералното правителство за нарушаването на тяхната религиозна свобода. Тези злоупотреби бяха широко разпространени и се наблюдаваха повсеместно. Например, забраняваше се на хората да дават или получават предмети с религиозно значение във военните болници, където се лекуваха нашите смели военнослужещи. А те искаха да имат тези предмети. Те бяха много, много добри хора. Те бяха забележителни войници. И те искаха да имат тези религиозни принадлежности, макар че не им позволяваха да ги получат. И ние всички достатъчно добре знаем за нападките извършени, срещу организациите, религиозните учреждения, Католическата църква, малките сестри близначки. (аплодисменти) Милосърдните монахини, които се грижеха за болните, за съжаление са забравени. Между другото, къде са те? Сестри, можете ли да станете? Просто станете. Елате тук, сестра. Елате тук! (аплодисменти) Толкова е приятно! (ръкостискане с монахините) Моите поздравления! Наложи им се да бъдат само на един съдебен процес. Това е достатъчно не лошо. Добър способ за решаване на въпроси, така ли? Аз искам… Много ви благодаря! Всичко ли е наред? (към монахините) Това беше дълго и трудно изпитание. Всички ние следихме как някои от вас бяха въвлечени сериозно в това. Мнозина от нас следяха новините в продължение на няколко години, пет години. Имахте добри адвокати. Къде са те? (аплодисменти) Станете, моля ви! Станете! Добра работа! (към монахините) Не възразявате да използвам вашите адвокати за други дела? Превъзходно изпълнена работа. Приемайки правителственото постановление, ние ще сложим край на посегателството на религиозната свобода и отново с гордост ще потвърдим онази водеща роля, която играе нашата страна в защита на религиозната свобода за всеки човек. (към монахините) Добре ли е? Страхотно!

Преди повече от 60 години службата по Вътрешно облагане на данъците излезе срещу един от най-големите лидери на историята, уважаеми Мартин Лутер Кинг. Тези действия са отрезвяващо напомняне от необходимостта да пазим бдителност. Думите на уважаеми Кинг и други религиозни лидери събудиха съвестта на милиони и милиони американци, и ни вдигнаха за поддръжката на мира, справедливостта, свободата, и извършването на благотворителност. Всеки президент трябва да работи, за да защитава и ние трябва да правим това. Ние нямаме избор, освен да го направим. Изобщо нямаме избор, за да не защитим тези, придобити с такъв труд ценности. За тях беше пролята не малко пот и кръв. За тях се бориха толкова много години, десетилетия и векове. Затова днес сме се събрали тук, за да защитим правата на всички американци. За да почетем нашата велика Конституция и да защитим свещената свобода, дадена ни не от земна власт, но от небесния ни Творец. (аплодисменти)

Бих искал да благодаря на всички ви, големи религиозни лидери, защото днес сте с нас. Тук присъстват и някои политически лидери и те са на ваше разположение. Те няма да възразят. Днес е велик ден. Много скоро ще се проведе голямо гласуване и ще имам работа с тези политици. Трябва да кажа, че те са безкомпромисни хора и се трудят усърдно. И аз се надявам, че ще имаме чудесен ден, с не по-малко чудесно гласуване. Ние искаме да окажем медицинска помощ на много хора, забележителни хора в тази страна и да отговорим на техните нужди за здраве. Надявам се да можем да направим това. Затова искам да кажа на всички присъстващи, на всички хора на нашата страна и на целия свят, Бог да ви благослови! Бог да благослови Америка! Много благодаря! (аплодисменти; чете и подписва) Разпореждане за Национален ден за молитва. Този ден ни харесва, нали? (показва документа)

На кого да дам тази писалка? На вицепрезидента. С какво мислите да почетем д-р Мартин Лутер Кинг?  (подписва втория документ)

Това разпореждане ще съдейства за свобода на словото и религиозната свобода. И това е велико дело, нали? Къде е Паула?

- Точно зад Вас, сър?

- Паула, ти се труди две години, труди се. Ти усърдно се трудеше. (аплодисменти) Ние наистина ценим вашето присъствие. Това са две много, много особени правителствени постановления и за мен е голяма чест, че днес сте с нас. Много благодаря! Бог да ви благослови!

Май 2017 г.

* * * * *

[ 3 ] Радио Ватикана
Църква Икуменизъм

КАТОЛИЦИ И ЛУТЕРАНИ С ОБЩИ УСИЛИЯ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА РАЗДЕЛЕНИЯТА

31/10/2017  14:53

На 31 октомври, последен ден от тържествените чествания на 500 години от Реформацията,  Световната лутеранска федерация и Папския Съвет за християнско единение подписаха обща декларация, в която признават „преодоляването на предразсъдъците“ и засилване на взаимното разбирателство, вследствие на решителни богословски споразумения.

„Признаваме, че ако миналото не може да бъде върнато назад, също така е вярно, че влиянието му днес може да се трансформира в импулс за нарастване на общението и стане знак за надежда за света: надеждата, че разделенията и фрагментарността могат да бъдат преодолени – се чете в декларацията. Още веднъж ясно изпъква, че общото между нас е по-важно отколкото разделението“.

В общия документ, католици и лутерани изразяват благодарност за „духовните и богословски дарове получени чрез Реформацията“ и същевременно искат прошка за извършените грехове и „начина по който християните са наранили Тялото Господне и са си нанесли взаимни обиди в продължение на петстотин години от началото на Реформацията до днес“.

„Ние, лутерани и католици, изразяваме дълбоко признание за изминатия икуменически път през последните петдесет години – се чете в декларацията. Това поклонничество, подкрепено от нашата обща молитва, от божествения култ и от икуменическия диалог, спомогна за преодоляване на предразсъдъците, за и засилване на взаимното разбирателство и постигането на решителни богословски споразумения. В светлината на толкова много благословии по нашия път, нека издигнем сърцата си за възхвала на единствения и триединен  Бог за получените благодати“.

Съвместното комюнике припомня изминалата Възпоменателна година от Реформацията, белязана от „важни  икуменически събития“ и най-вече общата молитвена среща в Лунд, Швеция, на  31 октомври 2016 в присъствието на папа Франциск. Освен това, че „за първи път католици и лютерани гледат към Реформацията с икуменическа перспектива, което прави възможно ново разбиране за събитията през XVI век довели до разделението“. Също така и подписаната през 1999 Обща декларация на доктрината за оправданието, подписана и от Световния методистки съвет през 2006, която на 31 октомври тържествено бива отбелязана с тържествена церемония и от Англиканската общност в Уестминстърското абатство. „На тази основа – уточнява документа, нашите християнски общности могат да изграждат все по-тесни връзки от духовен характер и заедно свидетелстват Евангелието“.

„С поглед насочен към бъдещето се ангажираме да продължаваме нашия общ път, водени от Светия дух, към нарастващото единение желано от нашия Господ Исус Христос – завършва общата католическо-лутеранска декларация. С Божията помощ и молитвен дух, искаме да споделим нашето тълкувание за Църквата, Евхаристията и Служението, полагайки усилия за постигането на съществен консенсус с цел да преодолеем различията, станали причина за разделенията между нас“.

dg/ rv

http://bg.radiovaticana.va/news/2017/10/31/католици_и_лутерани_заедно_за_преодоляване_разделенията/1346160 



Гласувай:
5



1. 1997 - ??
30.11.2017 11:56
Смятате ли, че побратимяването между католици и протестанти е трайно или е тактически ход срещу православието?
Говори ли за упадък на протестантвото и възход на католицизма това, че двама папи имаха влияние върху света напоследък и нито един протестантски водач?
цитирай
2. nbrakalova - (1) Към 1. 1997
30.11.2017 20:05
1997 написа:
Смятате ли, че побратимяването между католици и протестанти е трайно или е тактически ход срещу православието?
Говори ли за упадък на протестантвото и възход на католицизма това, че двама папи имаха влияние върху света напоследък и нито един протестантски водач?

Упадъкът на протестанството, както и възстановяването политическите позиции на католицизма става постепенно и неусетно. Вероятно след дни по този повод ще споделя още един текст.

„Побратимяването“ между католици и протестанти не е тактически ход срещу православието. Напротив, Ватикана се стреми към обединение под папско лидерство. Тъй като дейността на Ватикана не е в интересите на нашите медии и за да не отегчавам, не съм споделила друг по-стар частичен за 2014 г. преглед на Бачелър, а съм избрала краткия му общ обзор за 2014 г. В него обаче съм пропуснала да цитирам в началото три абзаца из стария частичен за 2014 г. преглед на водещия, което направих сега. В него Бачелър започваше с въпроса: „КОЕ Е ОБЩОТО МЕЖДУ ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ, РЪКОВОДИТЕЛЯ НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА, ООН, КОНГРЕСА НА САЩ И ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА? През последните месеци всички те разговаряха с Папа Франциск, ръководител на католическата църква.“
Ще си позволя да Ви предложа целия текст като отделен коментар по-долу, ако представлява за Вас интерес. В него с главни букви съм отбелязала срещата на папа Франциск и с патриарх Вартоломей.
цитирай
3. nbrakalova - (2) Към 1. 1997 -
30.11.2017 20:15
Приятели, сметнах, че отново трябва да вляза в студиото, защото има много събития в новините, които са с пророческо значение.
Кое е общото между президента на САЩ, ръководителя на православната църква, ООН, Конгреса на САЩ и президентите на Израел и Палестина?

През последните месеци всички те разговаряха с папа Франциск, ръководител на католическата църква. Като че ли много малко християни в наше време си спомнят защо протестантите са протестирали. Нека обясня.

Последните … години са доста значими за католическата църква. Започна се с изненадващото оттегляне на папа Бенедикт ХVІ поради напреднала възраст и здравословно състояние, но мнозина се запитаха дали няма и нещо друго. След това на 13.3.2013 г., докато светът наблюдаваше и се чудеше, от Сикстинската капела излезе бял дим и аржентинският кардинал Хорхе Берголио бе представен като новия папа. Това бе важно не само за 1.2 милиарда католици по света, тъй като той е първият папа от континента Америка и първият с име Франциск.

Изборът би трябвало да е особено обезпокоителен за протестантите, защото този на пръв поглед смирен човек е първият йезуит избран за папа. Мисля, че това има огромно значение. Лутер, Калвин, Цвингли, Нокс, Джонатан Едуард, Матю Хенри, Адам Кларк – всички те са посочвали римокатолическата църква за звяра от Откр. 13 гл., а папството – за антихриста. По време на Реформацията хиляди католици се завръщат към Писанието и откриват истината за Исус. За съжаление, в наше време повечето протестанти и евангелисти са получили историческа амнезия. Всички те забравят кое е това, което ги отделя от католицизма.

Не ме разбирайте погрешно. Папа Франциск може да е чудесен човек и аз бих се радвал да се срещна с него. Подкрепям неговата консервативна позиция по няколко въпроса. Нещо повече, аз очаквам да видя на небето милиони бивши и настоящи католици. Тук не говорим за личния характер на хората, а за официалното становище на католицизма относно Св. Писание. Например, дали сме забравили папското твърдение, че е бог на земята? Папа Лъв ХІІІ заявява: „На тази земя ние заемаме мястото на Всемогъщия Бог.“ (A quote from the Encyclical of Pope Leo XIII dated June 20, 1894). Това е доста смущаващо.

Искам да ви дам пример с някои от интересните заглавия. Предполагам, че сте чули, че неотдавна папа Франциск официално канонизира двама бивши папи, което означава, че хората могат да им се покланят и да им се молят. Какво означава един човек да каже, че има властта официално да обожествява други хора, след което към тях да се отправят молитви, а те да ги отнасят при Бога и да му казват, че трябва да им отговори. Какво ви говори това за човека, който твърди, че има властта да прави други хора светии, на които хората да се молят? Да не говорим пък за учението му за състоянието на мъртвите.
Джим Ярдли пише в „Ню Йорк Таймс“: „Сред кардиналите и политическите лидери, седнали близо до олтара на открито, се открояваше Бенедикт ХVІ, бившият папа, който остана извън общественото полезрение след историческото си оттегляне през миналата година. Решението му да се оттегли доведе до избора на Франциск за папа. Франциск нежно прегърна Бенедикт, който сега е известен като почетен папа. Авторът на статията продължава с думите: „За Франциск, който се отличи като важна световна личност след само една година като папа, церемонията по канонизацията бе трибуна, от която да подчертае всеобхватния си план да помири различни католически фракции в процеса си на подготовка за две важни срещи, на които се очаква прелатите да засегнат някои от най-спорните за църквата въпроси. Двамата бивши папи са икони за различни групировки в църквата и чрез съвместното им канонизиране Франциск на прави както политически, така и религиозен ход.“

Тук авторът говори за канонизацията на Йоан ХХІІ и на Йоан Павел ІІ. Те идват от различни полюси на религиозния светоглед в католическата църква.

„Йоан ХХІІ е герой за много либерални католици заради Втория Ватикански събор в началото на 60-те години, който отваря църквата за новата ера. Йоан Павел ІІ е герой за мнозина консервативни католици поради съпротивата си към либерализацията на църквата. Сред много анализатори, като извършва канонизацията им едновременно, Франциск се опитва да изглади техните различия в опита си да примири фракциите в църквата и да постигне консенсус, докато се подготвя за срещите, известни като „синоди“, на които ще се наблегне на темата за семейството.“
Ще е интересно да се види какво ще излезе от тези синоди за семейството. Очаквам, че ще разискват и за важността на святото спазване на неделята. –––

„Повече от 5000 свещеници и 1000 епископи, ръководители и други официални лица от 90 страни се присъединиха към множеството. Зрелището бе предавано по целия свят.“ (Край на цитата)

Сетих се и за нещо друго във връзка с канонизацията на тези бивши папи. Католиците наричат папата „Светия Отец“. Когато двама бивши папи са канонизирани и хората могат да им се молят, не създава ли това объркване у католиците, които се молят с молитвата „Отче наш, който си на небето“? Към кого всъщност се обръщат? Може би затова Исус ни съветва да не наричаме никой човек отец (религиозен водач), тъй като имаме един Отец на небето – Бога. В Библията е записано, че не трябва да се молим на хора. Четем в 1 Тимотей 2:5 „Защото има само един Бог и един Посредник между Бога и хората – Човекът Христос Исус“ . Идеята да се молим на мъртви папи е небиблейска. Събитието е доста интересно, тъй като на тази огромна меса, когато папите са канонизирани, там всъщност има двама живи папи, които канонизират двама умрели папи. Там присъства и папа Бенедикт. Доста интересно събитие. –––

Папата наскоро посети и БЛИЗКИЯ ИЗТОК. Изглежда, че той се вклини в мирния процес. Съединените щати не успяха да постигнат консенсус между лидерите на Израел и палестинците. Сега папата казва: „Нека аз да се заема.“ Папата пристига с фанфари, посещава няколко свети места. Забележете, че всичко е доста многозначително. Не е случайно, тъй като в Близкия изток са най-светите места в историята за мюсюлманите, католиците, протестантите и евреите. Посещението там има огромно значение. Папата се появява на храмовия хълм, където се намира Куполът на скалата. Там някога е бил Соломоновият храм, храмът, където е проповядвал Исус и където евреите биха желали да построят нов храм. Проблемът е, че сега там се намира едно от най-светите за мюсюлманите места, наречено Купола на скалата. Самото му присъствие там и снимките на това място ми припомниха един текст от Библията.1 Солунци 5:1-6: „А за годините и времената, братя, няма нужда да ви пиша, защото вие добре знаете, че Господният Ден ще дойде както крадец нощем. Когато казват: Мир и безопасност; тогава ще дойде върху тях внезапна погибел, както болките върху бременна жена; и няма да избегнат. Но вие, братя, не сте в тъмнина, че денят да дойде върху вас като крадец.“ Затова трябва да сме „будни и трезвени“ и да виждаме нещата, които се случват пред очите ни.

ПАПАТА СЕ СРЕЩНА И С РЪКОВОДИТЕЛЯ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ ПЪРВИ. ТОВА Е ДОСТА ИНТЕРЕСНО. ТВЪРДИ СЕ, ЧЕ ТОЙ Е ВОДАЧ НА 250 МИЛИОНА ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ. СЪЩЕСТВУВА РАЗДЕЛЕНИЕ МЕЖДУ КАТОЛИЧЕСКАТА И ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ОТ ПОВЕЧЕ ОТ 1000 ГОДИНИ. ТЕ СЕ СТРЕМЯТ КЪМ ЕДИНСТВО. НЯКОЛКО ПЪТИ СЕ МОЛИХА ЗАЕДНО, РАЗГОВАРЯХА И ПЛАНИРАХА БЪДЕЩА СРЕЩА, ЗА ДА ОТКРИЯТ КАК ДА ПРЕМАХНАТ РАЗДЕЛЕНИЕТО МЕЖДУ ТЕЗИ ДВЕ ГОЛЕМИ ДЕНОМИНАЦИИ. Във 2 Солунци 2:3,4 е записано: „Никой да не ви подмами по никакъв начин; защото това няма да бъде, докато първо не дойде отстъплението и не се яви човекът на греха, синът на погибелта, който се противи и се превъздига над всичко, който се нарича Бог, или на когото се отдава поклонение, така че той като Бог да седне в Божия храм като представя себе си за Бог.“ Много интересно.

През март 2014 г. ПРЕЗИДЕНТЪТ на САЩ направи специално посещение в Европа и там се срещна с папата. Чета репортажа на CNN: „Президентът Барак Обама подари на папа Франциск кутия със семена – подходящ символ за първата им среща и добро начало на контактите между правителството и ръководството на католическата църква след години на обтегнати отношения, тъй като позицията на президента Обама по някои социални проблеми като например абортите не съвпада с позицията на католическата църква.“ Затова се надяват на сближаване. Тази снимка показва президента Обама, който стои до масата заедно с папата. Напомня ми за времето, когато учех в началното училище и при някоя беля ме водеха в кабинета на директора. Това е първата картина, която изниква в ума ми. Като че ли на тази снимка президентът признава върховенството на папата. Интересно е, че кутията със семена, която президентът подари на папата, е направена от дърво от първата католическа катедрала, построена в Северна Америка. Папата подари на президента и няколко книги. Дал му е два медальона – единият символизиращ нуждата от мир и солидарност между двете полукълба, както и екземпляр от книгата си „Радостта от евангелието“. Книга, написана от папа Франциск, която призовава за нова ера на евангелизиране и подновено внимание към бедните. Това ми напомня за изключително важен цитат от една класическа книга, наречена „Великата борба“. Намира се на стр. 588: „Протестантите в Съединените щати ще бъдат първите в протягането на десницата си над пропастта, за да хванат ръката на спиритизма. Те ще се протегнат над бездната, за да стиснат ръката на римската власт. Под влиянието на този троен съюз тази страна [САЩ] ще тръгне по стъпките на Рим в потъпкване на правата на съвестта.“ Малко по малко ще виждаме все по-голямо доверие и признание спрямо Римската църква.

Свържете тези събития с нещо друго, което се случи преди около месец.
Папата се срещна с ръководители от ООН. Измежду всички хора Франциск избра да се срещне с официални лица от ООН, за да подкрепи това, което нарече „законно преразпределение на икономическите активи от държавата, както и неизбежното сътрудничество между частния сектор и гражданското общество“. Авторът на тази статия е доста недоволен: „Като одобряват това, което на практика е насилствено преразпределение, Франциск сериозно надхвърли своята власт [като религиозен водач] и се превърна в нещо, което прилича на политик с мантия.“ В Откровение е записано, че антихристът, който и да е той, е свързан с икономиката, защото се стига до момента, когато няма да можем да купуваме или придаваме, ако нямаме одобрението на тази власт.

Свържете всичко това с едно събитие отпреди месец.
Говорителят на долната камара Джон Бейнър отправи официална покана към папа Франциск да се обърне към американския Конгрес – сенатори и конгресмени. Това ще е първият случай в историята, когато се прави подобно нещо. Идеята беше подкрепена не само от републиканците, но и от демократите. Лидерът на демократите от Калифорния Нанси Пелоси с радост се присъедини към Бейнър в отправяне на поканата, като добави, че е вдъхновена от вестите на мир, състрадание и братство, които идват от папа Франциск. Може би си заслужава да споменем, че говорителят на долната камара Джон Бейнър е католик, също като Нанси Пелоси и също като повечето съдии на Върховния съд на САЩ. Някога в американската история не е имало католици във Върховния съд.
Приятели, изглежда, че се случват нови и нови неща и ние виждаме, че този папа е доста активна личност, която прави всичко по силите си, за да излезе на световната сцена като водач във финансите, икономиката, политиката и духовността.
цитирай
4. 1997 - Благодаря за отзивчивостта
30.11.2017 21:33
.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1625103
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031