Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2018 22:25 - ИСТИНСКАТА РОЛЯ НА БОРИСОВ
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2132 Коментари: 6 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Проектът "Белене" е корупционен и не е изгоден за България, а площадката за хипотетичната ядрена централа крие сеизмични рискове. Тези заключения принадлежат на министър-председателя Бойко Борисов. Правени са в годините на предходните му правителства, докато той обвиняваше БСП за всички беди на страната. Днес, години по-късно правителството на Борисов започна процедура за рестарт на АЕЦ "Белене". Проектът вече изглежда приемлив, стратегически и изгоден.

Междувременно президентът Румен Радев, обвиняван от ГЕРБ в проруски позиции, замина на официално посещение в Москва, за да демонстрира именно проруската си политическа ориентация. Първоначалната нагласа към посещението му бе, че той ще бъде припознат като "човека на Кремъл" в България (както явно му се иска). Това обаче не се случи. Радев бе унизен, неглежиран, а новината от поредицата му срещи на най-високо ниво бе... предстоящото посещение на премиера Борисов в Русия. Нещо повече: анонсът за визитата на Бойко Борисов в Москва бе направен именно от руската страна, която ясно даде да се разбере, че същинските разговори за каквито и да е съвместни проекти ще се водят с него. 

И все пак от позицията на държавния глава в Москва стана ясно, че той приема за проблем спрените енергийни проекти АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас - Александруполис" от една страна, а от друга - обвинява ЕС и НАТО, че не аплодират незаконното завземане на чужди територии. 


Само "подгряваща визита"?

Вместо обаче позицията на Румен Радев да получи отпор от партия ГЕРБ, наричаща себе си прозападна и проевропейска, гостуването на президента бе разтълкувано от изявени нейни представители като "подгряваща визита" преди посещението на Бойко Борисов.

"От срещата на Румен Радев с Путин стана ясно само едно нещо - добрите отношения между двете страни са важни и за двете страни. Не бяха дадени обаче отговори на енергийните проекти и Белене. Такива явно ще намерим след разговорите между Путин и Бойко Борисов след дни. Така че голямата новина от посещението на Радев в Москва е една - предстоящата визита на Бойко Борисов в Русия и срещата му с Путин", каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Докато у нас управляващите правеха подобни интерпретации, а Радев се опитваше да изглежда като държавник, създаващ мостове между София и Москва, ТАСС цитира анонимни източници от делегациите, според които в документите на българския и руския президент пишело, че до месец българското Министерство на енергетиката е длъжно да представи на руската страна варианти за използване на оборудването за АЕЦ "Белене". В София доклад с такива варианти вече е внесен в Народното събрание, а Министерският съвет официално предложи на парламента да отмени мораториума върху проекта, гласуван през 2012 година.

Всички факти, с които разполагаме, говорят само едно: държавата, която в момента председателства Европейския съюз, подава недвусмислени сигнали, че Русия ѝ е по-важна от проевропейската ориентация. Нещо повече - привикването на президент и премиер в Москва в рамките на председателството пък е знак, даван от Путин. И то знак към Европа. В случая България се оказва само инструмент. 

Недвусмислено обаче се налага още един извод: властта в България (във всички нейни измерения) изглежда се прости с проевропейския си образ. Пространната реч на Борисов в защита на АЕЦ "Белене" пред Министерския съвет, подкрепата, която премиерът получи от Румен Петков и Георги Първанов публично (под формата на контрапротест), твърденията на ГЕРБ, че посещението на Румен Радев в Русия е подгряващ спектакъл за същностната визита - тази на премира, както и анонсът за нея, който дойде от Москва, дори не са намеци. Те са заявка. 

На фона на всичко това можем да подозираме, че посещението на Радев в Кремъл е не просто свързано, а дори координирано и замислено съвместно с Борисов. Тъй като за масовата публика, имаща различни политически предпочитания, е най-удобно следното: президентът да бъде гръмкият вестител, а премиерът - този, който тихомълком ще направи всичко останало. 

Събитията от последните дни обаче показаха ясно, че между настоящите властници в България няма същностно противопоставяне. Вместо ГЕРБ да критикуват президента за проруските му изказвания, те ги представиха за подгряваща програма. А това означава, че поведението на премиера няма да е по-различно от това на държавния глава. Вместо Борисов да покаже европейска ориентация, той рестартира проект, поставящ държавата в още по-голяма зависимост от Москва. 

Ето защо оттук нататък всички декларации от страна на правителството за европейски ценности е редно да бъдат пречупвани именно през тази призма. Призма, която осветява, че Бойко Борисов е много по-удобен за Кремъл от Радев - защото е привидно прозападен политик. А така ролята на "троянски кон" се изпълнява по-лесно. 

Борисов - европеец само за пред камерите?

В крайна сметка обаче последните дни свалиха маските и показаха, че "европейското развитие на България" е само роля, паралелно с която се пробутва нова порция ззависимости и корупция, т.е. с привидностите бяхме дотук. 

С привидностите дотук бе и Брюксел. Дни след като Борисов прегръщаше и целуваше европейските лидери в София, което бе представено от българските медии като извънреден успех и доказателство за успешната интеграция на страната ни, Европа за четвърти път отряза България за единната валута. България не е готова да приеме еврото, гласи заключението от сряда на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Подобно на Европейската комисия, ЕЦБ също посочва проблемите с корупцията, настоява за независима и ефикасна съдебна система, както и независимост на Централната банка. Тези условия всъщност не са сред формалните критерии за присъединяване към еврозоната. Но очевидно те са пречка пред амбициите на българското правителство да осъществи пробив в тази посока по време на европредседателството си.

Пред камерите и фотообективите Борисов се преструва на европеец. Скрит от тях - приема нареждания от Путин. Пред камерите и фотообективите европейците се преструват, че Борисов е един от тях. А после му показват, че няма място редом с тях...

24.05.2018, коментар на Полина Паунова 



Гласувай:
5



1. germantiger - ...
24.05.2018 23:29
Наистина голям казус и както се казва Видов ден

Съгласен съм с написаното от Полина Паунова - ЗА ЖАЛОСТ съм съгласен !

Радев е ясен руски боклук, Борисов отива "натам" - ще видим, нека видим каква ще я свърши и кой външен господар ще послуша
цитирай
2. troia - Вярно е.
25.05.2018 13:46
Не сме готови за еврото с този нисък стандарт на живот. Доволна съм, че не ни одобриха.
А това кой на кого се кланя то се знае. Слабият се кланя на по-силния, така е в живота, а какво остава за политиката.
Политиците често играят роли, изнасят ни представления, но пък ние си плащаме за удоволствието да ги гледаме.:) По-интересното е какво се крие зад пиесата, но малцина знаят истината. Можем само да предполагаме.
Благодаря ти за интересният постинг.
Поздрави!
цитирай
3. nbrakalova - Към 1. germantiger - "и кой външен господар ще послуша"
25.05.2018 16:06
germantiger написа:
Наистина голям казус и както се казва Видов ден

Съгласен съм с написаното от Полина Паунова - ЗА ЖАЛОСТ съм съгласен !

Радев е ясен руски боклук, Борисов отива "натам" - ще видим, нека видим каква ще я свърши и кой външен господар ще послуша


Именно КОЙ господар. Защото има господари и псевдогосподари, имитатори :) А и "чисти" мошеници. :)
цитирай
4. nbrakalova - Към 2. troia - "Слабият се кланя на по-силния..."
25.05.2018 16:11
troia написа:
Не сме готови за еврото с този нисък стандарт на живот. Доволна съм, че не ни одобриха.
А това кой на кого се кланя то се знае. Слабият се кланя на по-силния, така е в живота, а какво остава за политиката.
Политиците често играят роли, изнасят ни представления, но пък ние си плащаме за удоволствието да ги гледаме.:) По-интересното е какво се крие зад пиесата, но малцина знаят истината. Можем само да предполагаме.
Благодаря ти за интересният постинг.
Поздрави!


Стига наистина да разпознае истински силния, зощото, в смисъла на ролите, има и такива, които се гримират на силни. Едва в края публиката разбира кой е истинския и кой фалшивия.
Приятно ми е, че текстът е предизвикал интерес, дори коментар.
цитирай
5. krumbelosvet - Чедо nbrakalova,
16.03.2019 21:05
Експертите най-после се осмелиха да докладват на правителството, че енергийният ни баланс НЕ Е ВЪРЗАН още дниес, да не говорим след 5-10 години.
А и Германия ще си строи Северен поток.
А отреченият наш Южен поток стана Турски поток, и сего , освен от Русия ПЛЮС УКРАИТНА, ще сме зависими и от Русия ПЛЮС ТУРЦИЯ.
Това са прости Ф А К Т И.
А вие разсъждавате така, като че имаме свобода да избираме - лошата Русия или добрия Запад.
цитирай
6. nbrakalova - Към 5. krumbelosvet - Чедо nbrakalova,
17.03.2019 19:02
Мислех, че сте ме забравили или заслужено отхвърлили...
Според мен винаги има избор, който на държавно ниво зависи не само от компетентност и интелигентност, но и от почтенност. Едва ли има лоши и добри, има интереси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624309
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031