Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2019 17:18 - АЗ СЪМ НЕВИНЕН
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 906 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

(…)

Липсата на категорични доказателства може да доведе до несправедливи присъди, както в случая с Николас Ярис. След няколко месеца чакана, на 1 юли 1982 г. той бил осъден за убийство, изнасилване и отвличане. И дори на смърт. Въпреки това продължавал да твърди, че е невинен. Това довело до дълга битка за ДНК-тестове на доказателствата от местопрестъплението. И въз основа на решаващите резултати от експертизите на 3 септември 2003 г. съдът оправдал Ярис от всички обвинения. Изяснени били още няколко допълнителни проблема и през 2004 г. той накрая бил освободен от затвора, след като прекарал 22 години зад решетките за престъпление, което не бил извършил.

Като затворник, очакващ смъртна присъда, Ярис имал всичките основания на света да се побърка и отчае и просто да се откаже от живота. Четиринадесет години не му разрешавали да прегръща друг човек и бил оставен в краен сензорен глад[*]. Обаче той бил от тези, които „ставаха силни във война“ (Евр. 22:34), и използвал времето, за да се образова, прочитайки хиляди книги. Научил немски и изучавал психология, за да разбира по-добре себе си и другите и да съхрани здравия си разум. Споделил опита си с много хора по целия свят.

Четири седмици след напускането на затвора Ярис дал забележително интервю, в което заявил: „Да намериш здрав разум в дома на безумието изисква смирение. Трябва да се откажеш от цялото си его; то те напуска и тогава се опитваш да възкресиш нещо от това, с което разполагаш, и това, което ти е останало. Трябва да се опиташ да намериш онова добро вътре в себе си, което означава всичко за теб и да градиш върху него“. И още: „Въпреки че всички очакват да бъда огорчен и бесен или да не мога да преживея това, което ми се случи, аз се насочвам към всички добри неща. Сега съм добър човек и искам светът да знае, че хората могат да бъдат избавени. Те могат да се променят“.

(…)

Из: Алберто Тим. Всеки ден – ново начало, кн. 2, С., НЖ, 2019.


[*] Сензорен глад – липса на всякакви осезаеми преживявания и забавления – б.ред. 



Гласувай:
3



1. germantiger - +
03.09.2019 19:29
добре подбран пример или удобно подбран пример или силен пример

има МНОГО ПОВЕЧЕ други примери

изнасилвачи, убийци, педофили в затовра

същите се обръщат към Бог или Аллах

остават си същите изроди щом излизайки от затвора вършат отново същото

ЯРИС ЗА ЖАЛОСТ Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ

и смирението при него вероятно е пречупване и адаптация
цитирай
2. nbrakalova - Към 1. germantiger - + БЛАГОДАРЯ ЗА КОМЕНТАРА!
03.09.2019 23:06
Примерите в книгата са в контекста на заглавието й – всеки ден ново начало (на живот, на мислене, на дейност и пр., бел.м.). Конкретният случай е във връзка с един (от многото) съвет по отношение на отдалечаването от „всяка несправедлива работа…“, убиването на невинен (Изход 23:7) И понеже прекалявам в много неща, ето повод, изкушена, отново да прекаля с някои от тези съвети, които полюбопитствах да си припомня. Някои от тях продължават да са актуални. Днес съветите нито са „на мода“, нито са достатъчни – има закони, но и те се случва да бъдат нарушавани поради човешкия елемент. НАИСТИНА ЯРИС Е ЕДНО ИЗКЛЮЧЕНИЕ – не само с непримиримостта му да се бори за невинността си, но и с действията/заниманията си по това време и реакцията му след оправдаването му:
„(…)
- Да не разнасяш лъжлив слух. Да не съдействаш с неправедния и да не свидетелстваш в полза на неправдата.
- Да не следваш множеството да правиш зло; нито да свидетелстваш в съдебно дело, така щото да се увличаш след множеството, за да изкривиш правосъдието;
- нито да показваш пристрастие към сиромаха в делото му.
- Ако срещнеш забъркалия се вол или осел на неприятеля си; непременно да му го закараш.
- Ако видиш, че оселът на ненавистника ти е паднал под товара си, и не ти се иска да му помогнеш пак непременно да помогнеш заедно с него.
- Да не изкривяваш правото на сиромаха между вас в делото му.
- Отдалечавай се от всяка несправедлива работа, и не убивай невинния и праведния; защото Аз няма да оправдая нечестивия.
- Да не приемаш подаръци; защото подаръците заслепяват видещите и извръщат душите на праведните.
- Шест години да сееш земята си и да събираш плодовете й;
- а в седмата да я оставиш да си почива и да не я работиш, за да се хранят сиромасите между людете ти от самораслото, и полските животни нека ядат оставеното от тях. Така да правиш и с лозето си и с маслините си.
- Шест дена да вършиш работите си; а в седмия ден да си почиваш, за да се отмори волът ти и оселът ти, и да си отдъхне синът на слугинята ти и чужденецът. (Изход 23:1-12)
(…)“

В обръщението си към читателя А. Тим споделя: „… Когато ме поканиха да напиша тази книга, получих предложение да съчетая, където е възможно, три основни елемента: теологичен, исторически и духовен. Идеята ми хареса и се опитах да я изпълня възможно най-точно във всяко кратко четиво.
Четивото за всеки ден е свързано с конкретно събитие или факт, който се е случил точно на същата дата в световната история, в рамките на християнството, (…) или на други хора. Основната дата е винаги подчертана. Най-голямото ви изкушение ще бъде да ме критикувате защо съм избрал някои по-маловажни дати, а съм пропуснал далеч по-важните. Целта ми всъщност е да съчетая известните с по-неизвестни, създавайки момент на изненада. Това може да ни помогне да извлечем духовни поуки не само от религиозните събития, но също и от съвсем ежедневни неща.
Защо трябва да се интересуваме от далечното отдавна забравено минало? Пълноценният живот предполага хармонично равновесие между миналото, откъдето произлизаме; настоящето, в което живеем; и бъдещето, към което сме се отправили. Но как да свържем тези три измерени на живота? Един от най-добрите отговори се крие в следните три съвета, приписвани на Алберт Айнщайн: „Учи се от вчера. Живей днес. Надявай се за утре“. Според Джордж Сантаяна: „Хората, които не помнят миналото, са обречени да го повторят“. (…)
цитирай
3. germantiger - +
03.09.2019 23:15
И аз благодаря за отговора,така нещата стават по-ясни, макар че предполагах, че автора се е заел с подобно на тази задача. В този ред на мисли добре е написал книгата, макар че като за всяка подборка на "еталожи", "жалони" или примери - лиспва дълбочина и достатъчно изследване на всеки казус.
цитирай
4. nbrakalova - Към 3. germantiger - + БЛАГОДАРЯ!
04.09.2019 16:04
germantiger написа:
И аз благодаря за отговора,така нещата стават по-ясни, макар че предполагах, че автора се е заел с подобно на тази задача. В този ред на мисли добре е написал книгата, макар че като за всяка подборка на "еталожи", "жалони" или примери - лиспва дълбочина и достатъчно изследване на всеки казус.

Дълбочината и изследването е желателно, но не знам дали е възможно в рамките на 20-30 реда. Освен това предлагания от мен текст е със съкращения, от което също губи, макар повече откъм изводи или размисъл. Но пък моята идея е четящият сам да осмисли примерите/събитията, съобразно своето (не толкова съкратеното на автора) виждане.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624769
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031