Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2012 10:23 - Историческите заслуги на Цар Фердинанд І – в забвение
Автор: nbrakalova Категория: История   
Прочетен: 4443 Коментари: 4 Гласове:
6



Изминаха два месеца от българския Ден на Независимостта, но остават възприятията и търсенето на отговора на много въпроси. Денят е 22 септември 2011 г., на площад „Княз Александър І” бе отбелязан празника. Организатори бяха Столична община и Общонародно сдружение „Мати Болгария”. Като патриоти и съпричастни към великото събитие в нашата история ние, няколко представители на клуб „Приятели” към НДСВ и на Федерация „Царство България” се озовахме на площада в уречения час. Хорът и оркестърът на г-н Бобевски се стараеха да създадат празнично настроение сред шепата хора, спрели се пред скромния барелеф на паметното събитие. Един от малкото останали ветерани на Военното на негово Величество училище произнесе кратко слово. Остана болният въпрос – такова вяло тържество ли заслужаваше в столицата този исторически момент от историята ни? Наистина на Велико Търново се пада честта за големите тържества, но нима всеки от нас може да отиде там, за да усети силата и значението му?

45 години след злокобната дата 9 септември 1944 г. историята ни бе подложена на неимоверно изтриване и отричане на всичко, свързано с постигнатото от владетелите на Третото българско царство. На тях се падна трудната задача да изведат страната ни от жестоките последствия от петвековното турско робство, за да заеме достойно място между европейските държави.

Кой взима съдбоносното решение за обявяване на независимостта на България? Отговорът е един: неоспорима е заслугата на Княз Фердинанд. Той поема отговорността да се противопостави на клаузите на Берлинския диктат (1878 г.) и на 22 септември 1908 г. прочита Манифест към българския народ за провъзгласяването на васалното на Турция Княжество България в независимо царство.

От 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., а и след това, тази дата остава незабележима за няколко поколения сънародници. Едва  през 1998 г. 38-то Народно събрание взе решение 22 септември да се обяви за официален празник. Слава Богу!

Оставянето на този ден в забвение повече от 50 години доведе днес до и без това непълните ни познания на нашата история, изопачавана през годините според политическата конюнктура. Двете важни събития от миналото ни – Съединението и Независимостта се бъркат от повечето българи. Показателна е анкетата, проведена с депутатите, от екип на в. „България днес”, един ден преди 22 септември – „Sancta simplicitas”!

Те не били наясно какво ще празнуват... Дори избраниците от Велико  Търново, където е станало историческото събитие, объркали празниците. Социалистът Петър Димитров щял да поднесе цветя в родния си град по повод на „Съединението”, Снежана Дукова от образователната комисия – учителка по български език, ще прекара „Съединението” на Боровец. Верен отговор дали двама-трима. Объркването не е само сред депутатите, а сред много представители на поколенията, учили извратената от комунистите история, в която „поп” и „цар” са нещо лошо. Защо почти всички политици се страхуват да произнесат на висок глас името на Цар Фердинанд І и да оценят по достойнство неговата роля и заслуги в историята ни? Та той е царувал 31 години – време достатъчно да има успехи и неуспехи. Той отдава всички сили и дипломатически умения да изведе от пепелищата на петвековното бездържавие и гнет един народ към неговия бит и култура, градени през вековете от великите ни царе и книжовници. Не тук е мястото да изреждам всичко, свързано с неговото царуване, защото размислите са за обявяването на Независимостта и заслугата безспорно е негова.

Изслушал приветствието на президента-историк, в което той с общи и завоалирани приказки избегна да спре вниманието на народа към истината и почти не произнесе името – Цар Фердинанд І. Не се страхувайте, господа политици, да изкажете своята почит към вашите предшественици, пък били те и царе. Благодарение на този акт на Цар Фердинанд І ние се радваме на политически, икономически и юридически независима България.

Болно ми е и се питам: не са ли достатъчни 21-22 години, за да се отърсим от догматичното изопаченото и политизирано отношение към многострадалната ни история? Имаме си 1 ноември – денят на народните будители, плеядата възрожденци, които събудиха българското самосъзнание. Дали да не призовем на помощ пак „Народните будители”?

Сподели с вас

Мария Карагьозова

член на клуб „Приятели” към НДСВ

в. Национален подем, бр. 43 и 45, декември 2011г.




Гласувай:
6



1. allvin - !!!
13.02.2012 13:40
Мен лично наистина много ме изненада незнанието на депутатите по тези толкова важни за България дати. Доколкото знам,те не живеят във ,,Факултето",обаче древните римляни отдвна са си го казали:„Sancta simplicitas”! ( ,,О,свещенна простота"!)
цитирай
2. nbrakalova - Поради изтриване понякога на анонимните коментари:
13.02.2012 21:56
nbrakalova написа:
анонимен написа:
Ne iskat da napishat i BALGARITE da ZNAIAT che ZARSTVO BALGARIA pri ZAR BORIS III e Imalo STANDARTA na Holandia,na 4-5 masto v EVROPA,po Iznos na ZZito e na PARVO MASTO v SVETA na Podannik na Naselenieto smetnato,po Iznos na Tutun e na PARVO MASTO v SVETA na Podannik izchisleno,po Iznos na GROZDE e na PARVO MASTO v SVETA v Absolutni Kolichestva,na Rozovo Maslo nama konkurent.Nama nikade v Sveta takova KOLICHESTVO proizvedeni ZELENCHUZI i PLODOVE(iabalki,slivi,krushi,praskovi,orehi...)na Podannik ot Naselenieto ot 5-6 miliona BALGARI...Sega ZZalkata i Nestastna republika e na 46-48 masto OT 49 strani v Evropa...Oste pri ZAR FERDINAND ZARSTVO BALGARIA e BILO na 8 MASTO v EVROPA i NA 10 MASTO v SVETA po STANDART.


"Не искат да напишат и БЪЛГАРИТЕ да ЗНАЯТ, че ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ при ЦАР БОРИС ІІІ е имало СТАНДАРТА на Холандия, на 4-5 място в ЕВРОПА, по Износ на жито е на ПЪРВО ЧЯСТО в СВЕТА на Поданик на Населението, сметнато по Износ на Тютюн е на ПЪРВО МЯСТО в СВЕТА на Поданик изчислено, по Износ на ГРОЗДЕ е на ПЪРВО МЯСТО в СВЕТА в Абсолютни Количества, на Розово Масло няма конкуренция. Няма никъде в Света такова КОЛИЧЕСТВО произведени ЗЕЛЕНЧУЗИ и ПЛОДОВЕ (ябълки, свили, круши, праскови, орехи,...) на Поданик от Населението от 5-6 милиона БЪЛГАРИ... Сега Жалката и Нещастна република е на 46-48 място от 49 страни в Европа... Още при ЦАР ФЕРДИНАНД ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ Е БИЛО на 8 МЯСТО в ЕВРОПА и НА 10 МЯСТО в СВЕТА по СТАНДАРТ."

Керванът си върви, но добре, че има "кучета" да лаят...


из постинг http://bosia.blog.bg/politika/2012/02/07/bog-da-pazi-bylgariia.897481?reply=3587561#new_comment
цитирай
3. анонимен - Вярно, че България през описания ...
10.06.2012 12:01
Вярно,че България през описания период е била по много показатели на първо
място,но е била на първо място и по терор,да не говорим за националните катастрофи - дами и господа царисти! Фамилията на Кобургите е най-престъпната и заслужава най-жестоката разправа,но разните плебей и пуполист и демагози доведоха преди 12 г."царчето" да ни доограби,да си отмъсти и съсипе икономиката и ред други постижения след 1944 г.
цитирай
4. nbrakalova - Вярно, че България през описания ...
10.06.2012 12:19
анонимен написа:
Вярно,че България през описания период е била по много показатели на първо
място,но е била на първо място и по терор,да не говорим за националните катастрофи - дами и господа царисти! Фамилията на Кобургите е най-престъпната и заслужава най-жестоката разправа,но разните плебей и пуполист и демагози доведоха преди 12 г."царчето" да ни доограби,да си отмъсти и съсипе икономиката и ред други постижения след 1944 г.



Цитирам, за да не би системата да изтрие това „забележително” анонимно мнение!!!

Фактите говорят за други времена на терор и национални катастрофи, другарю, много по-фатални, от които няма да излезем; както и за други фамилии, вещи в средствата за жестока разправа и неоснователни отмъщения заедно с още, грабили и доограбващи днес България. Коментари като Вашия, озлобено невежество като Вашето вършат работа именно на тях и ще поддържат техния манталитет, за да продължат да ни управляват плебеи, мотивирани преди всичко от личния си интерес…
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1625270
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031