Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2020 17:34 - ЗАБРАНЕНОТО ВИДЕО; ХОЛЕРНИТЕ БУНТОВЕ; АНТИВАКСЪРИ, НЮ ЕЙДЖ, КОРОНАВИРУС…
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2576 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 18.05.2020 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Hristo Panchev
9 май в 0:21 ч. · Facebook

Забранено видео, което все пак намираш с един клик в нета. Мечтата на всеки, на който му се е налагало да публикува съдържание – да те забраняват, за да станеш вайръл... Във видеото, значи, ни се представя една леля, “блестящ учен” с разбита кариера. Намира сили да се изправи срещу машината и като един Давид, разполагащ само с камъка на свободното слово, сваля Голиат на колене. Моделът е изпитан: две истини, между които са набутани няколко лъжи, много полуистини и няколко откровени абсурда.

Да започнем с истината. Във филма група лекари обясняват, че излагането на патогени повишава имунитета. По принцип да. Точно за това някои страни въведоха смесени мерки, които да запазят старите и болни хора, а здравите да се пуснат да градят имунитет. Темата е сложна и тепърва ще се види кой е прав. За сега обаче се вижда, че смъртността все още е твърде висока по тези места, остава да се надяваме, че имунитетът ще е по-траен. Още НИКОЙ НЕ ЗНАЕ.

Иначе жената твърди, че ебола вирусът е станал заразен, след като е третиран в лаборатория. Не е вярно. Първите огнища на тази зараза датират от 70те, а няма смисъл дори да обсъждаме нивото на вирусологията тогава. А това, че като носиш маска се “самозаразяваш” нон стоп... Смешно. Или че ХИВ е убил милиони, заради забавено научно изследване с 6 месеца през 1984, при положение че вирусът е открит още през 1981 и че по проблема тогава работят независимо няколко научни института по света, а не само мадам “най-способният учен”...

С други думи, да се гледа на такива филми като на “светото писание”, което казва единствено истината и само истината, е… леко крайно.

Хубаво е да се внимава и за друго. Филмът е представен в американски контекст. За тях тази година е изборна. Последният филм на Майкъл Мур и много други вече влязоха в арсенала на републиканците. Анти-Фаучи реториката, анти-наука, приказките за магическо лекарство (хидроксиклорокуин) – това са тезите на Тръмп. Да добавим и мяркащи се снимки на Нанси Пелоси във видеото... И за капак – топъл призив към Тръмп да помогне... Действителността няма да докара победа на Тръмп през ноември, за това ще се разчита на алтернативна реалност. На “алтернативни факти”, точно както през 2016. И ще спечели, защото хората, които предпочитат алтернативни факти отдавна са болшинство. Честито!

Важно е и друго – “отхвърлянето от научната общност”, от което се жалва героинята на филма. Имайте предвид, че да бъдеш публикуван в научно списание не е като да публикуваш статия във вестник. Научната статия има изискване за peer-review: методологията, експеримента, резултатите и изводите, които искаш да публикуваш, трябва да бъдат повторени от други научни институти или хора от твоя ранг и научна сфера. Това често отнема месеци и ако резултатите се повторят, имаш зелена светлина. Ако обаче хвърлиш едни изводи, базиращи се на предположения или просто не могат да се докажат експериментално, нямаш място в научно списание. Видеа в ютюб можеш да постваш на кило, в интервюта можеш да си твърдиш всичко, но резултатите и твърденията ти НЯМАТ научна стойност, дори да си проф, д-р, академик или арменски поп. Именно с това се е сблъскала и тази леля в един момент. И очевидно е недоволна. Истинските учени се научават да носят на много критика и да продължават напред. Другите са готови на всичко, за да докажат пред себе си, че са прави.

В поведенческата психология това се нарича confirmation bias – тенденцията да вярваш повече на твърдения, близки до твоите вече изградени убеждения. За това и във фб никой не може да убеди никого в нищо. В науката обаче към даден проблем не се подхожда с предварително убеждение, а с отворено съзнание и търсене. За това там има повече въпроси, отколкото отговори. От което следва това, че научната или “официалната” версия винаги звучи разколебано и некатегорично, никога със 100% сигурност. Защото не всичко е сигурно – някои неща тепърва трябва да се изследват, измерват, доказват... Може, например от наблюдения да се каже, че хидроксиклорокуин помага, но за да се потвърди научно, трябва да се изследва ефектът по отношение на точно тази болест. Лекува малария казват, но маларията се причинява от протозой, а това сега е вирус, нещата са различни.. Не казвам, че не лекува. Казвам, че още НЕ СЕ ЗНАЕ.

Във време на криза гладът за нещо сигурно и категорично е огромен и всеки, който пусне нещо такова на пазара печели. Дори и да е лъжа. Конспиративните теории са точно това. Кеширане на несигурността и на глада за факти. В тежкия случай тези факти са пълни лъжи, понякога опасни за здравето. В лекия – непотвърдени хипотези, заявени с увереност на човек, който знае всичко за света. Гуруто на тези теории и бивш футболист – Д. Айк и други нему подобни печалбари, станаха милионери от “изнасяне на лекции” и продажби на книги. Сега с кризата направо обират джакпота, а шерванията само им пълнят касичките.

Разбирам, че намеренията на хората, разпространяващи тези неща из нета са добри, но пътят към ада знаем с какво е осеян. Айде да внимаваме малко, за да не се озовем скоро в Тъмните векове, където Земята е плоска, белината лекува, Бил Гейтс трябва да гори на кладата, а истината се диктува от пророци.

Hristo Panchev
17 май 2020, Facebook · 

Първите Холерени бунтове избухват през 1830-та в Русия, година по-късно във Великобритания, а с Петата пандемия бунтове има и в Германия. В Севастопол гневът към карантината и забраните за движение избива в погроми над полицейски участъци и болници. Има и жертви. В Петербург са нападнати и бити медицински работници. Нажежената тълпа там вярва, че холерата е измислица и е в ход заговор за отравяне на кладенците на бедните. Зад пъкления план, според протестиращите, стоели богаташите, лекарите, градската управа и чужденците. Във Великобритания на много места изникват улични барикади срещу ограниченията. Протестиращите в Ливърпул са убедени, че докторите умъртвяват болните, за да извършват експерименти с телата им. При бунтовете в Ексетър го отнасят дори гробокопачите. В Хамбург пък медицински работник и притекъл се на помощ полицай са пребити до смърт от разгневената тълпа.

Човешката природа изпитва нетърпимост, дори погнуса към неизвестното. Искаме да го запълним с нещо ясно и разбираемо. Ако научната информация е твърде сложна или непълна, разчитаме на личния си опит. Ако в него липсва нещо познато, с което да сравним - остава ни само логиката на сетивата. Ниските прослойки в царска Русия тънат в огромна мизерия – значи богатите планират унищожение. Години преди бунтовете във Великобритания има скандал с осъдени за незаконна търговия на човешки останки за дисекции в медицинските училища. Логиката на сетивата навързва фактите: значи с измислена епидемия си прикриват страшните далавери.

От векове се вярвало, че холерата се причинява от мръсна вода. Това бил житейският опит. Той бил доста по-близо до истината, отколкото усещанията на тълпата, но пак не бил достатъчен. Мътността на водата не била сигурен показател, а заразата имала и други лукави начини да вилнее в онези години. Така липсата на достатъчно точна информация обричала всяко управление на грешки и неадекватност. Следвали хаос, страх и съмнения. Все пак обаче, в тази история неизвестността била победена. Германският изследовател Робърт Кох успял да изолира и изучи свойствата на бактерията причинител, а с това Петата пандемия на холера се оказва последната за Европа.

Не винаги историите завършвали така обаче. Няколко века преди това митични същества и суеверия направлявали ежедневието, а сънища определяли държавни решения. Вярата и духовността пък не пречели на гражданите да се забавляват с публични екзекуции, а слухът бил достатъчен, за да те качи на кладата. Особено ако си жена. Тези така сетивни времена останали в историята като Тъмните векове.

Смущава ме как днес третираме реалността. В информационното цунами, в което се намираме от възхода на социалните мрежи насам, онази скучната, неуверена, но що-годе работеща реалност започна да изчезва. Като в онзи роман на Стивън Кинг – ланголиерите започнаха да я изяждат, а зад нея да остава празен фон. Сетивата не ни позволяват да видим празното пространство обаче. Виждаме една виртуална реалност като в забавен анимационен филм – с ярки цветове, без нюанси, с герои и злодеи, прости проблеми и прости решения. Без лоши новини, освен разбира се масовите екзекуции, пардон... криминалната хроника.

В тази нова реалност политиката е окупирана от анимационни герои, които издават странни звуци, правят странни движения, пускат лафове и забавляват зрителя. А той се смее и скролва надолу за още емоции, за факти по избор и за удобна действителност, в която проблемите се решават с магия. Магическо отслабване, чудно лекарство или например магията, че хем може да потребяваш все повече, хем да няма промяна в климата. Или хем да не ти пука за никой, хем общността да е задължена да те обгрижва и обича. Тази виртуална реалност обаче има общо с действителността, точно колкото анимационния филм с пространството извън телевизора.

Много се надявах, че с тази криза повече деца ще поискат като пораснат да станат доктори, медицински сестри, изследователи, учители, артисти, журналисти. А не мутри, футболисти и футболеси, както до сега. И ако тази криза е твърде слаба да размести приоритетите, то вероятно със задаващите се съвсем осезаеми пробиви в начина ни на живот, причинени от променящия се климат, приоритетите ще се обърнат. Защото няма проблем да загубиш представа за реалността ако лежиш на плажа и слушаш морето. Но ако ти се случи да затвориш очи и да се отдадеш на мечти и сънища, докато шофираш с висока скорост, то действителността – онази извън телевизора, твърде скоро ще ти напомни за себе си.

 

Plandemic: как опасните твърдения на учен със съмнителна репутация станаха свръхпопулярни

Джейсън Уилсън
Мнения
15.05.2020, 20:04 ч.
последна редакция 16.05, 11:59 ч.

Извънредната ситуация около пандемията от коронавирус се оказа благодатната среда за избуяването на поредица от конспиративни теории. Най-големият хит в момента е видео, което рекламира предстоящия филм Plandemic. То стана популярно със зашеметяваща бързина, след като беше пуснато в социалните мрежи (и после изтеглено от YouTube и Facebook, но отново качвано) преди около седмица. Популярността на видеото в определени кръгове показа и как фалшивите твърдения, разпространявани от антиваксърското движение, добре се вплитат в познатия наратив на крайнодесните конспирации, пише Джейсън Уилсън в "Гардиън" в материала си Plandemic: how the debunked movie by discredited researcher Judy Mikovits went viral, в който проследява начина на разпространение на филма. Уилсън е австралийски журналист, който живее в САЩ. Текста му публикуваме с незначителни съкращения.

Видеото, което е новият хит на конспиративните теории, е интервю с дискредитираната вирусоложка - Джуди Миковиц. Негов автор е калифорнийският режисьор и пропагандатор на ню ейдж благополучието Мики Уилис.

Кариерата на Миковиц като учен започва да запада пред 2009 г., когато тя публикува статия в сп. "Сайнс", посветена на синдрома на хроничната умора, като го обвързва с влиянието на вирус. Твърденията в научната публикация обаче се оказва, че не мога да бъдат защитени, тя е изтеглена, следва конфликт между Миковиц и нейния работодател, частна лаборатория, като се стига до арест през 2012 г. с обвинения, че тя бяга от правосъдие, след като е взела от лабораторията записки и изнесла информация оттам. По-късно криминалните обвинения са оттеглени.

Оттогава Миковиц твърди, че е е жертва на широкоразпространена корупция в научната общност, присъства на конференции за аутизма, организирани от антиваксърски организации, на които се обсъждат безпочвени теории как вирусите играят роля в причиняването на аутизма. Много антиваксъри вярват, че имунизациите против морбили, рубеола, заушка причиняват аутизъм при децата, твърдение, което многократно и аргументирано е било отхвърляно.

Миковиц вече е автор и на книга "Чумата на корупцията", в която разглежда и тези теории, и която бързо стана бестселър.

Уилис, човекът, който я интервюира, се самопредставя във фейсбук като "баща, създател на филми и активист". Той е бил актьор и прави еклектични филми в продължение на няколко години. Работите му обикновено имат политически привкус - прави видео клипове в подкрепа на кампанията на Бърни Сандърс през 2016 г. , както и за Тулси Габард (конгресмен от Хаваите) по време на нейната президентска кампания през 2020 г. (стената му във фейсбук показва, че той е гласовит поддръжник и на двамата политици).

Има и клипове за йога и медитация, а филмовата фондация, която основава през 2006 г., е съпродуцент на филм за благотворните ефекти от психоделични субстанции. Пред "Лосаджелис таймс" той обяснява, че направил Plandemic на ниска цена, но анализатори сочат, че е имало финансиране от известни застъпници на конспиративните теории като целта е била да се популяризира книгата на Миковиц.

Твърденията, които Миковиц прави по време на интервюто, за собствената ѝ кариера, за вероятността коронавирусът да е човешко дело, както и как се е разпространила заразата - вече бяха опровергани от сериозни научни източници - не само сп. Science, което се връща и и обяснява какво е довело до оттеглянето на публикацията ѝ от 2009 г. 

Нейните хипотези се заиграват директно с антиваксърските проповеди, като всичко това е интегрирано в по-голям, конспиративен и основно крайнодесен наратив, насочен срещу карантината и мерките в борбата с коронавируса.

Тук е идеята, че вирусът е създаден от хора, най-вероятно от лаболатория в Ухан, също така и че задължителните ваксинации са измислени от големите фармацевтични компании, които по този начин искат да се облагодетелстват, но така умират милиони, както и че здравните власти - в това число д-р Антъни Фаучи (директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания.и експерното лице на битката с COVID-19 в САЩ), са корумпирани и не може да им се има доверие.

Няма никакви доказателства за нито едно от тези твърдения, както редица издания показаха. Сами по себе си нейните теории не звучат достоверно, но нейната квалификация е радост за антиваксърите, които обикновено не откриват никаква подкрепа сред медици и учени. А Уилис е умел в правенето на такива филми.

Ерин Галахър, независим учен, която специализира в анализи в реално време на избухвания на дезинформационни кампании, обяснява, че в този случай, умелото заснемане на филма е важен фактор той да стигне до всяко кътче на фейсбук.

"Документалният филм е направен много добре с професионално осветление, добри ъгли на камерата, драматична музика", обяснява тя. "Изглежда достоверно. Ние имаме склонност да приемаме като истина всичко, което е офоремно като документалистика, особено ако изглежда добре", допълва Галахър.

Ключов за успеха на видеото е и големият брой групи във фейсбук на антиваксъри и т.н., много инфлуенсъри подемат темата. В това отношение австралийските антиваксъри имат влияние по цял свят. Проучването на Галахър показва, че австралийската фейсбук група “99% unite Main Group ‘it’s us or them’ играе централна роля при разпространението на видеото и популяризиране на името на Джуди Миковиц във фейсбук.

Видеото намира добър прием и съответно разпространение и във фейсбук групите, които са поддръжници на кемтрейлса - конспиративната теория как от въздуха се пръскат опасни химикали, в силно консервативни групи и още една тип групи, свързани с конспирацията “QAnon” (конспиративна теория, популярна сред крайнодесните, основно в САЩ, според която "дълбоката държава" готви заговор срещу Доналд Тръмп и поддръжниците му - бел. ред.)

Разпространението на дезинформацията се подпомага и от харизматични инфлуенсъри - като например австралийският готвач звезда Пийт Еванс.  Във фейсбук и в инстраграм той публикува диаграма, която трябва да покаже, че Бил Гейтс е обвързан със здравните власти, университетите, международните организации и фармацевтичните компании, които играят основна роля в борбата срещу коронавируса.

Навсякъде по цял свят антиваксърите се оказват много активни, дори организатори на улични протести срещу карантинните мерки. На протестите важна мишена е и Бил Гейтс - една от набиращите скорост конспиративни теории е, че милиардерът и филантроп е замесен в заговор, свързан с коронавируса, като начин да контролира всички хора.

По улиците на американските градове антиваксъри маршируват рамо до рамо срещу карантината заедно с крайнодесни организации, в това число и екстремистки.

За времето на холерните бунтове през 19 век в Европа историкът Ричард Евънс пише: "понякога медиците попадат под атака...основно защото те са натоварени с изпълнението на наложените от държавата мерки за изолация на жертвите след като избухне веднъж епидемия". От Русия до Великобритания лекарите са обвинявани, че разпространяват болестта нарочно, за да убият бедните в градовете и така да си набяват трупове за вивисекция.

Сега конспиративните теории си пробиват път - през много активни фейсбук групи, инфруенсъри, които се насочват към неинформирани хора, подложени на голямо психическо напрежение, и действат срещу здравните експерти и срещу самата наука.

https://clubz.bg/98661-plandemic_kak_opasnite_tvyrdeniq_na_uchen_sys_symnitelna_reputaciq_stanaha_svryhpopulqrni

  



Гласувай:
6



1. germantiger - от мен плюс със "забележка" в коментара надолу
18.05.2020 18:58
съгласен съм или подхода на статиите изразява до голяма степен и моето виждане

боклука в двата материала е ясен обаче

ПОЛУИСТИНА И ЕДИНЛЕК УДАР СРЩЕУ ТРАМП

защо полуистина - защото двамата писали за това си затварят очите за световните факти, които отразяват конспиративността в историята

вероятно двамата са боси в историята или невежи сравнен с човек с дълбоки познания в нея и трябва да бъдат разбрани, оправдани

другия боклук както казах е плюенето про трамп - този заслужава два вагона боклук по-малко върху себе си от култови лайна като хилъри, обама и сие

демократите са върха на лайното, така-че тия двама автори това удобно го пропускат - защо можем да се досетим - туй-като ти си надежда бракалова, в тявоя случай няма да се подсетиш, а ще извиниш авторите или напишеш,че все пак не знаем мотивите им и какво е в мозъчните им кутии/главите

формално ще бъдеш права, фактически едва ли, но все пак има и тази възможност да си
цитирай
2. germantiger - ++
18.05.2020 21:54
до добавя часове след първиоя ми коментар

още тогава прочетох абсолютно целия постинг и както казах до огромна степен го споделям

но разбира се, веднага ми направи впечатление атаката към трамп

а атака неговите на трамп противници заслужават пъти и пъти повече години наред, но за тях ни дума

също така не иде реч за конспиративност, а за файкти в историята които доказват и показват наличието на маса конспирации наред със случайния фактор - тези "неща" в смес от "променливи"

ще маркирам - миковиц - еврейско име/фамилия
цитирай
3. nbrakalova - Към 1. и 2. germantiger - Не съм прецизирала… Благодаря за АНАЛИЗА.
19.05.2020 13:01
Не съм имала намерение да коментирам текста. И аз имам друг поглед по отношение на Тръмп. Само мога да предполагам този на автора. А и личното му мнение по въпроса за Тръмп („атаката на втори план“) не бе обекта за споделяне на текста му. Нито пък имах намерение да го съкращавам, удобно за мен. Става въпрос за първия текст на Hristo Panchev. После попаднах на Джеймсън Уилсън. Обединих ги за мое архивиращо удобство.
Поводът бе основно, че се уморих от преобладаващите тенденциозни, злонамерени и лъжливи/фалшиви мнения и препоръки. Особено преекспонирането на темата с конспирациите, намирам за своего рода насока към общо бягство от отговорност, към изконното човешко желание/стремеж друг да е виновен за всичкия минал или съвременен и всякакъв хал... В този смисъл в тази си част това бе едно балансирано българско изказване, допълващо превалиращата у мен гледна точка. Както и с мнението на „Френски биолог: COVID-19 е естествен“ - https://news/health/frenski-biolog-covid-19-e-estestven.html

Разбира се, че е имало, има и ще има конспирации – големи и малки. Не изключвам темата конспирация, още повече, че може да бъде удобно използвана при случай. Нима не е конспирация например сваляне на правителство в подобна патова ситуация? Кой дава парите за организирането и в чий интерес…

Колкото до Ватикана и Ню ейдж (за което движение не случайно споменава Джейсън Уилсън в своя коментар) – те невидимо, но значително засилват позициите си сред водещия политическия елит.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624644
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031