Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2013 10:37 - Годишнина - 1943-2013
Автор: nbrakalova Категория: История   
Прочетен: 1113 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.04.2014 09:26


ПРЕД ЦАР БОРИС ІІІ

 Ти беше роден на тази земя, която имаше драматична съдба, свързана с Твоя измъчен земен път. Както нашите възрожденци Ти обрече целия си живот на нея и воюваше за нея.

Юноша тръгна по бойните полета за национално обединение на този храбър и измъчен народ, на когото Ти се обрече завинаги. Обикна тези хора, прегърна светлите им идеи и никога не ги изостави. Беше винаги на огнената линия и на двете опустошителни войни – в окопите с войниците в Първата и с изкусна и мъчителна дипломация във Втората война, чиято жертва стана и Ти.

"По-добре черен хляб, отколкото черни забрадки" – с тези думи ще те помни поколението, което Ти водеше с невероятно умение и грижовност сред многото врагове, които винаги кръжаха наоколо. Но Ти успя да изправиш войската и да й вдъхнеш оптимизъм за по-добри и славни времена. Предателствата бяха много, даже от твоите офицери, но Ти прощаваше и вървеше само напред. Създаде една благоденстваща България, на която Европа погледна с респект.

Ти успя да преживееш няколко ужасни атентата, но Бог те запази и когато се срина храмът Господен. Светът не помнеше такова кощунство.

Когато дойде най-безумната война и цяла Европа се давеше в човешка кръв, Ти взе мъдрото решение – Мир и неутралитет. Опозицията в твоята страна те съветваше да изстреляш няколко снаряда и после да наведеш глава, но Ти отсече: "Да наведем глава, значи да паднем". Влезе в един Съюз, поведе страната в него, без да изпратиш нито един войник в световния конфликт и с невероятна дипломация да върнеш отново Българската Добруджа и да спасиш поданиците с еврейски произход от газовите камери на нацизма. Сега виждаме, че това беше звездния миг в Твоя живот. Чрез мир да победиш – ето точно това трябва да запомнят поколенията – Твоят велик завет.

Смъртта Ти беше ненадейна, неестествена – само на 49 години Ти премина Отвъд, оплакан от осиротяла България.

Политическото насилие, което по-късно обхвана страната, не отмина и Твоите тленни останки, които двукратно бяха премествани, а след това унищожени. Това кощунство не го помнят много народи. Даже древните гърци смирено са предавали трупа на врага на неговите близки, за да го оплачат.

Сега в Светата обител на Рилския манастир в църквата има гроб на Цар Борис ІІІ, но в него ги няма останките, там е само една илюзия.

Може би това е така, защото всички велики мъже на България нямат гроб. Затова, когато коленичим пред теб, Царю, ние казваме, че си

безсмъртен!

 Мила Младенова

 

В Рилския манастир, където са се намирали тленните останки на Цар Борис ІІІ,

над гроба е положен паметният релеф дарение на българите от Македония.

На лентите е написано:

"НА СВОЯ ЦАРЪ ОСВОБОДИТЕЛЬ БОРИС ІІІ ОТ ПРИЗНАТЕЛНА МАКЕДОНИЯ"

Сп. "Един завет", бр. 3, 2013 г. 

* * * 

"БЛАГОРОДСТВОТО ЗАДЪЛЖАВА!" (Монтескьо)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1625123
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031