Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2019 15:20 - Българинът е смален човек. Прегънатият свиква със своето нищожество
Автор: elcho Категория: История   
Прочетен: 2186 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Новата лъжа има някои предимства, тя е по-дълбоко засекретена, по-трудно достъпна, защото е "естествена" и, така да се каже, нормална. Строго погледнато, посткомунистическият човек е все същия беглец от реалността, но с някои граждански волности и потребителски бонуси. Идеята е да се наслаждава и да се забрави. Ако помни, ще страда, а не иска. Успелият отново ще се съзерцава с развълнувано самодоволство, но този път като постигнал доволството и свободата, мярата на своята осъщественост. Масовият човек има естествена гравитация към тоталитарен уют. Привлича го илюзията за устойчив свят с гаранции и предвидимост. Охотно разменя свобода за сигурност. Големите зоотехнически утопии привличат силно ленивите мнозинства. Гарантират минималната потребителска кошница, приютяват нещо от идеалните чувства и осмислят Космоса. Преди имаше униформеност на идеологическото, сега - униформеност на потребителското. 

        

image

Моловете са светилища на потреблението, религиозни дестинации.

Първомайската манифестация е екстаз на разтварянето в сакрален колектив, шопингът е шемет на фетишизма.
Политиката твори илюзии, поръчани от илюзиите на електората. Няма измъкване от този капан. Демократичното управление е неосъществимо без услугите на организираната симулация. В политиката се лъже и по форма, и по съдържание. Същественото е да се прави с вдъхновение и тъй да се каже, огрижено.

          

image

Масовото съзнание се управлява от телевизията и от жълтите вестници.

Това съзнание и тези медии са в кръгова поръчка на практически безкрайна безвкусица. Телевизията се зяпа с открехната уста. В състояние на гаснеща будност в подсъзнанието на зрителя се утаява всякакъв боклук от вредни за здравето образи, лица и дезинтегрирана реч. Основното усилие на телевизията е да замени реалността с произведения от самата нея образ. Манипулацията е невъзможна без кич. Кичът скъсява дистанцията между производител и потребител с илюзия за интимност на връзката. Преди дни в централните новини на гледана телевизия ни заведоха при опериран водещ по пижама, проснат на легло, обнадежден и преизпълнен с благодарност към лекуващия персонал. Сецнал се в банята, но сега е добре и пак ще чете новини. Кич, ако питате мен. Рекламите са апотеоз на идиотизма, углавен кич. От "Майкрософт" и апели за спасяване на деца до драмите на простатната жлеза и попивателната мощ на дамската превръзка за периода на няколко примигвания. Разкъсването на информационния поток с тези безумства изобличава властта на парите като демонична власт. В някои от телевизиите се подвизават удивително пошли наемници, рупори на задкулисна власт. Бедата обаче е не толкова в това, което говорят, защото то не се помни, а в тъй наречената аура, в арогантния примитивизъм на излъчването. Много лоша компания. Стандартният телевизионен потребител е образ и подобие на малкия екран.

         

image

Образите, които този Студентски град емитира, са наистина зловещи.

Това не е град, а подземие. Безумна чалга и екстаз на простотията. Нищо по-информативно за националния упадък от веселието на провинциалния студентски авангард. Струпването на либертини от дълбоката провинция в нещо подобно на чалгизирано гето е зловещ образ на българската либерална революция, кошмарно постижение на нашата демокрация. Става ясно, че това, което наричаме преход, въобще не се шегува, а тласка нещата към антропологична мутация, към израждане на поколенията. Това, което показват от дискотеките на този "град", не е кич, а беснуване, "светивитово" хоро. Кошмар.

         

image

Прегънатият свиква със своето нищожество

Българският човек е исторически подмятан, докато накрая, види се, е успял да се презре. Прегънатият свиква със своето нищожество. Няма смисъл в първородството, щом съм гладен, казва библейският Исав. Дайте ми паница с леща. Българският живот е с отрязани дълбочини, без небе. Има нещо отчаяно на дъното на нашата национална душа, разубедено и мнително. Оттук и характерната битова небрежност, глухото раздразнение, безадресната претенция, накрая безстилието. Най-голямата беда се нарича атрофия на чувството за истина. Нито истината, нито лъжата имат някакво значение, важна е простата протяжност на живота, унилото течение на дните. От това състояние не се излиза със смяна на правителствата, а със смяна на ума. Но как се сменя ум?жк



Гласувай:
1



1. apostapostoloff - Врели- некипели са това,
12.06.2019 15:49
братиньо. Изпърдял си се звучно, ама нищо не ти се разбира.
цитирай
2. radostinalassa - Това , което описваш са целите на глобализма
12.06.2019 16:02
Но те не са подходящи за нормалните хора. Защото водят до болести и зомбиране. Когато тези студенти станат родители , ще се оправят.
цитирай
3. eva666 - твойта тъпа Перука, не може да прикрие, че Манерката ти е ..куха...
12.06.2019 21:30
apostapostoloff написа:
братиньо. Изпърдял си се звучно, ама нищо не ти се разбира.


затова и не разбираш елементарни постове , бай Ганьо
цитирай
4. krumbelosvet - Психологически разрез
13.06.2019 23:11
Психологически "разрез" на свръх-научна и свръх-технологична ВОЙНА НА УНИЩОЖЕНИЕ.
Съвършено безплоден психологически разрез. Следствие без причината, непонятен и кошмарен абсурд.
А причината е свръх-научна и свръх-технологична ВОЙНА НА УНИЩОЖЕНИЕ.
Има унищожител и има унищожавани. Ние сме от вторите. Кои са първите?
Имаше китайска пословица, "Тигърът се познава по лапата" като Исусовото "По делата им ще ги познаете". Кого или кои Исус нарече "деца на дявола"?
Гатанката не е от най-трудните. Ако има жокер той е, че не е ЦЕЛИЯТ етнос.
цитирай
5. elcho - Психологически "разрез&...
14.06.2019 00:27
krumbelosvet написа:
Психологически "разрез" на свръх-научна и свръх-технологична ВОЙНА НА УНИЩОЖЕНИЕ.
Съвършено безплоден психологически разрез. Следствие без причината, непонятен и кошмарен абсурд.
А причината е свръх-научна и свръх-технологична ВОЙНА НА УНИЩОЖЕНИЕ.
Има унищожител и има унищожавани. Ние сме от вторите. Кои са първите?
Имаше китайска пословица, "Тигърът се познава по лапата" като Исусовото "По делата им ще ги познаете". Кого или кои Исус нарече "деца на дявола"?
Гатанката не е от най-трудните. Ако има жокер той е, че не е ЦЕЛИЯТ етнос.

Според Богомилите, всички сме чеда на Дявола,.......
цитирай
6. krumbelosvet - Това мнение на богомилите, коментар 5,
14.06.2019 19:08
Това мнение на богомилите, коментар 5, е крайно, както са крайни и НЕПОСТИЖИМИ някои наставления на Исус. Като да си извадиш окото, което те изкушава, например. Тия наставления, поставят един ИДЕАЛ, който идеал, ако го разберем, ще ни помогне да сме по-човечни в НЕИЗБЕЖНИТЕ човешки слабости.
А когато нарича "деца на дявола" спорещите с него в Соломоновия храм (които НЯМА кои да са, освен ИЗГОНЕНИТЕ ОТ НЕГО САРАФИ И ТЪРГОВЦИ), това е конкретно обвинение и то опровергава, че и всички останали са чеда на дявола...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elcho
Категория: История
Прочетен: 286483
Постинги: 164
Коментари: 350
Гласове: 899
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031