Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2019 14:56 - Древните българи и канатицата, елбетицата...
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 9854 Коментари: 21 Гласове:
7

Последна промяна: 24.08.2022 18:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Темата е интересна, дори "епична и с фундаментално историческо заначение" за българския народ! 


  Българи - 
 
1) племе, образувало се във Волго-Урала преди 15 хил. години в резултат от обединението на седем огузо-тюркски и саклански(североирански) рода и отначало наричащо се - идел - "седем рода".  Племето булгар-българ го наричат в научната литература още - "болгар" и "прабългари". Българите в Европа се делели на украински българи, наричащи се "кара булгар"("западни или черни българи"), българи от Предкавказието, наричащи се "бурджани" и българи от Волго-Урала.
През 737 г. основната маса бурджани, а в 820 г. - черните българи приемат исляма. Това в значителна спепен се обяснява с факта, че ислямските виждания се формирали върху основата на булгаро-шумерските традиции.

Племето българ участвало в образуването и се явява сред основните предци на следните съвременни народи:   булгарите(в това число на сибирските тюрки), турците, карачаевци, балкарци, кумики, кримски тюрки, каракалпаци, азери, чуваши, украинци, дунавски българи, унгарци, гагаузи;  

2) част от племето българ, заминало преди 12 хил. години от Волго-Урала в Близкия изток и основало там държавата Шумер. Една част от шумерските българи се влели в състава на други близкоизточни съседни нации, а друга, живееща на територията на днешна Турция, станала основа на турската народност;

3) народност, образувала се при сливането основно на булгарски, хуно-манджурски, фино-угорски и огузо-сабански групи на Волго-Урала през периода от 2 до 9 век и възприела огузкия език, името и идеологията на българите и културните традиции на българите, хуно-манджурците и сабаните(тук става въпрос за волжките българи).  

От тук, където текста е на руски, за българите специално го преведох за вас: "Извадка от "Краткия речник на средновековните Булгарски географски, етнографски и административни названия и термини" - 1 част (На русском языке) - https://boianimen.blogspot.com/2017/06/1.html  


Т.е. тук имаме древен суперетнос(понятие въведено от Л.Гумильов за тюрките, но то се отнася за българите, които са първи по време), за древно племе а след това и народ съхранил древния етноним(въведен официално за име на народа и държавата от кан Кубрат през 7 век) и образувал се през 4-5 век в Източна Европа под властта на Хунската династия.

По-нататък имаме образуване на средновековния български народ на Балканите и образуването на волжко-българския народ във Волго-Уралието. Това са два нови и отделни народа възникнали от народа на Стара Велика България! На основата на същия народ на Стара Велика България възникнали още три народа - руския, украинския и унгарския.
Тук влизат и хазарите, чийто народ пък влиза в сътава на руския, украинския, волжко-българския народи, част от тях емигрират при сасанидите, в Дунавска България, Византия, друга част влизат в общността на караимите(изтребени от Хитлер) и еврейската общност Ешкенази.  

Ето и за Хунската династия за да я ясно за какво и за кого говорим: https://boianimen.blogspot.com/2018/02/blog-post_22.html

image  

Средновековен българин от 8 век, Средна Европа. Сцена от златна кана, част от българското златно съкровище от Трансилвания.



За образуването на нашата средновековна народност имам отделна публикация.
( тук: https://boianimen.blogspot.com/2017/10/blog-post_29.html),


Не е случайно това, че действителния процес на формирането на българската народност на Балканите започва от самото основаване на държавата през седми век и в общи черти приключва през десети век, след установяването на обща религия и общ език. Въвеждането на нова, обща за всички поданици, религия допринася за преодоляването на битовата и културна раздробеност, създава условия за уеднаквен начин на живот, на мислене, на поведение. 

Важно в това отношение е и изнамирането на собствена писменост и книжнина, както и на слой от образовани хора. Благодарение на писмеността става възможно да се наложи по-лесно един общ език и да се премахне съществуващата пъстрота на племени езици и диалекти. А чрез дейността на интелегенцията(със слово и книга) се допринася за укрепването на чувството за принадлежност към род и родина, за утвърждаване на едно по-силно изявено народностно съзнание.

Веднъж изградена и здраво консолидирана, народността може да мине и без наличието на някои(дори без всички) народообразуващи фактори.  Нашият народ е бил лишен от своя държавност за дълги периоди от време, но въпреки това се е опазил, продължил е да съществува, да се развива със свой език, бит, култура, самосъзнание.  

Сложен е въпросът за начина на образуването на народностите. 
Обикновено се приема, че това става при наличието на два паралелно протичащи, но коренно различни процеси. 
Първият процес се свежда до постепенното преодоляване на племенната раздробеност, до обединяването на племената в едно цяло, най-често в рамките на държавността.  От друга страна се развива процес на постепенно сливане на различните етнически групи, на тяхното уеднаквяване до сплотяването им в нова етническа общност с единно народностно съзнание и самоназвание.  
........

И така, ние дотук разбрахме кои са древните българи, основателите на държавата, които са основен фактор и във формирането на средновековната българска народност, разбрахме и коя е тяхната царска хунска династия, кой е и какъв е техния произход - който се оказва древнобългарски а не тюркски, ирански, тракийски, славянски или фински.  

Остават другите два основни компонента - славянския и тракийския. Макар да има и други - узите и печенегите, които са български тюрки емигрирали от тюркския каганат обратно в Европа. А също и куманите, считани за клон на древните българи(скитите - масагети).

Славяните са коренно европейско население, т.нар. източни арийци. За тях също имам публикация - Славяните - познати и непознати : https://boianimen.blogspot.com/2017/06/blog-post_4.html 

image
Урус - рус от Черна България и Киевска Рус. Подобни са били българизираните славяни у нас, както степните росомони. 

Траките, които са модерни днес понеже вятъра на политиката духа от западна Европа, пък тях ги считат за антични европейци и учители на гърците. Тези антични европейци всъщност са древни българи родом от общобългарската Прародина Идел. Впоследствие деградирали културно заради държавно-политическотно си безсилие и постоянни междуособици.

И за тях имам публикация тук: Траките - познати и непознати :
  https://boianimen.blogspot.com/2017/06/blog-post_25.html

image

И един трак с неокастрена бухалка да не е без хич. Изобразен е Дерзел(същият герой и конник-герой, тук без кон и с тракийско име а не с гръцкото - херос - герой. Статуетката е намерена край днешния гр. Чирпан.

 
И какво излиза? Излиза това, че българите тотално са от български произход! Нямат чужд произход. Затова и учените и социолозите от ранга на Д.Фрийдман отделят и една българска цивилизация, самобитна в числото на всичките 21 световни човешки цивилизации!!

Понеже всичките им съставни компоненти имат общо с древнобългарския суперетнос и корените им отиват в древнобългарското племе - българ. А пък уж били на кръстопът, уж много им оказвали културно влияние другите, уж били много смесени, пък то не било баш тъй...! 

 Като илюстрация за устойчивостта на тази самобитна култура ще се спрем на две български шевици, които носят имена от времето на Първото българско царство.  

За канатицата и елбетицата  

Канатица, елбетица, куманско шити(при капанците - равнобедрен кръст), ... Идват от вековете и от поне от преди 7-8 века. А самата канатица(кан, цар) и елбетица(елем - бехти) пряко съвпадат с първоначалното значение на знаците. Знак на Бога и Знак на Царя. За форми на шевици става дума. И понеже имат имена от времето на Първото българско царство, затова са толкова интересни. Елбетицата е свързана с календара - Бройна дума - едно-две(елем-бехти). Имената на месеците по календара. Знака на Бога е шестолъчка, осмолъчка. Знака на царя е тризъбеца. Двата триъгълника един срещу друг са руна, в шаманизма се обозначава - лежащата осморка - символа на живота. С тази руна са изписвали няколко думи, както е при рунното писмо, двете от тях са: любов, и името Борис(то било и име на тенгриански алп, не само на човек).  

Това е елбетицата.

В интернет може да се видят, но тълкуваниета им са малко произволни и самодейни. То няма и как да е иначе. Ако някой етнограф е питал някоя баба в началото на 20-ти век и тя толкова е могла да каже. Откъде да има спомен за календар, за шаманическо колело, макар, че е запазено в паметта и в църковната иконопис имаме и "Колелото на живота", което е един вид наслагване върху старото пак.

image
   
https://vezba.bg/pages/elbetica?fbclid=IwAR1EzwmWr5RH-1mNzDhrqYU7ZqZoNdm9iVlK5l0-yUGt-zuxYoKpgf2ofp0    

Ето я и канатицата.

Аз я считам за царски символ, както говори и името и. Защото и значението на елбетицата пак по името и може да разберем най-лесно. Често срещан мотив е при килимите например. Има някакава градация, степенуване и обединяващ център, на практика пак имаме осмолъчка, а кановете са били от "бога владетели".

image
 
https://vezba.bg/pages/kanatitsa?fbclid=IwAR1Xm5UbhFmdUWV9_Q_8eMnan3KVkiRqC0chhg9qQN0St2_nSW2RD9PtBQk  

Разбира се че произволни съчинения и предположения имат за канатицата.
Криле обаче чии...? 

image
  http://strannik.bg/o/6254/simvolat-kanatitsa/picture?pic=16788

Художествени производни на символа "Канатица", които стигат в крайна сметка до едно и също! 
Стигат до - Знакът на Туран(Ерги - Чакачак - първата митична царица на Идел) от който царски знак явно произлиза "канатицата", не е божество а женски дух служещ на Тангра и покровителка на земята. От нея произлезли всичките "богини - майки" , които не излизат от устата на български археолози и учени дето имат задача да ровят траките...
От тук: https://boianimen.blogspot.com/2017/10/blog-post.html

Накрая няколко мотива от българските чипровски килими със символа канатица:
 
                         1. "Дървото"

                                  image

          
                        2."Пиротски" 

                        3. "Бакама"

image
     

Източници за килимите ТУК:
https://kilim.bg/%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B8.php?it=9

http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/p/blog-page_27.html


П.П. Намерих подходящо видео, обясненията на лекторката са смисленни, само дето липсва обединителния център - кана. Или главата на семейството, рода. Иначе за надграждането и обединението е точно така.


Благодаря за вниманието!  

Край  




Гласувай:
7



1. atil - Вместо резюме: ". . И какво ...
24.09.2019 18:27
Вместо резюме:
"..И какво излиза? Излиза това, че българите тотално са от български произход! Нямат чужд произход. Затова и учените и социолозите от ранга на Д.Фрийдман отделят и една българска цивилизация, самобитна в числото на всичките 21 световни човешки цивилизации!!

Понеже всичките им съставни компоненти имат общо с древнобългарския суперетнос и корените им отиват в древнобългарското племе - българ. А пък уж били на кръстопът, уж много им оказвали културно влияние другите, уж били много смесени, пък то не било баш тъй...! Ама понеже тукашните учени ги духа вятъра метереологично също като политиците и те току се въртят целесъобразно накъдето ги духа... И обявяват конкурси за учебници.

Накрая за каймак и като илюстрация за устойчивостта на самобитната култура ще се спрем две български шевици, които носят имена от времето на Първото българско царство.

За канатицата и елбетицата "...
цитирай
2. shtaparov - Урусите впрочем са юруци (юруши)- ...
25.09.2019 01:28
Урусите впрочем са юруци (юруши)- тюркско племе което се европеизирало,когато било завладяно от Българите и принудено да приеме техния език.
цитирай
3. barin - Здравей, Атиле. През последните ...
25.09.2019 05:43
Здравей, Атиле. През последните две години ходих на няколко места, където имаше доклади и обсъждане за споменатото в темата. Твоето е добре систематизирано. Знаците по шевиците не са случайни, а всеки означава нещо и е поставен на точно определено място.
Поздрави!
цитирай
4. krumbelosvet - Първо - да
25.09.2019 07:39
В селото на майка ми, Бутово, между Павликени и Левски, тая бродерия на ризите се наричаше "българска бродерия". Въпреки наличието на множество остатъци от турски език (прякорът на рода на тоя ми дядо е "чоджума", например). А на възглавницата например казват "падушка", на руски, имат и женско име Тишка, като руския Тимофей, и мъжко име Тимо...
"Славяните са коренно европейско население", казвате вие. Доколкото зная, тоя етноним се появява КЪСНО, след отмирането на етнонима "траки". Не е ли много по-естествено, че има ДВА коренни европейски етноса с общ произход - траки и келти?
И съседна Елада, например, фрашкана с траки, много късно става Гърция, фрашкана със славяни ДО ДНЕС. И двата етнонима са синоними на роби, поради ОБЩОТО ВЛЕЧЕНИЕ на тия народи да живеят на общини и племена, лесна плячка за ловците на роби от древните и античните градове-държави, имащи стройна военна организация и ефективен боен строй и оръжия...
цитирай
5. atil - Урусите впрочем са юруци (юруши)- ...
25.09.2019 11:49
shtaparov написа:
Урусите впрочем са юруци (юруши)- тюркско племе което се европеизирало,когато било завладяно от Българите и принудено да приеме техния език.

Урусите не са юруци и тук става дума за съвършенно различни хора. Урусите са първо кивските руси а след това великорусите вообще. Името им идва от Стара Велика(Черна, Урус) България, чието име на тогавашния език звучало като Кара Българ, Урус Българ - което означавало същото Голяма(Велика) България.
Урус е древнобългарска дума и означава буквално - голям, висок. Със същата дума българите отначало наричали и скандинавските разбойници, които нападали по реките и отвличали роби за арабския халифат. С тях умеели да воюват само българите и били наемани за охрана от славянските князе..
Юруците са много късно племе, бежанци от Волжка българия в Анадола и по собствено желание били заселени в днешния Кърджалийски окръг от османската държава...
.....
Ето и точния текст за урусите:
"...За участие във войната от Яна Галидж(Новгород) в гр.Болгар пристигнал и флота на Салахби(Вещий Олег).

През зимата на 922г. той бил изгонен от Киев от сина на Лачина - Угар. Тогава Алмъш му дал поста наместник в Яна Галидж.
А Угар(в руските летописи го нарекли Игор Рюрикович), провъзгласил Киевския бейлик за независимо от Булгария, Руско княжество.
Тъй като династията на Урус Айдара, към която се числял и Угар, се наричала "уруска" - "руска" по славянски. Освен това болшинството от киевските булгари се наричали още от хунски времена "урус булгари" с център в Киев.

Така в западните булгарски земи възникнала трета независима държава(след Дунавска България и Унгария), наричана условно Древноруска или Киевска Рус.
С това окончателния дележ на Кубратавата Велика България(или Кара Булгар) приключил.
От тук: http://atil.blog/history/2011/04/25/okonchatelno-razdeliane-na-kara-bulgar-velika-bylgariia-nala.735616
цитирай
6. atil - В селото на майка ми, Бутово, между ...
25.09.2019 11:56
krumbelosvet написа:
В селото на майка ми, Бутово, между Павликени и Левски, тая бродерия на ризите се наричаше "българска бродерия". Въпреки наличието на множество остатъци от турски език (прякорът на рода на тоя ми дядо е "чоджума", например). А на възглавницата например казват "падушка", на руски, имат и женско име Тишка, като руския Тимофей, и мъжко име Тимо...
"Славяните са коренно европейско население", казвате вие. Доколкото зная, тоя етноним се появява КЪСНО, след отмирането на етнонима "траки". Не е ли много по-естествено, че има ДВА коренни европейски етноса с общ произход - траки и келти?
И съседна Елада, например, фрашкана с траки, много късно става Гърция, фрашкана със славяни ДО ДНЕС. И двата етнонима са синоними на роби, поради ОБЩОТО ВЛЕЧЕНИЕ на тия народи да живеят на общини и племена, лесна плячка за ловците на роби от древните и античните градове-държави, имащи стройна военна организация и ефективен боен строй и оръжия...

Първо - турцизмите може да са и старобългаризми. Защото освен турците днес и в миналото на езици от тази група говорят още десетки народи, е не може с лека ръка всичко да се потурчва...
Второ - славяните са коренно европейско население да. Колко ранен или късен е днешният термин няма значение, хората са едни и същи и са известни и под други имена. Келтите и готите са по произход от същото място - Източна Европа и са също коренно европейско население. Такива са и скандинавците и латините. И древните българи! - от които излизат коренните източноевропийски групи на скити, сармати, алани. И траки , да. Но траки и славяни не е едно и също.
цитирай
7. atil - Здравей, Атиле. През последните ...
25.09.2019 12:02
barin написа:
Здравей, Атиле. През последните две години ходих на няколко места, където имаше доклади и обсъждане за споменатото в темата. Твоето е добре систематизирано. Знаците по шевиците не са случайни, а всеки означава нещо и е поставен на точно определено място.
Поздрави!

Здравей Барин, Шевиците са част от приложното изкуство а то заедно с фолклора е едно от най-устойчивите и консервативни неща. А тук имаме и сакрален елемент, затова изрично се казвали, че всичко трябва дасе направи точно така както е било наследено и дадено. Всяко фигура и композиция. за да не се развали сакралността и силата на шевицата. Затова виждаме тук две шевици , които явно идват още от Първото българско царство, като са запазили дори имената си.
цитирай
8. krumbelosvet - може би.
25.09.2019 13:48
Но "коренните източноевропийски групи на скити, сармати, алани" днес не са ли славяни ("слечайно" по език). "И траки , да. Но траки и славяни не е едно и също." Може би. Но траките и др. подозрително ИЗЧЕЗВАТ преди да се появят славяните. Както гетите изчезват и изникват готите...
Аз не съм историк. И вие може би сте прав. Но тонът на "последна инстанция" май не е много научен тон...
цитирай
9. atil - Но "коренните източноевр...
25.09.2019 14:32
krumbelosvet написа:
Но "коренните източноевропийски групи на скити, сармати, алани" днеспне са ли славяни ("слечайно" по език). "И траки , да. Но траки и славяни не е едно и също." Може би. Но траките и др. подозрително ИЗЧЕЗВАТ преди да се появят славяните. Както гетите изчезват и изникват готите...
Аз не съм историк. И вие може би сте прав. Но тонът на "последна инстанция" май не е много научен тон...

Да почна този път отзад напред. Тонът на "последна инстанция" не е толкова мой, колкото на изворите, източниците. Потомците на Източноевропейските групи от древни булгари днес може да са всякакви. Но до 8-9 век са били с българско самосъзнание и бит. Славяните са пешеходци и земеделци, едноженци и изгарят мъртвите си. Сарматите, скитите и аланите(и траките) са степни скотовъдци и конни народи, погребват мъртвите си по древнобългарски обичай, полигамни са и свидетелствата за тяхната култура са от древнобългарски характер, докато славянските културни следи повече се родеят с германските и скандинавските култури.
Траките "изчезват"още след 3 век а не когато идват славяните. Славяните се заселват на свободни и празни земи и с никого не воюват за тях ако не им пратят ромейска войска от някой град. Скитите, Сарматите и Аланите също не изчезват, и ако траките стават ромеи, то тия от Източна Европа стават хуни, българи-бурджани по език а не славяни, а по-късно се обособяват волжки те българи, кавказките народности, русите, украинците и др. Гетите са от скитски произход и стават българи а не готи. Готите стават германци още през 5 век, когато Атила ги закара в днешна Германия и никой от тях не се връща на изток
Нищо необичайно и мистично няма.
Приказките за ирански езици в Европа са измислица и то нарочна. За да се подмени историческата действителност и да се ограби и присвои древнобългарското културно-историческото наследство.
цитирай
10. blackseaasm - atil : Приказките за ирански езици в ...
25.09.2019 19:23
atil : Приказките за ирански езици в Европа са измислица и то нарочна. За да се подмени историческата действителност и да се ограби и присвои древнобългарското културно-историческото наследство.
....
Плитко копаеш атиле. Иранските езици, санскрит и прочее езици, включително древнобългарския са КЪСНИ, доста поизкривени диалекти на ПЪРВОИЗТОЧНИКА=ПЪРВИЯ ЕЗИК=СЛОВОТО /РАзлично е от език/= АРийския език.
Последвах белега на АРите и се натъкнах на съвсем ново ПО-ЗНАНИЕ, отвАРящо тайните скрити в бългАРския език. С новото познание ВСЕКИ ЗВУК/буква=ДУМА! Всяка дума има информационен зАРяд на изречение.
Досега бяхме СЛЕПИ! Вече може малко да прогледнем: АРда, ВАРдАР, МАРица, ИскАР, ДнепАР, ДнестАР, Волга=РА.... Десетки хиляди имена, топоними, хидроними пРАговАРят. В думите от бългАРския език има скрити 7 главни героя! Те оживяват всяка дума и я пРАвръщат в изРАчение!
Виж: ПАРви стъпки към РАзбиРАнето
https://arrabg.blogspot/p/23.html

ШифАРът на АРиите:
цитирай
11. dobrodan - Пишем отличен :):):),
25.09.2019 20:33
откъде са тия снимки... Как ги намирате? Аз ровя ли, ровя...
Надявам се на още много такива статии.
Поздрави!
цитирай
12. krumbelosvet - "Тайни и неведоми"
26.09.2019 09:51
"Тайни и неведоми" като Божиите пътища, са и тия на историята, май.
Не може ли както има царски и други скити, да има конни и други траки?
Цивилизоването се развива КРАЙНО неравномерно. Един гений като Перикъл например, може да е причина за скок напред. Не е ли напълно естествено, че възникват градове (както Рим около един... мост), където, в новите условия, ЕВОЛЮЦИЯТА тръгва взривообразно (както мутациите на домашното куче, например), гражданите се въоръжават технологично, яхват коне и поробват селяните както спартанците - илотите. И тракийските граждани се "елинизират и романизират", а селяните се... "пославянчват". Нали май "рус" на латински е "село"...
Тайни и неведоми. Прощавайте за любителското отклонение.
ПП: НО, но господстващите граждани раждат малко, а угнетените селяни все повече, като юдеите в Египет. И след бурния разцвет, метрополията запада, като Рим някога и Европа в момента...
цитирай
13. atil - krumbelosvet - "Тайни и не...
26.09.2019 10:58
krumbelosvet - "Тайни и неведоми" са Божиите пътища, но тези на хората не чак толкоз.
И дори при тази липса на домашни извори, ако се работи добросъвестно, информацията е достатъчна и в другите извори за българската история.
Други траки извън Балканите няма, Балканите са древна родина на трьок булгарите и когато част от древната диаспора(тази между Южен Урал и Северен казахстан) преди много хиляди години идва на Балканите те се самонаричат с общото име трьок. Никой не ги е нарекъл така, римляните и гърците повтарят по своему това, което са чули. Някои ги наричат и тураки(от Туран, Стари Туран - прародина е именно във Волго-Урала).
Та тези ваши любими траки на практика са част от северните саки- масагети. Затова са толкова близки със скитите, тази близост беше яростно отхвърляна от марксистките историци, които и сега служат на съветската историческа идеология и тези.

До към 7-8 век в Европа имаме две основополагащи култури - едната е уседнала и земеделска, другата е номадска и пастирска!
Кой знае защо западните и руските учени издигат на пиедестал уседналата и земеделската култура, а номадската и пастирската принизяват, дори не и признават правото на цивилизованост, считат я за нецивилизована...?! Това е меко казано едно несъстоятелно, несериозно и безумно отношение към миналото и към самата историческа наука.
Огнищата на култури в Близкия изток в това число и в Египет, на Балканите и дори в Рим, възникват от представители излизли от тази Евразийска номадска пастирска могилна култура!
Но в условията на юга, те са принудени да променят основите на своя бит и икономика, но не и духовната си, погребалната и обществено-държавната си култура. Затова има прилики навсякъде, но на юг се зараждат и робовладелски общества, заражда се и пантеизма(многобожието), където се обожествяват различни духове, които в първичната тенгрианска религия, са служили на бога(Тангра).
В Прародината на север обаче всичко се остава такова, каквото е било.
цитирай
14. atil - И когато още през 4 век започва оф...
26.09.2019 11:15
И когато още през 4 век започва офанзивата на запад и столицата на Идел(Стара Велика България- гърците наричали с думата "стар, старо" всичко от преди троянската война) е преместена от долното Поволжие на р.Днепър, западна Европа усеща силата и вижда разликите на другата основополагаща култура - номадската и пастирската.
Нито Ал.Македонски, нито римляните, нито персийския Дарий успяват да се справят и покорят крайните провинции на тази Стара велика България(Идел). На служба при римляните минават само дунавските сармати а гетите в Добруджа и Делиормана никога не са покорени от никого докрай...
Вярно е че древните българи умеели да стоят градове и покрай тях развивали земеделие и зеленчукопроизводство - другите степни народи не го правели. Затова тези които поставили основите на тези горе споменати огнища на култури, знаели какво строят и какво правят.
Интересен е последният ми превод от сборника "Джагфар тарихи", само там се обяснява кои са и какви са саките, масагетите - от които произлизат траките.
Но в Европа идват към 6 век пр. н.е. северните масагети и заселват районите на северното Причерноморие, стават съседи и на древните българи(сармати, алани, барънджар и др. и на траките.
.....
цитирай
15. atil - От тук: ". . . Някога в Турке...
26.09.2019 11:19
От тук: "...Някога в Туркестан(днешен Казахстан) племето на южните саки- масагетите(масгутите) внезапно нападнало централните саки - сарматите(чермишите). Всички чермиши били избити, но предводителката им Тамир-бика успяла преди гибелта си да скрие своя син-младенец в хралупата на едно дърво. Момченцето го намерили и отгледали тюрките. Те го и нарекли "Кипчак" - "Хралупния". Кипчак по-късно взел 40 тюрчанки за жени и децата му от тях основали 40-те рода тюркоезични саки.

/ Тук определено имаме преразказ на по-древната древнобългарска легенда за чудодейното спасение на младенеца - принц!
(...)
Саките, които запазили индоарийския език продължили да се наричат "согдаки"(саки). Част от масагетите в същото време също били тюркизирани и получили от българите името "оймеки", предавано понякога под формата "кимак", а другите масагети, които запазили индоарийският си език, по старому продължили да се наричат "масгути. Българите считали себе си за отюречени саки(саклан, саклаб).

Известно е, че българите се образували в резултат на смесването на седем племена саки, кари(фини), иштяци(угри) и сарачини(тюрки). Древните писатели единодушно отделят сред тях индоарийските племена - барънджар, шуд и теке, тюркското племе май(микен, магун, мэн) и др.

През IX век във Вътрешна Булгария(Волжска България) - Эчке Булгар, от север от страната на Вятка, прониква угорското племе нукрат, а от изток, от Сибир - отюречени угри - аскали.

Преди 15 хил. години иделците - българи, образували своя държава - Идел, която наричали и Туран. От VII век Идел започват да го наричат вече по името на народа - Българ/Булгария, България, Болгария, Бургар и т.н./.

Част от саките, които заминали от иделската част на днешен Казахстан на юг, ги нарекли кушани. Това станал ов периода на управлението на враждебната им Аланска династия.

http://atil.blog/history/2019/02/10/svedeniia-za-bylgaro-kumanskite-otnosheniia-sydyrjashti-se-v.1645345
цитирай
16. krumbelosvet - Много интересно, Атил
27.09.2019 08:57
Тюрките с техните ЕЗИЦИ, безспорно участват в нашата история, най-малкото защото май е общоприето, че Кубрат се откъсва от туранската империя. И българите са били поне ДВУЕЗИЧНИ, иначе как ще говорят с шефа и неговия народ, и оттам имат "Ъ"-то, ерголям-ът за разлика от другите славянски езици. Оттам и военните звания и военното ИЗКУСТВО, може би.
Не съм срещал досега тезата, че петте синова на Кубрат може да са от различни майки и затова племената им избират един или друг от ДВАТА езика. Но поне Аспарух най-вероятно води славяноезично племе. А на мене ми изглеждат убедителни сведенията за ГОЛЯМО РОДСТВО на тракийски и славянски език... Както и сведенията, че Аспарух ЗНАЕ че се ЗАВРЪЩА в прастари родни земи...
То няма край. Тайни и неведоми. Май сме в НАЧАЛОТО (даже преди началото на написването) на една нова, ИСТИНСКА българска история. Дано не изчезнем, поне на юг от Дунава, преди да блесне тая нова история...
цитирай
17. atil - krumbelosvet, тюрките с техните ...
27.09.2019 20:22
krumbelosvet , тюрките с техните езици не участват в нашата история! Кашата в главите ви е голяма, затова трабва да четете блога на Атил... Когато се е формирал древнобългарският етнос, никъде по света нямало и един тюрк.
Езика е от Сибирско-Алтайското езиково семейство, което заради Османската империя, западните и руските историци го кръстиха - "тюркско". И то чак след 18 век.
Авторите в сборника "Джагфар тарихы", употребяват термина "тюркско, тюркски" само за разяснение и пояснение за какво точно става въпрос що се отнася до езика. През 7 век българите наричали тюрки, езиково отюречените угри(унгарци, маджари). Другите тюрки, които основали първия тюркски каганат имали все още българско самосъзнае. Все едно днешна Канада, където още мнозина от населението се броят за англичани. Руският летописец Нестор слата знак на равенство между българи и хазари, а хазарите излизат от разпадналият се първи тюркски каганат.
Кубрат не се отселя от никого, но той не признава нито властта на аварите, нито тази на тюрките на изток. Плащал данък, но владеел своите земи и хора сам. Същото го прави и баща му, за което е убит от българите на служба в аварския каганат. Тези, от които е всеизвестният днес Алцек.
Кубрат обаче успява да обедини българските племена и родови групиравки в Източна Европа с помоща на Византия и на кръстените предци на власите и на част от славяните там. В 630 година той отново обединява старите иделски земи от Карпатите до р.Енисей и се обявява за кан. Византия му помагала с надеждата че той ще въведе християнството в България и ще пази северната и източната и граница. Първото той не направил а и на никого не го е обещавал, но второто го направил и до смъртта се на развалил съюза с Византия. Другото което направил е че наложил народностното древно име - българ, за име на държавата и на народа.
Повечето му български поданници си останали с това име. Те образували двете средновековни Българии в Европа по-късно.
цитирай
18. atil - Ето как започва дележа на Стара В...
27.09.2019 20:34
Ето как започва дележа на Стара Велика България, след гражданската война, която избухнала три години след смъртта на Кубрат. Хазарите помогнали на Бат Боян да задържи властта. А Аспарих с осиновените си братя Кубер и Лачин, отделил западната част на Стара Велика България, и като завладял източно римските провинции Мизия и Македония, основал своя отделна държава.
Какво станало обаче в Стара Велика България от която Аспарух се отделил?
Ето тук се казва за началото на окончателният дележ на Стара Велика България, която не е основана от Кубрат а е обединена отново под българска власт след Атила, и не се е намирала само в Приазовието а в цяла Източна Европа и столицата и бил град Киев - Бащу.

http://atil/history/2011/04/22/bylgarskata-dyrjava-v-kara-bulgarskiia-period-vtora-chast.733929
цитирай
19. krumbelosvet - Атил,
27.09.2019 21:38
Отнасям се с уважение към многото ти източници.
Само че българите ДО ДНЕС са ЕВРОПЕИДИ, даже тези, които говорят "татарски" и н,ам още къв език край Волга. А европеидите произхождат от Европа, макар че са стигали до Китай и Индия, и планините между тях...
Аз не съм историк, но има сериозни историци, които се отличават от тебе.
С лека ръка наричаш чуждото мнение бъркотия. Съжалявам.
цитирай
20. atil - krumbelosvet, преди да съжаляваш ...
28.09.2019 14:55
krumbelosvet, преди да съжаляваш за нещо най-напред съжалявай за себе си. Не те знам на колко години си, но ти освен че не си историк като мене, но и не четеш история. Не четеш и каквото съм ти дал за връзка, май и коментарите ми толкова четеш. Не мнението ти а знанията ти са една бъркотия, даже каша.
Освен това се опитваш да ми слагаш чужди думи и теории в устата или в написаното от мен?!
Кой и къде е написал че българите не са европеиди, и че европеидите не призлизат от Европа?!
Кой и къде е написал такова нещо? В блога на Атил го няма написано!!!
Сериозните историци не се отличават много от мене, някои дори са доволни, че изкарвам неща, които запълват много бели петна и за които на тях им липсва смелост засега, че са и на заплата, пък имат и титли върху много остарели неща и т.н.... Но несериозните писарушки антиисторици се отличават от мене и то много!

Като гледам какви коментари ми идват... и от блогъри и от анонимни, ще излезе май наистина, че сте обезбългарени и нещастни поколения, в главите ви е пълно с бръмбари, знания нямате, български ценности и добродетели у малцина ще се намерят.
Съжалявам за вас и освен да ви препоръчам да се самообразовате и самоусъвършенствате с друго едва ли ще мога да ви помогна.

цитирай
21. atil - И пак да припомня най-важното по ...
28.09.2019 19:22
И пак да припомня най-важното по темата:
Балканските и Волжките българи произлизат от народа на Стара Велика България. Без тези хора дошли от там, никога , никъде никакви Българии нямаше да има. И това е факт, който никой не бива да забравя!

Друго което отдавна исках да споделя публично е че това безхаберно и незаинтересовано отношение към уникалния български паметник от 8 век, "Мадарският конник", няма да сърши на добър край. Не за персонажа, който е изобразен там, а за тия на които не им пука и за началото на историческата памет!
Изобразен е Родоначалникът Боян Дуло Джураш, паметника е имал защитна бяла мазилка, която е свалена в края на 19-ти век. По същото време е разрушен и каменният стълб пред светилището Даул Таш там, сега е останало от него около 1 м. и нещо.
Та ми минават мисли, че всичкото това няма да отиде на добър край.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647846
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031