Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2011 10:20 - Някога, днес и до края
Автор: nbrakalova Категория: Политика   
Прочетен: 7765 Коментари: 16 Гласове:
9




Дълго време отказвах да смятам за верни нещата, които ще изложа тук, защото освен че по природа съм твърде далеч от тях и че душата винаги е склонна да съди другите по самата себе си, винаги съм бил разположен не да мразя, а да обичам хората. В крайна сметка опитът почти насила ме убеди в това и аз съм сигурен, че читателите, които по много и различни начини са общували с хората, ще признаят казаното от мен за истинно. Всички останали ще го счетат за прекомерно, докато опитът – ако изобщо им се отдаде случай наистина да придобият опит относно човешкото общество – не им отвори очите.

Казвам, че светът е съдружие на негодници против почтените хора, на най-низките против най-благородните. Когато двама или повече негодници се срещнат за първи път, те лесно и сякаш по някакви знаци се разпознават и веднага се спогаждат, и ако интересите им не си противоречат, те със сигурност са добре разположени един към друг и много се уважават. Когато даден негодник се договаря и търгува с други негодници, той най-често се отнася лоялно към тях и не ги мами, но когато има работа с почитани люде, е невъзможно да не злоупотреби с доверието им, а при сгоден случай и да не ги съсипе, дори когато има насреща си способни да си отмъстят хора със силен дух, защото се надява – а и почти винаги успява – да победи храбростта им с измама. Неведнъж съм виждал как изправени пред един по-страхлив и от тях негодник и един изпълнен със смелост човек, страхливците заставят от страх на страната на негодника: и дори винаги се случва така, че обикновените хора попадат в подобни ситуации, защото пътищата на смелия и почтен човек са известни и прости, докато тези на измамника са потайни и безкрайно разнообразни. Ала както всеки знае, непознатите неща плашат повече от познатите, лесно е да се предпазиш от отмъщението на благородните, от които самата низост и страх те спасяват, ала никой страх и никоя низост не е достатъчна, за да се измъкнеш от тайните преследвания или дори от явните удари на низки врагове. И ако във всекидневния живот малцина се боят от истинската смелост, то е, защото, лишена от всякакво самозванство, тя не е съпроводена от тъкмежа, който прави нещата страшни, и често даже не й вярват. От негодниците обаче се страхуват, защото те често минават за смели със самозванството си.

Бедните негодници са рядкост, защото, като оставим всичко друго настрана, когато някой почтен човек обеднее, това радва мнозина и никой не му помага, ала когато обеднее някой негодник, целият град му се притичва на помощ. Лесно можем да разберем причината за това: злочестините на нашия събрат и съратник ни засягат, защото ни изглеждат заплаха за самите нас и – стига да можем – охотно се мъчим да ги облекчим, защото да ги пренебрегнем, би означавало, че очевидно сме съгласни същото да се случи и на нас. Затова негодниците, които са най-многобройните и най-състоятелните на света, считат всеки от себеподобните си, макар и да го познават само косвено, за свой събрат и съратник, поради съществуващата между тях особена връзка, за която вече споменах. За тях е скандално някой, който е известен като негодник, да изпадне в нищета, защото светът, който винаги почита на думи добродетелта, в такива случаи лесно призовава към наказание, а последвалото порицание може да навреди на всички тях. Така че те са много вещи в избягването на подобни скандали и малко са случаите на закъсали злодеи, освен ако не става дума за съвсем невзрачни лица, които при несполука не съумяват по някакъв начин да си оправят нещата.

Добрите и великодушните, напротив, са тъй различни от мнозинството, че едва ли не ги смятат за създания от друг вид и вследствие на това не само не ги считат за събратя и съратници, но и ги изключват от участие в обществения живот, и както непрестанно е видно, те са толкова по-преследвани, колкото по-силни са духовната низост и злодейство на времето и народа, в които им е било съдено да живеят, защото както в телата на живите твари природата винаги се стреми да се очисти от флуидите и елементите, които не съвпадат със съставящите тези тела вълни, така и в човешките стълпотворения същата тази природа повелява всеки, който твърде много се различава от съвкупността – особено ако това различие е и противопоставяне, – да бъде прогонен или унищожен с всички средства. Най-мразени са винаги най-добрите и благородните, защото са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от небето, стига то да им е било спестено на думи.

  Джакомо Леопарди (1798-1873)

 




Гласувай:
9



1. germantiger - Великолепно, макар и отчайващо (може би), всъщност житейско...
16.09.2011 13:10
Първо помислих, че го пишеш самата ти, после разбира се ое в началото забелязах спряжението в мъжки род и скролнах да видя за автор и стана ясно - Леопарди!

Ще линкна постинга към групата във вибокс7, ще си сваля цялата страница на харда, защото е истинно, проникновенно и разбираемо-ясно поднесено!
цитирай
2. nbrakalova - Благодаря за одобрението! Не се ...
16.09.2011 13:34
Благодаря за одобрението и разбирането! Не се съмнявам във Вашата проницателност и оценка, germantiger.
цитирай
3. allvin - Тъжно,и за съжаление е така!
16.09.2011 18:58
Но след мрака идва утро :)))
цитирай
4. nbrakalova - О, да, allvin, - идва утро. . ., ра...
16.09.2011 21:14
О, да, allvin, - идва утро..., разбрах шифъра...
цитирай
5. анонимен - Вярно е,
17.09.2011 11:07
има сговор на негодниците. Няма организирана талантливост - има организирана посредственост. (((
цитирай
6. nbrakalova - има сговор на негодниците. Няма ...
17.09.2011 15:18
parasol написа:
има сговор на негодниците. Няма организирана талантливост - има организирана посредственост. (((


Уви! Логика - няма, но практика - да!
Благодара, че сте ме посетил, Славимир! Ценя мнението ви!
цитирай
7. allvin - Относно честването на 100 г. на ,,тато"
17.09.2011 16:39
bizcocho написа:
Поредният идиотизъм в бг е това честване в Правец, но на циганина му трябва чалга, гюбеци и кренвирши, а не поети и писатели. Колко всъщност са реалните българи живеещи в бг? Май доста от тез, в чийто паспорти пише българин са си просто цигани, които винаги е можело да бъдат купени.
Поклон пред Георги Марков!

цитирай
8. nbrakalova - За съжаление това е реалността на ...
17.09.2011 17:58
За съжаление това е реалността на днешната ценностна система, която прецизно бе оформена и отгледана от точно определен манталитет. В контекста на споделеното има общо, allvin. Добрата вест е в това, че въпреки да е масова, има хора, които не я следват.
цитирай
9. allvin - Oтносно Шеврон (от форума на vesti.bg)
18.09.2011 15:02
"Ако това продължава, ще подпишем на инат", закани се министър-председателят.

Боже, и аз съм гласувал за партита на този човек, респективно на него.

Господин Борисов, когато нещата се вършат на инат е лошо, когато се вършат на инат от държавник е страшно. Ината е простен донякъде на децата до 7 години. на останалите не може да им се прости, дори когато тези 7 години им липсват.

В отговор НИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА ЖИВЕЕМ на инат на Вас.
цитирай
10. allvin - от същия форун
18.09.2011 15:03
Дорде не отидат тиквичките да чукат камъни на кариерите,нема да се оправим,тъй да знаете!
цитирай
11. allvin - продължение-3
18.09.2011 15:11
Сега да не се окаже,че Тиквата не е казвал такова нещо въобще и думите му са преиначени от БКП,КПСС и Партията на верния път!

.....................................................................................................................

И ази тъй си помислих,още щом прочетох гнъсната клевета!Явно е казал "Да живей България",ама пусти комунисти,нали държат гъзетите и телевизиите,преиначават ли,преиначават...
цитирай
12. allvin - от форума на vesti.bg
19.09.2011 12:54
Може ли шеф на фирма с годишна печалба от 18 736 лева да получи заплата от 34 803 лева? Може, ако фирмата е държавна и се нарича "Образование и наука".

В момента абсолютният таван, който може да получава месечно един член на борд на дружество с държавно участие, е 3240 лв. Въпреки че от 2009 г. държавните ведомства трябва да спазват единен образец за оформянето на своите бланки от проучването стана ясно, че в държавната администрация отново цари пълен хаос при оформянето на кореспонденцията.
цитирай
13. allvin - ,,Koрабът на глупците" - Себастиан Брант
20.09.2011 10:16
......


ЗА ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕТО КЪМ БЕДНОСТТА



Дори един бедняк да има

и добродетел несравнима,

от никого не се цени

зарад добрите си страни –

напротив, само с гола чест

в живота нямаш място днес!

И мъдростта, и скромността

са позабравени неща:

сега човек не ще поне

веднъж за тях да спомене,

а много повече държи

на престъпления, лъжи

и други грехове, когато

му носят те пари и злато!



Щом всеки почне да ламти

за повече, не чакай ти

да си остане този свят

на добродетели богат,



И нека никой да не смята,

че има много ум в главата,

когато само за пари

и ден, и нощ се кахъри!
цитирай
14. allvin - ,,Корабът на глупците" - Себастиан Брант - 1494 г.
20.09.2011 10:18
ПОМНИ, ЧЕ СИ СМЪРТЕН



Известно е, че – щем не щем! –

накрая всички ще измрем,



За всеки, който е роден,

настъпва и последен ден –

но кой това ще забележи,

увлечен в страсти и ламтежи,

когато непрестанно гони

било пари, било корони?



потеглят всички някой ден

по оня друм, определен

за императори, дворяни,

князе, епископи, миряни...
цитирай
15. allvin - ,,Корабът на глупците" - Себастиан Брант -1494 г.
21.09.2011 19:59
Искам само да допълня,че използваните по-горе стихчета в коментарите ми съм ги взел от блога на german-tiger. Благодаря! :)
цитирай
16. анонимен - e kak
03.04.2012 02:02
da ima organizirani talanti kato sa riadkost i svetut se upravliava ot zlodei v ovchi koji i mashite im sa po slaboumni negodnitsi i.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624674
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031