Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2020 01:07 - Владимир Костов: Ковид-19 ще ни отвори ли очите?
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ще видим ли и разберем по-добре света, в който живеем?


Цялата ни история свидетелства, че Човекът проглежда бавно. Не са гениалните проблясъци, които формират осъзнаването. А дългият път и трагичните повторения.

Така е и с Ковид-19. Сигурно ще бъде нужна върволица от подобни му, докато проумеем същината на преживяваното от всички нас. Това, което е пред очите ни, а не успяваме да го назовем.

Пандемията Ковид-19 не е само медицински проблем. Същността ѝ не се изчерпва с броя на заразените, починалите, излекуваните. Нито с героизма и самопожертвувателността на всички, ангажирали се в пряката борба с нея.

Тя е всичко това, но е и едно, изключително по значението си, усилие да осъществим,
или не, значима и съдбоносна стъпка в пътя на човешката цивилизация.

Какво ни показа досега Ковид
-19?

Най-уязвими се оказаха САЩ и няколко западно-европейски държави. Като цяло, имунитетът на тяхното население прояви най-слабо съпротивление пред настъплението на вируса. Е, ли е тази относителна слабост свързана с факта, че във времето след Втората световна война, именно в тези страни /в САЩ най-вече!/ се развиха явления като наднормено тегло и съпътстващи го болести?

Е, ли е последица, в една или друга степен на обстоятелството, че именно там, особено упорито, традиционното земеделие и свързаната с него хранителна индустрия, бяха изтласквани от „модерни постижения“ на химията? Има ли и едното и другото, някаква връзка с факта, че именно тези страни са най-големите консуматори на лекарства?


Четири пети от продукцията на фармацията се поема от населението на тези страни, а то не представлява и една пета от това на света.

В каква степен посоченото има връзка с факта, че за тези десетилетия фармацията израсна до позицията на най-бързо развиващата се и най-печелившата индустрия в наше време?

И дали и доколко всичко това е обусловено от обстоятелството, че като цяло, съвременните фармацевтични гиганти са „най-наднационални“? В смисъл, че са успели да си уредят условия за дейност, ефикасно защитаващи ги от всякакви претенции за контрол от страна на националните държави или обществеността?

Политиците в тези страни, с малко на брой изключения, поеха ролята на организатори и говорители на същественото около Ковид-19. Те вземат решенията за едни или други действия. Те правят всичко, за да не се обсъжда въпроса какво и как отслаби имунитета на обществата и индивидите, нито дали и как, може да се намерят пътища и средства за по-бързо възстановяване на този имунитет. Те въобразяват и осъществяват мерките, чрез които да се формира лично и обществено съзнание и поведение, каквито се смята, че ще услужат на по-нататъшния ход на събитията.

Но в каква посока? И в чий интерес?

Премълчаваното около Ковид-19 не подсказва ли, че изглежда невидимите за погледа ни финансови сили, които претендират да редят света само по своя интерес, са обогатили арсенала си с ново оръжие. Двете световни войни им показаха, че жертвите и разрушенията будят у хората желание за нещо различно, подтикват ги да мечтаят за по-добър свят.


Като е така, не е ли по-ефикасно да бъдат плашени хората и обществата чрез страха за собственото им здраве и покорявани по пътя на отслабване на имунитета им?

И не е ли „по-изгодно и по-продуктивно“, ако това настъпление за владеене на цивилизацията, се прикрива зад едно общо усилие в защита на живота?

Владимир Костов,  5 май 2020 | 23:13


http://epicenter.bg/article/Vladimir-Kostov--Kovid-19-shte-ni-otvori-li-ochite--/216105/11/0



Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1626102
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031