Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2016 10:22 - Какво е месиански юдаизъм?
Автор: yolanta Категория: Други   
Прочетен: 5575 Коментари: 0 Гласове:
0



 Какво е месиански юдаизъм?


image Месиански юдаизъм учи,че библейското учение е, че спасението е дар от Бога, чрез вяра в Йешуа.
Месиански юдеизъм е вярата,че Йешуа е Изкупителят.Той е основан на Библейското движение на еврейския народ които са повярвали и следват Йешуа.Месианския юдеизъм е движение на еврейските вярващи които вярват ,че Йешуа е обещания Месия и спасителят на Света пророкуван от пророците в писанията.



Месиански юдаизъм и християнство: двете религии със същия Месия

Думата „християни” вече не описва последователите на онази истинска вяра, която апостолите следваха. Накарали са ни да вярваме, че според Деяния 11:26 учениците на Варнава и Павел в Антиохия са били първите, които са се нарекли християни. Но е грешка да се мисли, че те са използвали това наименование. Думата „християнин” идва от гръцки език, от думата „Кристос”, което означава „помазаник”. Тя обаче не е еквивалент на еврейската дума „Месия”. Апостолите никога не са наричали себе си „християни”, а „назаряни” или „последователи на Пътя”. Думата „християнин” е свързана с езическа религия. Тя е била използвана от всички онези гърци, които са се покланяли на езическия бог Хелиос (бог на Слънцето в древногръцката митология). Император Константин до края на живота си се е покланял на Хелиос и се е наричал християнин. Началото на църквата на истинските вярващи не е поставено на Петдесятница, а още по времето на бащата на вярата – Авраам. Това, което се случи на Петдесятница не е създаването на нова религия. Християнството е езическа религия, създадена преди 1700 години от Рим. Йешуа предупреждава в Йоан 5:43, че е дошъл в името на Своя Отец и е бил отхвърлен, но ако друг дойде в свое име, ще бъде приет. В Галатяни 1:8–9 ап. Павел казва, че ако някой проповядва друго благовестие ще бъде проклет.

Реалността е, че Месиански юдаизъм наистина не е християнството в църковен смисъл.

Месианските вярващи не празнуват Коледа и Великден.Вместо тях те празнуват еврейските празници отбелязването на Шабат.Месианския юдеизъм потвържадава,че евреите вярващи в Йешуа винаги ще бъдат избрания Божия народ.Писанията ни казват ,че Неговите обещания към Израел са вечни.
Християнските лидери не потвърждават тази истина от писанията.Еврейското отхвърляне на Йешуа не е акт на изневяра към Йешуа.Еврейската вяра винаги е била реална.Евреите никога не са се молели на фалшив Бог,а са се молили на Израилевия Бог,Бог на Библията.Затова еврите са различни от езичниците.Без Йешуа езичниците са езически.Еврейския народ без Йешуа все още има валиден отговор с Бог.Тяхната вяра е истинска вяра,писанието казва,че Бог не е отхвърлил Своя народ,който е предузнал.Връзката е все още там.Познанието НА Бога не идва от християнските източници,а от еврейските.Месианските вярващи и вярващите библейски езичници имат място в сърцето на Адонай.Те винаги ще останат братя по вяра.Независимо от това Месианския юдеизъм и Християнството остават две различни религий.Но истинското християнство това е месианския юдеизъм.
Месианския юдеизъм е вярата която остави Месията Йешуа на апостолите и всички вярващи които биха повярвали в Него.Йешуа е евреин и ткакъв си остана така като и апостолите,Той не стана християнин нито неговите последователи и апостоли.Йешуа пазеше цялата Тора-Галатяни 4:4- Йешуа дойде и изпълни цялата Тора но не е отмени както твърдят християните Матей 5:17-19.
Той беше на Земята Учител-равин,който е извършваше несравними чудеса,голямо благословение за народа на Израел.
Първите негови ученици също са живеели еврейски начин на живот те не станаха християни , каквито са сегашните християни.
Месианството продължава 700 години след въкресението на Йешуа то винаги е останало еврейско така както и първите вярващи макар да са били езичници те изпълняваха Тората с еврейското мислене и вяра, те видяха ,че Йешуа не е отменил Тора ,а Той беше Тората.
.Завета на Синайската планина който Отец го даде вече е невалиден, понеже беше само между Него и евреите,Бог искаше да направи един Нов Завет с народа си -Еремия 31:31-34.
Вече няма да има жертви за грях , Господ помисли нещо по добро и съвършенно да изпрати неговия син-Бог Слово,под името Йешуа.
Отец установи Новия Завет и изпълни стария чрез смъртта и възкресението на Неговия Син.Но пълното установяване на този нов завет ще е в Новия Йерусалим заедно с всичките народи когато Йешуа се завърне.
Живата и истинската вяра е юдейството на Библията (библейския юдаизъм/йеховизъм) и е съсредоточена върху Христос( Машиях) и спасението, което Той носи.Йешуа беше евреин,неговите ученици и апостоли бяха евреи.
Писателите на Библията са били евреи и най- важно: вярата също е еврейска тя никога не е била християнска. Тя винаги си е била -поклонение само към ЕДИН БОГ на име ЙХВХ ( Йахве/Йехова)
Отец първо даде спасението на своя народ евреите.ДО ТЯХ беше пратен Месията.Неговите апостоли първо проповядваха на своите си и си задаваха въпросът дали е дадено на езичниците да се спасят и когато разбират,че езичниците имат право на спасение те отиват и носят благата вест и на тях.Езичниците започват да влизат редиците на вярата заедно с евреите.


КОГА МЕСИАСТВОТО ИЗЧЕЗВА И ЗАЩО?

Първо Йешуа не дойде да направи нова религия християнство -нито Той нито апостолите бяха християни и ли проповядваха християнство в някакъв сегашен църковен вид
.Църква започва начало и се организира в земята на Израел от евреина Йешуа, Който е пратения МЕСИЯ, когато Святия Дух се излива в деня на Петдесятница( Шавуот) в Йерусалим и Църквата на Йешуа ха Машиях( преведено на гр.Исус Христос) се ражда, сред членовете на Църквата тогава е нямало и един християнин, който да не е бил евреин. Цялата ранна Църква беше еврейска. Евангелието се проповядвало на иврит в Синагогите на Израел и в Храма, на койне се говорело само сред повярвалите езичници . Църквата на евреина Исус Христос е родена като нещо еврейско,като нещо което БОг е обещавал в пророкуванията на пророците, а не езическо. 
Евреи написват текстовете на Новият Завет , изпълнен в Йешуа ха Машиях ( Исус Христос). Църквата е започната чрез евреи в Йерусалим и е ръководена от евреи през първите деветдесет-сто години от своето съществуване. И тогава идва един момент, когато Бог изпраща евреите месиани(християни )да проповядват Евангелието на езичниците и езичниците се спасяват. И Библията описва колко трудно е на евреите, повярвали в Исус Христос, да приемат, че езическите народи могат да станат християни.Да съучастват заеднос тях в ЗАВЕТА.
Нашите еврейски праотци, живели през първи век след Христа, не са могли да си представят, че християнската вяра може да бъде дадена на езическите народи. 

За вярващите в Машиях Йешуа (Исус Христос) евреи през първи век християнската вяра е нещо само "еврейско”. Понеже е даадено в пророчествата за народа ИСРАЕЛ. Те не са доразбирали , че Бог ще присажда диви клони на Маслината ИСРАЕЛ и ще отсича от там истински.
И когато накрая езичниците се покайват и стават християни, те идват и се присъединяват към еврейската Църква и това създава страшно много проблеми.
Една сериозна част от Новия Завет е посветена на уреждането на проблемите между евреите, вярващи в Йешуа , и новоповярвалите езичници.
Впоследствие, около 70 година, след дълга обсада римските легиони превземат и унищожават Йерусалим и храма в Йерусалим и Еврейската държава, която и без това е под Римска власт, окончателно спира да съществува. 
Евреите са пръснати по целия свят, според пророческите думи на Йешуа ; започва да се разчита само на т.нар. “диаспора”. Но какво става всъщност? 
Не само Израел като държава спира да съществува, не само Израел като народ е пръснат по лицето на земята и впоследствие ние виждаме, че евреи живеят в над сто държави по земното кълбо, но още нещо се случва в този момент. 
Пръсването на евреите води до разрушаването на вече създадените еврейски месиански( християнски) Църкви. На пръв поглед несъществено, маловажно събитие, довело до непобиращи се от ума, последици за народа на Израел в по-късните векове. 
С пръскането и разрушаването на еврейските църкви от Юдея, Самария и Галилея и растящия брой езичници, вярващи в Исус Христос, месианските евреи се претопяват сред християните езичници и всъщност, от този момент еврейската месианска Църква престава да съществува и еврейският оригинален вкус на християнското богослужение изчезва.
Това създава условия еврейските корени на Христовата Църква да бъдат отрязани.

И когато впоследствие Езичеството надделява и езическата Църква започва да преследва евреите, Християнската вяра изгубва окончателно своя еврейски произход и идентичност в очите на еврейските хора. Те не могат даже да разпознаят в служението на такива"християни" служение към СВОЯ Истински Бог! 
Тези езически църкви се покланят противно на заповедите от Тора-това става голяма съблазън пред евреите йеховисти/юдаисти. Те не схващат смисъла на самото християнство, понеже то вече не е такова , каквото Йешуа го организира. Тук се намесва пророкувното за оня змей /звяр, който воюва против светиите и ги надвива ! Пророкувано в Откровение .

Така Христовата Църква, започнала като нещо чисто еврейско, се отдалечава напълно от еврейския начин на поклонение и постепенно се изпълва с езическата култура на различните народи.
Месианските вярващи са имали голям натиск от езичниците вярващи да се откажат от еврейството.
Християните започват да избиват масово месианските вярващи евреи, както и всички юдействащи евреи.Така се загубват месианските вярващи до около един период от 700г.

През тези векове до днес Бог е говорил на хиляди вярващи месиански вярващи и винаги е имало светлина , днес сме свидетели как месианската вяра се разраства в бързи темпове и милони месиански вярващи има по света –Отец в последните дни ще разшири Царството Божие ( Истинското) и ние виждаме как хората се пробуждат за истината.
Днес само в Америка има 300 месиански синагоги,в Канада също.Месианската вяра расте с бързи темпове в Русия,Испания,Бразилия,Мексико,Африканските страни-Отец събира жетвата си за последното време.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ИМЕТО ЙЕШУА А НЕ ИСУС?

Йешуа и апостолите никога не са чували името Исус при тяхното съществуване на тази земя.Истинското има на Исус е Йешуа.Това означава спасение или Господ е спасение (виж Матей 01:21 ).Той винаги е бил наричан Йешуа.По времето на Йешуа е имало хора които са говорили латински език има ли видима среща с Него.Единствено те са го наричали Yesu.И когато са занесли благовестието на британския народ те отново са използвали "Yesu"и тази дума по късно става Исус на английски език.
КАКВО ОЗНАЧАВА ХРИСТОС?
Някои хора погрешно смятат,че Христос е фамилното име на Йешуа!По скоро Христос е заглавие с което можем да се обърнем към президент,цар и други.Името Христос е взето от думата на иврит Машиах или Помазаник,която е превърната на гръцки Христос.Действителния превод на английски Машиах е Месия и означава помазан. в Даниил 09:25, Йоан 4:25-26.Йешуа е Месия Той не е Христос.Христос е гръцко име и няма нищо общо с Йешуа, не му е еквивалент.

Истинското име на тъй наречения Исус Христос от гърците е –Йешуа Ха Машиах, означава в превод Йешуа ( СПАСИТЕЛ ЙЕХОВА) Машиях (ПОМАЗАНИКА ГОСПОДЕН СЪС ДУХЪТ НА ГОСПОДА ЙХВХ)

Защо много месиански евреи предпочитат да се самоопределят като Месиански евреи? 

Терминът- християнин първоначално означава последовател на Христос.Сама по себе си думата християнин е добра.Но за съжаление с течение на времето думата християнин започва да се използва по широко и неточно.Много хора днес имат фалшива дихотомия в съзнанието си,че от една страна има месиански евреи които вярват в Йешуа и езичници християни и се лутат кое да изберат от двете.Когато един евреин приеме Йешуа за негов спасител повечето хора очакват той да се откаже от юдеизма с вярва в Йешуа и да премине към християнството.Но това никога няма да стане защото Йешуа и апостолите никога не са проповядвали такова християнство, както проповядват много църкви ,като Католика ,Православие , Адвентисти, много Протестантски .
Те си проповядваха месиански юдеизъм с вяра в Йешуа, Който е очаквания Машиях.Йешуа ще си остане евреин и еврейското послание винаги ще бъде на първо място.Следователно месианските евреи ще се определят като еврейски хора следващи месията Йешуа. Някога в ранните месиански времена , Църквата е наричана "юдейска християнска секта" или както самите юдеи и викали" назарейската ерес" , но пак я приемали за юдаистична .
По ирония на съдбата, съвременното християнство често не знае, че самото то е една свободна версия на месианския юдаизъм. За съжаление много църкви стигат до там, че отхвърлят изцяло месианския юдаизъм. Поради невежество, пасторите на църквите смятат, че месианският юдаизъм е бреме от миналото, едно легалистично (законническо) мислене, отхвърлящо благодатта. Такава пастори напълно игнорират учението на Исус Христос в Евангелията, например Матей 5:16-18, където Йешуа ясно и многократно доказва, че Той е дошъл да обясни Тората. В наши дни невежеството на религиозните водачи в християнския свят стига до абсурд: Те проповядват Исус Христос, егоистично изваждайки Неговото учение от контекста, макар че Йешуа непрекъснато е тълкувал в своето учение Тората и Танаха.
Нека разгледаме пасажът от Деяния 15:19-21 - "Затова, аз вярвам, че не бива да затрудняваме онези от езичниците, които се обръщат към Бога, а да им напишем да се въздържат от оскверняване с идоли, от блудство, от удавено и кръв, и да не правят на другите това, което не искат и за себе си. Защото по всички градове е имало проповедници на Мойсеевият закон от древните родове, и той се чете всяка събота в синагогите."
Така че, това е обликът на първото християнство: езичникът без всякакви пречки е влизал в редовете на вярващите, но не за да внася своето езичество, а за да може всяка събота, през целия си живот, който му остава, да изучава закона на Мойсей -Тора. Ето какво означава истинското християнство - това е месианският юдаизъм".

Месиански евреи празнуват еврейските празници и ако е така, защо?

Много прост отговор-да, празнуват ги защото са описани в Библията.
Месианските евреи празнуват библейските празници Пасха, Шавуот (Петдесетница), Рош хаШана (традиционната еврейска Нова Година, но всъщност е Празникът на тръбите), Йом Кипур (Денят на изкуплението), Сукот (празника на колибите) празника Ханука.А християните празнуват езически празници.Месианските евреи които вярват в Йешуа празниват Божийте празници защото е заповядано от Бога завинаги да се празнуват ( Левит 23:21, 31, 41.Йешуа също е празнувал фестивалите и празниците.Ние виждаме ,че това го правят и апостолите и всички новоповярвали в Йешуа независимо дали за били евреи или езичници в раната църква Деяния 20:16, 27 : 9; 1 Коринтяни 16:08.Когато Йешуа се завърне втори път на земята някои от тези празници Той ще ги възстанови отново ( Захария 14:11-21 ).Божийте празници трябва да се празнуват от всеки библейски вярващ,защото Йешуа е изпълнението на всеки един празник. Например, Той е нашата Пасха, който почина на Пасхата. Той е плод на възкресението, който се върна към живота на празника на първите плодове. Той е Единението на Йом Кипур, и т.н. Християните не празнуват Божиите празници –те празнуват едни езически празници и така влизат в проклятие.


Какво е отношението на езическите християни със законите на Тора? 

Запознати ли са езичниците християни с 613 заповеди в Тората?В деяния на апослоте 15 глава е първият Апостолски събор.Там по вдъхновението на Святия Дух апостолите взимат рещение, само четири съществените практики са необходими за езичници християни: въздържание от храна от идолопоклонството, от блудство, от ядене на кръв и от месото от животни, които са били удушено (вж. Деяния 15 , особено стихове 19-20, 28-29).Поради големите разправии от страна на езичниците християни са освободени от някои спазвания на Тората,но не и цялата Тора така както казват християните.В Тората се намират на принципите за спасението, изкуплението и отредена от Бога начини за поклонение. - Историята на сътворението, грехопадението и потопа, произхода и разпръскване на народите и техните езици; заветите, направени с Ной, Авраам и Мойсей - се съдържат в тази велика книга. Основни закони на морала и справедливостта, и принципите за благочестив живот - принципи, които се прилагат в живота на всеки народ и всеки християнин - се намират в Тората. Всеки християнин трябва да бъде добре запознат с Тора.
Месианските евреи гледат към единния Бог (Отец, Син и Свети Дух), като единствен божествен авторитет и потвърждават Танаха (Стария Завет) и Brit Hadshah (Нов завет),като единствено Божие слово. Те приемат Месията Йешуа като техен личен Спасител. Те вярват в изкуплението, което той извърши веднъж завинаги чрез Своята смърт и възкресение, и да признават Йешуа като обещания Месия.Най ранните християни са евреи християни чийто мисли са насочени към евреите и еврейството.
Месианския юдеизъм е библейски юдеизъм с вяра в Йешуа.Като такъв има повече общо с юдеизма отколкото с сегашното деноминационно християнство,въпреки споделянето на вярата,че Йешуа е Месията.

Йешуа като еврейски равин учеше своите ученици на Тората и да прилагат на практика наученото.
Християните виждат Исус като човек който е отменил Тората и ги е освободил от нея.

Но Бог никога не се променя,нито неговото слово.

Това е дело на самия Сатана още в раждането на църква да вложи това заблуждение на християните,така че те да могат да останат заблудени.

Без солидна основа изградена върху Тората неможе да се продължи напред.Църквата вярва ,че може да съществува отделно от основите на Тората и еврейските корени.Това неможе да стане.
Понеже там в Тора е обяснено кое е грях и кое не е грях-според Десетте Божи заповеди , а и според разширените съпътстващи ги заповеди. 
Йешуа не напразно каза на учениците си: всичко ,което книжниците ви казват-изпълнявайте ...Само ги предупреди според делата им ( които бяха лицемерни) да не постъпват, но да спазват онова дето книжниците ИМ ЧЕТАТ от закона ,от Тора.


Месианските вярващи не спазват християнските празници които са вземати от езичеството,като Коледа,Велик ден и други които са измислени.
Месиански юдаизъм подчертава особените взаимоотношения между Бога и еврейския народ, докато протестантството и католицизма почти никога не го споменава.
Месиански юдаизъм подчертава еврейски традиции, които не противоречат на Библията, докато протестантството, православието и католицизма напълно игнорира тези традиции.

Месианският юдеизъм е Библейската вяра в Библейския Йешуа.Чрез Месианския юдеизъм се връщаме към практиката на ранните вярващи където евреин и езичник са се покланяли на Месията според писанието –тогава още е нямало нов завет следователно са се покланяли според Стария завет.В продължение на стотици години евреите които са се обърнали към Йешуа са били принуждавани със сила да се отрекат от своето наследство и да се отвърнат от юдеизма и да се адаптират напълно в езическата форма на християнството.
Месианските вярващи вярват в:
Вярват в един суверенен Бог, вечно съществуващ и Който се показва на нас в три лица: Отец, Син и Свети Дух. Вярвам, че Бог е всезнаещ, всесилен, винаги присъства, и че Той е свят, праведен, точен, верен, милостив и любящ, Той е източникът на цялото творение и чрез незабавно упражняване на Неговата сила, всички неща са се появили.
Повечето месиански вярващи са много ревностни към Тората,отколкото техните колеги "езичници християни".Месианските вярващи носят примера на вярващите от първи век ,защото тогава ранните вярващи били също ревностни към Тората (Деян. 15:19-21 и 21:17-27). 
Месианските вярващи се въздържат да наричат себе си християни,защото това е гръцка терминология.Те предпочитат да се наричат така както са се наричали първите вярващи МЕСИАНИ.
Също така те използват името на Спасителя Йешуа защото това е истинското Му име.
На словото те викат Тора,на раздела Стар завет-Танах, на Новият завет-Брит Хадаша и т.н.Еврейктото на вярата трябва да се запази а не да се подменя с езическо-гръцки християнски термини.
Месианските вярващи признат седмия ден събота Бит. 2:1-3; Из. 20:08 - I1;. 32:12-17. Това е ШАБАТ.
Съботата е спомената дори повече в Новият завет от всички други дни в Комбинираната седмица.Никъде не се споменава , че съботата е променена в писанието.Факт който е признат дори от католическата църква , че съботата е святия ден на Бога и той си остава.
Има различни нива на спазване на Шабат ( събота) сред месианските вярващи.Шабат е вечен знак на поклонение към Бога , който си остава вечно -Изход. (31:13-16).

ЕТО ТОВА Е МЕСИАНСКИЯ ЮДАИЗЪМ/ЙЕХОВИЗЪМ ! ТОВА Е СЪЩНОСТТА МУ!


съставил Атанас Райчев



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolanta
Категория: Други
Прочетен: 187033
Постинги: 50
Коментари: 18
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930