Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2012 21:04 - Недомислена рапсодия
Автор: nbrakalova Категория: История   
Прочетен: 18106 Коментари: 37 Гласове:
9

Последна промяна: 11.09.2012 09:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  

Рапсод в Древна Гърция е странстващ поет и певец, който обикалял градовете и пеел откъслеци от разни епически произведения, а като забравял нещо от текста, артистично си го доизмислял.

Така е и до ден днешен – колкото по-малко знаеш, толкова по-велики са идеите ти. С пълна сила този изстрадан постулат се отнася и към статията на г-жа Коен. В стремежа си да преосмисли някои събития от новата ни история тя само регистрира собствената си историческа немощ. Но да караме подред.

Българските царе Фердинанд и Борис ІІІ не желали „мирно да царуват, а да разширяват владенията си, третирайки съседите си като териториални донори”. Оставям тези редове без коментар. Все пак в години на демокрация сме и всеки може да пише каквото си иска и да се излага колкото си иска. Следва още едно прелюбопитно твърдение: „... разочарованието от Ньойския договор безспорно е било в услуга на онези решения, които двамата български монарси въпреки цялата си политическа неопитност са вземали”. Това за политическата неопитност е просто разсмиващо, докато твърдението, че след Ньойския договор сме имали двама монарси е направо съкрушаващо. Госпожо Коен, когато се сключва Ньойският договор, българският монарх се казва цар Борис ІІІ, а цар Фердинанд е абдикирал преди повече от година.

Други съществена вина на тези двама владетели е, че превърнали българите „в една от най-войнствените нации на Балканите”, въвеждайки символика, валидна и до днес. Към тази символика авторката причислява „патриотично-шовинистическите маршове от рода на „Велик е нашият войник” или „Шуми Марица”. Права е авторката, то такива са и „Един завет”, „Бдинци, лъвове, титани” и други, неслучайно забранени след 9.09.1944 г. И пак виновни са двамата царе, макар „Шуми Марица” да се пее от българските опълченци, а „Велик е нашият войник” е от времето на цар Фердинанд. Според авторката сигурно „Марсилезата” е миролюбива европейска балада, напомняща ни за Жо  Дасен. За да утолим европейския дух на авторката, да предложим на армията да излиза на парад със „Зайченцето бяло” на уста. Въвеждането на Гергьовден като ден на храбростта не звучи на госпожата по европейски: може би, ако се празнуваше на 8 март, нямаше да изглежда толкова войнствено.

Но, нека затаим дъх, това беше само интродукция. Следва решаващият удар – краят на митовете. Атаката е внезапна и без артилерийска подготовка, направлението на главния удар сега е насочено към историците. За създаването на мита за цар Борис ІІІ вина имали комунистическите историци и политици. Това зашеметяващо откритие се подкрепя от умопостроението, че „българската историческа наука страда и до днес от липса на интерес към детайла”.

Българските историци в миналото често са  атакувани и поучавани от хора със съмнителни познания. Сега доживяхме да бъдем критикувани и поучавани и от музикален критик. А по въпроса за липсата на интерес към детайлите е равносилно да питате дали в Съюза на композиторите се интересуват от нотите.

А сега нека се прехвърлим на някои детайли от тази впечатляваща статия. Съгласен съм с Вас, г-жа Коен, че „митовете се появяват там, където живите свидетели изчезват, изпадат в амнезия или внезапно (защо внезапно – Л.С.) биват фабрикувани”. Забравяте само, че в случая с цар Борис ІІІ нито живите свидетели са изчезнали, нито пък някой е изпаднал в амнезия. Напротив, налице са огромно количество документи, които са в противоречие с иначе безстрашните Ви идеи.

И пак грешка. Симеон Радев издал спомени, в които почетно място заемал и българският цар. Вие със сигурност не сте ги чела, иначе щяхте да знаете, че цар Борис ІІІ няма как да фигурира в тях. За съжаление големият български историк и дипломат почина в бедност и немилост през февруари 1967 г., няколко месеца преди ранните му спомени да видят бял свят. Всъщност това са единствените спомени, които той издава и визират детството му в Ресен (1879-1889).

Друг автор, когото не сте пощадила, е Стефан Груев и неговата „Корона от тръни”. За Вас решаващ за нейната непригодност е фактът, че баща му е началник на царската канцелария. А ако Павел Груев беше началник на салханата, щяхте ли да повярвате на това най-пълнокръвно биографично изследване за живота на цар Борис ІІІ?

Предлагам сега да се прехвърлим към едно друго произведение, събудило интереса на г-жа Коен – „Дневник”-а на Богдан Филов. Самата история по издаването му е достатъчно драматична, за да има нужда от дезинформацията, в която ни въвежда г-жа Коен: „Този забележителен със своето двуличие и прозрачна манипулативност текст излиза още през 1986 г. (с изричното разрешение на Т. Живков), но поради известна мудност на комунистическото книгоиздаване самият „Дневник” е издаден през 1990 г.”. След всички досегашни оправки редно е да си зададем въпроса: „А дали е така?”. Не, разбира се. „Дневник”-ът излиза през 1986 г. и веднага е спрян след намесата на тогавашния член на Политбюро Йордан Йотов. Няколкостотин екземпляра са раздадени „за служебно ползване”, а останалата част от отпечатания тираж е изпратена (арестувана) в Сливенския затвор. Второто издание (зеленото, първото беше кафяво) излиза през 1990 г. и ако си бяхте правила труда да прочетете послеслова на акад. Илчо Димитров, щяхте да научите, че още през май 1986 г. Тодор Живков заявява на един от съставителите (Илчо Димитров): „Книгата трябва да се спре, защото какво заключение ще си направят хората от нея: буржоазията е защитавала националните интереси, а комунистите са отстъпвали”.

Но да се прехвърлим на един друг лайтмотив от Вашата статия: цар Борис ІІІ бил кандидат за статута на военнопрестъпник и само преждевременната му смърт го спасява това да не се случи. Налице е още едно твърдение, с което трудно може да се прескочи бариерата на кандидатстудентския изпит по история. Трябва да си чел твърде много фантастика, за да твърдиш, че човекът, който не даде на Хитлер и един български войник, който през цялата война поддържаше нормални дипломатически отношения със Съветския съюз, който не позволи депортацията на българските евреи, е военопрестъпник. Нито японският император, нито румънският крал, нито крал Виктор Емануил ІІІ и неговият син Умберто бяха обявени за военнопрестъпници. Друго бележито откритие на г-жа Коен е, че Хитлер е посещавал България: „Пазарлъците се водят лично и на четири очи, Борис ІІІ и Хитлер се срещат често: в Германия, Австрия и в България”. Къде и кога, г-жо Коен?

За едно представление във Виенската опера, посетено от Хитлер и цар Борис ІІІ, авторката отбелязва: „Почти нищо от тази историография не е запазено, коментирано или отразено...”. Аз се питам обаче Вие знаете ли с какво се занимава историографията и какво значимо историографско събитие е посещението на Щатс опера?

А сега най-главното: „Сценаристите на царското възкресение (така и не се разбра кои са те – Л.С.) намират изход в една забравена, класирана като второстепенна (от кого – Л.С.), история, наречена по-късно „Спасение на българските евреи”. В тази част от статията блянът на г-жа Коен е да изкара България фашистка държава, а цар Борис ІІІ фашизоиден тип. Какви са аргументите – впечатляващо неверни. Цар Борис по въп роса за еврейските лагери получил инструкции лично от Хитлер. Същите инструкции получили през следващата година и всички останали съюзници на фюрера – Мусолини и Чано, адмирал Хорти, Йосип Тизо, Антонеску. Замъкът Клесхайм е мястото, където според авторката Хитлер обучава съюзниците си на антисемитизъм – факт, известен само на г-жа Коен, тъй като до този момент няма нито една стенограма от разговор между Хитлер и Борис ІІІ, да не говорим, че те ще станат съюзници чак на 1.03.1941 г.

И още една неточност – невъзможно е Райнхард Хайдрих лично да е инструктирал комисаря по европейските въпроси Александър Белев в Берлин след 20 януари 1940 г. По това време Белев е служител в Отдела за документация и статистика в МВР, а и самата конференция на ул. „Ванзее” за окончателното решение на еврейския впърос още не е проведена (това ще стане две години по-късно). Отук нататък авторката започва да се занимава с тъжната съдба на онези 11 343 евреи от Тракия и Македония, макар много добре да знае, че това не са български граждани, че в тези земи властна е немската комендатура и пряка намеса от българска страна е невъзможна. Спасяването на около 48 000 български евреи според г-жа Коен е дело на българския народ и българската църкво. И това е така, но донякъде. Отричането на ролята на българския монарх показва само колко са й непознати историческите реалности и механизмите за вземане на решения в царството.

Заслепението и резигнацията, която г-жа Коен изпитва към цар Борис ІІІ, личат и от снимковия материал, подбран за статията. Ще се спра само на две снимки. Царят в цивилно облекло като гост на Олимпийските игри в Берлин редом до Хитлер. Това според г-жа Коен е тежък грях. За пръв път чувам, че посещението на една от най-мирните прояви в този свят – Олимпийските игри, е срамна постъпка.

През 1936 г. България е неутрална страна, пред която стоят много неуредени международни проблеми, така че едно неофициално посещение по такъв повод е добре дошло за нашата дипломация. За илюстрация ще дам само една част от наситената международна програма на цар Борис ІІІ през 1936 г.: „Месец януари посещение в Англия, срещи с Антъни Идън, Ванситарт, Сарджънт и др., февруари среща в Париж с президента Льобрьон, посещение на Олимпийските игри, приема във Врана английския крал Едуард VІІІ”.

Други две изображения показват „еврейския” лагер „Еникьой”. Защо употребявам кавички, защото в България еврейски лагер няма. Селището на държавна сигурност „Еникьой” е създадено на 25 км северозападно от гр. Ксанти с писмо № 1417 от 22.08.1941 г., а Комисарството по еврейските въпроси и първите репресивни мерки срещу еврейското население са предприети една година по-късно (29.08.1942). Предназначението на лагерите „Гонда вода”, „Еникьой”, „Св. Кирик” и други е да изолират комунисти и други „противодържавни елементи”. Сред по-видните комунистически лидери са Цола Драгойчева, Емил Марков, Тодор Павлов, Владо Тричков, Йонко Панов, Титко Черноколев и др. Сред тях са и някои евреи, дейци на комунистическата партия, като Жак Натан, Мордехай (Марко) Аса, Зелма Алмалех и др., но лагерът по никакъв начин не е еврейски. Мъжете евреи от 20 до 45 години (които са здрави) са мобилизирани в т.нар. трудови бригади (колонии) към Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството. Работата е тежка и изнурителна, но условията, при които работят и живеят тези мобилизирани, нямат нищо общо с концентрационните лагери в Полша и Германия.

Ще си позволя да добавя две думи за реакцията на Българската православна църква: в лицето на митрополитите Стефан, Неофит, Кирил и останалите членове на Светия синод. Те най-ревностно се застъпват за съдбата на българските евреи, като особено остро поставят пред Богдан Филов въпроса за покръстените евреи. Но това е недостатъчно за г-жа Коен и тя пише, че владиката Стефан заплашва царя, че ще го отлъчи от църквата, като му изпраща телеграма „Бой се, Борисе, както премериш, така ще ти отмерят”. Това, че митролопит Стефан заплашва да отлъчи царя от църквата, е слух толкова наивен и смешноват, че на него могат да вярват само хора, които много им се иска това да е вярно.

По въпроса с „телеграмата” на владиката въпросът стои така: в края на заседанието от 25.06.1943 г. на Светия синод по еврейския впъ рос се взема решение да се напише писмо до министър-председателя Богдан Филов с копие до царя. Писмото завършва с цитат от евангелието на Матея: „В случая Църквата не може да не напомни Божието слово: „С каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери”. Както се вижда от горния цитат „телеграмата” е писмо, подателят не е владиката Стефан и името на цар Борис ІІІ не се споменава никъде. Споменава се обаче на едно друго място между  Тел Авив и Ерусалим, където 50 000 дръвчета символизират признателността на спасените български евреи. Там са паметните плочи на Димитър Пешев, и Кюстендилската делегация на предстоятелите на Българската православна църква, на цар Борис ІІІ и царица Йоанна...

Никак не искам тази полемична статия да се разглежда като лична задявка с г-жа Леа Коен (която не познавам). Смисълът на горните редове би трябвало да се разбира малко по-широко, адресати са му всички, тръгнали да се занимават с история без необходимата подготовка, защото каквото и да се построи върху плаващи пясъци, то неминуемо ще потъне.

Людмил Станчев
в. Национален подем, бр.48 /2011 г. и бр. 1 / 2012




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. allvin - !!!
20.03.2012 22:07
Враговете на България не спят,затова ние винаги трябва да сме нащрек!!!
цитирай
2. nbrakalova - Такава е работата на врага!
20.03.2012 23:06
Въпросът е колко и как са нащрек!
цитирай
3. анонимен - обективна информация
21.03.2012 14:08
Леа Коен от своя страна отговори на Станчев в Будител и Биограф и го съсипа. Царят май е трябвало да си потърси друг историк.

цитирай
4. анонимен - Леа Коен
23.03.2012 15:13
е от отвратителната порода на червените евреи - те са фурнаджийски лопати.
цитирай
5. samvoin - Не е зле обаче да си спомним, че &q...
24.03.2012 00:28
Не е зле обаче да си спомним, че "царчето" - синче на Борис Трети - Симеон Сакскобурготски, сложи именно един от родствениците на тази клеветничка и очернителка на България тук, за външнен министър на България.
А именно - Соломон Исак Паси, лице - син на висш комунистически номенклатурчик и "червена пишурка" - Исак Паси, който Соломон Паси обаче, за разлика от своя татко си мина от "комунистическата хуманистка маска" към отявлено ционистката си уродлива мутра и въвлече България в безсмислената за нас война в Ирак.
Не само това, но същия Симеон и неговото правителство, пратиха българи да строят престъпната стена на Израел в Палестина и посипаха с това България и българите, с вечен антихристки позор!
Но нещо повече - правителството на Симеон разреши на същите тези "богоизбрани" и да КУПУВАТ БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ И НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО НА БЕЗЦЕНИЦА и с това прокараха тотално англо - еврейската инвазия в България и това България да стане - англо-ционо-турска колония, а българите техни роби, при това в момент в който българите са неконкурентоспособни да купуват земя и имущество навън, а и тези въпросни страни, които основно купуват у нас и могат да купуват, им забраняват това у тях категорично - както и на всички чужденци.
България обаче, без всякаква предпазна клауза и време, за разлика от всички членки и кандидат - членки на ЕС, разреши на ВСИЧКИ чужденци и отвсякъде, да купуват земя, не само и на такива оъ Европа, ЕС или НАТО.
Кого ли обслужи с тази крачка Симеон и НДСВ?
Да не е случайно приютилата го някога страна - Египет или нейния кървав антихристки и богоборчески враг, в съседство?
В каква посока, беше променен Закона за вероизповеданията в България, по времето на НДСВ, а после и тройната коалиция?
Бихте ли ми казали?
Чели ли сте го?
Не легитимира ли именно правителството на НДСВ, червено - масоно - фанариотския престъпник и богобирец Максим и не пребива ли същата тая власт богомолци и свещенници в храмовете - нещо което даже османци, че и комуняги взети заедно не са правили - да вкарват милиция или аскер, по време на молебен в храма и да влачат свещенници по улиците?
Но не само това, години след това - негодниците подсилени и овластени от правителството на бившия престолонаследник на българската корона, се разбра, че са изгорили иконата на Апостола на Свободата в подлеза на ЦУМ и книгите на Николай Хайтов за гроба на Левски.
Да, това е станало в периода 2002-2004-а година!
Симеон Сакскобурготски, поруга и Левски...
Все знаехме, че дядо му е дошъл у нас против Заветите на Левски (Че и в разрез с тогава действащата Търновска Конституция - освен против становището и на тогавашната БПЦ и нейните канони - по които е трябвало да бъде коронясан и да е източноправославен християнин, както се доказва в един постинг на моя блог, в не по - малък от този, в който "ОФ" десетилетия по - късно, ще назначи свой "регентски съвет", а в крайна сметка и ще я отмени.) и с помоща на предател номер едно на тези Завети - бившия "съпоборник" на Левски - Стефан Стамболов, ама не сме очаквали, че така нагло последния Кобург, ще "пикае" на Паметта на Левски и ще го пусне народа ни, да си тръгне жив и здрав от България!
Не е случайно, че комунягите ни ги оставиха живи - него и майка му...
Те именно, довършиха това което онези само бяха започнали и излезнаха най - "достойни" продължители на делото им...
Какво ще ми каже "Национален подем", по този въпроса?
Предварително знам, че въпроса ми е излишен и риторичен и че от списваните вестници с парички отвън, няма да получа адекватен или нормален отговор, когато не могат да отрекат фактите.
Все едно да очаквам отговор, примерно от "Нова зора" на въпроса - как съчетават български национализъм и убивалите за такова нещо и пращалите по лагери и затвори или пък да питам "ВМРО", къде е Българска Македония, в призиви като "Циганите на сапун!", "Циганите на Сатурн!", "Долу джамиите" и прочие, а също и дали циганите и джамиите - избиваха и дебългаризираха македонските българи?!...
цитирай
6. samvoin - "„С каквато мярка мерите, с ...
24.03.2012 01:37
"„С каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери”. Както се вижда от горния цитат „телеграмата” е писмо, подателят не е владиката Стефан и името на цар Борис ІІІ не се споменава никъде. Споменава се обаче на едно друго място между Тел Авив и Ерусалим, където 50 000 дръвчета символизират признателността на спасените български евреи. Там са паметните плочи на Димитър Пешев, и Кюстендилската делегация на предстоятелите на Българската православна църква, на цар Борис ІІІ и царица Йоанна..."

Ето "признателността" на спасените "български" евреи там, как се символизира:

http://www.segabg.com/article.php?issueid=1832&sectionid=1&id=00001

http://synpress-classic.dveri.bg/drawer/oPavel1.htm

http://www.omda.bg/bulg/news/personal/evr_hist.htm

http://samvoin.blog.bg/politika/2011/07/22/muzei-na-quot-holokosta-quot-v-sasht-seiat-lyji-i-bylgarofob.787923

Това ли е "признателността" на евреите, за която вестник "Национален подем" говори?
Защо не посочи и тези примери на "признателност"?
Какво ще кажете за тях?
А "достойният престолонаследник" Симеончо, нещо да каза за "признателността" на Израел към баща му и към Димитър Пешев?

После, ето евреите в България от какво точно са били "спасени":

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/08/13/holokost-falshivi-snimki.590463


http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/21/mityt-za-holokosta-iurgen-graf-chast-1.549177

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/21/mityt-za-holokosta-iurgen-graf-chast-2.549181

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/21/mityt-za-holokosta-iurgen-graf-chast-3.549182

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/21/mityt-za-holokosta-iurgen-graf-chast-4.549185

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/21/mityt-za-holokosta-iurgen-graf-posledna-chast-5.549189

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/22/iz-izmamata-holokaust-ot-iurgen-graf.549702

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/22/iz-izmamata-holokaust-ot-iurgen-graf-2-chast.549703

цитирай
7. samvoin - http://samvoin. blog. bg/po...
24.03.2012 01:38
http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/21/mityt-za-holokosta-iurgen-graf-chast-1.549177

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/21/mityt-za-holokosta-iurgen-graf-chast-2.549181

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/21/mityt-za-holokosta-iurgen-graf-chast-3.549182

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/21/mityt-za-holokosta-iurgen-graf-chast-4.549185

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/21/mityt-za-holokosta-iurgen-graf-posledna-chast-5.549189

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/22/iz-izmamata-holokaust-ot-iurgen-graf.549702

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/22/iz-izmamata-holokaust-ot-iurgen-graf-2-chast.549703

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/23/katin-goliamata-lyja-na-pobeditelite-avtor-preslava-preslavo.549805

http://samvoin.blog.bg/politika/2010/05/21/otrichaneto-na-holokosta-prestyplenie.549192

От тук иде реч за тва, че сме "спасили" евреите, от най - големата "смърт" и "холокост" за тех, а именно труда и особено принудителния и че за пръв път при Хитлер, са били май принудени да оцеляват чрез него...;)

А постинга тук, хич не е озаглавен правилно и коректно.
Българофобията и антихризма на "богоизбраните", си е пословичен и вековен, почти - откакто ги има и си е баш "премислен и целенасочен", ако изключим промитите им и зомбирани варовикови мозъци...
Българофобията и антиправославието им конретно както виждаме, не върлуват у нас от вчера, както и лъжите им и срещу нас относно ВСВ и "холокоста", които ще имат и своите материални последици, бъдете сигурни - каквито имат вече за пострадалата от Хитлер също Полша.
"Алармирам" отдавна за това...
Това е просто поредния техен екстремен и сепаратистки рецидив, на гърба на който утре ще паразитират, ако не реагираме адекватно, включително генерално за измамата "холокост" и "6 000 000 избити в газовите камери"!
цитирай
8. atil - Нашите мечкадари дето им взеха м...
24.03.2012 19:26
Нашите мечкадари дето им взеха мечките,са къде ,къде по компетентни от тези рапсоди! Щом няма кой да ги цапне през устата ще лаят и ще храчат бесни храчки ..А "миролюбивите" ни съседи като видят че институциите тук мълчат като мухлясали и веднага почват и те да си доизмислят текстове и претенции...Ами трябва избирателя да стане авантюристичен и склонен към риск! На изборите! И да спре да гласува за "големите" партии. Ако не става за революции и протести,поне това отдавна можеше да направи.Така поне може да се прекъсне възпроизвеждането на прислужниците и хрантутниците...!
Царство България запази народната традиция на мечкадарството, ето една такава песен да видите за какво са пели :http://www.youtube.com/watch?v=cSAlaK2HLzI
цитирай
9. samvoin - Нашите мечкадари дето им взеха м...
24.03.2012 20:00
atil написа:
Нашите мечкадари дето им взеха мечките,са къде ,къде по компетентни от тези рапсоди! Щом няма кой да ги цапне през устата ще лаят и ще храчат бесни храчки ..А "миролюбивите" ни съседи като видят че институциите тук мълчат като мухлясали и веднага почват и те да си доизмислят текстове и претенции...Ами трябва избирателя да стане авантюристичен и склонен към риск! На изборите! И да спре да гласува за "големите" партии. Ако не става за революции и протести,поне това отдавна можеше да направи.Така поне може да се прекъсне възпроизвеждането на прислужниците и хрантутниците...!
Царство България запази народната традиция на мечкадарството, ето една такава песен да видите за какво са пели :http://www.youtube.com/watch?v=cSAlaK2HLzI
Напълно вярно и точно казано, принципно съм съгласен.
Проблема е, че в момента не виждам коя партия и от "малките", които са се наредили или биха се наредили за избори, би променила положението генерално...
Ако ти виждаш - сподели?...
цитирай
10. atil - Идеалната никога няма да се появи, ...
24.03.2012 21:49
Идеалната никога няма да се появи,както няма и идеално и безгрешно управление.Но такива които да променят "генералната линия на партията" винаги е имало.Само че тукашния гражданин на републиката обича да се залъгва ,обича тарикатските номера,обича "да играе на сигурно", обича авторитетите пък били те и низши духом и с криминално самосъзнание. Колко години трябваше да минат за да им уврат дървените глави по въпроса за фалшивата опозиция СДС?!
Сега заформят един НФСБ в Бургас , според мен ако има някакви граждани в тази република те би трябвало да дадат шанс на тази пробългарска партия..А с това и на себе си! А колкото да моя идеал това е промонархическа консервативна и елитарна партия.., но такава дали ще съм жив да видя в България хич не съм сигурен.
цитирай
11. nbrakalova - 1. Странна логика?! -
25.03.2012 01:04
Когато сме в национална катастрофа, отговорността била и все още еднолично се понася от монарха - тогава Цар Фердинанд І. Когато обаче през ВСВ били спасени българските евреи, то било заслуга преди всичко на народа и политическата класа!?

Инициативата за поставяне на паметна плоча на Цар Борис ІІІ е „на заможни български евреи от Лос Анжелис, емигрирали в САЩ в началото на войната със съдействието на двореца. Но след бурен протест на организации на евреите от Тракия и Македония, а също по настояване на евреи и други граждани от България, бе назначена арбитражната комисия, която препоръча демонтиране на паметната плоча.” ...(в.Сега)

И шепата самозванци си позволяват дори да прикрепят към протеста си снимка на Царя с Хитлер, затваряйки си очите пред факта, че благодарение именно на Цар Борис ІІІ не само българските евреи бяха спасени, но и българите не бяха преки участници във войната и очевидци на реалните й пламъци (изключвам съюзническите „освободителни” бомбандировки!), докато червената армия не влезе в пределите на страната ни!
цитирай
12. nbrakalova - 2. Странна логика?! -
25.03.2012 01:04
Вече е доказано, че изпращането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Западните покрайнини в концентрационните лагери през 1943 г. е огромна историческа лъжа. Истината е друга и се чудя защо все още се премълчава?! България не е имала отношение към депортирането на сръбските и македонски евреи, нито е могла да ги предотврати, въпреки че е присъствала там със своите войски. Отговорността изцяло пада върху македонската, сръбската администрации и марионетното правителство на Сърбия по онова време. Има исторически документи, които го доказват, защото истинското администриране и взимане на големи решения е ставало с решителното участие на Германия. БЕЛГРАД Е ПЪРВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД САМООБЯВИЛ СЕ ЗА ГРАД НАПЪЛНО СВОБОДЕН ОТ ЕВРЕИ, ЗА КОЕТО ПОЛУЧАВА НЕЩО КАТО ГРАМОТА. Днес сърбите крият старателно този факт, като ние им съдействаме с мълчанието си. Тази историческа неправда трябва да бъде изчистена и то с активното българско поне гражданско участие – било чрез интернет, пресата или с писма до международните европейски институции. „Ние сме спасили нашите 47 000 евреи, защото сме си били господари на земята в царството”. След многото маневри на Царя по българския еврейски въпрос, до края отговорността пред Хитлер изцяло пое той. Ръкостискането на Цар Борис ІІІ с Хитлер или с когото и да било държавник по негово време е част от политическия протокол и не е реципрочно на социалистическите „държавнически” прегръдки по-късно.
цитирай
13. samvoin - Вече е доказано, че изпращането на ...
25.03.2012 04:53
nbrakalova написа:
Вече е доказано, че изпращането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Западните покрайнини в концентрационните лагери през 1943 г. е огромна историческа лъжа. Истината е друга и се чудя защо все още се премълчава?! България не е имала отношение към депортирането на сръбските и македонски евреи, нито е могла да ги предотврати, въпреки че е присъствала там със своите войски. Отговорността изцяло пада върху македонската, сръбската администрации и марионетното правителство на Сърбия по онова време. Има исторически документи, които го доказват, защото истинското администриране и взимане на големи решения е ставало с решителното участие на Германия. БЕЛГРАД Е ПЪРВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД САМООБЯВИЛ СЕ ЗА ГРАД НАПЪЛНО СВОБОДЕН ОТ ЕВРЕИ, ЗА КОЕТО ПОЛУЧАВА НЕЩО КАТО ГРАМОТА. Днес сърбите крият старателно този факт, като ние им съдействаме с мълчанието си. Тази историческа неправда трябва да бъде изчистена и то с активното българско поне гражданско участие – било чрез интернет, пресата или с писма до международните европейски институции. „Ние сме спасили нашите 47 000 евреи, защото сме си били господари на земята в царството”. След многото маневри на Царя по българския еврейски въпрос, до края отговорността пред Хитлер изцяло пое той. Ръкостискането на Цар Борис ІІІ с Хитлер или с когото и да било държавник по негово време е част от политическия протокол и не е реципрочно на социалистическите „държавнически” прегръдки по-късно.
То си е така...
После, другото което е - по това време за което се сипят обвинения към България, не се казва никъде, че все още тези области са били под владението на Третия Райх и още не са били дадени на България, нито е имало наша администрация там.
Ето мнението на един фанатичен ционист по въпроса:

http://aleksanderlevit.blog.bg/politika/2007/07/22/mraziat-li-evreite-bylgariia.93188

Като да не повярваме, той казва истината в случая (Последен въпрос и отговор.)...

Имало лагери за евреи?

цитирай
14. samvoin - Че то е имало "Черни роти&q...
25.03.2012 05:20
Че то е имало "Черни роти" и за българи, а тва "холокост" ли е?
Па за евреите, че имало некви бараки в края на града, дето ги карали неработещите от тех, да работят...

Ето и наглостта на гнидата, че продължава:

http://liternet.bg/publish16/lea_koen/cunami.htm

цитирай
15. samvoin - Идеалната никога няма да се появи, ...
25.03.2012 05:26
atil написа:
Идеалната никога няма да се появи,както няма и идеално и безгрешно управление.Но такива които да променят "генералната линия на партията" винаги е имало.Само че тукашния гражданин на републиката обича да се залъгва ,обича тарикатските номера,обича "да играе на сигурно", обича авторитетите пък били те и низши духом и с криминално самосъзнание. Колко години трябваше да минат за да им уврат дървените глави по въпроса за фалшивата опозиция СДС?!
Сега заформят един НФСБ в Бургас , според мен ако има някакви граждани в тази република те би трябвало да дадат шанс на тази пробългарска партия..А с това и на себе си! А колкото да моя идеал това е промонархическа консервативна и елитарна партия.., но такава дали ще съм жив да видя в България хич не съм сигурен.
С останалото казано от теб, съм абсолютно съгласен.
Въпроса е, че ако искаме да върнем монархията у нас, кой ще ни е престолонаследника сега?
Е това е най - важното...
Относно НФСБ, извинявай, ама партия която е поздравявана от масоните - тамплиери в град Плевен, за която Исляма е "най - голямото зло" на света, а Израел сред "неговите невинни жертви", а не казва и гък срещу "богоизбраните", партия която отстоява в програмата си членството на България в неосъветския и масонски ЕС, някак си - хич, ама хич не ми се вижда националистическа и такава която ще ни "оправи"...;)
Такива важни детайли, се пропускаха и при НДСВ и "Атака" от народа, а видяхме какво се случи от разсъждения от типа: "Абе не е важно кой е в листата, важна е идеята и лидера кво говорят и обещават.", "Във всяко стадо си има мърша.", "Не е важно кого подкрепя и от кого е подкрепяна тази партия, тя като вземе властта ще е друга.", "Тя няма друг избор, освен да подкрепя ЕС и да не казва гък за "богоизбраните", както и да върви със САЩ и Запада."...
А не, тия не на мен...
Нагледали сме се вече. ;)
Защо Jobbik в Унгария може, а у нас не може? ;)
цитирай
16. atil - Ако има Царство, Цар ще се намери, не ...
25.03.2012 12:15
Ако има Царство, Цар ще се намери, не е въпроса в Царя а в Царството! Не е най-важното кой какъв е и дори от какъв произход а какво прави и какво върши! Захари Стоянов и Кемал Ататюрк също са били масони ,но са свършили доста нещо за страните си. Докато редица правоверни "националисти" освен да се оплакват и да обвиняват всички подред , с цел да се докопат до кокала и те "заради народното благо" друго не знаят. В ЕС съюз има много страни които постоянно казват "Гък" на когото е нужно, но България не е сред тях а ако НФСБ дойде на власт и ние ще заприличаме на адекватна и нормална страна. Това е жизненно необходимо в това историческо време.Другото са философски разсъждения подобни на множеството теории за произхода на "извънземните" българи..! Ако България стане нормална страна рано или късно въпроса за Царството ще излезе на дневен ред.То е предопределено и заложено в гена и природата на българина. На натуралния българин.
Следващите парламентарни избори ще са по-важни и от тези за Велико народно събрание през 1990 г.!!!
цитирай
17. nbrakalova - Няма да стане нормална страна, ...
25.03.2012 21:01
atil написа:
[...] Ако България стане нормална страна рано или късно въпроса за Царството ще излезе на дневен ред. [...]


Няма да стане нормална страна, защото за това е необходимо хората да мислят нормално. Целта обаче бе точно мисленето да бъде атакувано и блокирано, за да може да се осигурят условия за сигурна власт и печалба. И така, заедно с общата "демократична" тенденция - до края на света ще останат многообещаващо симпатични, предпочитани и избирани...
цитирай
18. samvoin - Няма да стане нормална страна, ...
25.03.2012 22:52
nbrakalova написа:
atil написа:
[...] Ако България стане нормална страна рано или късно въпроса за Царството ще излезе на дневен ред. [...]


Няма да стане нормална страна, защото за това е необходимо хората да мислят нормално. Целта обаче бе точно мисленето да бъде атакувано и блокирано, за да може да се осигурят условия за сигурна власт и печалба. И така, заедно с общата "демократична" тенденция - до края на света ще останат многообещаващо симпатични, предпочитани и избирани...
А "любимеца" Симеон, не беше ли един от тия "многообещаващи"?
Волен Сидеров, не беше ли от тях?
Яне Янев?
Сега Валери Симеонов се споменава тук - подкрепян в Плевен от тамплиерите - богоборци и от съсипалите идеята "Атака", за която хората гласуваха и която телевизия СКАТ именно представяше и спираше от телефонната си линия, казващите истините като мен - когато Сидеров правеше безобразия, а не комунистическата коалиция - ново "ОФ" - "Атака" от 2005-а или ционската и малтийска партия "Атака", от по - късно...
Как да им повярваме пак на тези?
Не трябва ли народа вече да бъде "имунизиран"?
цитирай
19. samvoin - И НДСВ, монархическа партия ли е или ...
25.03.2012 22:53
И НДСВ, монархическа партия ли е или парламентаристка партия?
А?
Че и по програма и устав - либерастка при това, с водачи - бивши партийни секретари.
Да ви споменавам ли тази партия - със стенограми и доказателства при това, на колко места обслужва кметове и общински мнозинства на ГЕРБ, с която уж я сравнявяте тук - какви "непримирими врагове" били, видите ли?
Да ви казвам ли, че в ОС - Плевен, НДСВ подписа декларация и коалиционно споразумение, че е изцяло зад кмета на ГЕРБ и зад про - ГЕРБ мнозинството?
А "Атака", която излезе като анти - ГЕРБ партия?
А РЗС?...
Една синя коалиция, тук се води някаква си "опозиция", доста рехава...
цитирай
20. nbrakalova - И НДСВ, монархическа партия ли е или ...
26.03.2012 10:12
samvoin написа:
И НДСВ, монархическа партия ли е или парламентаристка партия?
А? [...]


НЕ МОЖЕ ДА ИМА МОНАРХИЧЕСКА ПАРТИЯ!!!
МОНАРХИЧЕСКАТА ИНСТИТУЦИЯ Е НАДПАРТИЙНА!!!
Точно затова най-вече съвременните наши партии се страхуват и не желаят да бъдат от нея конкролирани. Разбира се, имам предвид конституционната монархия. Монархията е начин и резултат на мислене, а не избор от интересите на партийните борби.

Партията НДСВ бе опит да се използва авторитета на Царя в полза на държавата ни. Но се оказа, че самият той бе използван за лични цели и най-вече, за да бъде окончателно изолиран от възможността да помага. Така и стана. Защото редът и спокойствието в държавата са пречка за някои партийни и лични обогатявания. Каквото прави той днес, го прави анонимно. Защото - за разлика от снобските управници и новоизлюпени богаташи - когато монарсите правят нещо, нямат навика да канят преди това телевизии и журналисти... Това е също въпрос на ценностна система. Нима не схващате, че републиканецът се движи преди всичко от лични интереси, докато монархическата институция по естество носи отговорност. Двигателната сила и при двете както и рефлексиите им в общество и държава в повечето случаи са продукт на две различни философии - материалистичната и духовната.

Не политиката, а духовността в нея е, която носи не само намеренията, но изпълненията им.

Само споделям, без намерението да се задълбочавам или да водя диалог.
цитирай
21. анонимен - viagra online 665 13043
17.10.2012 08:03
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#813]buy viagra online[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#20526>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#12525 buy generic viagra
цитирай
22. анонимен - payday loans online 474 20063
17.10.2012 09:00
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9999]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#20376>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19462 payday loans online
цитирай
23. анонимен - payday loans online 554 4948
17.10.2012 11:52
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#14277]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#15004>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#18819 payday loans online
цитирай
24. анонимен - cheap generic levitra 9258
20.10.2012 05:29
<a href=http://orderlevitrahere.com/#gfgog>levitra online without prescription</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#gybju >buy cheap levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#hwmmo cheap levitra online
цитирай
25. анонимен - buy viagra 18612
20.10.2012 07:29
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#cwpsn>generic viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#fvzhc >viagra 120 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#pqrgx buy viagra
цитирай
26. анонимен - generic cialis 3882
21.10.2012 08:52
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#jigrz>cialis 40 mg</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#iknqq >cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#cojwn cheap generic cialis
цитирай
27. анонимен - payday loans 365 4820
21.10.2012 10:17
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#13849>payday loan</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10652>payday loans</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5596 payday loan
цитирай
28. анонимен - generic viagra 720 12909
21.10.2012 13:00
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#974>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#258>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#20868 buy viagra online
цитирай
29. анонимен - order kamagra online 11006
22.10.2012 02:18
<a href=http://orderkamagranow.com/#sogrb>order kamagra online</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#zcplb >cheapest kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#dkmjw order kamagra online
цитирай
30. анонимен - payday loans 909 8593
23.10.2012 02:10
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#5442>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#18057>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#15584 payday loans
цитирай
31. анонимен - cialis online 668 20268
23.10.2012 03:02
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#21025>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#10088>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#1129 buy cialis
цитирай
32. анонимен - buy viagra online 16414
24.10.2012 05:23
<a href=http://viagrastorehere.com/#chdcc>buy viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#plqhn >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#tgzyq generic viagra
цитирай
33. анонимен - buy levitra 9347
24.10.2012 07:27
<a href=http://levitrastorehere.com/#pqypz>generic levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#tqots >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#vwewq levitra online
цитирай
34. анонимен - buy kamagra online 16250
25.10.2012 04:01
<a href=http://kamagrastorehere.com/#efrqz>cheap kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#jjpcu >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#gvela generic kamagra
цитирай
35. анонимен - buy cialis 966 18716
25.10.2012 15:43
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#5265>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#16463>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#16078 cialis online
цитирай
36. анонимен - cheap cialis 12542
25.10.2012 19:25
<a href=http://cialisstorehere.com/#moqjc>cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#fqpsz >buy cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#jdapu buy cialis online
цитирай
37. анонимен - buy cialis 462
26.10.2012 03:46
<a href=http://cialisstorehere.com/#yurpj>cheap cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#ncoya >buy cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#acbqt buy cialis online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624553
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031