Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 14:11 - Паника в Токио: Радиацията е достигнала опасни равнища
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2690 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Радиация около АЕЦ "Фукушима 1"  е достигнала стойности, опасни за човешккото здраве, след взривове в два от реакторите на централата, съобщиха световните агенции във вторник. Френското посолство в Токио предупреди, че до часове вятърът може да отнесе над столицата въздух със слаба концентрация на радиоактивни вещества.

Говорител на японската агенция за ядрена безопасност съобщи, че ядрото на втори реактор на "Фукушима 1", където тази нощ избухна взрив, не е пострадало, но е възможно експлозията да е повредила основата на контейнера, в който се намира ядрото. По-рано имаше експлозия и във втория реактор на АЕЦ "Фукушима-1".
 

Първи и трети реактор на електроцентралата вече понесоха експлозии, след като мощното земетресение до бреговете на Япония и последвалите вълни цунами повредиха жизненоважни охладителни системи.

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) съобщи, че при пожара в четвърти реактор пряко в атмосферата са изхвърлени радиоактивни частици. Японските власти информирали МААЕ, че пожарът в четвърти реактор на АЕЦ "Фукушима-1" е обхванал и хранилището за отработено гориво, при което пряко в атмосферата били изхвърлени радиоактивни частици.

Равнището на радиация във въздуха в района на електроцентралата е достатъчно високо, за да навреди на човешкото здраве. Радиацията около трети енергоблок е повече от 400 пъти над допустимата годишна норма. Там са измерени стойности на радиационния фон от порядъка на 400 милисиверта в час, което е хиляди пъти над нормата.  

При катастрофата в Чернобил са били евакуирани всички райони, в които радиацията е била над 350 милисиверта на година. При нормален радиационен фон човек е изложен на около 2 милисиверта на година, отбелязва Ройтерс.

Вятърът над Япония, който досега отнасяше радиоактивните изпарения от електроцентралите към Тихия океан, се обърна и се насочи към сушата от североизток към Токио със скорост от 2 до 3 метра в секунда.

В Токио са били установени малки количества на радиоактивни изотопи на йод и цезий, които най-вероятно са били донесени от вятъра, съобщи Ройтерс, като се позова на агенция Киодо. В града вече се забелязват признаци на паника.

В съседната на Токио префектура Сайтама равнището на радиацията във въздуха се е увеличило около 40 пъти - 1222 наносиверта в час, но все още е под стойностите, при които възниква опасност за човешкото здраве.

В префектура Канагава, на югозапад от Токио, равнището на радиацията се е увеличило между 6 и 9 пъти в сравнение с нормалното. Повишена радиация е била измерена и в префектура Тотиги.

Премиерът Наото Кан предупреди всички в радиус от 30 километра от "Фукушима-1" да не напускат домовете си. Японските власти обмислят да увеличат зоната за евакуация в радиус от още 20 километра.

"Равнището изглежда много високо и все още има риск от изтичане на още радиация", заяви Кан. Той настоя хората, които не са изпълнили нареждането да се евакуират от 20-километровата зона за евакуация, да го направят, а хората в радиус от 30 километра от АЕЦ "Фукушима-1" да не излизат от домовете си.




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. анонимен - Дано
15.03.2011 14:28
ситуацията и последствията от случващото се в АЕЦ " Фукушима 1 " не повторят преживяното преди 66 години в Хирошима и Нагасаки !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995254
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031