Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2015 10:01 - Коледа или Рождество (2)
Автор: nbrakalova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2469 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 25.12.2015 10:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Христовото поколение "Истина, истина ви казвам:
Ако житното зърно не падне в земята и не умре,
то си остава самт;
но ако умре, дава много плод"
(Йоан 12:24)
Добре дошли в Исусовото "царство с главата надолу", както го описва Донълд Крейбил. Това е единственото управление на земята, където, за да спечелиш, трябва да изгубиш; за да бъдеш пръв, трябва да бъдеш последен; за да бъдеш водач, трябва да станеш слуга; за да си най-велик, трябва да станеш най-малък; за да живееш, трябва да умреш. Нека да си кажем честно – това не са нещата, които ще ви направят победители в "Сървайвър" или в някое друго телевизионно риалити. Оцеляването не е движещата предпоставка за Христовите последователи. А саможертвата!

Вземете зърно от жито или царевица, казва Исус. Помислете за всичко, което можете да направите с царевичните зърна: с малко лепило децата могат да сътворят смешни лица за хладилника; с микровълнова печка ще си изпукате пуканки за събота вечер; с конец ще си украсите коледната елха, а със стъклен буркан ще придадете известна ексцентричност на кухненските рафтове. Но не е необходимо да сте градинар, за да знаете, че нито едно от тези неща не е високото призвание на ядката или семето. В стиха ни за днес Исус заявява, че най-доброто семе е погребаното. Можете да оставите семената, натъпкани в буркан [църква] на рафта завинаги, но те никога няма да станат нещо повече от нестандартно украшение. Всеки фермер знае, че трябва да жертваш семето, за да го спасиш.

Дали ние самите сме погребани семена? "Всички, които искат да дават плод като работници заедно с Христос, трябва първо да паднат на земята и да умрат. Животът трябва да бъде хвърлен в браздата на нуждите на света. Себичността, доминирането на личния интерес трябва да изчезнат. Но законът на саможертвата е законът на самосъхранението [царството с главата надолу]. Семето, заровено в земята, дава плод и на свой ред той се засява. Ето как се умножава реколтата. Фермерът запазва своето семе, като го хвърля. Така и в човешкия живот – да даваш означава да живееш "наобратно". Животът, който ще бъде запазен, е животът, който с желание се дава в служба на Бога и на човека." ("Притчи Христови").

Коледната история започва в обор, а не в палат. Очевидно саможертвата е принцип на Царя, Който идва. А Той го предава на избраните, които вървят след Него.
Дуайт Нелсън. Избраните, С., 2013.



Гласувай:
4



1. audan - Колав-ден = Holly day
25.12.2015 17:48
Свещеният ден, когато '"се ражда" Слънцето е празник за всички Слънчеви народи.

Старият ни календар имал 4 сезона по 91 дни (31+30+30),а оставащият 365-ти ден е извънреден и носи името Единствен ден, Еднажден, Игнажден, Единак...

Християнските водачи опитали да унищожат останалите вярвания и обичаи. С някои се справили, а други "приватизирали" - измислили им свои съответствия. Коледа е един от тези празници. Иначе, според Новия Завет, Йешуа би трябвало да е роден между 01.09., когато стадата се връщат и ноември, когато почват студени дъждове и нощем стадата не са по полето, а в кошарите.

Затова нека тачим нашето българко наследство! Да празнуваме Свещения (Колав/Колев) ден!
цитирай
2. troia - Честита Коледа!
25.12.2015 19:20
Весели празници, крепко здраве и щастие!
Приятна вечер!
Постинга ти е интересен. Една по-различна философска гледна точка относно живота и смъртта. Казано честно както и да тълкуваме по човешки има си природни закони. Независимо от дълбокия смисъл, който търсим те са необратими. Може би го търсим само за утеха.
цитирай
3. nbrakalova - Благодаря за поздравленията, troia
25.12.2015 22:14
troia написа:
Весели празници, крепко здраве и щастие!
Приятна вечер!
Постинга ти е интересен. Една по-различна философска гледна точка относно живота и смъртта. Казано честно както и да тълкуваме по човешки има си природни закони. Независимо от дълбокия смисъл, който търсим те са необратими. Може би го търсим само за утеха.


Не само за утеха се търси, но и за изход.
Тук няма философия, а практика. Това е вестта на Евангелието и примера на Христовия живот.
Това звучи и в съвета Му към богатия младеж, осъзнал, че богатството не му е достатъчно:
(…) Исус, като го погледна, възлюби го, и му рече: Едно ти не достига; иди продай все що имаш и дай на сиромасите, и ще имаш съкровище на небето; и дойди и Ме следвай. (Марко 10:21)
Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си, нека носи кръста си всеки ден и нека Ме следва. Защото който иска да спаси живота си, ще го изгуби; а който изгуби живота си заради Мене, той ще го спаси. (Лука 9:23, 24)
(...) Исус ги повика и им каза: Вие знаете, че ония, които се считат за управители на народите, господаруват над тях, и големците им властват над тях. Но между вас не е така; а който иска да стане големец между вас, ще ви бъде служител; и който иска да бъде пръв между вас, ще бъде слуга на всичките. (Марко 10:42-44)
- Защо ли?! - ще попитате.
- Защото наистина Човешкият Син не дойде да Му служат, но да служи, и да даде живота Си откуп за мнозина. (Марко 10:45)

Това е библейското християнство. В човешките очи обаче то е и винаги ще бъде "царството с главата надолу".

Весели празници! Здраве и благополучие!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1625694
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031