Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2012 13:36 - "Кървавият четвъртък"
Автор: nbrakalova Категория: История   
Прочетен: 5806 Коментари: 7 Гласове:
10

Последна промяна: 31.01.2012 13:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Една от най-трагичните дати в българската история е нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. тя остава под името „Кървавият четвъртък”. Тогава са разстреляни осъдените на смърт по така наречения „Народен съд”. По „Дело № 1” са били подсъдими бившите регенти, дворцовите съветници, министри и народни представители от 25 народно събрание. Тринадесет членният Първи състав на съда осъжда на смърт Принц Кирил  Преславски Сакскобурготски, проф. Богдан Филов – министър-председател, Ген. Никола Михов – тримата регенти на България, както и 17 министри, 8 царски съветници, 22-ма министри от правителствата след 1941 г., 67 депутати от 25-тото НС, 47 генерали и висши офицери.

Присъдите са изпълнени същата нощ. Навързани на вериги, хората са откарани с камиони до една дупка от паднала бомба в района на Софийските гробища. Разстрелвани са един по един. Проф. Александър Станишев – световно известен медик е бил принуден да констатира смъртта на убитите. Последен убиват него – застрелват го с пистолет в тила, както е коленичил над последния разстрелян. Труповете са съборени в трапа и зарити със сгурия. Въпреки тайната, през следващите дни и месеци близки на загиналите носят цветя и свещи на мястото. За да предотвратят това, комунистите правят отгоре бунище.

Това е финалната фаза на разправата на дошлите на власт комунисти с техните противници, набедени за „фашисти” и виновни за въвличането на България във Втората световна война на страната на Германия.

След падането на комунизма жертвите са реабилитирани от Върховния съд на република България през 1996 г. Мотивът на съда е липса на доказателства. Несправедливите и нелегитимни присъди на „Народния съд” са изброени сред престъпленията на комунистическия режим в България в приетия през 2000 г. специален закон.”

http://www.youtube.com/watch?v=w1JmRG6_nWA

 

 




Гласувай:
10



1. nicodima - Бог да ги прости!
31.01.2012 16:14
Проф. Станишев е бил брилянтен хирург. Съгласил се е да участва в правителството заради любовта си към Македония, където е роден и съпричастността си към македонската кауза. Със смъртта му българската медицинска наука губи много. Губи и целият български народ. Но кой ли го интересува?
цитирай
2. germantiger - ...
31.01.2012 17:14
Това ти инфо, моментално го линквам в групата ми във вибокс7!

Особено извратено е извършеното с професора констатирал смъртта на тези преди него.

Единия ми дядо е съден от Народния съд, но по-късно оправдан - пазим документа!
цитирай
3. atil - Осъдените са едно, но чистката без ...
02.02.2012 17:28
Осъдените са едно,но чистката без съд и присъда е вече безпредел..Не се знае точното число на ликвидираните.За запрените,тормозените и починали или осакатени вследствие на това пак никой не е правил статистика.
За убийствата без съд и присъда мога да кажа нещо конкретно,което съм чул от баба си. Дядо ми имал двама братя и две сестри. Девети септември 1944 г. го заварил като помощник - командир на жандармерийска рота в района на Горна Оряховица.Иначе има богата биография,фелфебел - школник в корпуса в южна Сърбия,после в полицията в София и накрая в жандармерията.Няколко дни преди 9 септ.,едно бандитско формирование превзело едно село,но едно момче с колело отива до Г.Оряховица и съобщава в полицията.Ротата се вдига отиват и попиляват шумкарите, който останал жив хуква да бяга по баира към гората,но хванали и доста живи докато ги гонели..Спомням си дядо ми беше много як в краката, то ще да е от гонене на шумкари по баирите.Когато обаче предателите предават България и марионетките се наместват наготово във властта, дядо се облякъл в цивилни дрехи и си дошъл на село. Тук обаче разсилния в общината го предава(по запитване от София за него,след време) по телефона и идват и го прибират.Първите три дни ги държат на гара Разград в старите турски зандани,преди да ги пратят в Търново на "народен съд".Само че там стигат едва 1/3 от тях.Нощно време влизат милиционерите и броели през един, който се падне изкарват го с камиони в гората и ги разстрелват.И така две нощи.На третия ден,които останали ги откарали в Търново.
Единият брат на дядо ,също е съден от "народен съд" дори с по-голяма присъда, защото имал конкретна доказана "вина" - като дежурен полицай на гара Разград задържал един нелегален...
Вторият брат обаче бил ремсист и комунист после, бил прибран в лагер за антидържавна дейност и за награда след 9 септември,веднага станал милиционер.За да докаже верността си към партията(сигурно и заради братята) се включва или го включват в групите по ликвидацията на "враговете на народа".Тук става въпрос за чистката...!
цитирай
4. atil - Тогава вече братята ги няма, но баба ...
02.02.2012 17:40
Тогава вече братята ги няма ,но баба ми и жената на другия брат са били там.Прабаба и прадядо също.Излизал нощем и понякога го нямало по 2-3 дни.Когато се връщал носел часовници и ги окачвал да висят до огнището.Плячка от убитите, която си разпределяли.И това е в Разградския край,където е нямало никакви партизани и комунисти.Тук е имала силни позиции БЗНС.А какво е било по другите краища и какво е числото на ликвидираните там?!
Накрая прадядо ми го изгонил от къщи и не пожелал да разговаря с него до края на живота си.
Сега днес се чудим защо нямаме опозиция, защо нямало и няма съпротива срещу унищожението на нацията и страната...За такова нещо хора трябват а не овце...А хора и да има те не могат да припарят до местата където се носи отговорност и се вземат решения!
За това е била чистката и по други способи тя не спира и до днес.Явно България е много важна страна а българите много опасни, каквото и друго да говорят..,на практика така излиза.
цитирай
5. nbrakalova - Към atil
03.02.2012 10:32
Благодаря за споделеното. Това е било част от заличаването на паметта – родова и национална! Отново ще използвам случая да цитирам емблематичната мисъл на Стефан Цвайг: „И най-чистата идея става жалка и дребнава, щом даде на негодниците властта да бъдат безчовечни от нейно име”. Отделен е въпросът, че не смятам идеята, задействала коментираните действия, да е, или да може да бъде чиста. Защото не може да бъде чисто нищо, което се мотивира от омразата и невежеството.
Ще си позволя да споделя тези Ваши спомени в две групи от VBOX7.
цитирай
6. atil - Това е само малък щтрих от общата ...
06.02.2012 20:49
Това е само малък щтрих от общата картина тогава.Кой знае защо обществото живее като безпаметно или така им е удобно на силните на деня.Като че ли България започва от 1944 год. а времето дотогава се отнася като че ли за друг народ с който нямаме нищо общо..!?
А аз съм седнал да ровя из далечното минало..Но все пак по-добре е да се прави нещо отколкото нищо да не се прави.
цитирай
7. nbrakalova - Към atil
11.02.2012 10:02
Най-вече удобството - и на силните, и на масовото съзнание! Днес всичко е подчинено на удобството и на удоволствието сами за себе си и на всяка цена! Затова безпаметността е най-добрата им почва. Това не значи обаче, че ще се избегнат последиците на Справедливостта. Причино-следственият закон е валиден за всички - не само за отделната личност, но за националности и империи. Тук безпаметността не помага, още по-малко обезвинява!

Благодаря за съпричастността към тези, които ги няма!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1626102
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031