Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2019 13:47 - ЙОХАНЕС БРАМС – На твоя покрив, Клара
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1066 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Клара Вик-Шуман била дете чудо. Едва на осемгодишна възраст тя изнесла концерт в дома на Ернст Карус, директор на болница за душевноболни, намираща се близо до Лайпциг. По това време в дома на Ернст гостувал и Роберт Шуман, тогава 17-годишен. Той бил изключително впечатлен от изпълнението на Клара и този ден се оказал съдбоносен за Роберт, защото още тогава той взел решение да започне да изучава музика при бащата на талантливата пианистка и един ден да се ожени за нея.

По ирония на съдбата, присъствието на директора на лудницата също не било случайно…

Бащата на Роберт умрял три години по-късно. Той бил единствен член от семейството, който окуражавал музикалните заложби на сина си. След смъртта му Роберт бил заставен от майка си да следва право в Лайпциг. Тогава получил първия си пристъп на депресия. Не можел да спре да мисли за Клара и за музиката. Затова прекъснал обучението си и най-сетне се осмелил да се опълчи на майка си и да започне да взема уроци по пиано при бащата на своята любима. Като видял таланта му преподавателят казал, че очаква Роберт да стане най-прочутият пианист в Европа. Около 1830 г. обаче пръстите на младежа били увредени при инцидент и той бил принуден да се раздели с мечтата си да свири. Можел единствено да продължи да композира… Тогава получил втория си пристъп на депресия.

През 1840 г. с Клара сключили брак. Родили им се осем деца и талантливата пианистка пожертвала собствената си кариера в името на семейството. Въпреки успехите, които имал като композитор, Роберт все по-често страдал от меланхолия, пристъпи на паника и халюцинации. При един такъв пристъп, през 1854 г., той направил опит за самоубийство. Настанили го в дом за душевноболни в покрайнините на Бон.

Малко преди това да се случи, в дома на Шуманови пристигнал никому неизвестният дотогава Йоханес Брамс. Той се възхищавал от Роберт и искал да взема уроци по музика от него, но с течение на времето започнал да изпитва чувства към 14 години по-голямата от него Клара и тайно богоговеел пред таланта и обаянието й.

След като Роберт се разболял, Брамс се грижел за Клара и децата. От уважение към своя учител той никога не пристъпил границите, които го делели от Клара… на него му стигало и само това да живее на таванчето на нейната къща, за да е близо до нея и да й помага…

Клара останала първата и последната любов на Брамс.

Всичко неизживяно се чете в музиката му, превърнала го в един от най-великите композитори на епохата.

„Обичах я не заради начина, по който
Караше ангелите в мен да танцуват,
А заради начина, по който споменаването
на нейното име приспиваше демоните ми.“
Кристофър Пойндекстър

Из: Инна Учкунова. Пъзелът на живота. Книга за мечтатели 2. Изд. „Хеликон“ 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. troia - Наде,
29.03.2019 22:04
благодаря ти за интересния постинг. Изключително! Това е живот-роман.
Приятна вечер!
цитирай
2. germantiger - +
07.04.2019 17:44
Не знаех за тези 8 деца, не помня колко имаше Бах-баща, 5 или отново 8, от които не оцеляват всичките... логично.

Клара едва ли е ПОЖЕРТВАЛА кариерата си - в онези времена е нямало тези т.нар. жертви особено от жените към семейството, осевен това Учкунова ще ми позволи да се усъмня в големия талант на Клара, просто защото и до днес пианисти над всички са лъжете и то не един и двама, а плеяда докато "стигнем" някоя жена или дама.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624287
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031