Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2020 12:51 - ДА УБИЕШ ИСУС (5) – Палатът на Пилат, Йерусалим, СЪБОТА, 8 април 30 г. сл. Хр., през деня
Автор: nbrakalova Категория: История   
Прочетен: 1011 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 01.06.2020 23:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пилат Понтийски има посетители. Отново Каяфа и фарисеите стоят пред него. Сега обаче са влезли вътре в двореца, защото не се боят от оскверняване в присъствието на прокуратора – Пасха е свършила.

Пилат за първи път си дава сметка, че Каяфа е ужасен от могъществото на Исус. Онова, което е останало незабелязано приживе на Назарянина, сега, след смъртта му, е очевидно. Затова първосвещеникът отправя нечувана молба към Пилат. Каяфа говори открито с прокуратора. „Така каза измамникът: „След три дни ще се възкреся отново“. Ето защо охранявайте гробницата до третия ден. Инак учениците му може да дойдат, да откраднат тялото и да кажат на хората, че е възкръснал от мъртвите.“

В тази молба има несъмнена логика, защото изчезването на тялото на Исус може да доведе до бунт срещу свещениците от храма – неговите последователи лесно могат да убедят хората, че човекът, наричащ себе си Христос, наистина е доказал своето безсмъртие. Присъствието на римска стража би попречило на всеки опит да се проникне в гробницата и да бъде откраднато тялото.

Пилат уважава молбата на Каяфа.

„Поставете стража – нарежда той. – Охранявайте гробницата.“

И пред гробницата на Исус е поставена римска стража, ако мъртвецът реши да избяга.

* * *

С това би трябвало да се сложи край на всичко. Размирникът богохулник е мъртъв. Синедрионът и Рим вече нямат повод за тревоги. Дори последователите на Назарянина да са готвели бунт, от тях сега няма и следа. Учениците му са доказали, че са покорни поданици и все още не могат да се съвземат след смъртта на техния Месия. Изпокрили са се и не представляват никаква заплаха за Рим.

Пилат най-сетне може да си отдъхне. Скоро ще поеме обратно към Кесария и пак ще управлява без непрекъснатата намеса на свещениците от храма.

Но Каяфа няма намерение да си тръгва. Натъкмен в разкошните си одежди и ленени ризи, той се пъчи пред Пилат, но още не знае какво римският прокуратор ще докладва в столицата ма случилото се. Каяфа е заложил всички на карта и никак не е спокоен, откакто Пилат демонстративно си е измил ръцете. Този жест ясно е показал, че прокураторът иска да остане настрани от случилото се. Той би загубил всичко, ако император Тиберий го обвини за смъртта на Исус. И ето сега Каяфа стои пред него и дебне дори за най-дребен знак, че Пилат одобрява действията му. Но на римския префект му е дошло до гуша от арогантния свещеник. И без да каже дума, той става и се оттегля.

image 

„Разпятие” („Христос на Сан Хуан де ла Крус“; Christ of Saint John of the Cross) – една от най-известните картини на Салвадор Дали, създадена през 1951 г., когато художникът възприема позициите на католическия сюрреализъм и плашещите изображения в неговото творчество, създадени от мрака на подсъзнанието, са заменени от новата интерпретация на християнските символиКакто много други творби в изкуството на Дали, картината е свързана с испанската духовна традиция.

Бил О
Райли и Мартин Дъгард[i]. Да убиеш Исус. Изд. Книгопис, 2014.

(следва)
ДА УБИЕШ ИСУС (6) – Гробницата на Исус.
НЕДЕЛЯ, 9 април 30 г. сл. Хр. На зазоряване. –
ПОСЛЕСЛОВ
http://nbrakalova.blog.bg/history/2020/04/19/.1706512


 

[i] Бил ОРайли е един от най-известните телевизионни журналисти в САЩ. Мартин Дъгард е автор на много исторически изследвания. Двамата автори в творческо партньорство са вече световноизвестен писателски тандем. 



Гласувай:
3



1. rustam - Името на
18.04.2020 13:58
прокурора(прокуратора) не е Пилат Понтийски, а Понтий Пилат. тТка, както казваме Цезар, а не Цезар Юлиевски, така и този мъж е или Пилат, или Понтий Пилат.

И Пасхата не е свършила, а точно е. В свещения за евреите ден - събота(сабат). Зотжво и бързаха да убият Исус в петък, зада не става това в празничия ден, събота.
цитирай
2. nbrakalova - Към 1. rustam - Така допускат авторите.
18.04.2020 21:16
Каяфа заедно с другите духовници са допуснали достатъчно много компромиси в амбицията си да убият Исус, така че не е толкова важен часа, когато са поискали стража от Пилат. Във всички случаи е било преди залез слънце в събота, т.е. в самата събота.
цитирай
3. krumbelosvet - Пилат Понтийски
19.04.2020 03:31
значи "Пилат Черноморски", но различните езици слагат различно прилагателното или ПРЯКОРА-ФАМИЛИЯ . Примерно Стефан Софиянски или Софиянски Стефан. Но не това е важно, а МОТИВИТЕ и ЦЕЛИТЕ на Първосвещеника и на Наместника. Пилат ДОСТОЙНО изпълнява служебните си ЗАДЪЛЖЕНИЯ, с МИНИМАЛНАТА Н Е О Б Х О Д И М А намеса в сложния казус.
цитирай
4. nbrakalova - Към 3. krumbelosvet
19.04.2020 22:55
Мотивите и целите не само на първосвещеника са описани подробно в книгата, но преди да започне процеса. Не мога да споделя целия текст, защото ще бъде отегчително за четене. Що се отнася до имената не знам дали не е и в зависимост от превода.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624983
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031