Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2010 06:01 - 8 май 1945. Върховното Главно командуване предава...
Автор: mglishev Категория: История   
Прочетен: 10495 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 08.05.2021 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
8 май 1945. От квартирата на гросадмирала         

Върховното главно командуване предава:                       

В Източна Прусия германските войски във вторник до последна възможност удържаха устието на Висла и западната част на пясъчната коса Фрише-Нерунг. Особено се отличи Седма пехотна дивизия. За образцовите й действия командирът на дивизията генерал Фон Заукен е награден с дъбови листа с мечове и брилянти към Рицарския кръст на Железния кръст.     

Главните сили на нашата група армии в Курландия, които оказваха твърда съпротива на превъзхождащите съветски танкови и пехотни съединения в продължение на много месеци и мъжествено издържаха шест големи сражения под командуването на генерала от пехотата Хилперт, се покриха с безсмъртна слава. Тази група армии отклони всички призиви за локална капитулация. Оцелелите самолети в образцов ред прехвърлиха на запад ранените и бащите на семейства. Офицерите и щабовете останаха със своите войски. В полунощ в съответствие с приетите от нас условия всички военни действия бяха прекратени и всяко придвижване на войските беше спряно.                   

Защитниците на Бреслау, които два месеца отблъскваха всички съветски атаки, в последния момент отстъпиха на вражеското превъзходство след героична съпротива.      На Югоизточния и Източния фронт всички щабове на главните съединения до Дрезден получиха заповедта за прекратяване на огъня. Въстанието на чехите в почти цяла Бохемия и Моравия попречи на изпълнението на условията по капитулацията и на нашите комуникации в този район. Сведения за групи армии Льор, Рендулич и Шьорнер щабът на Върховното главно Командуване до този момент все още няма. 

    Сражаващите се далече от Отечеството защитници на опорните пунктове на крайбрежието на Атлантическия океан, войските в Норвегия и гарнизоните на островите в Егейско море, които спазиха субординацията и дисциплината, запазиха честта на германския войник.     

И така, от полунощ оръжията по всички фронтове замлъкнаха. По заповед на гросадмирала Вермахтът прекрати станалата вече безсмислена съпротива. С това и приключва почти шестгодишната ни героична самотна борба. Тя ни донесе велики победи, но и най-тежки поражения. Германският Вермахт на финала с чест отстъпи пред огромното превъзходство на противниковите сили. Германският войник, верен на клетвата си, като се жертва докрай за своя народ, извърши дела, които ще се помнят векове. Тилът до последния момент го подкрепяше с всичките си сили, понасяйки при това най-тежки изпитания. Неповторимите дела, извършени на фронта и в тила, ще намерят своята окончателна оценка в справедливата присъда на историята.     

Даже противникът не може да откаже своето уважение към славните дела и жертви на германския войник на земята, по вода и във въздуха. За това всеки военнослужещ може с чест и гордо да положи оръжието и в този тежък час от нашата история храбро и уверено да започне работа за вечното пребъдване на нашия народ.     

В този скръбен миг Вермахтът скланя глава пред паметта на своите загинали войници. Падналите ни задължават към безусловна вярност, подчинение и дисциплина пред Отечеството и изтичащата от многобройните му рани кръв. 



Превод: @Saxie von Danitz  Източник: W. Ludde-Neurath. Regierung Doenitz, Goеtingen, 1952 / Hans-Adolf Jacobsen. 1939-1945. Der Zweite Weltkrieg in Chronik und Documenten. 3. Durchgesehene und erganzte Auflage. Wehr-und-Wissen Verlagsgeselschaft, Darmstadt, 1959. 





Гласувай:
9



1. konstant7 - Вечна слава на героите !
08.05.2010 06:55
Поздравления !
цитирай
2. анонимен - Чета и не вярвам на очите си.
08.05.2010 07:02
Горките германци,наистина са били като хипнотизирани.За какво му е бил великият героизъм на немския войник,за каква кауза?Тяхната красива родина не е била нито заплашена,нито нападната,че да я бранят.Били са се заради алчността на водачите си,а са вярвали,че се жертват за германския народ.
цитирай
3. mglishev - .
08.05.2010 10:51
@konstant7: Вечна памет на загиналите и от двете страни.

@#2: Причини за Втората световна война има - например униженията на германия (и на България) от мирните договори след Първата.
цитирай
4. iuliuscaesar - вермахтът е една от най-боеспос...
08.05.2010 14:05
вермахтът е една от най-боеспособните военни машини в историята, но и най - кратка като времетраене разбира се.
цитирай
5. nicodima - И досега у нас има идеологически клишета,
08.05.2010 19:59
които не позволяват да се прави разлика между Вермахта и политическото ръководство на Райха. Т.е. не правят разлика между делото на Гудериан, Дьониц, Ромел, Кайтел, фон Браухич... и Хитлер, Химлер, Гьобелс, Гьоринг и т.н.
Поздрави!
цитирай
6. mglishev - Никодима,
08.05.2010 20:43
Вермахтът също има своите вини, но да, има ги нормалните хора, хвърлени във войната, има я и нацистката партия. Има ги и традициите наофицерството, които далеч не са само глупавото соц-клише за "прусашки милитаризъм".

Все пак същите нормални хора са си избрали тази партия... което е добро предупреждение за нас, когато фалшивите националисти си разижрават коня.

Националисти... националист беше дядо ми, който познаваше всяко кътче от страната и никого не мразеше. Сегашните кресльовци не са националисти, а простаци.
цитирай
7. anonymousbulgaricus - Факт, е че цялата завръзка от съб...
10.05.2013 09:34
Факт, е че цялата завръзка от събития довела до ВСВ започва с подписването на Версайските договори, които определят по изключително несправедлив и обиден начин съдбата на победените държави и дават крайно неадекватна бонификация на победителите при условие, че за ПСВ всъшност виновни са всички и тя си е една класическа имперска война по подобие на Седемгодишната например, но с далеч по-модерни и поразяващи средства за убиване и далеч по-голямо участие на хора в нея.

Един от проблемите, който обаче не е калкулиран от никого, а всъшност се оказва решаващ за мащаба и характера на тази война е, че докато всички подценяват кресливия ефрейтор и даже му помагат да се докопа до властта и с пари и с логистика и със съвети и с компромиси и т.н., вярвайки че той е лесно управляем и може да бъде употребен като оръжие срещу германските социалисти и комунисти, от които цял свят се притеснява, някак си във аристократичното си добре уредено свое битие и изградени представи така и не успяват да формулират мисъл, че това оръжие може да излезе от контрола на своите създатели и да се обърне срещу тях.

Е, това се оказва най-скъпата грешка в историята на човечеството досега във всяко отношние - материално, ценностно, измеримо в човешки животи и съдби, а и с огромните негативни последствия, които носи последвалата Студена война, надпревара във въоръжаване и т.н. и т.н. Те още не са преодолени и не знаем дали може някога да бъдат.

Германският генералитет, войник и народ също са жертва, но не чак толкова невинна, особено първите, въпреки традиционната им воинска доблест и качества като пълководци.

Няма по-голямо бедствие и бич за хората от вресливия, агресивния, неграмотен, претенциозен и войнстващ национализъм. Той е заплаха за общественото, интелектуалното, социалното, а и за живота на големи групи хора - в това чило и на тези, дето го прокламират!

А инак, това е забавен момент капитулацията е на 8 май, но защото в Москва вече е 9 се отбелязва така и до днес!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624632
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата