Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2019 21:26 - КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1990 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преображенския манастир

Строителството на Преображенския манастир, намиращ се съвсем близо до Велико Търново, е започнало още през ХІ век. Днешният манастир е разположен на около половин километър отстояние от стария, който е бил разрушен при падането на България под турско робство. Възстановяването му започва през 1825 г. благодарение на отец Зотик и пожертвованията на българите от околността. Строежът на главната църква бил поверен на майстора Димитър Софиянлията, но поради участието му в т.нар. Вълчова завера, той бил обесен от турците. Така със строежа се заели Уста Кольо Фичето и уста Иван бърната, а изографисването е дело на Захари Зограф. В нанастира някога се е укривал самият Левски, а по време на Руско-турската освободителна война тук е била разположена полева болница. Манастирските камбани са дар именно от руските войници в знак на благодарност за оказаната помощ.

На фона на изключителната архитектура и история на Преображенския манастир две от неговите забележителности се открояват: едната е стенописът „Колелото на живота“ от Захари Зограф, а другата – двете канари, намиращи се в двора на обителта…

„Колелото на живота“ се състои от два концентрични кръга, показващи два начина човек да изживее живота си. Във външния кръг е изобразен стремежът към материални богатства – в средата на живота човекът, тръгнал по този път, е на върха на „щастието“ си и е изобразен със скиптър и кесия с пари, но след това колелото бързо се завърта и човекът (обрисуван вече като старец, измъчван от болести) разбира, че всичко това е било напразно, защото след смъртта му няма да има и помен от тези стремежи. Във вътрешния кръг е представен пътят на духовното развитие – с тези блага човек е щастлив дори в края на завъртането на колелото, защото животът му не е бил безсмислен – плодовете от труда му остават и след като колелото направи пълен кръг.

В средата на стенописа е изобразена красива жена като символ на самия живот. Казват, че това е Християния – съпруга на брата на захари Зограф, в която художникът бил тайно влюбен. Изповядвайки се, той споделил: „още оттогава я обичах, отче, така я обичах, че в детинската своя любов си казвах сред лято: ако тя поиска сняг, ще се изкача нагоре в планината, под върха Мусала ще стигна и в шепите си сняг ще донеса. И посред зима си казвах: ако тя ми поиска теменуги, ще избягам, ще ида в долна земя, там, където настъпва вече пролетта, и с китка теменуги ще се върна при нея, за да узнае колко много я обичам. Но тя не ми поиска нито сняг, нито теменуги…“

През 1853 г. Християния се разболяла от тиф и под страх от заразяване лекарите забранили на близките й да я доближават. Захари не се подчинил на лекарската забрана и единствен той влязъл в стаята й. Искал да се зарази, за да не живее без нея. Умрял един месец след любимата си. Днес надгробните им плочи са поставени една до друга в Историческия музей в Самоков, откъдето основоположникът на българската светска живопис е родом.

А що се отнася до двете канари в двора на манастира – те са свидетелство за истинско чудо: на 6 юли 1991 г. от надвисналите над манастира скали се отронил огромен каменен къс. Удряйки се в часовниковата кула, построена от уста Кольо Фичето, каменният блок се разцепил на две и това спасило хората, намиращи се в двора на манастира, а материалните поражения били минимални.

Макар и самоук, уста Кольо Фичето бил ненадминат майстор. За да гарантира здравината на мостовете, които строял, той лягал под тях, докато отгоре минавали хора и каруци.

Часовниковата кула е също доказателство за гения му. Затова няма нужда да се изброяват повече причини да посетите Преображенския манастир.

Инна Учкунова, Истории за места и хора от близо и далеч. Изд. „Хеликон“ 



Гласувай:
8



1. barin - Виждал съм го много пъти, nbraka...
06.03.2019 06:26
Виждал съм го много пъти, nbrakalova. Това, с което не се съгласявам е, че много рано се тръгва надолу. Така са решили, сигурно е правилно.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624281
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031