Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2015 23:54 - Кой иска да бутне моста на Колю Фичето?
Автор: nbrakalova Категория: История   
Прочетен: 1334 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 17.05.2015 23:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България не може да се раздели с Паметника на съветската армия 25 години, а с емблемата на Ловеч – за една нощ

Спорът да останат ли Паметникът на съветската армия и арматурното чудовище „1300 години България" в сърцето на София, се води от няколко десетилетия. С лека ръка обаче може да се посегне на Покрития мост в Ловеч, символ не просто на града, а на културата и таланта на един народ. Лесно се разделяме с хубавото, трудно - с лошото. По логиката, с която действат властите, направо може да се стигне до махането на всички изконно български емблеми.

Всяка опасна възрожденска къща може преспокойно да бъде срутена, както събориха грозилището в частния черноморски комплекс „Слънчев ден" край Варна. Да вземат накрая да оставят само социалистическите здания - нали хем са по-здрави, хем от години българинът изпитва една необяснима за останалите посткомунистически страни тежка носталгия по тоталитаризма. И съществуването й ще се докаже, ако се стигне до събарянето на произведението на изкуството на Колю Фичето в Ловеч. Тогава ще се оправдаят и страховете на стотици хиляди, все пак мислещи трезво, че преходът в България никога няма да приключи, а закостенялото соцмислене вовеки ще преследва нацията.

Нямало пари за реставрация, има пари обаче да се пазят паметниците на комунизма, че и специален музей им направиха, който, ако генерира печалба повече от 20 лева на година, някой да се обади. Иначе точно там им е мястото на метално-бетонните чудовища в центъра на София. Да ги демонтират, да ги сложат за украшение в двора на музея и на тяхно място да се вдигнат символите не на България като сателит на СССР, а на България отпреди 1944 г. И ако има меценати в тази страна и радетели за истинско изкуство, няма да дават пари за картини от времето на тоталитарния режим, много от които рисувани от четката на таланти, но с багрите на натиска от бившата Държавна сигурност, а ще извадят колкото е необходимо и ще помогнат моста над река Осъм да го има.

Че ако той бъде съборен, по-добре да изчегъртат и калдъръма в Пловдив, Велико Търново, Несебър и Перущица, Панагюрище и Копривщица. Да излеят бетон на негово място, такъв като на терасите на десетките резиденции на бившия Първи, който от времето само потъмнява, но никога не се лющи, ако ще и 9 по Рихтер да удари.

Най-добре в тази държава, линееща за хляба по 10 стотинки и бозата от 6 стотинки, да се раздели с всеки символ от времето преди комунизма, с дори далечна препратка към царското време и истинското Българско възраждане след Освобождението. В Европа има само още 3 такива моста като в Ловеч. И много като Паметника на съветската армия. Някой ще каже, че сравнението е неуместно. Но неуместна може да е само мисълта, че България може да се раздели с един от символите си, с решение, взето за една нощ. Целият свят ще ни укори за нея.

15 Май 2015, Петък
http://www.vlastta.com/displaynews/89306



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624678
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031